ODLUKA

O POGREBNOJ DELATNOSTI

("Sl. list Grada Loznice", br. 21/2019)

Član 1

Ovom odlukom se, u skladu sa zakonom, određuje pogrebna delatnost i uređuju opšti uslovi i način obavljanja pogrebne delatnosti kao komunalne delatnosti.

Član 2

Pogrebna delatnost je: preuzimanje i prevoz posmrtnih ostataka od mesta smrti, odnosno mesta na kome se nalazi umrla osoba (stan, zdravstvena ustanova, instituti za sudsku medicinu i patologiju, ustanove socijalne zaštite i druga mesta) i prevoz do mesta određenog posebnim propisom (patologije, sudske medicine, groblja, krematorijuma, aerodroma, poslovnog prostora pogrebnog preduzeća u kom postoje propisani uslovi za smeštaj i čuvanje pokojnika), organizacija sahrane i ispraćaja sa pribavljanjem potrebne dokumentacije za organizaciju prevoza i sahranjivanja, čuvanje posmrtnih ostataka u rashladnom uređaju i pripremanje pokojnika za sahranjivanje.

Član 3

Pogrebna delatnost je komunalna delatnost u smislu zakona kojim se uređuju komunalne delatnosti.

Pogrebna delatnost je delatnost od opšteg ekonomskog interesa u smislu propisa o zaštiti potrošača.

Član 4

Pogrebna delatnost, kao komunalna delatnost, se ne poverava već je mogu obavljati svi privredni subjekti čije je sedište na teritoriji grada Loznice i koji ispunjavaju propisane uslove.

Pogrebnu delatnost mogu obavljati javno preduzeće čiji je osnivač Grad Loznica, privredno društvo, preduzetnik ili drugi privredni subjekt.

Član 5

Javno preduzeće iz čl. 4. stav 2. ove odluke određeno je odlukom Skupštine grada Loznice kojom se uređuje komunalna delatnost upravljanje grobljima i sahranjivanje.

Privredno društvo, preduzetnik ili drugi privredni subjekt iz čl. 4. stav 2. ove odluke mogu obavljati pogrebnu delatnost ukoliko ispunjavaju propisane uslove, u skladu sa zakonom kojim se uređuju komunalne delatnosti i uredbom kojim se uređuju način i uslovi za otpočinjanje obavljanja komunalnih delatnosti.

Član 6

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".