ODLUKA
O REGULISANJU STAROG DUGA ZAKUPACA POSLOVNOG PROSTORA NA KOME JE NOSILAC PRAVA JAVNE SVOJINE GRAD NIŠ, ODNOSNO NA KOME GRAD NIŠ IMA POSEBNA SVOJINSKA OVLAŠĆENJA

("Sl. list grada Niša", br. 3/2020)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se regulisanje plaćanja starog duga i otpis kamate, kao izvornog javnog prihoda Grada Niša, dospelog za plaćanje zaključno sa 31. decembrom 2019. godine, sadašnjih i bivših zakupaca poslovnog prostora na kome je nosilac prava javne svojine Grad Niš, odnosno na kome Grad Niš ima posebna svojinska ovlašćenja.

Član 2

Dug koji je predmet ove odluke predstavlja dug za zakupninu i kamatu utvrđen u poslovnim knjigama Gradske uprave grada Niša - sekretarijata nadležnog za naplatu zakupa, zaključno sa 31. decembrom 2019. godine, kao i dug po osnovu potraživanja za naknadu štete.

Zaključivanje Sporazuma o načinu i rokovima izmirenja duga, vrši se po pisanom zahtevu dužnika, na period otplate koji ne može biti duži od 24 meseca.

Utvrđena mesečna rata se uplaćuje u toku meseca, u skladu sa zaključenim sporazumom.

Član 3

Dužniku koji na osnovu Sporazuma o načinu i rokovima izmirenja osnovnog duga - zakupnine izvrši jednokratno izmirenje starog duga, u roku od osam dana od dana zaključenja Sporazuma, vrši se otpust dela duga od 40%.

Ukoliko se sa dužnikom zaključi sporazum na tri mesečne rate, vrši se otpust dela duga od 30 %, na šest mesečnih rata, vrši se otpust dela duga od 20% i na dvanaest mesečnih rata, vrši se otpust dela duga od 10%.

Sporazum se može zaključiti i na rok duži od dvanaest meseci, ali ne duži od 24 meseca, u kom slučaju nema otpusta duga.

U slučaju izmirenja starog duga na način iz st. 1, 2 i 3. kamata se otpisuje u celosti.

Član 4

Za vreme otplate duga na rate utvrđene sporazumom, zakupac je dužan da redovno izmiruje tekuću mesečnu zakupninu u valutnom roku.

Član 5

Ukoliko dužnik ne uplati dve uzastopne rate utvrđene Sporazumom, ili ne plati tekuću mesečnu zakupninu u valutnom roku, zaključeni Sporazum prestaje da važi.

Član 6

Na dug, koji je predmet Sporazuma o načinu i rokovima izmirenja osnovnog duga, neće se obračunavati kamata.

Član 7

Sporazum najmanje treba da sadrži:

- ukupan iznos starog duga;

- broj rata i mesečni iznos svake pojedine rate reprogramiranog duga;

- rok dospeća svake pojedine rate reprogramiranog duga;

- odredbe o uslovima pod kojima se sporazum zaključuje u pogledu obračuna kamate i raskida, pod uslovima iz ove odluke;

- odredbu kojom se dužniku jasno i nedvosmisleno stavlja do znanja da sklapanjem sporazuma priznaje celokupan iznos starog duga i da u slučaju raskida sporazuma na ostatak duga neće isticati prigovor zastarelosti.

Član 8

Obaveza po osnovu kamate dužnika, otpisuje se nakon izmirenja glavnog duga, u celosti. Dužniku koji je na dan 31. decembra 2019. godine, imao neizmirenu obavezu samo po osnovu kamate, ista se otpisuje.

Član 9

Uslov za sticanje prava po ovoj odluci, jeste da zakupac izmiri sve mesečne zakupnine od dana stupanja na snagu ove odluke do zaključenja Sporazuma o načinu i izmirenju osnovnog duga na rate.

Član 10

Sporazume o načinu i rokovima izmirenja starog duga, zaključivaće gradonačelnik grada Niša, na predlog Gradske uprave grada Niša - sekretarijata nadležnog za naplatu zakupnine.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".