POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA
O STATUSNOJ PROMENI UNIVERZITETA U NOVOM SADU, UČITELJSKOG FAKULTETA NA MAĐARSKOM NASTAVNOM JEZIKU U SUBOTICI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 54/2019)

Član 1

Ovom odlukom vrši se statusna promena Univerziteta u Novom Sadu, tako što se visokoškolska jedinica bez svojstva pravnog lica pod nazivom "Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici", koja je u Registru Privrednog suda u Novom Sadu registrovana kao ogranak Univerziteta u Novom Sadu (u daljem tekstu: Učiteljski fakultet), izdvaja i osniva kao visokoškolska jedinica sa svojstvom pravnog lica pod nazivom "Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici" (u daljem tekstu: Fakultet).

Fakultet je visokoškolska ustanova sa svojstvom pravnog lica, sa svim pravima i obavezama u pravnom prometu i prema trećim licima, u sastavu Univerziteta u Novom Sadu, koja ostvaruje akademske studijske programe i razvija naučnoistraživački i stručni rad, u više oblasti.

Fakultet je ustanova koja obavlja delatnost visokog obrazovanja kroz ostvarivanje osnovnih i master akademskih studija, iz više naučnih i stručnih oblasti u okviru obrazovno-naučnog polja društveno-humanističkih nauka.

Član 2

Naziv Fakulteta je "Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici".

Naziv "Univerzitet u Novom Sadu" stoji ispred naziva Fakulteta.

Sedište Fakulteta je u Subotici, Štrosmajerova 11.

Član 3

Fakultet ima organ upravljanja - savet, organ poslovođenja - dekana, stručne organe i studentski parlament.

Utvrđivanje organa, postupak izbora i razrešenja, broj članova kolektivnih organa, nadležnost i druga pitanja u vezi sa organima Fakulteta, uređuju se statutom Fakulteta, u skladu sa zakonom.

Član 4

Sredstva za obavljanje delatnosti Fakulteta obezbeđuju se iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine, Republike Srbije i drugih izvora finansiranja, u skladu sa zakonom.

Član 5

Do izbora i konstituisanja Saveta Fakulteta, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, statutom i opštim aktima Fakulteta, njegove poslove obavljaće privremeni savet u sastavu:

1) dr Gabor Crnković, predsednik;

2) Jene Revid, član;

3) Kristina Pastor, član;

4) Gergelj Gabor Barat, član;

5) Aniko Jeras, član.

Član 6

Privremeni savet Fakulteta:

1) doneće statut Fakulteta u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke;

2) doneće godišnji program rada Fakulteta;

3) doneće opšte akte neophodne za obavljanje delatnosti i funkcionisanje Fakulteta, u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke;

4) sprovešće analizu poslovanja Učiteljskog fakulteta;

5) obavljaće i druge poslove iz nadležnosti Saveta utvrđene Zakonom, statutom i drugim opštim aktima.

Član 7

Za vršioca dužnosti dekana Fakulteta imenuje se dr Josip Ivanović, sa Učiteljskog fakulteta.

Vršilac dužnosti dekana Fakulteta obavljaće poslove organa poslovođenja Učiteljskog fakulteta, do izbora dekana, bez ograničenja.

Član 8

Vršilac dužnosti dekana Fakulteta podnosi zahtev za izdavanje dozvole za rad u roku od 60 dana od dana donošenja Statuta Fakulteta.

Član 9

Savet, dekan i stručni organi Fakulteta i studentski parlament biće izabrani, odnosno imenovani, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, statutom i opštim aktima Fakulteta, u roku od šest meseci od dana donošenja statuta.

Izborom, odnosno imenovanjem stručnih organa i studentskog parlamenta Fakulteta u skladu sa Zakonom, statutom i opštim aktima Fakulteta, prestaje mandat stručnim organima i studentskom parlamentu Učiteljskog fakulteta.

Član 10

Studenti Učiteljskog fakulteta upisani na studijske programe zaključno sa školskom 2019/2020. godinom nastavljaju studije na upisanim studijskim programima prema započetom studijskom programu, uslovima i pravilima studija, u skladu sa Zakonom.

Član 11

Do dobijanja dozvole za rad i upisa Fakulteta u sudski registar, Učiteljski fakultet nastavlja izvođenje akreditovanih studijskih programa, u skladu s važećom dozvolom za rad.

Član 12

Do dobijanja dozvole za rad i upisa Fakulteta u sudski registar, javne isprave potpisivaće rektor Univerziteta u Novom Sadu i vršilac dužnosti dekana Fakulteta.

Član 13

Danom upisa u sudski registar, Fakultet preuzima zaposlene, imovinu, prava i obaveze, arhivu, matične knjige studenata i sve druge evidencije Učiteljskog fakulteta.

Član 14

Stupanjem na snagu ove pokrajinske skupštinske odluke prestaje mandat organu upravljanja Učiteljskog fakulteta, organima poslovođenja Učiteljskog fakulteta, sa neograničenim ovlašćenjem za zastupanje (rektor Univerziteta) i ograničenim ovlašćenjem za zastupanje (dekan i prodekani Učiteljskog fakulteta).

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu AP Vojvodine".