POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA
O PROGRAMU RANOG PREPOZNAVANJA I SMANJENJA BROJA MENTALNIH POREMEĆAJA RAZVOJNOG DOBA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI ZA 2020. GODINU

("Sl. list AP Vojvodine", br. 54/2019)

Član 1

Ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom (u daljem tekstu: Odluka) utvrđuju se Program ranog prepoznavanja i smanjenja broja mentalnih poremećaja razvojnog doba u Autonomnoj pokrajini Vojvodini za 2020. godinu (u daljem tekstu: Program), kao i obim sredstava za njegovo sprovođenje i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

Član 2

Program iz člana 1. ove odluke čini njen sastavni deo.

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM
RANOG PREPOZNAVANJA I SMANJENJA BROJA MENTALNIH POREMEĆAJA RAZVOJNOG DOBA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI ZA 2020. GODINU

I

Prikaz i analiza postojeće situacije

Dečjom i adolescentnom psihijatrijom na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine (AP Vojvodina) bavi se izuzetno malo psihijatara (ukupno šest specijalista), a za zbrinjavanje maloletnih lica s mentalnim poremećajima postoji samo jedno bolničko odeljenje, s trinaest bolničkih postelja. Navedeni razlozi i činjenica - na koju ukazuju savremena istraživanja - da se veoma često različiti mentalni (psihijatrijski) poremećaji dečjeg doba kasno prepoznaju, uslovili su potrebu da se realizuju aktivnosti stručne podrške radu zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika na teritoriji AP Vojvodine na ranom prepoznavanju mentalnih poremećaja razvojnog doba, radi njihovog smanjenja. Te aktivnosti započete su 2018. godine, u okviru posebnog programa zdravstvene zaštite. Grube psihijatrijske poremećaje u razvojnom dobu nije teško prepoznati, a pravi problem predstavljaju dugotrajne, postepene promene na psihičkom planu kod dece i adolescenata, koje se - ukoliko se kasno prepoznaju - veoma otežano leče i ne dovode do stanja potpune remisije kod ove izuzetno osetljive populacije.

Pojava mentalnih poremećaja i poremećaja ponašanja u populaciji dece i omladine, uz navedeni ograničeni broj stručnjaka iz ove oblasti, dovode do otežanog pružanja adekvatne zdravstvene zaštite jednoj od najosetljivijih grupa stanovništva, što zahteva sprovođenje aktivnosti usmerenih na pružanje pravovremene i efikasne zdravstvene zaštite. Na osnovu dostupnih podataka i stručne procene, više od 15.000 dece i adolescenata s teritorije AP Vojvodine ima neke smetnje mentalnog zdravlja, dok je mentalni poremećaj stručno dijagnostikovan samo kod polovine ove populacije. U prilog tome ide i činjenica da je samo Klinički centar Vojvodine prošle godine obavio više od 3.400 pregleda dece i adolescenata s mentalnim poremećajima.

Članom 12. stav 6. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ("Službeni glasnik RS", broj 25/19) utvrđeno je da autonomna pokrajina može doneti posebne programe zdravstvene zaštite za pojedine kategorije stanovništva, odnosno vrste bolesti koje su specifične za autonomnu pokrajinu, a za koje nije donet poseban program zdravstvene zaštite na republičkom nivou i utvrditi cene tih pojedinačnih usluga, odnosno programa.

Program ranog prepoznavanja i smanjenja broja mentalnih poremećaja razvojnog doba u Autonomnoj pokrajini Vojvodini za 2020. godinu (u daljem tekstu: Program) realizovaće Klinički centar Vojvodine, Novi Sad.

II

Ciljevi, aktivnosti, metodologija realizacije i indikatori Programa

Opšti cilj Programa

- redukcija medicinskih i društvenih posledica u vidu dugotrajnog lečenja, povećanih troškova lečenja (učestalih hospitalizacija) i nedovoljnog nivoa izlečenja kod dece s mentalnim poremećajima.

Specifični ciljevi Programa

- edukacija zdravstvenih radnika (doktora medicine specijalista pedijatrije, lekara opšte prakse, medicinskih sestara, ali i adultnih psihijatara) i zdravstvenih saradnika (psihologa, pedagoga i socijalnih radnika) u pogledu adekvatnije dijagnostike i tretmana dece s psihijatrijskim poremećajima u domovima zdravlja u Titelu, Baču, Pećincima, Malom Iđošu, Žitištu i Novoj Crnji.

- formiranje regionalnih timova - u okviru zdravstvenih ustanova u AP Vojvodini - za ranu dijagnostiku i tretman psihijatrijskih poremećaja razvojnog doba.

Aktivnosti Programa

Aktivnosti Programa sprovodiće doktori medicine specijalisti psihijatrije (analiza aktuelnog stanja, korišćenje literature, priprema projektnih aktivnosti, priprema edukacije i štampanog materijala, izvođenje edukativnih seminara i evaluacija sprovedenog programa). Od 2019. godine, u poređenju s posebnim programom koji je realizovan tokom 2018. godine, uključivanje u tim stručnjaka omogućilo je proširenje polja planirane edukacije u pogledu pravovremenog i adekvatnog prepoznavanja i tretmana zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i bolesti zavisnosti u populaciji dece i adolescenata.

Metodologija sprovođenja Programa

redni br.

vrsta delatnosti

trajanje (u mesecima)

1.

priprema projektnih aktivnosti

jedan (1) mesec

2.

priprema literature

jedan (1) mesec

3.

izrada i priprema štampanog materijala

dva (2) meseca

4.

priprema predavanja

jedan (1) mesec

5.

izvođenje kurseva

šest (6) meseci

6.

evaluacija uspešnosti Programa

jedan (1) mesec

Indikatori

- nivo osposobljenosti zdravstvenih radnika i saradnika za dijagnostiku i adekvatno medicinsko zbrinjavanje pacijenata (što bi se u okviru Programa evaluiralo testovima),

- manja učestalost hospitalizacija dece s mentalnim smetnjama.

III

Finansijska sredstva potrebna za realizaciju Programa

TABELARNI PRIKAZ UKUPNIH TROŠKOVA ZA REALIZACIJU PROGRAMA U 2020. GODINI

Tabela 1 (Tabela 1.1.+ Tabela 1.2.)

- u dinarima

redni broj

NAZIV TROŠKOVA PROGRAMA

IZNOS UKUPNO POTREBNIH SREDSTAVA

1

2

3

1.

TROŠKOVI NABAVKE MATERIJALA I USLUGA

86.400,00

2.

TROŠKOVI USLUGA I NAKNADA (naknade izvršiocima)

1.057.600,00

 

UKUPNO:

1.144.000,00

TABELARNI PRIKAZ TROŠKOVA NABAVKE MATERIJALA I USLUGA

Tabela 1.1.

- u dinarima

redni broj

NAZIV MATERIJALA

količina

jedinična cena

ukupan iznos s PDV-om

1.1.1.

troškovi izrade štampanog materijala

240

360,00

86.400,00

 

UKUPNO 1.1.:

86.400,00

 

 

TABELARNI PRIKAZ TROŠKOVA USLUGA I NAKNADA LICA ANGAŽOVANIH NA REALIZACIJI PROGRAMA

Tabela 1.2.

- u dinarima

redni broj

broj učesnika u programu

bruto iznos

neto iznos

1.2.1.

tri učesnika (doktori medicine - specijalisti psihijatrije)

807.600,00

562.413,00

1.2.2.

administrativni tim

250.000,00

156.142,92

 

UKUPNO 1.2.:

1.057.600,00

718.555,92