POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA
O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE INFRASTRUKTURNOG KORIDORA DRŽAVNOG PUTA IB REDA GRANIČNI PRELAZ SA MAĐARSKOM (BAČKI BREG) - SOMBOR-KULA-VRBAS-SRBOBRAN-BEČEJ-KIKINDA - GRANIČNI PRELAZ SA RUMUNIJOM (NAKOVO)

("Sl. list AP Vojvodine", br. 54/2019)

Član 1

Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta Ib reda granični prelaz sa Mađarskom (Bački Breg)-Sombor-Kula-Vrbas-Srbobran-Bečej-Kikinda-granični prelaz sa Rumunijom (Nakovo) (u daljem tekstu: Prostorni plan).

Član 2

Utvrđuje se okvirna granica obuhvata Prostornog plana, a konačna granica obuhvata Prostornog plana definisaće se Nacrtom Prostornog plana.

Područje obuhvaćeno okvirnom granicom Prostornog plana, obuhvata sledeće cele katastarske opštine u sledećim jedinicama lokalne samouprave:

- Grad Sombor: katastarske opštine Sombor 1, Sombor 2, Kljajićevo, Telečka, Bački Monoštor, Bezdan, Kolut i Bački breg;

- Opština Kula: katastarske opštine Crvenka, Sivac i Kula;

- Opština Vrbas: katastarske opštine Vrbas-grad i Vrbas;

- Opština Srbobran: katastarska opština Srbobran;

- Opština Bečej: katastarske opštine Radičević i Bečej;

- Opština Novi Bečej: katastarske opštine Bočar, Novo Miloševo i Novi Bečej;

- Grad Kikinda: katastarske opštine Kikinda i Nakovo.

Površina područja obuhvaćenog okvirnom granicom obuhvata Prostornog plana iznosi oko 2288 km2.

Okvirna granica Prostornog plana data je na grafičkom prikazu, koji čini sastavni deo ove Odluke.

Član 3

Uslovi i smernice od značaja za izradu Prostornog plana sadržani su u:

- Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), kojim je utvrđena obaveza izrade prostornih planova područja posebne namene za prostorne celine čiju posebnost određuje jedna ili više opredeljujućih namena, aktivnosti ili funkcija u prostoru koje su od republičkog interesa, a među kojima je i stanje putne mreže i objekata od kojih zavisi održivi razvoj ekonomije, transporta i infrastrukture.

- Odluci o donošenju Regionalnog prostornog plana Autonomne pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", broj: 22/11), kojim je predviđeno obezbeđivanje uslova za bolju pristupačnost, koje podrazumeva međusobno povezivanje urbanih centara i njihovo povezivanje sa širim okruženjem, kao jednu od najznačajnijih mera za uravnotežen prostorni razvoj AP Vojvodine. Definisanje i ostvarivanje ciljeva prostornog razvoja dobro koncipirane i funkcionalno uravnotežene infrastrukturne mreže osiguraće policentrični i uravnoteženi razvoj u prostoru, omogućiće efikasnu povezanost, visok komunalni standard i minimalnu devastaciju prostora, što će u velikoj meri doprineti poboljšanju pristupačnosti kako regiona u celini, tako i manjih teritorijalnih celina unutar regiona.

Prostorni plan će biti zasnovan na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, kao rezultatima dosadašnjih istraživanja.

Za izradu Prostornog plana koristiće se topografske i katastarsko-topografske podloge, digitalni katastarski planovi i digitalni ortofoto planovi kao i druge podloge za koje se ukaže da su neophodne za izradu Prostornog plana.

Član 4

Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora u obuhvatu Prostornog plana zasnivaće se na principima:

- usmerenost ka korisniku i bezbednost, pravovremeno prilagođavanje planskih rešenja krajnjem korisniku putne infrastrukture i drumskog saobraćaja;

- integrisanost sa okruženjem i ostalim vidovima saobraćaja - prostorna dostupnost, uz ostvarivanje kvalitetne veze sa ostalim vidovima saobraćaja;

- usmerenost ka zaštiti životne sredine, uz potpuno uvažavanje i poštovanje utvrđenih pravila i mera zaštite prirodne sredine i humanog okruženja kroz sve faze realizacije saobraćajnih projekata;

- kvalitetno nadgledanje i upravljanje, koje podrazumeva aktivnosti na svim nivoima razvojnih procesa, od planiranja do realizacije.

Član 5

Vizija uređenja planskog područja je održivo funkcionisanje saobraćaja, korišćenje i zaštita prirodnih dobara i resursa i njihovo kvalitetno unapređenje, u skladu sa principima održivog razvoja.

Ciljevi planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja su postizanje racionalne organizacije i uređenja područja posebne namene u okviru planskog područja, usklađivanjem njegovog korišćenja sa mogućnostima i ograničenjima u raspolaganju prirodnim i stvorenim vrednostima i potrebama socijalnog i ekonomskog razvoja.

Član 6

Koncepcija planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja podrazumeva obezbeđenje prostornih uslova za realizaciju koncepta trajno održivog saobraćaja uz obaveznu izradu tehničke dokumentacije, u skladu sa zakonskom regulativom, koja će pokazati opravdanost predloženog rešenja (planiranje novog koridora, lokacijsko određivanje trase, potrebne kapacitete, prostornu, saobraćajnu, funkcionalnu i ekonomsku opravdanost).

Član 7

Efektivan rok za izradu Nacrta Prostornog plana je 6 (šest) meseci, od dana dostavljanja Obrađivaču Prostornog plana odgovarajućih geodetskih podloga, pribavljanja uslova nadležnih organa i organizacija, kao i dostavljanja Idejnog rešenja predmetnog putnog pravca.

Član 8

Sredstva za izradu Prostornog plana obezbeđuju se iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 9

Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u Gradu Somboru, opštini Kula, opštini Vrbas, opštini Srbobran, opštini Bečej, opštini Novi Bečej, Gradu Kikindi, kao i u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, Novi Sad.

Član 10

Sastavni deo ove Odluke je Odluka o izradi strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta Ib reda granični prelaz sa Mađarskom (Bački Breg)-Sombor-Kula-Vrbas-Srbobran-Bečej-Kikinda-granični prelaz sa Rumunijom (Nakovo) na životnu sredinu.

Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta Ib reda granični prelaz sa Mađarskom (Bački Breg)-Sombor-Kula-Vrbas-Srbobran-Bečej-Kikinda-granični prelaz sa Rumunijom (Nakovo) na životnu sredinu je sastavni deo Dokumentacione osnove Prostornog plana.

Član 11

Nosilac izrade Prostornog plana je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina broj 16.

Član 12

Obrađivač Prostornog plana je Javno preduzeće za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje "Zavod za urbanizam Vojvodine" Novi Sad, Železnička broj 6/III.

Član 13

Organi, organizacije i javna preduzeća, koji su ovlašćeni da utvrđuju posebne uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata u fazi izrade plana, dužni su da po zahtevu nosioca izrade planskog dokumenta, u roku od 15 dana od dana prijema zahteva, dostave sve tražene podatke, bez naknade. Izuzetno, može se postupiti u roku od 30 dana od dana prijema zahteva, uz obrazloženje nadležnog organa odnosno organizacije za nepostupanje u navedenom roku.

Član 14

Prostorni plan biće sačinjen u 12 (dvanaest) primeraka u analognom i 12 (dvanaest) primeraka u digitalnom obliku. Prostorni plan će se čuvati potpisan u analognoj i u digitalnoj formi, i to: u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (jedan primerak), u Skupštini AP Vojvodine (jedan primerak), u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine (dva primerka), u Gradu Somboru (jedan primerak), opštini Kula (jedan primerak), opštini Vrbas (jedan primerak), opštini Srbobran (jedan primerak), opštini Bečej (jedan primerak), opštini Novi Bečej (jedan primerak), Gradu Kikindi (jedan primerak) i u arhivi Obrađivača (jedan primerak).

Član 15

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".

Prostorni plan područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta Ib reda granični prelaz sa Mađarskom (Bački Breg)-Sombor-Kula-Vrbas-Srbobran-Bečej-Kikinda-granični prelaz sa Rumunijom (Nakovo), koji je sastavni deo ove Pokrajinske skupštinske odluke, objavljen u "Sl. listu AP Vojvodine", br. 54/2019, možete pogledati OVDE