PRAVILNIK
O USLOVIMA POD KOJIMA SE VRŠI RASKID KUPOPRODAJNOG UGOVORA, KAO I NAČINU UTVRĐIVANJA I ISPLATE TRŽIŠNE CENE PREOSTALE VREDNOSTI STANA ZA PRIPADNIKE SNAGA BEZBEDNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 7/2020)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi pod kojima se vrši raskid kupoprodajnog ugovora, kao i način utvrđivanja i isplate tržišne cene preostale vrednosti stana za pripadnike snaga bezbednosti.

Član 2

Raskid ugovora o kupoprodaji stana koji je zaključilo lice iz člana 1. stav 1. Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti (u daljem tekstu: Zakon), vrši se:

1) ako licu iz člana 1. stav 1. Zakona prestane državljanstvo Republike Srbije u roku od deset godina od dana zaključenja ugovora o kupovini stana;

2) ako se naknadno utvrdi da je lice iz člana 1. stav 1. Zakona ili član njegovog porodičnog domaćinstva, posle stupanja na snagu Zakona, otuđilo stan ili porodičnu stambenu zgradu koju je imalo u svojini na teritoriji Republike Srbije, kao i na teritoriji bivših republika SFRJ;

3) ako lice iz člana 1. stav 1. Zakona ne plati prvu ratu kupoprodajne cene ili posle isplate prve rate, ne plati dve uzastopne rate kupoprodajne cene;

4) ako lice iz člana 1. stav 1. Zakona u toku trajanja kupoprodajnog ugovora odustane od tog ugovora;

5) ako se naknadno utvrdi da je lice iz člana 1. stav 1. Zakona, u trenutku zaključenja kupoprodajnog ugovora, imalo u svojini stan.

Na sva pitanja u vezi sa raskidom ugovora primenjivaće se odredbe Zakona o obligacionim odnosima ("Službeni list SFRJ", br. 29/78, 39/85, 45/89 - US i 57/89 i "Službeni list SRJ", broj 31/93).

Član 3

Ukoliko pripadnik snaga bezbednosti postupi suprotno odredbama člana 8. st. 1. i 2. Zakona, dužan je da isplati razliku između ugovorene cene i tržišne vrednosti stana, u skladu sa Zakonom.

Član 4

Tržišna cena preostale vrednosti stana, utvrđuje se kao razlika između ugovorene cene stana kupljenog pod povoljnijim uslovima i tržišne vrednosti tog stana, koju utvrđuje organ jedinice lokalne samouprave nadležan za utvrđivanje, naplatu i kontrolu prihoda jedinice lokalne samouprave.

Član 5

Tržišna cena preostale vrednosti stana plaća se u jednokratnom iznosu u roku od 30 dana od dana prijema obaveštenja o tržišnoj ceni preostale vrednosti stana iz člana 4. ovog pravilnika utvrđenoj od strane ministarstva nadležnog za poslove finansija.

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".