PROGRAM
SPROVOĐENJA MERA TEHNIČKE ZAŠTITE OBJEKATA U SASTAVU PROSTORNO KULTURNO-ISTORIJSKE CELINE UŽEG JEZGRA GRADA SUBOTICE

("Sl. list grada Subotice", br. 35/2019)

I

Ovim Programom utvrđuju se objekti u sastavu prostorno kulturno-istorijske celine užeg jezgra Grada Subotice na kojim će se, u skladu sa Mišljenjem za odabir secesijskih objekata za sanaciju, restauraciju i rekonstrukciju Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica broj 982-1/1 i ovim Programom, sprovoditi mere tehničke zaštite, za koje će se obezbediti sredstva u budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodina, Upravi za kapitalna ulaganja i u budžetu Grada Subotica za 2020. godinu.

II

Sredstva iz tačke I ovog Programa koristiće se za revitalizaciju fasada, za finansiranje konzervatorsko-restauratorskih i građevinsko-zanatskih radova, kao i za stručni i konzervatorski nadzor.

III

Radovi iz tačke II ovog Programa realizovaće se na sledećim objektima:

1. Objekat u ulici Korzo 4, u skladu sa izrađenom projektno-tehničkom dokumentacijom E-1468/19-PZI-0, april 2019 i uslovima za preduzimanje mera tehničke zaštite Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, sa sedištem u Subotici, broj: 112-2/13 od 15.03.2019. godine,

2. Objekat u ulici Branislava Nušića 2, u skladu sa izrađenom projektno-tehničkom dokumentacijom E-1466/19-PZI-0, april 2019 i uslovima za preduzimanje mera tehničke zaštite Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, sa sedištem u Subotici, broj: 108-2/13 od 01.04.2019. godine,

3. Objekat u ulici Trg Republike 2, u skladu sa izrađenom projektno-tehničkom dokumentacijom E-1469/19-PZI-0, april 2019 i uslovima za preduzimanje mera tehničke zaštite Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture sa sedištem u Subotici, broj: 114-2/13 od 15.03.2019. godine.

IV

U cilju realizacije ovog Programa, Grad Subotica i Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture će se obratiti Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije sa zahtevom za određivanje Grada Subotice kao staraoca za sprovođenje mera zaštite kulturnog dobra, shodno članu 33. Zakona o kulturnim dobrima ("Sl. Glasnik RS", br 74/94, 52/11,-dr. zakoni i 99/11-dr. zakon), za objekte iz člana III ovog programa.

V

Nakon donošenja akta Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije iz tačke IV ovog Programa, Grad Subotica je u obavezi da:

• Sprovede postupke javnih nabavki radova,

• Pribavi neophodna akta u skladu sa propisima o planiranju i izgradnji i propisima o komunalnom uređenju Grada Subotice,

• Da obezbedi vršenje stručnog i konzervatorskog nadzora i

• Obavi i druge aktivnosti neophodne za realizaciju ovog programa.

VI

Izveštaj o realizaciji ovog Programa i korišćenju odobrenih sredstava Grad Subotica će sačiniti u roku od 30 dana po realizaciji aktivnosti iz tačke II i dostaviti Skupštini Grada Subotica.

VII

U realizaciji ovog Programa učestvovaće i drugi organi Grada Subotice, kao i javna i javno-komunalna preduzeća i ustanove čiji je osnivač Grad Subotica, u skladu sa svojim nadležnostima.