PRAVILNIK
O PREMERU I KATASTRU VODOVA

("Sl. glasnik RS", br. 7/2020)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se tehnički normativi, metode i način rada u postupku premera, osnivanja i održavanja katastra vodova.

Član 2

Vodovi za koje se vrši premer, osnivanje i održavanje katastra vodova, jesu nadzemni i podzemni vodovi (u daljem tekstu: linijski vodovi) sa pripadajućim uređajima i postrojenjima za vodovodnu, kanalizacionu i drenažnu, toplovodnu, elektroenergetsku, telekomunikacionu, naftovodnu i gasovodnu mrežu, uključujući i zajedničke objekte vodova.

Vodovi, u smislu ovog pravilnika, su linijski infrastrukturni objekti koji služe za protok materije, energije i signala.

Pripadajući uređaji i postrojenja, u smislu ovog pravilnika, su uređaji, odnosno postrojenja koji su izgrađeni na vodovima i omogućavaju funkcionisanje i korišćenje vodova.

Zajednički objekti, u smislu ovog pravilnika, su objekti u kojima se nalazi više vrsta vodova.

Član 3

Geoprostorni i drugi podaci o vodovima, podaci o stvarnim pravima na njima, imaocima stvarnih prava i zabeležbama na vodovima vode se u bazi podataka katastra vodova kao podsistem geodetsko-katastarskog informacionog sistema Republičkog geodetskog zavoda (u daljem tekstu: Zavod), koji sadrži prostorne i opisne podatke katastra nepokretnosti i katastra vodova, podatke o osnovnim geodetskim radovima, premeru nepokretnosti, državnim granicama, geodetskim radovima za posebne potrebe, vrednosti nepokretnosti, kao i topografske karte, registar prostornih jedinica, adresni registar i registar cena.

II IZRADA GLAVNOG PROJEKTA

Član 4

Premer i osnivanje katastra vodova vrši se na osnovu glavnog projekta, u skladu sa Zakonom o državnom premeru i katastru ("Službeni glasnik RS", br. 72/09, 18/10, 65/13, 15/15 - US, 96/15, 47/17 - autentično tumačenje, 113/17 - dr. zakon, 27/18 - dr. zakon i 41/18 - dr. zakon - u daljem tekstu: Zakon).

Glavni projekat premera vodova izrađuje se za jednu ili više vrsta vodova za područje definisano projektnim zadatkom.

Glavni projekat osnivanja katastra vodova izrađuje se za teritoriju opštine, odnosno grada.

Član 5

Pre izrade glavnog projekta vrše se prethodni radovi koji obuhvataju prikupljanje i analizu upotrebljivosti postojeće dokumentacije o vodovima za potrebe premera, odnosno osnivanja katastra vodova.

Postojeća dokumentacija o vodovima obuhvata: planove i karte sa prikazanim vodovima, elaborate premera vodova, tehničke projekte i izveštaje, dokumentaciju sa karakterističnim podacima o vodovima, skice merenja pripadajućih uređaja i postrojenja, isprave koje predstavljaju osnov za upis prava i drugo.

Na osnovu analize prikupljene dokumentacije iz stava 2. ovog člana izrađuje se tehnički izveštaj o prethodnim radovima u kome se naročito vrši ocena njihove upotrebljivosti (kompletnost, ažurnost, položajna tačnost i dr.).

Član 6

Projektno rešenje geodetskih radova glavnog projekta premera vodova, pored sadržaja propisanog Zakonom, sadrži i: koncepciju radova, primenu propisane tačnosti za određena područja, postupak kontrole kvaliteta radova i ostvarenja propisane tačnosti, metodu merenja, geodetske referentne tačke i način prikupljanja podataka o vodovima.

III PREMER VODOVA

Član 7

Premer vodova, jeste geodetsko merenje (u daljem tekstu: merenje) i prikupljanje podataka o vodovima i stvarnim pravima na vodovima koji su izgrađeni do osnivanja katastra vodova, a nije izvršeno njihovo merenje ili merenje nije izvršeno u skladu sa propisanom tačnošću.

Podaci prikupljeni u postupku premera čine elaborat premera vodova i služe za osnivanje katastra vodova.

Član 8

Postojeći podaci o vodovima koji su po tačnosti u skladu sa odredbama ovog pravilnika, smatraju se upotrebljivim, čine elaborat premera vodova i koriste se za osnivanje katastra vodova.

Podaci o vodovima koji po tačnosti nisu u skladu sa odredbama ovog pravilnika, ne unose se u bazu podataka katastra vodova i koriste se samo za potrebe pronalaženja i naknadnog merenja vodova.

Član 9

Otkrivanje podzemnih vodova vrši se tragačem, otkopavanjem ili kombinovano tragačem i otkopavanjem.

Za pronalaženje postojećih podzemnih vodova mogu se koristiti pripadajući vidljivi nadzemni uređaji i postrojenja.

Član 10

Pripadajući vidljivi nadzemni uređaji i postrojenja preko kojih se pronalaze postojeći podzemni vodovi su:

1) za cevaste vodove: zatvarači, poklopci, okna, komore i armature na cevima i druge belege;

2) za kablovske vodove: kablovska okna i komore, oznake na površini terena (stubovi i stubići) i druge belege.

Otvaranje poklopaca i drugih sličnih zatvarača, kao i proveru ulaza kablova u trafo-stanice, okna i komore vrši stručno lice određeno od strane imaoca prava na vodu, uz prisustvo lica koje vrši merenje voda.

Član 11

Otkrivanje podzemnih vodova tragačem vrši se uz prisustvo lica koje vrši merenje voda.

Kada se otkrivanje voda vrši samo tragačem, bez otkopavanja voda, glavnim projektom premera vodova definiše se potrebna minimalna tačnost tragača i merenja, kako bi se obezbedila propisana tačnost.

Član 12

Ispitivanje tragača se vrši na test poligonu, odnosno na trasi voda koji je izmeren pre zatrpavanja, u skladu sa procedurom ispitivanja tragača definisanom u glavnom projektu premera vodova, o čemu se sačinjava zapisnik.

Zapisnik iz stava 1. ovog člana, sastavni je deo elaborata premera vodova.

Član 13

Otkopavanje trase podzemnog voda vrši se na karakterističnim mestima, na osnovu podataka iz člana 8. stav 2. ovog pravilnika.

Karakteristična mesta na kojima se obavezno vrši otkopavanje trase voda, su:

1) svi prelomi voda u horizontalnom i vertikalnom smislu;

2) mesta na krivoj liniji;

3) mesta na kojim je promenjena dimenzija ili materijal voda;

4) mesta račvanja primarnih - glavnih i sekundarnih - distribucionih vodova i nastavljanja voda;

5) tačke spajanja ili razdvajanja dva ili više vodova;

6) mesta ulaza, odnosno izlaza voda u okna, komore, zaštitne cevi i dr.;

7) ukrštanje jedne ili više vrsta vodova.

Otkopavanje trasa podzemnih vodova obezbeđuje imalac prava na vodu.

Član 14

Pronađena karakteristična mesta podzemnog voda iz člana 13. stav 2. ovog pravilnika obeležavaju se na površini zemlje na način definisan u glavnom projektu premera vodova.

1. Merenje vodova

Član 15

Podzemni vodovi geodetski se mere u otvorenom rovu.

U tehničkom izveštaju, koji je sastavni deo elaborata geodetskih radova, navodi se da je geodetsko merenje izvedeno u otvorenom rovu, odnosno koji je način otkrivanja korišćen.

U postupku premera vodova mere se trase linijskih vodova na karakterističnim mestima iz člana 13. stav 2. ovog pravilnika i pripadajući uređaji i postrojenja, i to za:

1) vodovodnu mrežu: reni bunari i cevasti bunari, rezervoari i vodotornjevi, pogoni za preradu vode, kontrolno-merna mesta, rasteretne komore, crpne stanice, cisterne kao stalni objekti, filterske instalacije, zatvarači, blindirane cevi, hidranti, vodovodna okna (sa vazdušnim ventilima, ispustima i regulatorima pritiska), katodna zaštita, vodovodni priključci do vodomera odnosno do ivice zgrade ako je vodomer u zgradi, fontane, javne česme, kaptaže, kontrolne komore, taložnici, prolaz cevovoda ispod ili iznad objekata, vodovodni tuneli i priključci do zida zgrade;

2) kanalizacionu i drenažnu mrežu: crpne stanice, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, istovarišta otpadnih voda (fekalija), kanalizacioni kanali opšteg (mešovitog) ili posebnog (separatnog) sistema, kanalizacioni kolektori, natkriveni prirodni vodotoci, ulični i drugi odvodnici sa priključcima do zida zgrade, septičke jame, galerije, reviziona okna, komore, ventilacioni otvori, slivnici za odvod atmosferske vode, taložnici, kolektorski izlivi u recipijent, prelivne brane, otvoreni odvodni kanali, podzemni pokriveni betonski bazeni za kišnicu (retenzija), ulični otvoreni kanali za odvođenje atmosferskih voda, interceptor (kanali ispod reka) sa sifonom, drenažne cevi, zatvoreni kanali, kontrolna okna, crpne stanice, slivnici i izlivi;

3) toplovodnu mrežu: toplane, kotlarnice, toplovodne stanice i podstanice, toplovodni kanali, cevovodi sa priključcima do zida zgrade, lira - kompenzator na trasi toplovoda, kontrolna okna ili komore sa zatvaračima i kontrolnim aparatima, cisterne tečnog goriva, kanali sa cevima za gorivo od cisterne do toplane - kotlarnice, drenaža - veza toplovodnog kanala sa kanalizacijom, toplodalekovodi - vazdušni cevovodi na stubovima odnosno uporištima, oznake upozorenja (stubići, kape) na površini zemljišta i priključci do zida zgrade;

4) elektroenergetsku mrežu: hidroelektrane i termoelektrane, transformatorske stanice (otvorene transformatorske stanice mere se tako što se meri zaštitna ograda postrojenja kao i ulazni i izlazni portal koji se prikazuju kao detaljne tačke), električno postrojenje na otvorenom prostoru, ispravljačke i pretvaračke stanice, agregatne stanice, komandno-kontrolni i dispečerski centri, nadzemni vodovi i stubovi za prenos električne energije visokog i niskog napona, javne (ulične) rasvete, kontaktni vodovi za javni gradski, železnički, rudnički i industrijski saobraćaj, stubovi za nošenje kontaktnih vodova, stubovi sa linijskim rastavljačima, reflektori i stubovi saobraćajne signalizacije (semafori i svetlosni saobraćajni znaci), podzemni vodovi (kablovi) visokog i niskog napona za prenos električne energije, javne rasvete, kablovi za potrebe vuče i regulisanja saobraćaja, kablovska okna, kablovi u zaštitnoj cevi, kablovski razvodni ormari, priključni ormarići, kablovske spojnice, belege za kabl, rezerva kabla, kablovske glave za prelaz sa podzemne na nadzemnu mrežu, kontroleri, semaforska okna, uzemljenja transformatorskih stanica, solarni kandelabri, vetroelektrane, solarne elektrane i drugi objekti i uređaji iste ili slične namene i priključci do zida zgrade;

5) telekomunikacionu mrežu: telefonske centrale i podcentrale, kablovska kanalizacija sa oknima i galerijama, bakarni kablovi i telekomunikacioni kablovi sa optičkim vlaknima (optički kablovi) u rovu, koaksijalni kablovi, informatički kablovi, telekomunikacioni ormari, pojačivačke kućice i kućišta, gasna kućišta i kućni priključci do zida zgrade, signalno-sigurnosni i tehnički uređaji (železničkog, drumskog i drugog saobraćaja), javne telefonske govornice, alarmni telefoni, telefoni na taksi stanicama, nadzemne linije sa telefonskim i telegrafskim stubovima, kamere za video nadzor, uređaji za daljinsko upravljanje sistemima, bežične veze (radio-relejni, antenski i televizijski stubovi i repetitori, telekomunikaciona mreža sa radioantenama i predajnicima);

6) naftovodnu mrežu: bušotine, sabirni bušotinski vodovi, sabirne stanice, rezervoarski prostori sa tankovima, baklje, protivpožarne, otpremne i pumpne stanice, cevovodi, okna, čistačke stanice, blok-stanice, bočni ventili i zatvarači, elementi katodne zaštite, prolazi ispod i iznad objekata, odušne cevi, stubovi za obeležavanje trase sa stacionažom i oznake upozorenja, stanice i pumpe za snabdevanje gorivom i mazivom;

7) gasovodnu mrežu: bušotine, sabirni, transportni i razvodni vodovi (gasovodi), protivpožarne i kompresorske stanice, okna, blok stanice, čistačke stanice, kondenzacioni lonci, bočni ventili, prolazi ispod i iznad objekata, odušne cevi i odušne kape, zatvarači, račva - van okna, elementi katodne zaštite, stubovi za obeležavanje stacionaže trase, merno-regulacione stanice, redukcione stanice, mesta promene prečnika cevi, skladište prirodnog gasa i priključci do zida zgrade;

8) industrijski vodovi (pepelovodi, produktovodi, vrelovodi, vodovi sa komprimovanim vazduhom i dr.) mere se kao ostali vodovi.

U postupku premera vodova mere se i zajednički objekti vodova: komunalni kolektori, tuneli, komore, okna, galerije i drugi objekti za smeštaj više vrsta vodova.

Geodetsko merenje vodova obavlja se geodetskom opremom, za koju je izdato uverenje o ispravnosti od nadležne laboratorije ili koji su ispitani na test poligonu (tragači).

Za obavljanje merenja u svrhu izrade elaborata geodetskih radova čiji se podaci unose u bazu podataka katastra vodova, ovlašćeni geodetski stručnjaci, u skladu sa Zakonom, mogu da uđu u prostor katastarske parcele i u nužnom opsegu odstrane drveće, grmlje i ostalo rastinje koje ometa poslove na obavljanju merenja.

Član 16

Standardna devijacija položaja detaljnih tačaka kod premera vodova mora biti manja od sledećih graničnih vrednosti (u daljem tekstu: propisana tačnost), i to za:

1) horizontalni položaj:

(1) ≤ 10 cm u građevinskim područjima;

(2) ≤ 20 cm u vangrađevinskim područjima;

2) vertikalni položaj:

(1) ≤ 5 cm za kanalizacionu mrežu;

(2) ≤ 10 cm za sve ostale mreže vodova.

Kontrola postignute tačnosti horizontalnog i vertikalnog položaja detaljnih tačaka nepokretnosti vrši se preko kontrolnih tačaka koje se biraju na svakih 20 ravnomerno raspoređenih detaljnih tačaka, odnosno tačaka koje se mogu jednoznačno identifikovati na terenu.

Razlike koordinata kontrolnih tačaka dobijenih u postupku merenja vodova i dobijenih kontrolnim merenjem ne smeju biti veće od dvostruke vrednosti standardne devijacije iz stava 1. ovog člana.

Kontrolne koordinate se određuju nezavisnim merenjem korišćenjem mreže permanentnih stanica Republike Srbije - AGROS ili referentne mreže Republike Srbije - SREF.

Kontrola postignute tačnosti horizontalnog i vertikalnog položaja detaljnih tačaka prikazuje se u Izveštaju o kontrolnom merenju tačaka, koji je kao Prilog 10 odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo, a koji predstavlja tabelu sa koordinatama merenja i kontrolnog merenja sa prikazanim odstupanjima u horizontalnom i visinskom smislu.

Član 17

Merenje vodova vrši se sa geodetskih referentnih tačaka, odnosno korišćenjem mreže AGROS i SREF. U postupku premera vodova mogu se primeniti polarna, fotogrametrijska, metoda globalnog navigacionog satelitskog sistema (GNSS), metoda laserskog skeniranja, kao i njihove kombinacije, odnosno metode geodetskog merenja koje obezbeđuju propisanu standardnu devijaciju položaja detaljnih tačaka iz člana 16. stav 1. ovog pravilnika. Ako su vodovi koji se snimaju veće dužine, rastojanje kontrolnih tačaka kod GNSS snimanja ne sme preći 4 km, a udaljenost kontrolne tačke od voda koji se meri ne sme biti veća od 200 m. Ako vod prolazi kroz više katastarskih opština, kod GNSS merenja, za svaku katastarsku opštinu vrši se kontrolno merenje na geodetskoj osnovi, bez obzira na dužinu voda.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, u gusto izgrađenim delovima naselja, u unutrašnjosti građevinskih blokova, u kojima ne postoje geodetske referentne tačke, merenje se može vršiti i ortogonalnim odmeranjem sa linija čije su krajnje tačke izmerenog objekta trajnog karaktera ili lučnim presekom sa najmanje tri odmeranja od datih (ranije izmerenih), pravilno raspoređenih detaljnih tačaka.

Član 18

Merenje linijskih vodova vrši se do priključno-mernog mesta, okna ili skloništa, odnosno do merne podstanice, obuhvatajući i merni instrument potrošača, sa obavezom merenja mesta ulaza, odnosno izlaza voda iz pripadajućeg objekta.

Kad se merno mesto okna, odnosno merno mesto podstanice nalazi na zgradi ili unutar nje, merenje voda se vrši do gabarita zgrade.

Nivo detaljnosti merenja uslovljen je vertikalnim i horizontalnim prelomima trase, brojem armatura na vodovima (zatvarači, hidranti, poklopci, nadzemne oznake voda i sl.), kao i propisanom tačnošću.

Član 19

Prave linije trase vodova na približno ravnom terenu, bez pripadajućih postrojenja, uređaja i armatura, mere se po odsečcima, koji ne mogu da budu duži od 50 m, osim za kanalizacionu mrežu gde ne mogu biti duži od 100 m.

Otvoreni kanali za otpadne vode, vodovodni tuneli i kanalizacioni kolektori uži od 0,5 m mere se po sredini objekta.

Između susednih detaljnih tačaka na istom vodu mere se frontovi.

Član 20

Žičani nadzemni vodovi i saobraćajni vodovi za vuču (kontaktni vodovi) na stubovima ili cevovodi na uporištima i podzemni kablovski vodovi mere se sa jednom tačkom po sredini stuba ili uporišta.

Ostali vodovi mere se po osovini ako im je širina manja od 0,5 m, a vodovi veće širine mere se sa dve linije.

Član 21

Prilikom merenja vodovodnog tunela i kolektora za kanalizaciju meri se vertikalna projekcija ose tunela na dno kanalske cevi, po fazama izgradnje, odnosno po izvršenoj izgradnji.

Merenje iz stava 1. ovog člana vrši se sa tačaka postavljenog poligonskog vlaka unutar tunela, određenog od datih geodetskih referentnih tačaka, postavljenih na ulazu i izlazu iz tunela.

Član 22

Pripadajući uređaji i postrojenja na vodovima, mere se brojem tačaka potrebnim za njihovo prostorno definisanje i grafički se predstavljaju u skladu sa podzakonskim aktom kojim se propisuju oznake i simboli za kartografski prikaz.

Član 23

Zajednički tunel za smeštaj više vrsta vodova meri se po izvršenim građevinskim radovima, sa dve linije.

Raspored vodova na skicama merenja prikazuje se poprečnim profilima tunela sa njegovim dimenzijama i upisom osnovnih karakterističnih podataka za svaki vod.

Član 24

Nadmorske visine (u daljem tekstu: visine) određuju se za poklopce i dna okana, za tačke dolazećih i odlazećih vodova u oknu, za tačke horizontalnih i vertikalnih preloma vodova, za teren iznad njih i za pripadajuće uređaje i postrojenja.

Za kanalizacionu i drenažnu mrežu određuje se visina donje cevi i dna kanala, za toplovodnu mrežu visina dna kanala i betonskog poklopca, a ako je položen u rovu visina gornje površine voda i za ostale vodove visina gornje površine voda.

Za nadzemnu elektroenergetsku mrežu određuje se položaj i visina terena podnožja stubova, odnosno uporišta, a visina voda od nivoa zemlje meri se po potrebi.

Član 25

U toku merenja prikupljaju se i osnovni karakteristični podaci o linijskim vodovima iz Priloga 1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo, i to za:

1) vodovodnu mrežu: prečnik cevi i vrsta materijala;

2) kanalizacionu i drenažnu mrežu: oznaka sistema, presek (dimenzije galerije i kanala, odnosno prečnik cevi) i vrsta materijala;

3) toplovodnu mrežu: prečnik i broj cevi i vrsta materijala;

4) elektroenergetsku mrežu: napon i broj kablova istog napona, odnosno broj cevi za elektroenergetsku kanalizaciju;

5) telekomunikacionu mrežu: broj kablova iste vrste, odnosno broj cevi za kablovsku kanalizaciju i vrsta kabla;

6) naftovodnu mrežu: prečnik i broj cevi i vrsta materijala;

7) gasovodnu mrežu: prečnik i broj cevi.

Osim podataka iz stava 1. ovog člana, za elektroenergetsku i telekomunikacionu mrežu prikupljaju se i dopunski karakteristični podaci o dimenziji i broju zaštitnih cevi i priključcima do objekata.

Za kablovsku kanalizaciju prikuplja se broj otvora koji čine kablovsku kanalizaciju. Kablovska kanalizacija se meri i kada u nju nije postavljen nijedan kabl.

2. Elaborat premera vodova

Član 26

Elaborat premera vodova izrađuje se kao tehnička osnova za osnivanje katastra vodova.

Elaborat premera vodova izrađuje se u slučaju:

1) evidentiranja novoizgrađenih i/ili neevidentiranih vodova;

2) promene podataka o položaju postojećih vodova i karakterističnih podataka o vodovima;

3) napuštanja postojećih evidentiranih vodova;

4) rekonstrukcije postojećih evidentiranih vodova;

5) uklanjanja postojećih evidentiranih vodova.

Član 27

Elaborat premera vodova izrađuje se za područje političke opštine, odnosno grada.

Ukoliko se izgrađeni vod proteže kroz područja više opština, odnosno gradova, elaborat premera vodova izrađuje se zasebno za svaku opštinu, odnosno grad.

Član 28

Elaborat premera vodova obavezno sadrži:

1) položajne i visinske podatke o postojećim vodovima u granicama područja obuhvaćenog elaboratom, a preuzete iz baze digitalnog plana vodova (kopija plana vodova);

2) nove položajne i visinske podatke vodova, uređaja i postrojenja;

3) nove podatke o vrsti i karakterističnim podacima vodova, uređaja i postrojenja, podatke o imaocu prava svojine, odnosno korisniku vodova i ispravama za navedene vodove koje su predmet snimanja;

4) Izveštaj o kontrolnom merenju iz člana 16. ovog pravilnika.

Član 29

Za potrebe izrade elaborata geodetskih radova, geodetska organizacija preuzima podatke o evidentiranim vodovima za područje za koje se izrađuje elaborat iz baze katastra vodova. Na skicama merenja vodova treba definisati ukinute i napuštene vodove, ako postoje.

3. Prikupljanje podataka o stvarnim pravima na vodovima

Član 30

U postupku premera vodova prikupljaju se podaci o pravu svojine, pravu korišćenja i drugim stvarnim pravima propisanim Zakonom i podaci o imaocima tih prava.

Podatke iz stava 1. ovog člana prikuplja geodetska organizacija koja izvodi premer vodova, na osnovu isprava koje poseduju investitori voda, odnosno lica na čiji zahtev ili u čiju korist se vrši premer vodova, a kojima dokazuju svoje pravo na vodu.

Ako u postupku premera nije priložena isprava iz stava 2. ovog člana, geodetska organizacija u tehničkom izveštaju konstatuje da podatak o imaocu prava na vodu nije pribavljen.

Podaci iz stava 1. ovog člana dostavljaju se Zavodu uz elaborat premera vodova.

IV OSNIVANJE KATASTRA VODOVA

Član 31

Katastar vodova osniva se prema:

1) podacima o vodovima iz službene evidencije Zavoda prikupljenim do dana stupanja na snagu Zakona;

2) podacima premera vodova prikupljenim u skladu sa odredbama Zakona i ovog pravilnika.

Upisom jednog voda u katastar vodova smatra se da je katastar vodova za tu opštinu, odnosno grad osnovan.

Član 32

Osnivanje katastra vodova prema podacima o vodovima iz službene evidencije Zavoda prikupljenim do dana stupanja na snagu Zakona, vrši se na osnovu elaborata premera vodova, izrađenih planova vodova u analognom ili digitalnom obliku i registra vodova.

Ako se na osnovu podataka iz stava 1. ovog člana, ne može utvrditi imalac prava na vodu, prikupljaju se isprave koje predstavljaju osnov za upis prava.

Član 33

U bazi podataka katastra vodova vodi se atribut o tačnosti detaljnih tačaka u horizontalnom i vertikalnom smislu.

Atribut o tačnosti detaljnih tačaka iz stava 1. ovog člana unosi se prema:

1) podacima iz tehničkog izveštaja iz člana 5. stav 3. ovog pravilnika, kada se katastar vodova osniva shodno članu 31. stav 1. tačka 1) ovog pravilnika;

2) podacima iz elaborata premera vodova, kada se katastar vodova osniva shodno članu 31. stav 1. tačka 2) ovog pravilnika.

Član 34

Vod koji predstavlja predmet upisa u katastar vodova i predmet upisa prava je infrastrukturni objekat sa svim pratećim uređajima i postrojenjima koji čini jedinstvenu tehničko-tehnološku ili funkcionalnu celinu.

Infrastrukturni objekti koji se upisuju u katastar vodova iz stava 1. ovog člana jesu podzemni i nadzemni vodovi sa pripadajućim postrojenjima i uređajima za vodovodnu, kanalizacionu, drenažnu, toplovodnu, elektroenergetsku, telekomunikacionu, naftovodnu i gasovodnu mrežu, i drugi infrastrukturni objekti za koje se izdaje građevinska dozvola.

U katastar vodova upisuju se i zajednički objekti vodova. Zajednički objekti su objekti u kojima se nalazi više vrsta vodova.

Vod iz stava 1. ovog člana koji je predmet upisa, može biti predstavljen tačkom i/ili linijom i/ili poligonom.

Ako je uređaj, odnosno postrojenje u funkciji dva ili više linijskih vodova različitih osnovnih karakterističnih podataka, njegova pripadnost se određuje samo prema jednom vodu. Ako je postrojenje već upisano u katastru nepokretnosti ne upisuje se u katastru vodova.

Vodu iz stava 1. ovog člana dodeljuje se jedinstvena oznaka, odnosno katastarski broj voda od 1 do n, u okviru vrste voda i područja za koje se katastar vodova osniva.

Novi vod, koji se upisuje u katastar vodova, označava se brojem koji sledi u nastavku poslednjeg iskorišćenog broja.

Zajednički objekat se posebno označava brojem, u skladu sa stavom 6. ovog člana.

Merno-regulacione stanice i trafo-stanice su predmet upisa u katastar vodova.

V ODRŽAVANJE KATASTRA VODOVA

1. Održavanje katastra vodova

Član 35

Održavanje katastra vodova obuhvata utvrđivanje i provođenje nastalih promena propisanih Zakonom u bazi podataka katastra vodova.

Merenje i prikupljanje osnovnih karakterističnih podataka o vodovima i podataka o stvarnim pravima na vodovima u postupku održavanja katastra vodova vrši se na način propisan za premer vodova, a upis prava na način propisan za osnivanje katastra vodova.

U postupku održavanja katastra vodova, na zahtev imaoca prava na vodu, može se unaprediti kvalitet podataka postojećeg premera u pogledu položaja, dužine i visine za određeni vod ponovnim merenjem voda propisanom tačnošću.

Član 36

Postupak u održavanju katastra vodova pokreće se po zahtevu imaoca prava na vodu uz koji se dostavljaju isprave koje su osnov za upis promene.

Ako nije izvršeno merenje voda, imalac prava na vodu može podneti zahtev za unos grafičkih podataka o vodu, a po pribavljanju isprave podobne za upis prava, zahtev za upis prava na vodu. Obrazac Zahteva za unos grafičkih podataka o vodu - pregled elaborata, kartiranje podataka i izdavanje potvrde o izvršenom geodetskom merenju vodova odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Prilog 3a).

Kada je za provođenje promene potrebno izvesti geodetske radove na terenu, uz zahtev se dostavlja i izjava geodetske organizacije o prihvatanju izvršenja radova na terenu (Prilog 2).

Izjava iz stava 3. ovog člana sadrži i zahtev za izdavanje podataka (referentne tačke, kontrolne tačke i kopije plana vodova) i istovremeno predstavlja prijavu radova geodetske organizacije.

Izuzetno od stava 3. ovog člana, ako zahtev podnosi javno preduzeće ili drugo pravno lice korisnik budžetskih sredstava kome je izdata licenca za rad, u zahtevu se može navesti da će geodetske radove na terenu izvršiti to lice.

Obrasci zahteva iz stava 1. ovog člana i izjave iz stava 3. ovog člana odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo (Prilog 2 i Prilog 3).

Zahtevi iz st. 1. i 2. i izjava iz stava 3. ovog člana predaju se u elektronskom obliku preko e-šaltera i na osnovu njih se otvaraju vanupravni predmeti osim u slučaju kada se radi o promeni imaoca prava i promeni alfanumeričkih podataka o vodu.

Član 37

U slučaju kad imalac prava na vodu ne podnese zahtev za provođenje promene u propisanom roku, kao i u slučaju ako je vod zatrpan pre izvršenog premera, Zavod će protiv imaoca prava podneti nadležnom organu prijavu za prekršaj, u skladu sa Zakonom.

Član 38

Ako je katastar vodova osnovan shodno članu 31. stav 1. tačka 1) ovog pravilnika Zavod će po službenoj dužnosti upisati vodove i stvarna prava na njima na osnovu podataka o vodovima iz službene evidencije Zavoda prikupljenih do dana stupanja na snagu Zakona.

Član 39

Obavezni sastavni delovi elaborata geodetskih radova u postupku održavanja jesu:

1) naslovna strana sa popisom sastavnih delova elaborata (Prilog 8);

2) izjava odgovornog lica u geodetskoj organizaciji (Prilog 9);

3) skica održavanja katastra vodova (Prilog 7), uključujući po potrebi i skice merenja uređaja i postrojenja koji pripadaju vodovima (galerije, komore, okna i dr.);

4) zapisnici merenja u propisanom formatu, odnosno originalni izveštaji merenja ako su oni automatski registrovani;

5) spisak koordinata detaljnih tačaka vodova i pripadajućih uređaja i postrojenja i koordinata tačaka geodetske osnove;

6) popis digitalnih zapisa sa digitalnim zapisima koji se prilažu elaboratu;

7) izveštaj o tačnosti određivanja podataka o vodovima;

8) zapisnik o izvršenom uviđaju;

9) tehnički izveštaj.

Prilozi 7, 8 i 9 odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 40

U slučaju kada se radi o promenama osnovnih karakterističnih podataka o vodovima (infrastrukture), a položaj vodova nije promenjen ili ako se radi o novoj infrastrukturi koja je postavljena u već evidentiranu kanalizaciju ili galeriju, sastavni delovi elaborata geodetskih radova jesu:

1) naslovna stranica sa popisom sastavnih delova elaborata;

2) izjava odgovornog lica u geodetskoj organizaciji;

3) podaci o evidentiranim vodovima za koje se izrađuje elaborat, a kojima su promenjeni podaci o osnovnim karakterističnim podacima vodova;

4) digitalni zapis o promenjenim osnovnim karakterističnim podacima vodova;

5) skica merenja objekata koji pripadaju infrastrukturi (galerije, komore, okna i dr.);

6) zapisnik o izvršenom uviđaju.

Član 41

Na naslovnoj strani elaborata geodetskih radova u postupku održavanja vodova obavezno se prikazuju podaci: o imaocu prava svojine, odnosno korisniku vodova; podaci o geodetskoj organizaciji koja je izradila elaborat; broj rešenja Zavoda kojim je izdata licenca geodetskoj organizaciji za obavljanje odgovarajućih stručnih geodetskih poslova (broj licence, vrste geodetskih radova, datum izdavanja) i geodetskim stručnjacima koji su izradili elaborat.

Na naslovnoj strani elaborata iz stava 1. ovog člana navode se sledeći podaci:

1) naziv elaborata zavisno od vrste vodova;

2) naziv opštine za čije područje je izrađen elaborat vodova;

3) nazivi katastarskih opština kroz koje infrastruktura (vodovi) prolazi;

4) potpune i tačne indikacije investitora (stranaka) ime/ naziv, jmbg/mb, pib, potpuna adresa, telefon i e-mail;

5) broj vanupravnog predmeta kojim su traženi podaci ili klasifikacioni znak iz SKN, kao i naziv službe KN/odeljenja KV gde su preuzeti podaci za snimanje;

6) imena naselja i ulica u kojima je infrastruktura izgrađena (vodovi);

7) kućni broj ako je reč o infrastrukturi izgrađenoj u svrhu kućnog priključka;

8) popis sastavnih delova elaborata.

Na dnu naslovne strane navode se datum izrade elaborata, ime i prezime, potpis odgovorne osobe i pečat geodetske organizacije, kao i ime i prezime i potpis ovlašćenog geodetskog stručnjaka koji je izradio elaborat.

Član 42

Skice održavanja katastra vodova izrađuju se u elektronskom obliku (dxf ili dwg format) i obavezno sadrže: naziv katastarske opštine/a; naziv opštine; razmeru u kojoj je skica izrađena; datum merenja vodova; pečat, ime i prezime i potpis ovlašćenog geodetskog stručnjaka koji je izradio elaborat geodetskih radova.

Skice merenja izrađuju se tako da se na njima prikazuju podaci prikupljeni geodetskim merenjem: prikaz merenih detaljnih tačaka vodova spojene 2D polilinijom koja definiše vod sa pripadajućim objektima i postrojenjima, merene frontove i podatke o osnovnim karakterističnim podacima vodova, sa prikazom faktičkog stanja sa nazivom ulica i kućnih brojeva zgrada u skladu s podzakonskim aktom kojim se propisuju oznake i simboli za kartografski prikaz.

Skica merenja izrađuje se u razmeri pogodnoj za prikazivanje podataka.

Za skicu merenja u digitalnom obliku, osim navedenog sadržaja, kao grafička osnova koristi se digitalni katastarski plan, a izrađuje se u pdf i dxf formatu.

Član 43

Zapisnik geodetskog merenja predaje se u originalnoj formi.

Spisak koordinata merenih tačaka vodova i pripadajućih objekata, izrađuju se u digitalnom txt ili xls formatu sa obaveznim TKKOD-om za svaku tačku (šifra simbola u podzakonskom aktu kojim se propisuju oznake i simboli za kartografski prikaz).

Merene tačke numerišu se rednim brojevima od 1 do n, unutar elaborata geodetskih radova, a ti brojevi se prikazuju i na skici održavanja vodova.

Član 44

Zapisnik o izvršenom uviđaju obavezno sadrži podatke o:

1) vodu koji je predmet merenja;

2) preuzetim podacima od Zavoda;

3) korišćenim načinima otkrivanja vodova, odnosno o tome da je infrastruktura merena u otvorenom rovu;

4) metodama merenja koje su korišćene za izradu elaborat geodetskih radova i o ostvarenoj tačnosti merenja;

5) geodetskoj i drugoj opremi korišćenoj za merenje;

6) programima korišćenim za merenje, obradu podataka i izradu elaborata geodetskih radova;

7) trasi voda sa izgrađenim uređajima i postrojenjima koji čine celinu koja se meri;

8) ukupnoj dužini izgrađenih vodova;

9) svim parcelama iznad, odnosno ispod kojih vod prelazi;

10) datumu (mesec i godina) geodetskog merenja vodova;

11) datumu (mesec i godina) izgradnje vodova (ukoliko je podatak poznat);

12) posedovanju isprave za izgradnju voda;

13) naručiocu elaborata geodetskih radova sa potpunim poslovnim podacima.

Sastavni deo zapisnika o izvršenom uviđaju je podatak o pravu svojine, pravu korišćenja i drugim stvarnim pravima na vodu i podaci o imaocima tih prava. Ukoliko ne poseduje te podatke geodetska organizacija to konstatuje u zapisniku o izvršenom uviđaju.

Zapisnik o izvršenom uviđaju se prilaže u elektronskom pdf formatu potpisan kvalifikovanim elektronskim potpisom od strane geodetske organizacije i investitora.

Član 45

Elaborat geodetskih radova predaje se elektronski preko e-šaltera. Naslovna strana elaborata, izjava odgovornog lica u geodetskoj organizaciji, zapisnik o izvršenom uviđaju i podaci merenja predaju se kao jedan pdf dokument. Skica održavanja (Prilog 7) se predaje kao dxf ili dwg dokument u kojem su vodovi iscrtani kao 2D polilinije bez razmaka od pikira. Ako postoji više vodova iste ili različite vrste u jednom rovu (kanalu, cevi...), svaki vod mora biti prikazan kao zasebna polilinija. Spisak koordinata i kota se predaje u txt ili xls dokumentu sa obaveznim TKKOD-om za svaku tačku (šifra simbola u podzakonskom aktu kojim se propisuju oznake i simboli za kartografski prikaz).

Pregledom elaborata geodetskih radova kontroliše se i proverava kvalitet izvođenja geodetskih radova, primena propisa, standarda i tehničkih normativa, kao i mogućnost unošenja novih podataka o vodovima u odnosu na postojeće podatke sadržane u bazi podataka katastra vodova.

Ako se u postupku pregleda elaborata geodetskih radova utvrde nedostaci, zapisnikom se nalaže geodetskoj organizaciji da u roku od osam dana nedostatke otkloni.

Ako i posle postupanja geodetske organizacije po nalogu, podatke o izmerenim vodovima nije moguće uneti u bazu podataka katastra vodova, pre odlučivanja o zahtevu za provođenje promena, Zavod po službenoj dužnosti vrši kontrolno merenje i utvrđuje da li je u potpunosti postupljeno po nalogu iz zapisnika ili postoji greška, nedostatak ili propust u postojećim podacima baze podataka katastra vodova.

Ako se posle izvršenog kontrolnog merenja utvrdi da geodetska organizacija nije u potpunosti postupila po nalogu, Zavod odbija zahtev za provođenje promene, a ako se utvrdi greška, nedostatak ili propust u bazi podataka katastra vodova, vrši se po službenoj dužnosti ispravka greške, nedostatka ili propusta, shodno odredbama člana 51. Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova ("Službeni glasnik RS", br. 41/18, 95/18 i 31/19).

Član 46

Ako se utvrdi da je elaborat geodetskih radova izrađen u skladu sa propisima i ako nakon završenog kartiranja nije bilo nepravilnosti, Zavod izdaje investitoru potvrdu o izvršenom merenju vodova, u skladu sa Zakonom.

Obrazac potvrde o izvršenom merenju vodova odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Prilog 4).

Član 47

Promene nastale izgradnjom i rekonstrukcijom voda, kao i promene nastale u postupku unapređenja kvaliteta podataka provode se u bazi podataka katastra vodova shodno pravilima o osnivanju katastra vodova, propisanim ovim pravilnikom.

Promene nastale na vodu prilikom hitnog postupanja zbog kvara, provode se bez građevinske i upotrebne dozvole, na osnovu elaborata geodetskih radova i isprava kojima je naloženo hitno postupanje.

Član 48

Ako su vodovi i pripadajući uređaji i postrojenja uklonjeni sa terena, svi podaci o njima trajno se arhiviraju u bazi podataka katastra vodova kao nevažeći.

Napušteni vodovi i pripadajući uređaji i postrojenja koji nisu uklonjeni, u bazi podataka katastra vodova definišu se kao napušteni vodovi, a na katastarskom planu vodova predstavljaju se u skladu sa podzakonskim aktom kojim se propisuju oznake i simboli za kartografski prikaz.

Za uklonjene vodove iz stava 1. ovog člana izdaju se, po zahtevu, izveštaji iz baze podataka katastra vodova sa napomenom da su uklonjeni, a za napuštene vodove iz stava 2. ovog člana izdaju se katastarski plan voda i list voda, sa napomenom da je vod napušten.

2. Izvodi iz baze podataka katastra vodova

Član 49

Iz baze podataka katastra vodova i baze podataka katastra nepokretnosti izdaju se:

1) podaci katastra vodova (katastarski plan vodova u analognom, rasterskom i vektorskom obliku i dr kopije skica snimanja, tah. zapisnici, koordinate detaljnih tačaka);

2) isprave (list vodova, kopija katastarskog plana vodova i uverenja o podacima poslednjeg stanja u katastru vodova, izveštaj o izmeštenim i napuštenim vodovima).

Član 50

Katastarski plan vodova iz člana 49. tačka 2) ovog pravilnika naročito sadrži podatke o:

1) linijskim vodovima i pripadajućim postrojenjima i uređajima;

2) katastarskom broju voda;

3) osnovnim karakterističnim podacima o vodovima;

4) granicama katastarskih opština;

5) granicama katastarskih parcela;

6) obliku i položaju zgrada i drugih građevinskih objekata;

7) nazivima ulica, odnosno potesa;

8) kućnim brojevima.

Katastarski plan vodova izdaje se za zahtevano područje, pojedinačnih ili svih vrsta vodova, u digitalnom ili analognom obliku, u skladu sa podzakonskim aktom kojim se propisuju oznake i simboli za kartografski prikaz.

Obrazac kopije katastarskog plana vodova, koji se izdaje za delove listova plana, odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Prilog 5).

Član 51

List vodova iz člana 49. tačka 2) ovog pravilnika izdaje se za vod i imaoca prava svojine na vodu u analognom i digitalnom obliku (potpisan kvalifikovanim elektronskim sertifikatom).

List vodova naročito sadrži podatke o:

1) katastarskom broju voda;

2) imenu grada, odnosno opštine;

3) vrsti voda;

4) nazivu voda (iz projektne dokumentacije, odnosno upotrebne dozvole);

5) osnovnim karakterističnim podacima o vodu;

6) dužini voda;

7) nazivu, odnosno imenu i prezimenu i adresi imaoca prava svojine, odnosno držaoca na vodu;

8) obimu prava;

9) drugim stvarnim pravima i zabeležbama na vodu.

Sastavni deo lista vodova je prilog koji sadrže podatke o katastarskim parcelama iznad. odnosno ispod kojih vod prelazi.

Obrazac lista vodova odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Prilog 6a i Prilog 6b).

VI ZAVRŠNE ODREDBE

Član 52

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o premeru i katastru vodova ("Službeni glasnik RS", broj 63/10).

Član 53

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Priloge 1-11, koji su sastavni deo ovog pravilnika, objavljene u "Sl. glasniku RS", br. 7/2020, možete pogledati OVDE