ODLUKA
O BORAVIŠNOJ TAKSI

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 32/2019)

Član 1

Ovom odlukom propisuje se način utvrđivanja visine boravišne takse koju plaća korisnik usluge smeštaja koji, izvan svog mesta prebivališta, koristi uslugu smeštaja u ugostiteljskom objektu za smeštaj na teritoriji grada Zrenjanina za korišćenje komunalne, saobraćajne i turističke infrastrukture.

Član 2

Ugostiteljskim objektima za smeštaj, u smislu ove odluke, smatraju se: hotel i podvrste hotela, motel, turističko naselje i podvrste turističkog naselja, pansion, kamp, kampiralište, hostel, prenoćište, konačište, botel, kuća, apartman, soba, seosko turističko domaćinstvo, lovačka vila, lovački dom, lovačka kuća i lovačka koliba, kao i drugi objekti, odnosno njihovi ogranci, koji pružaju usluge smeštaja na teritoriji grada Zrenjanina.

Član 3

Privredno društvo, drugo pravno lice i preduzetnik koji su registrovani u odgovarajućem registru i pružaju usluge smeštaja (u daljem tekstu: davalac smeštaja) vrše naplatu boravišne takse od korisnika usluge smeštaja istovremeno sa naplatom usluge smeštaja, za svaki dan boravka u ugostiteljskom objektu u iznosu od 70 dinara.

Davalac smeštaja dužan je da u računu za uslugu smeštaja posebno iskaže iznos boravišne takse, kao i da navede osnov oslobađanja od plaćanja ili umanjenja iznosa boravišne takse iz člana 7. ove odluke.

Član 4

Izuzetno od člana 3. ove odluke, boravišnu taksu plaća fizičko lice (u daljem tekstu: fizičko lice), koje pruža usluge smeštaja u objektima domaće radinosti (kuća, apartman i soba) i seoskom turističkom domaćinstvu, smeštajnih kapaciteta do 30 individualnih ležajeva, za najviše 30 korisnika usluga, odnosno ugostiteljske usluge smeštaja na otvorenom u privremeno postavljenoj opremi za kampovanje, do 20 kamp parcela, za najviše 30 korisnika usluga u okviru seoskog turističkog domaćinstva, i koje poseduje pravnosnažno rešenje o kategorizaciji ugostiteljskog objekta.

Visina godišnjeg iznosa boravišne takse koju plaća fizičko lice utvrđuje se rešenjem organizacione jedinice Gradske uprave grada Zrenjanina nadležne za utvrđivanje izvornih prihoda, na taj način što se broj individualnih ležajeva odnosno kamp parcela iz stava 1. ovog člana, pomnoži sa iznosom od 1.000 dinara.

Rešenje iz stava 2. ovog člana donosi se u roku od 15 dana od dana pravnosnažnosti rešenja o kategorizaciji ugostiteljskog objekta domaće radinosti, odnosno seoskog turističkog domaćinstva.

Organizaciona jedinica Gradske uprave grada Zrenjanina nadležna za donošenje rešenja o kategorizaciji ugostiteljskih objekata iz stava 3. ovog člana dužna je da u roku od tri dana od nastupanja pravnosnažnosti dostavi isto rešenje sa klauzulom prvnosnažnosti organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Zrenjanina nadležnoj za utvrđivanje izvornih prihoda.

Rešenje o kategorizaciji ugostiteljskog objekta iz stava 3. ovog člana mora da sadrži:

- ime, prezime, JMBG i adresu stanovanja fizičkog lica koje je podnelo zahtev za kategorizaciju ugostiteljskog objekta;

- podatke o ugostiteljskom objektu koji se kategoriše;

- oznaku kategorije, broj smeštajnih jedinica, broj individualnih ležajeva, odnosno kamp parcela u smeštajnoj jedinici,

- rok važenja rešenja.

Organizaciona jedinica Gradske uprave grada Zrenjanina nadležna za utvrđivanje izvornih prihoda dužna je da fizičkom licu dostavi podatke o visini godišnjeg iznosa boravišne takse, uplatnom računu za boravišnu taksu i pozivu na broj odobrenja.

Član 5

Utvrđenu visinu godišnjeg iznosa boravišne takse za tekuću godinu fizičko lice plaća kvartalno, do petog u mesecu za prethodni kvartal, uplatom u korist budžeta grada Zrenjanina.

Fizičko lice koje u toku godine započne pružanje ugostiteljskih usluga dužno je da plaća iznos boravišne takse počev od iznosa za naredni kvartal u odnosu na kvartal u kome je počelo da pruža usluge.

Kada u toku godine dođe do promene elemenata za utvrđivanje visine godišnjeg iznosa boravišne takse, fizičko lice plaća novi iznos boravišne takse počev od narednog kvartala u odnosu na kvartal u kome je došlo do promene navedenih elemenata.

U slučaju da fizičko lice u toku godine prestane da pruža ugostiteljske usluge, dužno je da izvrši plaćanje boravišne takse zaključno za kvartal u kome je prestalo da pruža usluge.

Fizičko lice je dužno da u roku od sedam dana od dana uplate iznosa boravišne takse, o tome dostavi dokaz organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Zrenjanina nadležnoj za utvrđivanje izvornih prihoda.

Fizičko lice je dužno da u periodu od dve godine čuva dokaze iz stava 5. ovog člana.

Član 6

Za pružene ugostiteljske usluge smeštaja u objektima domaće radinosti i seoskom turističkom domaćinstvu fizičko lice izdaje poseban račun, i dužno je da na dnevnom nivou vodi evidenciju izdatih računa.

Evidenciju iz stava 1. ovog člana fizičko lice je dužno da čuva dve godine.

Član 7

Boravišnu taksu ne plaćaju:

1) deca do sedam godina starosti;

2) lica upućena na banjsko i klimatsko lečenje, odnosno specijalizovanu rehabilitaciju od strane nadležne lekarske komisije;

3) osobe sa invaliditetom sa telesnim oštećenjem od najmanje 70%, vojni invalidi od prve do pete grupe, civilni invalidi rata od prve do pete grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, paraplegije i kvadriplegije, cerebralne i dečje paralize i multipleks skleroze, osobe ometene u razvoju, osobe obolele od maligne bolesti, insulin zavisne šećerne bolesti, psihoze, epilepsije, hemofilije, trajne hronične bubrežne insuficijencije na dijalizi, osobe koje se leče u vezi sa HIV infekcijom, tuberkulozom, cističnom fibrozom, autoimunim sistemskim bolestima, kao i pratilac navedenih osoba;

4) učenici i studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja sportsko- rekreativnih i drugih aktivnosti po programu ministarstva nadležnog za poslove prosvete, studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja obavezne nastave u skladu sa nastavnim planom obrazovne ustanove, kao i učesnici republičkih i regionalnih takmičenja u znanju i veštinama;

5) strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeni plaćanja takse;

6) lica koja neprekidno borave u objektu za smeštaj duže od 30 dana.

Boravišnu taksu umanjenu za 50% plaćaju lica od sedam do petnaest godina starosti.

Lica iz stava 1. ovog člana ne plaćaju boravišnu taksu ako podnesu dokaz da ispunjavaju uslove iz stava 1. ovog člana (člansku kartu, potvrdu škole, odnosno druge obrazovne ustanove, uput lekarske komisije i sl.).

Član 8

Davalac smeštaja je dužan je da sredstva od naplaćene boravišne takse uplaćuje do 5-og u mesecu za prethodni mesec na uplatni račun javnih prihoda.

Ako davalac smeštaja ne postupi u skladu sa stavom 1. ovog člana, dužan je da na svoj teret uplati iznos nenaplaćene boravišne takse u roku od 15 dana od dana utvrđene obaveze, na uplatni račun javnih prihoda.

Član 9

Sredstva od naplaćene boravišne takse na teritoriji grada Zrenjanina prihod su budžeta grada Zrenjanina.

Član 10

U pogledu načina utvrđivanja boravišne takse, obračunavanja, zastarelosti, naplate i prinudne naplate, rokova za plaćanje, obračuna kamate i ostalog što nije predviđeno ovom odlukom shodno se primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija, ako zakonom kojim se uređuje oblast ugostiteljstva nije drugačije određeno.

NADZOR

Član 11

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši organizaciona jedinica Gradske uprave grada Zrenjanina nadležna za utvrđivanje izvornih prihoda.

Inspekcijski nadzor nad primenom ove odluke vrši organizaciona jedinica Gradske uprave grada Zrenjanina nadležna za inspekcijske poslove, preko ovlašćenih inspektora.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 12

Danom početka primene ove odluke prestaje da važi Odluka o boravišnoj taksi ("Službeni list grada Zrenjanina", br. 9/11 i 5/16).

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina", a primenjuje se počev od 1. januara 2020. godine.