POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA
O PROGRAMU RANE PROCENE NUTRITIVNOG STATUSA KRITIČNO OBOLELOG HIRURŠKOG BOLESNIKA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI ZA 2020. GODINU

("Sl. list AP Vojvodine", br. 54/2019)

Član 1

Ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom (u daljem tekstu: Odluka) utvrđuje se Program rane procene nutritivnog statusa kritično obolelog hirurškog bolesnika u Autonomnoj pokrajini Vojvodini za 2020. godinu (u daljem tekstu: Program), kao i obim sredstava za njegovo sprovođenje i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

Član 2

Program iz člana 1. ove odluke čini njen sastavni deo.

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM
RANE PROCENE NUTRITIVNOG STATUSA KRITIČNO OBOLELOG HIRURŠKOG BOLESNIKA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI ZA 2020. GODINU

Prikaz i analiza postojeće situacije

Lečenje malnutricije i rane nutritivne intervencije u jedinicama intenzivne terapije imaju značajan pozitivan uticaj na ishod lečenja kritično obolelog bolesnika. Prevalencija malnutricije u jedinicama intenzivne terapije kreće se od 13% do 78%. Malnutricija je posledica hipermetabolizma i neadekvatnog unosa nutritijenata, naročito proteinskog deficita. Malnutricija je povezana s produženim lečenjem u jedinicama intenzivne terapije. Blagovremeno i precizno određivanje nutritivnog statusa značajno je za prevenciju i lečenje malnutricije, kao i za procenu efekata sprovedene nutritivne intervencije i racionalizaciju upotrebe preparata za arteficijelnu nutriciju.

Program rane procene nutritivnog statusa kritično obolelog hirurškog bolesnika sprovodi se od 2019. godine. Novina u postojećim aktivnostima programa od 2020. godine jeste obuhvat kritično obolelih bolesnika koji su intubirani i na mehaničkoj ventilaciji pluća. U Kliničkom centru Vojvodine, Novi Sad, u oba odeljenja intenzivnog lečenja, godišnje se leči prosečno oko 1.800 bolesnika (oko 950 bolesnika - trauma i urgentna hirurgija; oko 900 bolesnika - elektivna hirurgija). Svim tim bolesnicima, u nekom momentu lečenja i boravka na odeljenjima intenzivne terapije, potrebna je nutritivna potpora. Da bi se nutricija kritično obolelog hirurškog bolesnika sprovodila na najadekvatniji i najekonomičniji način, nutritivne potrebe treba proceniti za svakog bolesnika posebno. Prekomerna nutricija ili neadekvatna nutricija praćene su nizom komplikacija i negativno utiču na ishod lečenja bolesnika. Postoje različite matematičke formule (koje se trenutno i koriste u svakodnevnom radu) kojima se mogu izračunati dnevne potrebe u kalorijama i hranljivim materijama, ali one mogu biti nedovoljno precizne zbog metaboličkog odgovora na hirurški stres, osnovne bolesti itd. Indirektna kalorimetrija jeste pouzdana neinvazivna metoda koja preciznije može odrediti potrebe bazalnog metabolizma. Najugroženija grupacija bolesnika u jedinicama intenzivne nege jesu bolesnici koji zahtevaju dugotrajnu mehaničku ventilaciju pluća (više od 72 časa). Određivanje bazalnog metabolizma i dnevnih kalorijskih potreba kod ovakvih bolesnika predstavljaju klinički izazov i za to su potrebni specijalizovani aparati za indirektnu kalorimetriju, koji se mogu inkorporirati u sistem postojeće mehaničke ventikacije pluća i tako dati tačne i adekvatne rezultate i omogućiti pravovremenu i optimalnu ishranu kritično obolelih. Nabavka ove specijalizovane opreme, obuka lekara i medicinskih sestara i sprovođenje programa trajno bi unapredili lečenje kritično obolelih bolesnika.

Ovaj program može da koristi najveći broj pacijenata zbrinutih na intenzivnoj nezi, odnosno svi pacijenti osim onih sa izuzetno teškim oboljenjima, onih koji su na visokim dozama hemodinamske potpore ili onih koji imaju hirurške komplikacije. To podrazumeva da bi skoro 80% pacijenata - koji se nalaze u jedinicama intenzivne nege -moglo proći ovaj program. Prosečno, na godišnjem nivou, na odeljenju intenzivne nege I i II, leči se 1.500-1.900 pacijenata.

U našoj zemlji, u jedinicama intenzivnog lečenja, trenutno se ne koristi ova tehnologija, te bi Klinički centar Vojvodine, Novi Sad, postao referentna ustanova za ovu vrstu terapije.

Članom 12. stav 6. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ("Službeni glasnik RS", broj 25/19) utvrđeno je da autonomna pokrajina može doneti posebne programe zdravstvene zaštite za pojedine kategorije stanovništva, odnosno vrste bolesti koje su specifične za autonomnu pokrajinu, a za koje nije donet poseban program zdravstvene zaštite na republičkom nivou, u skladu sa svojim mogućnostima, i utvrditi cene tih pojedinačnih usluga, odnosno programa.

Program rane procene nutritivnog statusa kritično obolelog hirurškog bolesnika u Autonomnoj pokrajini Vojvodini za 2020. godinu (Program) realizovaće Klinički Centar Vojvodine, Novi Sad.

II

Ciljevi, aktivnosti i indikatori programa

Opšti cilj programa

- rana procena nutritivnog statusa hirurškog bolesnika, radi prevencije malnutricije i skraćenja perioda lečenja u jedinicama intenzivne nege.

Specifični ciljevi programa

- poboljšanje ishoda lečenja kritično obolelih hirurških bolesnika;

- nabavka specijalizovane opreme za sprovođenje indirektne kalorimetrije kod intubiranih bolesnika i na mehaničkoj ventilaciji pluća;

- edukacija lekara i medicinskog osoblja za rad sa opremom.

Aktivnosti programa

Edukacija

- Sprovešće se specijalna edukacija, prijavljena i akreditovana u Zdravstvenom savetu Srbije. Specijalno će se obučiti i dvadeset lekara specijalista za program merenja indirektne kalorimetrije kod intubiranog bolesnika na mehaničkoj ventilaciji pluća. Izvršioci ove aktivnosti biće lekari Klinike za anesteziju intenzivnu terapiju i terapiju bola Kliničkog centra Vojvodine i realizovaće je bez naknade.

- Predviđen je praktičan rad s bolesnicima i sprovođenje procene nutritivnog statusa i indirektne kalorimetrije za intubiranog kritično obolelog bolesnika, s planiranim obuhvatom od 200 pacijenata.

Indikatori

1. ukupan broj bolesnika uključenih u program;

2. broj bolesnika koji su imali ranu nutritivnu intervenciju;

3. ukupan i prosečan broj bolesnika uključenih u program tokom jednog radnog dana.

FINANSIJSKA SREDSTVA POTREBNA ZA REALIZACIJU PROGRAMA U 2020. GODINI

TABELARNI PRIKAZ UKUPNIH TROŠKOVA ZA REALIZACIJU PROGRAMA

Tabela 1 (Tabela 1.1.+ Tabela 1.2.)

- u dinarima

Redni broj

NAZIV TROŠKOVA PROGRAMA

IZNOS UKUPNO POTREBNIH SREDSTAVA

1

2

3

1.

TROŠKOVI NABAVKE OPREME

3.200.000,00

2.

TROŠKOVI USLUGA I NAKNADA

630.000,00

 

UKUPNO:

3.830.000,00

TABELARNI PRIKAZ TROŠKOVA NABAVKE OPREME

Tabela 1.1.

- u dinarima

Redni broj

NAZIV OPREME

Količina

Jedinična cena

Ukupan iznos s PDV-om

1.1.1.

Indirektni kalorimetar za intubirane bolesnike

1

3.200.000,00

3.200.000,00

 

 

 

UKUPNO 1.1.:

3.200.000,00

TABELARNI PRIKAZ TROŠKOVA USLUGA I NAKNADA LICA ANGAŽOVANIH NA REALIZACIJI PROGRAMA

Tabela 1.2.

- u dinarima

Redni broj

Struka(zvanje) učesnika u programu

Bruto iznos

Neto iznos

1.2.1.

pet (5) učesnika (lekari specijalisti anesteziologije s reanimatologijom, medicinske sestre i tehničari)

380.000,00

264.632,00

1.2.2.

administrativni tim

250.000,00

156.142,92

 

UKUPNO 1.2.:

630.000,00

420.774,92