IFRIC TUMAČENJE 19

Poništavanje finansijskih obaveza sa instrumentima kapitala

("Sl. glasnik RS", br. 92/2019)

Reference

-Okvir za pripremu i prezentaciju finansijskih izveštaja,1

- IFRS 2 Plaćanja na osnovu akcija

- IFRS 3 Poslovne kombinacije

- IFRS 9 Finansijski instrumenti

- IFRS 13 Odmeravanje fer vrednosti

- IAS 1 Prezentacija finansijskih izveštaja

- IAS 8 Računovodstvene politike, promene računovodstvenih procena igreške

- IAS 32 Finansijski instrumenti: prezentacija

______________
1 U septembru 2010. Odbor za međunarodne računovodstvene standarde (IASB) je zamenio Okvir sa Konceptualnim okvirom za finansijsko izveštavanje.

Istorijat

1 Dužnik i poverilac mogu ponovo da ugovore uslove finansijske obaveze i kao posledica toga dužnik poništava obavezu u celini ili delimično putem emitovanja instrumenata kapitala poveriocu. Takve transakcije se ponekad nazivaju "zamenom dugova za kapital". IFRIC je primio zahteve za davanje uputstva za računovodstveno obuhvatanje takvih transakcija.

Delokrug

2 Ovo tumačenje se bavi računovodstvenim obuhvatanjem koje entitet sprovodi kada su uslovi finansijske obaveze ponovo ugovoreni i rezultiraju u emitovanju instrumenata kapitala poveriocu entiteta uz poništavanje finansijske obaveze u celini ili delimično. Ono se ne bavi računovodstvenim obuhvatanjem koje vrši poverilac.

3 Entitet ne primenjuje ovo tumačenje na transakcije u situacijama gde:

(a) je poverilac ujedno i direktan ili indirektan akcionar i gde nastupa u svojstvu direktnog ili indirektnog postojećeg akcionara;

(b) su poverilac i entitet pod kontrolom iste strane ili strana pre i posle transakcije i gde suština transakcije uključuje raspodelu ili unos kapitala od strane entiteta;

(c) je poništavanje finansijske obaveze putem emitovanja akcija u skladu sa prvobitnim uslovima ugovora o finansijskoj obavezi.

Pitanja

4 Ovo tumačenje se bavi sledećim pitanjima:

(a) Da li instrumenti kapitala entiteta koji se emituju radi poništavanja finansijske obaveze u celosti ili u delu predstavljaju "plaćene nadoknade" u skladu sa paragrafom 3.3.3 u IFRS 9?

(b) Kako entitet treba početno da odmerava instrumente kapitala emitovane radi poništavanja takve finansijske obaveze?

(c) Kako entitet treba računovodstveno da obuhvati razliku između knjigovodstvene vrednosti poništene obaveze i početno odmerene vrednosti emitovanih instrumenata kapitala?

Konsenzus

5 Emitovanje instrumenata kapitala entiteta poveriocu radi poništavanja finansijske obaveze u celosti ili delimično predstavlja plaćanje nadoknade u skladu sa paragrafom 3.3.3 u IFRS 9. Entitet treba da ukloni finansijsku obavezu (ili deo finansijske obaveze) iz svog izveštaja o finansijskoj poziciji kada, i samo kada, je ona poništena u skladu sa paragrafom 3.3.1 u IFRS 9.

6 Kada se vrši početno priznavanje instrumenata kapitala koji su emitovani poveriocu radi poništavanja finansijske obaveze u celosti ili delimično, entitet ih odmerava po fer vrednosti emitovanih instrumenata kapitala, osim ako nije moguće pouzdano odmeriti njihovu fer vrednost.

7 Ako nije moguće pouzdano odmeriti fer vrednost emitovanog instrumenta kapitala, onda se instrument kapitala odmerava tako da odražava fer vrednost poništene finansijske obaveze. Prilikom odmeravanja fer vrednosti poništene finansijske obaveze koja ima obeležje potražnje (na primer, depozit po viđenju), ne primenjuje se paragraf 47 iz IFRS 13.

8 Ako se poništava samo deo finansijske obaveze, entitet procenjuje da li se neki deo plaćene nadoknade odnosi na izmene uslova obaveze koja ostaje neizmirena. Ako se deo plaćene nadoknade odnosi na izmene uslova obaveze koja ostaje neizmirena, entitet vrši raspodelu plaćene nadoknade na deo obaveze koji je poništen i na deo obaveze koji ostaje neizmiren. Entitet uzima u obzir sve relevantne činjenice i okolnosti vezano za transakciju u vršenju takve raspodele.

9 Razlika između knjigovodstvene vrednosti poništene finansijske obaveze (ili dela finansijske obaveze) i plaćene nadoknade priznaje se u bilansu uspeha, u skladu sa paragrafom 3.3.3 iz IFRS 9. Emitovani instrumenti kapitala se početno priznaju i odmeravaju na datum poništenja finansijske obaveze (ili dela finansijske obaveze).

10 Kada se samo deo finansijske obaveze poništava, nadoknada se raspodeljuje u skladu sa paragrafom 8. Nadoknada koja se raspodeljuje na neizmirenu obavezu treba da predstavlja deo procene o tome da li su uslovi te preostale obaveze suštinski izmenjeni. Ako je preostala obaveza suštinski izmenjena, entitet računovodstveno obuhvata tu izmenu kao poništenje prvobitne obaveze i priznaje novu obavezu, u skladu sa zahtevom paragrafa 3.3.2 iz IFRS 9.

11 Entitet obelodanjuje dobitak ili gubitak priznat u skladu sa paragrafima 9 i 10 kao posebne bilansne stavke u bilansu uspeha ili u napomenama.

Datum stupanja na snagu i prelazne odredbe

12 Entitet primenjuje ovo tumačenje na godišnje periode koji počinju 1. jula 2010. godine ili kasnije. Ranija primena je dozvoljena. Ako entitet primeni ovo tumačenje na period koji počinje pre 1. jula 2010. godine, tu činjenicu obelodanjuje.

13 Entitet primenjuje promenu računovodstvene politike u skladu sa IAS 8, od početka najranije prezentovanog uporednog perioda.

14 [Brisan]

15 Objavljivanjem IFRS 13, koji je izdat u maju 2011. godine, izmenjen je paragraf 7. Entitet primenjuje tu izmenu kada primenjuje IFRS 13.

16 [Brisan]

17 Objavljivanjem IFRS 9, u julu 2014. godine, izmenjeni su paragrafi 4, 5, 7, 9 i 10 i obrisani paragrafi 14 i 16. Entitet treba da primenjuje ove izmene kada primenjuje IFRS 9.