UPUTSTVO
O OBAVEZI DEFINISANJA VEZE IZMEĐU UTVRĐENOG JAVNOG INTERESA I FINANSIRANJA PROGRAMA KOJE REALIZUJU UDRUŽENJA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 1/2020)

Član 1

Ovim uputstvom uređuje se način definisanja, odnosno prepoznavanja javnog interesa u postupcima dodele sredstava iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine, finansiranjem, odnosno sufinansiranjem programa koje realizuju udruženja.

Član 2

Pojam udruženja u ovom uputstvu koristi se u smislu pojmovnog određenja, utvrđenog propisom koji uređuje osnivanje, pravni položaj i druga pitanja od značaja za rad udruženja (u daljem tekstu: Zakon o udruženjima).

Odredbe ovog uputstva primenjuju se i na druga udruženja, te druge organizacije i zajednice, čiji je rad uređen posebnim zakonima, a na koje se, u pitanjima koja nisu uređena posebnim zakonima, shodno primenjuju odredbe Zakona o udruženjima.

Član 3

Davalac sredstava, odnosno nadležni korisnik budžetskih sredstava Autonomne pokrajine Vojvodine, dužan je da u javnom konkursu za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata koje realizuju udruženja navede javni interes koji se finansijskom podrškom promoviše, štiti odnosno čije se ostvarenje očekuje, a koji je utvrđen strateškim ili razvojnim dokumentom ili drugim propisom, odnosno opštim pravnim aktom (u daljem tekstu: pravni akt).

Davalac sredstava obavezan je da javni interes u javnom konkursu utvrdi na sledeći način:

- preuzimajući definisani javni interes iz pravnog akta;

- navodeći naziv i odredbe pravnog akta u kom je javni interes definisan, kao i službeno glasilo u kom je pravni akt objavljen;

- dajući jasne smernice, kriterijume i merila za ocenu relevantnosti i merljivosti doprinosa (održivost rezultata i efekata) projekta/programa za ostvarivanje javnog interesa definisanog konkursom.

Član 4

Ovo uputstvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".