PRAVILNIK

O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU

("Sl. glasnik grada Jagodine", br. 8/2019 i 23/2019)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuje se sprovođenje i unapređivanje bezbednosti i zdravlja na radu u gradu Jagodini i to:

1. Prava na bezbednost i zdravlje na radu,

2. Organizacija i sprovođenje poslova bezbednosti i zdravlja na radu,

3. Obaveze u obezbeđivanju i sprovođenju mera za bezbednost i zdravlje na radu,

4. Odgovornosti u obezbeđivanju i sprovođenju mera za bezbednost i zdravlje na radu,

5. Osposobljavanje zaposlenih za bezbedan i zdrav rad,

6. Specifične zdravstvene zaštite zaposlenih,

7. Način provere zaposlenih pod uticajem alkoholnih pića ili drugih sredstava zavisnosti,

8. Obaveza i načina pregleda sredstava za rad,

9. Sredstava i opreme za ličnu zaštitu,

10. Vođenje evidencije.

11. Obaveze i nadležnosti lica za bezbednost i zdravlje na radu,

12. Obaveze vlasnika prema inspekciji rada.

Član 2

Zaštita zdravlja i bezbednosti lica na radu i sprečavanja nastanka profesionalnih oboljenja u gradu Jagodini, sprovodi se primenom savremenih, tehničkih, organizacionih, zdravstvenih, obrazovnih i drugih mera neophodnih za stvaranje bezbednih uslova za rad, kao i preventivnih mera u skladu sa zakonom. U slučajevima kada postojećim propisima nisu propisane mera i sredstva za bezbednost i zdravlje na radu, grad Jagodina će utvrditi interna pravila, odnosno procedure zasnovane na opšte priznatim merama bezbednosti i zdravlja na radu.

PRAVO NA BEZBEDNOST I ZDRAVLJE NA RADU

Član 3

Pravo na bezbednost i zdravlje na radu u gradu Jagodini imaju:

1. Svi radnici koji po bilo kom osnovu nalaze na radu u gradu Jagodini,

2. Sva lica koja su angažovana za vršenje poslova Ugovorom o delu,

3. Učenici u privredi,

4. Studenti ili učenici srednjih škola koji se nalaze na praktičnom radu,

5. Strani državljani koji se u okviru stručno tehničke - promocije ili na osnovu ugovora o izgradnji, rekonstrukciji ili slično, nalaze na radu u gradu Jagodini,

6. Lica koja se nalaze na prekvalifikaciji ili dokvalifikaciji,

7. Lica koja se zateknu u radnoj okolini radi obavljanja određenih poslova, ako je o njihovom prisustvu upoznat grad Jagodina.

ORGANIZACIJA I SPROVOĐENJE POSLOVA BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJA NA RADU

Član 4

Stručne poslove za bezbednost i zdravlje na radu u gradu Jagodini će vršiti Agencija za bezbednost i zdravlje na radu "Vasić-bezbednost" Jagodina. Obaveze agencije proističu iz odredbi Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu i u skladu sa njima ona je dužna da:

1. Učestvuje u pripremi akta o proceni rizika,

2. Vrši kontrolu i daje savet poslodavcu o izboru, korišćenju i održavanju sredstava za rad, opasnih materija i sredstava i opreme za ličnu zaštitu,

3. Učestvuje u opremanju i uređivanju radnog mesta u cilju obezbeđivanja bezbednih i zdravih uslova za rad,

4. Organizuje preventivna i periodična ispitivanja uslova radne okoline,

5. Organizuje preventivne i periodične preglede i ispitivanja opreme za rad,

6. Predlaže mere za poboljšanje uslova rada, naročito za radna mesta sa povećanim rizikom,

7. Svakodnevno prati i kontroliše primenu mera za bezbednost i zdravlje na radu zaposlenih,

8. Prati stanje u vezi sa povredama na radu i profesionalnim oboljenjima, kao i bolestima u vezi sa radom, učestvuje u utvrđivanju njihovih uzroka i priprema izveštaje sa predlozima mera za njihovo otklanjanje,

9. Priprema i sprovodi osposobljavanje zaposlenih za bezbedan i zdrav rad,

10. Priprema uputstva za bezbedan rad i kontroliše njihovu primenu,

11. Zabranjuje rad na radnom mestu ili upotrebu sredstava za rad, u slučaju kada utvrdi neposrednu opasnost po život ili zdravlje zaposlenog,

12. Sarađuje i koordinira rad sa službama medicine rada po svim pitanjima u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu,

13. Vodi evidenciju u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu kod poslodavca.

Grad Jagodina dužan je da u pismenoj formi izvesti predstavnika lica za bezbednost i zdravlje na radu i predstavnika zaposlenih o zabrani rada iz stava 1.tačka 11.ovog člana.

OBAVEZE U OBEZBEĐIVANJU I SPROVOĐENJU BEZBEDNOSTI OBAVEZE I ODGOVORNOSTI POSLODAVCA

Član 5

Grad Jagodina je dužan da obezbedi zaposlenom rad na radnom mestu i radnoj okolini u kojima su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu i zaustavi svaku vrstu rada koji predstavlja neposrednu opasnost za život i zdravlje zaposlenih.

Član 6

Grad Jagodina je dužan da radni proces bude prilagođen telesnim i psihičkim mogućnostima zaposlenog, a radna okolina, sredstava za rad i sredstava i opreme za ličnu zaštitu budu uređeni da ne ugrožavaju bezbednost i zdravlje zaposlenog.

Član 7

Grad Jagodina je dužan da prilikom organizovanja rada i radnog procesa, obezbedi preventivne mere radi zaštite života i zdravlja zaposlenih i to pre početka rada zaposlenog, u toku rada, kao i kod izmene radnog postupka u cilju izbegavanja rizika i mogućih opasnosti i štetnosti na radnom mestu.

Član 8

Grad Jagodina je obavezan da obaveštava zaposlene o uvođenju novih tehnologija i sredstava za rad, kao i opasnosti od povreda i oštećenja zdravlja koja nastaju njihovim uvođenjem.

Član 9

Grad Jagodina je obavezan da osposobljava zaposlene za bezbedan i zdrav rad, obezbedi zaposlenima korišćenje sredstava i opreme za ličnu zaštitu kao i da obezbedi održavanje sredstava za rad i opreme za ličnu zaštitu u ispravnom stanju.

Član 10

Grad Jagodina je dužan da obezbedi zaposlenima, na osnovu akta o proceni rizika, propisane lekarske preglede, pružanje prve pomoći i osposobi odgovarajući broj zaposlenih u pružanju prve pomoći, spašavanja i evakuacije u slučaju opasnosti.

Član 11

Grad Jagodina je obavezan da zaposlenima da na upotrebu sredstva za rad, sredstva i opreme za ličnu zaštitu na radu na kojima su primenjene propisane mere za bezbednost i zdravlje na radu, obezbedi njihovo održavanje i kontrolu njihove upotrebe u skladu sa namenom.

Član 12

Grad Jagodina zaposlenima daje na upotrebu opremu za rad, sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu samo ako raspolaže propisanom dokumentacijom za njihovu upotrebu i održavanje i ako je obezbedio sve mere bezbednosti zdravlja na radu koje su određene tom dokumentacijom.

Član 13

Grad Jagodina je obavezan da sredstva i opremu za rad, električne i druge instalacije održava redovno u ispravnom stanju, u skladu sa tehničkim propisima i postojećim standardima i u rokovima utvrđenim uputstvom proizvođača (obavezna provera pre prve upotrebe, posle znatne rekonstrukcije, a najkasnije u roku od 3 godine nakon prethodnog pregleda), a sve na način koji obezbeđuje sigurnost zaposlenog.

Član 14

Grad Jagodina je obavezan da zaposlene osigura od povrede na radu, profesionalnih oboljenja i u vezi oboljenja sa radom, u skladu sa zakonom.

Član 15

Grad Jagodina je dužan da oformi i vodi evidenciju u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, saglasno propisima.

Član 16

Grad Jagodina je u obavezi da donese Akt o proceni rizika na radnom mestu i radnoj okolini, u skladu sa zakonom.

PRAVA, OBAVEZE I ODGOVORNOSTI ZAPOSLENIH

Član 17

Zaposleni ima pravo i obavezu da se pre početka rada upozna sa merama bezbednosti i zdravlja na radu na radnom mestu i poslovima na kojima je određen i da se osposobljava za njihovo sprovođenje.

Član 18

Zaposleni ima pravo da poslodavcu daje predloge, primedbe i obaveštenja o pitanjima bezbednosti i zdravlja na radu i da kontroliše svoje zdravlje prema rizicima radnog mesta.

Član 19

Zaposleni ima pravo da odbije da radi u sledećim slučajevima:

- ako mu preti neposredna opasnost po život i zdravlje zbog toga što nisu sprovedene propisane mere za bezbednost i zdravlje na radnom mestu,

- ako u toku osposobljavanja za bezbedan i zdrav rad nije upoznat sa svim vrstama rizika i merama za njihovo otklanjanje, na poslovima svog radnog mesta,

- ako bi prema oceni medicine rada, rad noću ili duže od punog radnog vremena, mogao da pogorša njegovo zdravlje,

- ako na sredstvu za rad nisu primenjene propisane mere za bezbednost i zdravlje na radu.

Član 20

Kada mu preti neposredna opasnost po život ili zdravlje, zaposleni ima pravo da preduzme određene mere, u skladu sa svojim znanjem i tehničkim sredstvima koja mu stoje na raspolaganju i da napusti radno mesto, radni proces, odnosno radnu okolinu. U tom slučaju zaposleni nije odgovoran za štetu koju prouzrokuje poslodavcu.

Član 21

Radi bezbednosti i zdravlja na radu zaposleni je obavezan:

- da se pre početka rada na određenom radnom mestu upozna sa propisima i merama za bezbedan i zdrav rad i podvrgne proveri osposobljenosti za takav rad,

- da obavlja poslove i radne zadatke sa punom pažnjom u cilju obezbeđenja zdravlja i života kako za sebe tako i za ostale zaposlene i lica koja se nađu u radnoj okolini,

- da se pridržava utvrđenih mera za bezbedan i zdrav rad,

- da pravilno i sa maksimalnom pažnjom rukuje sredstvima za rad, kao i da u svemu postupa po uputima proizvođača,

- da namenski koristi sredstva i opreme lične zaštite na radu, pažljivo i savesno njima rukuje i održava ih stalno u ispravnom stanju,

- da zahteva od poslodavca zamenu neispravnih, dotrajalih ili neodgovarajućih sredstava za ličnu zaštitu,

- da poslodavca neodložno obavesti o uočenim nedostacima koji bi mogli ugroziti bezbednost i zdravlje na radu,

- da u granicama svoje osposobljenosti stručnih znanja i sam preduzme neophodne mere za otklanjanje nastalih nedostataka koji bi mogli ugroziti bezbedan i zdrav rad,

- pod uticajem alkohola, narkotika ili drugih opijata ne sme započeti sa radom niti nastaviti rad.

Član 22

Zaposleni je odgovoran za štetu koju sebi, poslodavcu ili trećem licu u toku vršenja rada ili u vezi sa radom, svojom krivicom nanese, zbog nepropisne odnosno nemarne upotrebe sredstava za rad ili sredstava lične zaštite ili drugih sredstava zaštite na radu.

Član 23

Ženama, omladini i invalidima poslodavac obezbeđuje posebnu zaštitu na radu u skladu sa zakonom.

ODGOVORNOST U SPROVOĐENJU MERA ZA BEZBEDNOST I ZDRAVLJE NA RADU

Član 24

ODGOVORNOST POSLODAVCA

Grad Jagodina u skladu sa zakonskim propisima, Kolektivnim ugovorom i drugim opštim aktom, vezano za oblast bezbednosti i zdravlja na radu, odgovoran je za:

- određivanje zaposlenog za bezbednost i zdravlje na radu u pisanoj formi i

- donošenje normativnih akata u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Osim ovog grad Jagodina je u obavezi da:

1) Aktom u pismenoj formi odredi lice za bezbednost i zdravlje na radu,

2) Zaposlenom odredi obavljanje poslova na kojima su sprovedene mere za bezbednost i zdravlje na radu,

3) Obaveštava zaposlene i njihovog predstavnika o uvođenju novih tehnologija i sredstava za rad, kao i opasnostima od povreda oštećenja zdravlja koji nastaju njihovim uvođenjem, odnosno da u takvim slučajevima donese odgovarajuća uputstva za bezbedan rad,

4) Osposobljava zaposlene za bezbedan i zdrav rad,

5) Obezbedi zaposlenima korišćenje sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu,

6) Obezbedi održavanje sredstava za rad i sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu u ispravnom stanju,

7) Angažuje pravno lice sa licencom radi sprovođenja preventivnih i periodičnih pregleda i ispitivanja opreme za rad, kao i preventivnih i periodičnih ispitivanja radne okoline,

8) Obezbedi na osnovu akta o proceni rizika i oceni službe medicine rada propisane lekarske preglede zaposlenih u skladu sa zakonom,

9) Obezbedi pružanje prve pomoći, kao i da osposobi odgovarajući broj zaposlenih za pružanje prve pomoći, spasavanja i evakuacije u slučaju opasnosti,

10) Zaustavi svaku vrstu rada koji predstavlja neposrednu opasnost za život ili zdravlje zaposlenih.

OSPOSOBLJAVANJE ZAPOSLENIH ZA BEZBEDAN I ZDRAV RAD

Član 25

Zaposleni u gradu Jagodini ima pravo i obavezu da se upozna sa svim vrstama rizika i merama za njihovo otklanjanje na poslovima na koje je raspoređen u cilju sticanja potrebnih znanja za bezbedan i zdrav rad u skladu sa zakonom i opštim aktima grada Jagodine. Osposobljavanje zaposlenih za bezbedan i zdrav rad obavlja se po posebnom programu.

Član 26

Osposobljavanje zaposlenih za bezbedan i zdrav rad obavlja se u sledećim slučajevima:

- pri zasnivanju radnog odnosa,

- pri raspoređivanju zaposlenih na druge poslove,

- pri izmeni tehnološkog procesa,

- uvođenje novih sredstava za rad i procesa rada.

Član 27

Osposobljavanje zaposlenih za bezbedan i zdrav rad obavlja se teorijski, a u divizuelnim sredstvima, predavanjima, korišćenje stručne literature i na druge načine i praktično (kroz praktičan rad) na radnom mestu. Teorijsko i praktično osposobljavanje zaposlenih za bezbedan rad, kao i provera znanja sprovodi se u skladu sa procedurom o osposobljavanju zaposlenih za bezbedan i zdrav rad. Grad Jagodina može da angažuje ovlašćenu ustanovu zbog inoviranja znanja zaposlenih iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. O izvršenoj teorijskoj i praktičnoj obuci i provere osposobljenosti, zaposleni koji obavlja stručne poslove bezbednosti i zdravlja na radu vodi propisanu evidenciju.

Član 28

Ako grad Jagodina odredi zaposlenom da istovremeno obavlja poslove na dva ili više radnih mesta, dužan je da zaposlenog osposobi za bezbedan i zdrav rad na svakom od radnih mesta.

OSPOSOBLJAVANJE ZAPOSLENIH ZA PRUŽANJE PRVE POMOĆI

Član 29

Obavezu da osposobi zaposlene za pružanje prve pomoći grad Jagodina sprovodi tako što organizuje osposobljavanje zaposlenih na radnim mestima sa posebnim uslovima rada, zaposleni na poslovima tehničke intervencije, kao i drugi zaposleni u skladu sa Programom za osposobljavanje zaposlenih za pružanje prve pomoći. Obuku i proveru znanja zaposlenih za pružanje prve pomoći obavlja služba medicine rada. Grad Jagodina za obavljanje poslova zaštite zaposlenih angažuje i službu medicine rada i u tim slučajevima ona obavlja sledeće poslove.

1) Učestvuje u identifikaciji i proceni rizika na radnom mestu i radnoj okolini prilikom sastavljanja akta o proceni rizika,

2) Upoznaje zaposlene sa rizicima po zdravlje koji su povezani sa njihovim radom i obavlja poslove osposobljavanja zaposlenih za pružanje prve pomoći,

3) Utvrđuje i ispituje uzroke nastanka profesionalnih oboljenja i bolesti u vezi sa radom,

4) Ocenjuje i utvrđuje posebne zdravstvene sposobnosti koje moraju da ispunjavaju zaposleni za obavljanje određenih poslova na radnom mestu sa povećanim rizikom ili za upotrebu, odnosno rukovanje određenom opremom za rad,

5) Vrši prethodne i periodične lekarske preglede zaposlenih na radnim mestima sa povećanim rizikom i izdaje izveštaje o lekarskim pregledima u skladu sa propisima o bezbednosti i zdravlja na radu,

6) Učestvuje u organizovanju prve pomoći, spasavanju i evakuaciji u slučaju povređivanja zaposlenih ili havarije,

7) Daje savete poslodavcu pri izboru drugog odgovarajućeg posla prema zdravstvenoj sposobnosti zaposlenog,

8) Savetuje poslodavca u izboru i testiranju novih sredstava za rad, opasnih materija i sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu, sa zdravstvenog aspekta,

9) Učestvuje u analizi povreda na radu, profesionalnih oboljenja i bolesti u vezi sa radom,

10) Neposredno sarađuje sa licem za bezbednost i zdravlje na radu.

OSPOSOBLJAVANJE ZAPOSLENIH KOJI OBAVLJAJU POSLOVE BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJA NA RADU

Član 30

Zaposleni koji obavljaju poslove bezbednosti i zdravlja na radu, u obavezi su da se odazovu osposobljavanju za stručne poslove za bezbednost i zdravlje na radu na koje ih uputi grad Jagodina. Osposobljavanje se može obavljati angažovanjem stručnih ustanova registrovanih za delatnost obrazovanja, nabavkom stručne literature, kao i putem seminara, savetovanja, stručnih skupova u zemlji i inostranstvu. Sredstva za stručno osposobljavanje i usavršavanje obezbeđuje grad Jagodina.

POSLOVI SA POSEBNIM USLOVIMA RADA

Član 31

U gradu Jagodini ne postoji mesto sa povećanim rizikom, za koje je obavezan lekarski pregled.

POVREMENI PREGLEDI I ISPITIVANJA ORUĐA I UREĐAJA ZA RAD

Član 32

U cilju preduzimanja odgovarajućih tehničkih zaštitnih mera radi povećanja stepena bezbednosti na radu, u gradu Jagodini moraju se vršiti periodični pregledi i ispitivanje oruđa za rad i ispitivanje uslova radne okoline.

Prilikom nabavke novih oruđa i uređaja za rad potrebno je dobiti atest ili sertifikat o pridržavanju i primenjivanju propisanih mera i normative zaštite na radu na oruđima i uređajima koje izdaje prodavac prilikom isporuke. Svi dokumenti moraju biti prevedeni na srpski jezik.

MERE ZAŠTITE NA ORUĐIMA I UREĐAJIMA ZA RAD

Član 33

Mašine, uređaji, ručni alati i pomoćna sredstva moraju biti pre upotrebe ispitani u pogledu njihove ispravnosti za rad i sterilisani. Strogo se zabranjuje vršiti popravke, čišćenja i podmazivanja mašine i uređaja za vreme rada.

BRIGA ZA ZAPOSLENE

Član 34

Grad Jagodina organizuje i obezbeđuje iz svojih sredstava zdravstvenu zaštitu zaposlenih radi stvaranja uslova za zdravstveno odgovorno ponašanje i zaštitu zdravlja na radnom mestu zaposlenog u skladu sa zakonom i opštim aktima grada Jagodine.

NAČIN PROVERE ZAPOSLENOG POD UTICAJEM ALKOHOLA ILI DRUGIH SREDSTAVA ZAVISNOSTI

Član 35

Zaposleni koji se nalazi pod uticajem alkohola, psihoaktivnih supstanci ili drugih sredstava zavisnosti ne sme započeti, odnosno nastaviti rad. Ukoliko se posumnja da je zaposleni koristio lekove, psihoaktivne supstance i druga sredstva koja izazivaju bolesti zavisnosti, obavezan je da se udalji sa radnog mesta i da se podvrgne proveri da li je pod uticajem alkohola ili drugih sredstava zavisnosti u nadležnoj zdravstvenoj ustanovi.

Član 36

Provera zaposlenih pod uticajem alkohola ili drugih sredstava zavisnosti radi se u slučajevima i na način utvrđen posebnim aktom.

SREDSTVA I OPREMA ZA LIČNU ZAŠTITU NA RADU

Član 37

Grad Jagodina obezbeđuje zaposlenima kao i drugim licima koja imaju pravo na bezbednost i zdravlje na radu iz člana 3. ovog Pravilnika, potrebna sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu, koja odgovara zadacima koje zaposleni obavljaju u skladu sa odredbama Pravilnika o sistematizaciji radnih mesta.

Član 38

Grad Jagodina je u obavezi da zaposlenima obezbedi sredstva i opremu za ličnu zaštitu koja služi za sprečavanje povreda na radu, profesionalnog oboljenja, bolesti u vezi sa radom i druge štetne posledice po zdravlje zaposlenih.

U zavisnosti od vrste poslova koji se obavljaju, zaposlenom pripada oprema za ličnu zaštitu sa određenim rokom trajanja i to:

1. Kurir i interni kurir

 

- jakna

rok trajanja 5 godina

- cipele

rok trajanja 2 godine

   

2. Inspekcijski poslovi

 

- jakna

rok trajanja 5 godina

- cipele

rok trajanja 2 godine

- kabanica

rok trajanja 2 godine

   

3. Poslovi higijeničara i domara

 

- radni mantil

rok trajanja 3 godine

- radna obuća

rok trajanja 1 godina

- zaštitne rukavice

rok trajanja 6 meseci

 

VOĐENJE EVIDENCIJE

Član 39

Grad Jagodina određuje posebno lice koje je dužno da vodi na propisanim obrascima evidenciju o:

- povredama na radu, profesionalnim oboljenjima i bolestima u vezi sa radom,

- zaposlenim osposobljenim za bezbedan i zdrav rad,

- opasnim materijama koje se koriste u toku rada,

- izvršenim ispitivanjima radne okoline,

- izvršenim pregledima i ispitivanjima sredstava za rad, sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu.

Evidencija se vodi na osnovu Pravilnika o evidenciji u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu sa propisanim obrascima izdatim od strane Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

OBAVEZE PREMA INSPEKCIJI RADA

Član 40

Otklanjanje nedostataka naloženih rešenjem inspekcije rada je u nadležnosti poslodavca. Evidenciju izdatih rešenja, praćenje rokova za izvršenje mera i izveštavanje inspekcije rada o izvršenim merama u nadležnosti je grada Jagodine uz pomoć Saveta za bezbednost i zdravlje na radu i stručnog lica za bezbednost i zdravlje na radu.

Član 41

Grad Jagodina posebnim aktom obaveštava nadležnu inspekciju rada o početku rada kao i o promenama tehnološkog procesa ukoliko se bitno menjaju uslovi rada.

Član 42

Grad Jagodina je obavezan da nadležnu inspekciju rada obavesti o svakoj smrtnoj, kolektivnoj ili teškoj povredi i pojavama koje bi mogle ugroziti bezbednost zaposlenih.

Član 43

Posebnim aktom utvrdiće se postupak pri obavljanju inspekcijskog nadzora u gradu Jagodini.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 44

Pravilnik o bezbednosti i zdravlja na radu je u skladu Aktom o proceni rizika na radnim mestima i radnoj okolini.

Član 45

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o bezbednosti i zdravlju na radu ("Službeni glasnik grada Jagodine" br. 13/1/2009).

Član 46

Ovaj Pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodine".

 

Samostalni član Pravilnika o izmeni i dopuni
Pravilnika o bezbednosti i zdravlju na radu

("Sl. glasnik grada Jagodine", br. 23/2019)

Član 3

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodine".