PRAVILNIK

O NAČINU KORIŠĆENJA SREDSTAVA SA PODRAČUNA, ODNOSNO DRUGIH RAČUNA KONSOLIDOVANOG RAČUNA TREZORA GRADA BORA

("Sl. list grada Bora", br. 39/2019)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje način korišćenja novčanih sredstava sa podračuna, odnosno drugih računa direktnih i indirektnih korisnika sredstava budžeta grada Bora, uključenih u konsolidovani račun trezora grada Bora (u daljem tekstu: KRT grada Bora).

Ovim pravilnikom bliže se uređuje i način plasiranja slobodnih novčanih sredstava, kao i način izveštavanja o korišćenju sredstava iz stava 1. ovog člana i investiranju novčanih sredstava sa konsolidovanog računa trezora.

Član 2

Korisnici sredstava budžeta Grada Bora mogu imati podračune na kojima se vode sredstva za redovno poslovanje i podračune na kojima se vode sopstveni prihodi.

Na podračunima za redovno poslovanje vode se sredstva u skladu sa budžetom Grada Bora.

Na podračunima sopstvenih prihoda vode se sredstva korisnika budžeta Grada Bora koja se ostvaruju u skladu sa zakonom.

Sredstva sa podračuna za redovno poslovanje ne mogu se prenositi na podračune sopstvenih prihoda korisnika budžeta Grada Bora.

Član 3

Sopstveni prihodi korisnika budžeta Grada Bor konsoliduju se na nivou KRT-a Grada Bora.

Ako se korisnik budžeta Grada Bora finansira iz budžeta različitih nivoa vlasti, sopstveni prihodi tog korisnika konsoliduju se na nivou trezora prema pripadnosti direktnog korisnika budžetskih sredstava.

II KORIŠĆENJE NOVČANIH SREDSTAVA

Član 4

Gradska uprava grada Bora - Odeljenje za finansije Gradske uprave grada Bora, na zahtev direktnih korisnika, realizuje naloge za plaćanje Upravi za trezor, za izdatke za redovno poslovanje korisnika budžeta Grada Bora u okviru odobrenih aproprijacija, u skladu sa budžetom Grada Bora za budžetsku godinu, a prema dinamici utvrđenoj kvartalnim planovima za izvršenje budžeta.

Za izdatke za redovno poslovanje indirektnih korisnika, Odeljenje za finansije Gradske uprave grada Bora ispostavlja Upravi za trezor naloge za transfer sredstava sa računa za izvršenje budžeta na podračune za redovno poslovanje indirektnih korisnika, a po odobrenju nadležnog direktnog korisnika, u okviru odobrenih aproprijacija i u skladu sa kvartalnim planovima potrošnje.

Sa podračuna za redovno poslovanje, indirektni korisnici ispostavljaju nalog za plaćanje Upravi za trezor za namene za koje su im sredstva preneta iz budžeta Grada Bora.

Član 5

Korisnici budžeta Grada Bora vrše plaćanja sa podračuna sopstvenih prihoda, za namene planirane budžetom, u skladu sa zakonom, drugim propisima i opštim aktom, ispostavljanjem naloga za plaćanje, u skladu sa zakonom.

Ako korisnik budžeta Grada Bora ostvari sopstvene i druge dodatne prihode u iznosu većem od planiranog u budžetu Grada Bora, može ova sredstva koristiti sa podračuna sopstvenih prihoda do nivoa do kog su ta sredstva i ostvarena, a samo za namene utvrđene budžetom.

III UPRAVLJANJE SREDSTVIMA NA KRT-U GRADA BORA

Član 6

Svim sredstvima na KRT-u Grada Bora upravlja Odeljenje za finansije Gradske uprave grada Bora, u skladu sa zakonom.

Upravljanje sredstvima iz stava 1. ovog člana podrazumeva planiranje novčanih tokova i upravljanje primanjima i izdacima, radi efikasnijeg korišćenja tih sredstava.

Odeljenje za finansije Gradske uprave grada Bora planira tokove sredstava sa ciljem nesmetanog izvršenja obaveza budžeta Grada Bora, u skladu sa zakonom.

Član 7

Korisnici budžeta Grada Bora, po završetku budžetske godine, podnose Upravi za trezor nalog za prenos neutrošenih sredstava u toj budžetskoj godini sa podračuna za redovno poslovanje na račun: Izvršenje budžeta Grada Bora.

Način i postupak prenosa neutrošenih sredstava iz stava 1. ovog člana, za svaku budžetsku godinu, urediće se posebnim aktom koji donosi načelnik Gradske uprave grada Bora.

Stanje sopstvenih prihoda korisnika budžeta Grada Bora, evidentirano na kraju budžetske godine, prenosi se kao početno stanje ovih sredstava na početku naredne budžetske godine.

Član 8

U cilju obezbeđivanja sredstava za finansiranje tekuće likvidnosti, budžet Grada Bora može privremeno pozajmiti sredstva sa podračuna za redovno poslovanje indirektnih korisnika budžeta Grada Bora, odnosno sa KRT Grada Bora prenosom sredstava sa računa za interne pozajmice.

Visina pozajmice iz stava 1. ovog člana može biti do 60% dnevnog stanja salda prethodnog dana na podračunima za redovno poslovanje indirektnih korisnika budžeta Grada Bora.

Ukupan iznos zaduživanja iz stava 1. ovog člana mora se vratiti pre kraja budžetske godine u kojoj je ugovoreno.

Odluku o korišćenju pozajmice donosi Gradonačelnik Grada Bora.

Član 9

Sredstva KRT-a Grada Bora, koja privremeno preostanu tokom godine, po izvršenju obaveza budžeta Grada Bora u skladu sa članom 6. stav 3. ovog pravilnika, osim sopstvenih prihoda korisnika budžeta, kao i sredstava čija se posebna upotreba ograničava posebnim propisima, mogu se koristiti za prevremeno vraćanje kredita, ukoliko postoji kreditno zaduženje, u cilju smanjenja obaveza budžeta Grada Bora ili za deponovanje sredstava kod Narodne banke Srbije, poslovnih banaka i drugih finansijskih organizacija, po kamatnoj stopi koja nije niža od stope koju obračunava i plaća Narodna banka Srbije na sredstva KRT-a i na način koji rizik po deponovana sredstva svodi na najmanju meru, u cilju očuvanja i uvećanja vrednosti sredstava, u skladu sa Zakonom.

Član 10

Sva deponovanja i oročavanja privremeno raspoloživih sredstava vrše se isključivo preko KRT-a Grada Bora, na osnovu pojedinačne odluke Gradonačelnika Grada Bor, kao i dnevnim nalogom za plasiranje sredstava Gradonačelnika Grada Bora, ispostavljanjem naloga Upravi za Trezor od strane lica ovlašćenog za upravljanje gotovinskim sredstvima KRT-a Grada Bora.

Uz nalog iz stava 1. ovog člana, dostavlja se i ugovor zaključen sa bankom i ovlašćenje Narodne banke Srbije za zaduženje računa banke, kako bi se obezbedilo uredno vraćanje dospele glavnice i kamate.

Za obezbeđenje vraćanja o roku dospeća oročenog novčanog depozita, mogu se koristiti i drugi instrumenti obezbeđenja, u skladu sa Zakonom.

Izveštaj o plasiranim sredstvima dostavlja se Ministarstvu finansija, Upravi za trezor.

Član 11

Korisnici budžeta Grada Bora mogu da plasiraju sredstva iz člana 2. stav 4. ovog pravilnika, na domaćem finansijskom tržištu novca ili kapitala, zaključenjem ugovora o plasiranju privremeno raspoloživih sredstava sa odabranom bankom, uz prethodnu saglasnost Gradonačelnika Grada Bora.

Član 12

Kada korisnik budžeta Grada Bora vrši plasiranje sopstvenih prihoda na način iz člana 10. ovog pravilnika, postupa na sledeći način:

1. podnosi zahtev Gradonačelniku Grada Bora, za zaključivanje ugovora o plasiranju sopstvenih prihoda, iznos sredstava koji želi da plasira, vrstu plasmana, kao i uslove pod kojima želi da plasira sredstva i nacrt ugovora o plasiranju sredstava;

2. po dobijanju saglasnosti iz tačke 1. ovog člana, vrši se prenos sredstava sa podračuna sopstvenih prihoda na poseban podračun u okviru KRT-a, radi plasiranja.

Saglasnost iz stava 1. ovog člana, ukoliko su uslovi pod kojima se plasiraju sredstva u skladu sa zakonom, odnosno ukoliko se sredstva plasiraju po kamatnoj stopi koja nije niža od stope koju obračunava i plaća Narodna banka Srbije i na način koji rizik po plasirana sredstva svodi na najmanju meru, dostavlja se podnosiocu zahteva u roku od deset dana od dana podnošenja zahteva.

Plasiranje sredstava na osnovu ugovora iz člana 10., u ime i za račun korisnika budžeta Grada Bora vrši lice ovlašćeno za upravljanje gotovinskim sredstvima KRT-a Grada Bora, plasiranjem sredstava sa KRT-a Grada Bora, u skladu sa ugovorom.

Prihodi od investiranja sredstava uplaćuju se na poseban račun u okviru KRT-a Grada Bora, odakle se raspoređuju na odgovarajući podračun sopstvenih prihoda korisnika budžeta Grada Bora.

Po isteku roka investiranja, plasirana sredstva uplaćuju se na poseban podračun iz stava 1. tačka 2. ovog člana, odakle se vraćaju na podračun sopstvenih prihoda korisnika budžeta Grada Bora.

Član 13

Korisnik budžeta Grada Bora obavezan je da po izvršenom plasiranju sredstava iz člana 2. stav 4. ovog pravilnika, o tome obavesti Odeljenje za finansije Gradske uprave grada Bora koje vodi evidenciju o zaključenim ugovorima, odnosno datoj saglasnosti iz člana 11. ovog pravilnika, kao i da dostavi Odeljenju za finansije Gradske uprave grada Bora potrebnu dokumentaciju o izvršenom investiranju ovih sredstava radi evidentiranja.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Direktni korisnici su dužni da vode evidenciju podataka, uključujući i evidenciju dokumenata, registara, pisanih izveštaja i elektronskih podataka, koji se odnose na finansijske aktivnosti i zadatke, za sebe i indirektne korisnike iz svoje nadležnosti.

Član 15

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu korišćenja sredstava sa podračuna, odnosno drugih računa konsolidovanog računa trezora Opštine Bor ("Službeni list Opštine Bor", br. 12/08).

Član 16

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Bora".