REŠENJE
O FINANSIRANJU PROGRAMA KOJI PODSTIČU RAD DOBROVOLJNIH VATROGASNIH DRUŠTAVA I SAVEZA NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA U 2020. GODINI

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 62/2019)

Član 1

Ovim rešenjem utvrđuje se finansiranje programa koji podstiču rad dobrovoljnih vatrogasnih društava i saveza na teritoriji Grada Novog Sada u 2020. godini (u daljem tekstu: programi), a koji su od interesa za Grad Novi Sad (u daljem tekstu: Grad).

Član 2

Sredstva za finansiranje programa obezbeđena su u budžetu Grada Novog Sada za 2020. godinu, u iznosu od 9.500.000,00 dinara, u Razdelu 04 - Gradska uprava za komunalne poslove.

Član 3

Sredstva iz člana 2. ovog rešenja koristiće se za finansiranje programa u okviru kojih će se sprovoditi preventivne i operativne aktivnosti u vezi zaštite od požara i poslovi koji su od interesa za spasavanje i bezbednost ljudi i imovine, stručno osposobljavanje i usavršavanje kadrova u dobrovoljnom vatrogastvu, organizovanje stručnih obuka, tribina, smotri i takmičenja u oblasti dobrovoljnog vatrogastva, kao i druge aktivnosti od interesa za Grad.

Član 4

Sredstva iz člana 2. ovog rešenja dodeljivaće se za programe dobrovoljnih vatrogasnih društava i saveza koji ispunjavaju uslove propisane Zakonom o dobrovoljnom vatrogastvu za rad dobrovoljnih vatrogasnih društava i saveza, a nakon sprovedenog javnog konkursa.

Javni konkurs iz stava 1. ovog rešenja raspisuje Gradonačelnik Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradonačelnik) na predlog Gradske uprave za komunalne poslove (u daljem tekstu: Gradska uprava).

Javni konkurs se raspisuje na osnovu godišnjeg plana raspisivanja javnih konkursa koji donosi Gradska uprava.

Javni konkurs se sprovodi u skladu sa propisima kojima se uređuje dodela sredstava za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja.

Član 5

Javni konkurs sprovodi Komisija za stručnu ocenu programa koji podstiču rad dobrovoljnih vatrogasnih društava i saveza na teritoriji Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Komisija), koju obrazuje i imenuje Gradonačelnik.

Rešenjem o obrazovanju Komisije utvrđuju se zadaci, sastav i broj članova, kao i druga pitanja od značaja za rad Komisije.

Odluku o izboru programa donosi Gradsko veće Grada Novog Sada na predlog Komisije.

Član 6

Prijava na javni konkurs se podnosi Gradskoj upravi na posebnom obrascu koji je sastavni deo javnog konkursa.

Neblagovremene i nepotpune prijave na javni konkurs, Komisija neće razmatrati.

Član 7

Dobrovoljnim vatrogasnim društvima i savezima odobrena sredstva po javnom konkursu prenosiće se na osnovu ugovora o realizaciji programa.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključiće se između dobrovoljnih vatrogasnih društava i saveza kojima se odobre sredstva po javnom konkursu i načelnika Gradske uprave, u roku od 15 dana od dana donošenja odluke o izboru programa.

Član 8

Za realizaciju ovog rešenja zadužuje se Gradska uprava.

Dobrovoljna vatrogasna društva i savezi kojima se prenose sredstva za realizaciju programa iz člana 5. stav 3. ovog rešenja dužna su da Gradskoj upravi dostavljaju periodične i završne narativne i finansijske izveštaje.

Periodične izveštaje o realizaciji programa sa odgovarajućom dokumentacijom dobrovoljna vatrogasna društva i savezi Gradskoj upravi dostavljaju jednom mesečno, najkasnije do 15. u tekućem mesecu za prethodni mesec.

Završne izveštaje o realizaciji programa sa odgovarajućom dokumentacijom dobrovoljna vatrogasna društva i savezi Gradskoj upravi dostavljaju u roku od 30 dana od dana završetka realizacije programa.

Član 9

Ovo rešenje stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a primenjivaće se od 1. januara 2020. godine.