ODLUKA
O OBRAZOVANJU I RADU STRUČNE SLUŽBE LOKALNOG OMBUDSMANA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 2/2020)

Član 1

Ovom odlukom obrazuje se Stručna služba Lokalnog ombudsmana (u daljem tekstu: Stručna služba) radi obavljanja stručnih, administrativno-tehničkih i drugih poslova od značaja za ostvarivanje nadležnosti Lokalnog ombudsmana za teritoriju Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Lokalni ombudsman), uređuju se organizacija i rad Stručne službe, kao i druga pitanja od značaja za njen rad.

Stručna služba organizuje se i vrši poslove iz svog delokruga kao jedinstvena služba.

Član 2

Stručnom službom rukovodi šef Stručne službe koji organizuje i obezbeđuje rad Stručne službe, i za svoj rad odgovara Lokalnom ombudsmanu i njegovom zameniku.

Za šefa Stručne službe može se postaviti lice koje ima stečeno visoko obrazovanje iz naučne oblasti pravne nauke na osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, master akademskim studijama, master strukovnim studijama, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine ili specijalističkim studijama na fakultetu, da ispunjava uslove za rad u organima lokalne samouprave i najmanje pet godina radnog iskustva u struci.

Član 3

Lokalni ombudsman donosi predlog akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Stručnoj službi Lokalnog ombudsmana na osnovu kadrovskog plana i dostavlja ga nadležnim organima radi objedinjavanja i usvajanja.

Izuzev akta iz stava 1. ovog člana Lokalni ombudsman donosi ostala akta o načinu rada, izvršavanju poslova, kao i pravima i obavezama zaposlenih u Stručnoj službi.

Član 4

Radno vreme Stručne službe određuje Lokalni ombudsman posebnom odlukom.

Član 5

Prava i dužnosti poslodavca u Stručnoj službi vrši Lokalni ombudsman, kao lice koje rukovodi organom.

Član 6

Za zakonito i blagovremeno izvršavanje poslova zaposleni odgovaraju Lokalnom ombudsmanu, njegovom zameniku i šefu Stručne službe.

Pored zaposlenih u Stručnoj službi, ugovorno se mogu angažovati i druga lica u cilju pružanja ekspertskih, prevodilačkih, tehničkih, marketinških i drugih usluga, u skladu sa potrebama obavljanja poslova iz nadležnosti Lokalnog ombudsmana.

Član 7

Raspoređivanje zaposlenih u Stručnoj službi vrši Lokalni ombudsman u skladu sa Pravilnikom.

Zaposleni u Stručnoj službi stiču zvanja u skladu sa zakonom.

Posebni uslovi za sticanje zvanja u Stručnoj službi utvrđuju se u skladu sa aktom kojim se uređuju posebni uslovi za sticanje zvanja u gradskim upravama, posebnim organizacijama i službama.

O pravima, obavezama i odgovornostima šefa Stručne službe i zaposlenih odlučuje Lokalni ombudsman u skladu sa propisima kojima se uređuju prava i dužnosti zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave.

Član 8

Lokalni ombudsman je odgovoran za preuzimanje obaveza, njihovu verifikaciju izdavanje naloga za plaćanje koje treba izvršiti iz sredstava Lokalnog ombudsmana, kao i za izdavanje naloga za uplatu sredstava koja pripadaju budžetu Grada.

Lokalni ombudsman je odgovoran za zakonitu, namensku, ekonomičnu i efikasnu upotrebu budžetskih sredstava.

Zahteve i druge akte za isplatu sredstava iz budžeta Grada za finansiranje poslova iz nadležnosti Lokalnog ombudsmana, potpisuje Lokalni ombudsman ili lice koje on ovlasti.

Član 9

Finansijske poslove za potrebe Lokalnog ombudsmana obavlja Služba za zajedničke poslove Grada Novog Sada.

Član 10

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o obrazovanju i radu Stručne službe Zaštitnika građana ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 37/2010).

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".