ODLUKA
O CENAMA ZAKUPA REZERVE SNAGE ZA SISTEMSKE USLUGE SEKUNDARNE I TERCIJALNE REGULACIJE I CENE POMOĆNIH USLUGA ZA 2020. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 7/2020)

1. Određuju se cene zakupa rezerve snage za sistemske usluge:

1) sekundarne regulacije u iznosu od 1.505,00 dinara/MW i

2) tercijarne regulacije u smeru povećanja snage u iznosu od 474,00 dinara/MW.

2. Usluga sekundarne regulacije obračunava se mesečno u iznosu koji odgovara zbiru proizvoda opsega snage namenjene pružanju ove usluge zahtevane od strane operatora prenosnog sistema i cene iz tačke 1. podtačka 1) ove odluke, po satima tokom meseca.

3. Usluga tercijarne regulacije obračunava se mesečno u iznosu koji odgovara zbiru proizvoda snage namenjene pružanju ove usluge zahtevane od strane operatora prenosnog sistema koja je namenjena pružanju usluge u smeru povećanja snage i cene iz tačke 1) podtačka (2) ove odluke, po satima tokom meseca.

4. Mesečni iznos za usluge sekundarne i tercijarne regulacije obračunat u skladu sa tač. 2. i 3. ove odluke umanjuje se u svakom satu tokom meseca za iznos koji odgovara proizvodu razlike zahtevane snage od strane operatera prenosnog sistema i obezbeđene snage u realnom vremenu za sekundarnu i tercijarnu rezervu i cena iz tačke 1. podtačka 1), odnosno podtačka 2) ove odluke.

5. Određuju se cene pomoćnih usluga:

1) za uslugu regulacije napona odnosno reaktivne snage u termoelektranama i termoelektranama - toplanama u iznosu od 6.125,00 dinara/Mvar induktivno i 6.292,00 dinara/Mvar kapacitivno;

2) za uslugu regulacije napona odnosno reaktivne snage u hidroelektranama u iznosu od 5.986,00 dinara/Mvar induktivno i 6.199,00 dinara/Mvar kapacitivno;

3) za uslugu beznaponskog pokretanja u iznosu od 8.667.000,00 dinara.

6. Usluga regulacije napona odnosno reaktivne snage obračunava se mesečno u iznosu koji odgovara zbiru proizvoda raspoloživih reaktivnih snaga, u termoelektranama i termoelektranama - toplanama i u hidroelektranama, u induktivnom i kapacitivnom režimu, namenjenih za pružanje ove usluge i odgovarajućih cena iz tačke 5. podtač. 1) i 2) ove odluke.

7. Usluga beznaponskog pokretanja obračunava se u jednakim mesečnim ratama određenim kao jedna dvanaestina iznosa iz tačke 5. podtačka 3) ove odluke.

8. Usluga primarne regulacije i usluga tercijarne regulacije u smeru smanjenja snage se ne plaćaju.

9. Cene iz tač. 1. i 5. ove odluke iskazane su bez PDV-a.

10. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".