POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA
O PRAVU NA SUFINANSIRANJE TROŠKOVA ZA BIOMEDICINSKI POTPOMOGNUTO OPLOĐENJE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 54/2019)

Član 1

Pokrajinskom skupštinskom odlukom o pravu na sufinansiranje troškova za biomedicinski potpomognuto oplođenje (u daljem tekstu: Odluka), utvrđuju se uslovi i način za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova za biomedicinski potpomognuto oplođenje (u daljem tekstu: BMPO).

Član 2

Pravo iz stava 1. ovog člana mogu da ostvare bračni i vanbračni partneri, kada pacijentkinja nema više od 45 godina starosti, te ukoliko neplodni par ima prebivalište na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine najmanje godinu dana od dana dobijanja potvrde o ispunjenosti uslova stručne komisije za BMPO Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu.

Pravo na sufinansiranje troškova za BMPO može da ostvari porodica (parovi) za uslugu koja se pruža u zdravstvenim ustanovama u kojima Republički fond za zdravstveno osiguranje finansira program BMPO i koje imaju dozvolu Ministarstva zdravlja za obavljanje postupaka BMPO.

Član 3

Sredstva za sufinansiranje troškova za postupak BMPO obezbeđuju se u budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine.

Pravo na BMPO porodica može da ostvari za jedan pokušaj stimulativnog postupka BMPO i za jedan postupak krioembriotransfera jednom godišnje.

Član 4

Nominalni iznos troškova za BMPO utvrđuje se rešenjem Pokrajinske vlade, nakon donošenja odluke o Budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine, za svaku kalendarsku godinu.

Član 5

Zahtev za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova za BMPO podnosi se Komisiji za ostvarivanje ispunjenosti uslova na pravo na BMPO (u daljem tekstu: Komisija), koju obrazuje rukovodilac pokrajinskog organa uprave, nadležnog za poslove demografije (u daljem tekstu: pokrajinski sekretar).

Komisiju čine predsednik i četiri člana iz reda zaposlenih u pokrajinskom organu uprave nadležnom za poslove demografije.

Zadatak Komisije jeste da razmatra pristigle zahteve i da sačini predlog za dodelu sredstava za sufinansiranje troškova za BMPO, koji se dostavlja pokrajinskom sekretaru.

Pokrajinski sekretar razmatra predlog Komisije i rešenjem odlučuje o dodeli sredstava. Rešenje pokrajinskog sekretara jeste konačno.

Pokrajinski organ uprave nadležan za poslove demografije donosi rešenje o prenosu sredstava podnosiocu zahteva, na osnovu rešenja o nominalnom iznosu sufinansiranja troškova za biomedicinski potpomognuto oplođenje za tekuću godinu, u skladu s likvidnim mogućnostima budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 6

Pokrajinski sekretar propisaće posebnim aktom bliže uslove, kriterijume, način i postupak ostvarivanja prava na sufinansiranje troškova za BMPO.

Član 7

Evidenciju korisnika prava i kontrolu namenskih sredstava iz ove odluke vrši pokrajinski organ uprave nadležan za poslove demografije.

Član 8

Stupanjem na snagu Odluke, prestaje da važi Pokrajinska skupštinska odluka o pravu na sufinansiranje troškova za biomedicinski potpomognuto oplođenje za drugo, treće i svako naredno dete ("Službeni list APV", broj: 42/2014 i 69/2016).

Član 9

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu AP Vojvodine".