PRAVILNIK
O UPISNIKU LUČKIH OPERATERA

("Sl. glasnik RS", br. 1/2020)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se sadržaj i način vođenja Upisnika lučkih operatera (u daljem tekstu: upisnik).

Član 2

Sadržinu upisnika čine sledeći podaci:

1) pun naziv privrednog društva - lučkog operatera kome je izdato odobrenje za obavljanje lučke delatnosti (u daljem tekstu: odobrenje);

2) sedište i adresa privrednog društva - lučkog operatera;

3) matični broj privrednog društva - lučkog operatera;

4) ime i prezime, JMBG ili u slučaju stranog lica drugi identifikacioni broj zakonskog zastupnika privrednog društva - lučkog operatera;

5) broj i datum odobrenja;

6) vrsta lučke delatnosti za koju je izdato odobrenje;

7) rok važenja odobrenja;

8) broj i datum podnetog zahteva privrednog društva - lučkog operatera, koje je status operatera steklo po zakonu kojim se uređuje plovidba i luke na unutrašnjim vodama;

9) broj i datum izdavanja Uverenja o upisu u upisnik lučkih operatera;

10) broj i datum Rešenja o upisu promene podataka;

11) broj i datum Rešenja o brisanju odobrenja iz upisnika;

12) broj i datum Rešenja o oduzimanju odobrenja;

13) broj i datum zabeleške o privremenoj zabrani rada lučkog operatera;

14) broj i datum zabeleške o likvidaciji lučkog operatera;

15) broj i datum zabeleške o pokretanju stečaja nad lučkim operaterom;

16) napomena.

Član 3

Upisnik se vodi u pisanom obliku i kao jedinstvena centralna elektronska baza podataka.

Upisnik u pisanom i elektronskom obliku mora sadržati identične podatke.

Upisnik se vodi u neprekidnom nizu brojeva.

Upisnik je dostupan na internet stranici Agencije za upravljanje lukama (u daljem tekstu: Agencija).

Član 4

Upisnik se sastoji od upisnih listova, a svaki upisni list ima dve strane obeležene rednim brojevima 1 i 2.

Podaci o privrednom društvu - lučkom operateru kojima je izdato odobrenje, upisuje se u odgovarajuće rubrike upisnog lista.

Upisnik u pisanom obliku je knjiga upisa i sastoji se od 50 upisnih listova.

Član 5

Na korici i prvoj nenumerisanoj strani knjige upisa iz člana 4. ovog pravilnika odštampan je naziv upisnika: "Upisnik lučkih operatera" i redni broj knjige upisa.

Prva nenumerisana strana knjige upisa overava se potpisom direktora Agencije ili lica koje direktor ovlasti i pečatom Agencije.

II UPIS U UPISNIK

Upis u Upisnik

Član 6

Upis u upisnik vrši se na osnovu odobrenju za obavljanje luke delatnosti ili na osnovu podnetog zahteva privrednog društva koje može da obavlja lučku delatnost i bez odobrenja, kome je priznato svojstvo lučkog operatera u skladu sa zakonom kojim se uređuju plovidba i luke na unutrašnjim vodama.

Član 7

Upis promene podataka u upisnik vrši se na način što se u odgovarajuću rubriku upisnog lista unosi broj i datum rešenja Agencije o promeni podataka koji se menjaju.

Istovremeno, u odgovarajuću rubriku upisnog lista neposredno ispod osnovnog upisa podatka koji se menja, odnosno poslednjeg upisa promene tog podatka, koji se obeležava crvenom linijom, upisuje se nov podatak.

Nakon upisa promene podatka u upisniku, upisni list se štampa i ulaže u knjigu upisa, a prethodni upisni list pod istim rednim brojem upisa odlaže se u spise predmeta na osnovu kojih je izvršen osnovni upis u upisnik.

Član 8

Unošenje ispravki grešaka u upisniku vrši se na način što se u odgovarajući upisni list u rubriku Napomena, upisuje broj i datum rešenja o ispravci greške i odgovarajuća zabeleška o ispravci pogrešno upisanih podataka.

Podaci upisani u upisnik ne mogu se ni na koji način učiniti nečitkim niti se mogu u njih naknadno unositi nove reči, rečenice ili brojevi, kojima bi se menjao sadržaj upisanih podataka. Pogrešni upisi se precrtavaju tako da ostanu čitki. Stranice upisnog lista ne mogu se cepati.

Nakon upisa ispravke greške u upisnik, upisni list se štampa i ulaže u upisnik, a prethodni upisni list pod istim rednim brojem upisa odlaže se u spise predmeta na osnovu kojih je izvršen osnovni upis u Upisnik.

Promena statusa

Član 9

Upis promene statusa lučkog operatera u upisnik vrši se na način što se u odgovarajuću rubriku upisnog lista unosi broj i datum rešenja Agencije o oduzimanju odobrenja, tako što se status aktivan zameni sa statusom pasivan.

Istovremeno, u odgovarajuću rubriku upisnog lista upisuje se broj i datum donošenja rešenja o oduzimanju odobrenja.

Upis podataka o zabrani rada lučkog operatera

Član 10

Upis zabrane rada lučkog operatera, upisuje se u upisnik, tako što se u odgovarajuću rubriku upisnog lista upisuje zabeleška o zabrani rada lučkog operatera, datum zabrane rada i period na koji se odnosi zabrana.

Zabeleška se upisuje u roku od 15 dana od dana dobijanja rešenja nadležnog državnog organa o zabrani rada lučkog operatera.

Upis likvidacije u Upisnik

Član 11

O sprovođenju postupka likvidacije lučkog operatera u odgovarajuću rubriku upisnog lista upisuje se zabeleška, u roku od 15 dana od dana dobijanja rešenja nadležnog državnog organa o sprovođenju postupka likvidacije.

Upis stečaja u Upisnik

Član 12

O pokretanju stečaja lučkog operatera u odgovarajuću rubriku upisnog lista upisuje se zabeleška, u roku od 15 dana od dana dobijanja rešenja nadležnog državnog organa o pokretanju postupka stečaja.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".