ODLUKA
O OBAVLJANJU DELATNOSTI ZOOHIGIJENE NA TERITORIJI GRADA KRUŠEVCA

("Sl. list grada Kruševca", br. 14/2019)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se način i uslovi obavljanja komunalne delatnosti zoohigijene na teritoriji grada Kruševca, prava i obaveze korisnika komunalne usluge i vršioca ove komunalne delatnosti i način vršenja nadzora nad njenim obavljanjem.

Svi pojmovi u ovoj Odluci upotrebljeni u muškom gramatičkom rodu podrazumevaju muški i ženski prirodni rod.

Član 2

Delatnost zoohigijene obuhvata poslove: hvatanja, prevoza, zbrinjavanja, smeštaja napuštenih i izgubljenih životinja u prihvatilište, kontrole i smanjenja populacije izgubljenih i napuštenih pasa i mačaka, neškodljivog uklanjanja i transporta leševa životinja sa javnih površina i objekata za uzgoj, držanja, dresuru, izlaganje, preradu ili uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla na način koji ne predstavlja rizik po druge životinje, ljude ili životnu sredinu; sprovođenje mera za smanjenje populacije glodara, insekata i štetnih mikroorganizama merama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na javnim površinama.

VRŠENJE DELATNOSTI

Član 3

Grad Kruševac organizuje zoohigijensku službu koja obavlja delatnost zoohigijene.

Poslove zoohigijenske službe obavlja JKP "Kruševac" Kruševac (u daljem tekstu: Preduzeće).

Član 4

Preduzeće donosi godišnji Program delatnosti zoohigijene, koji sadrži:

1. obim poslova koji se obavljaju u okviru delatnosti zoohigijene, u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima, sa dinamikom njihove realizacije;

2. način organizovanja i izvršavanja poslova iz delatnosti zoohigijene i

3. iznos potrebnih sredstava za realizaciju programa.

Program iz stava 1. ovog člana donosi se do kraja tekuće godine za narednu godinu.

Preduzeće dostavlja Program nadležnim odeljenjima Gradske uprave, najkasnije do 1. decembra tekuće godine.

Gradsko veće grada Kruševca daje saglasnost na Program iz stava 1. ovog člana.

Član 5

Služba zoohigijene obavlja poslove organizovanog hvatanja napuštenih i izgubljenih životinja na teritoriji grada Kruševca i to na human način uz primenu odgovarajuće opreme i prevoznih sredstava na način da se sa životinjom mora postupati tako da se prouzrokuje najmanji stepen bola, patnje, straha i stresa u skladu sa zakonom kojim se uređuje dobrobit životinja.

Član 6

U vršenju poslova kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka, Preduzeće je dužno da postupa u skladu sa Programom kontrole smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji grada Kruševca koji donosi Skupština grada Kruševca, a koji priprema Preduzeće.

Član 7

Napuštena životinja je ona životinja koja nema dom ili koja se nalazi izvan njega i lišena je brige i nege držaoca i koju je on svesno napustio i koja nije obeležena u skladu sa posebnim propisom.

Izgubljena životinja je obeležena životinja koja se zatekne bez nadzora na ulici ili drugoj javnoj površini i koju držalac traži.

Troškove hvatanja, prevoza, smeštaja, ishrane i nege životinja iz stava 1. i 2. ovog člana snosi držalac životinje, a ako je nepoznat, troškove snosi grad.

Životinje koje su rešenjem Ministarstva nadležnog za poslove veterinarstva oduzete vlasnicima, odnosno držaocima smeštaju se u posebne delove Prihvatilišta do okončanja postupka u skladu sa posebnim propisima.

Troškove oduzimanja, prevoza, smeštaja, ishrane i nege životinja iz stava 4. ovog člana snosi držalac životinje.

Troškove hvatanja i zbrinjavanja iz stava 3. i 5. ovog člana utvrđuje JKP "Kruševac" Kruševac, uz saglasnost Gradskog veća grada Kruševca.

Član 8

Vlasnik odnosno držalac koji izgubi životinju dužan je da taj gubitak bez odlaganja prijavi službi zoohigijene.

Prijava iz prethodnog stava mora da sadrži vreme i mesto nestanka, fizički opis kao i ime nestale životinje, potvrdu o izvršenom obeležavanju i podatke o izvršenoj vakcinaciji.

Član 9

U obavljanju poslova iz člana 5. ove Odluke JKP "Kruševac" Kruševac - zoohigijenska služba dužna je da sarađuje sa Društvom prijatelja životinja i ukoliko postoje mogućnosti može smestiti uhvaćene pse i mačke u prihvatilište ovog Društva koje se o njima brine i preduzima mere da se ove životinje udome.

Društvo prijatelja životinja ne sme pse i mačke smeštene u prihvatilište, a koje ne može da udomi, da oslobodi.

Član 10

Uklanjanje uginulih životinja sa javnih i drugih površina dužno je da izvrši Preduzeće u roku od 4 časa od momenta prijema usmenog ili pismenog naloga Komunalne inspekcije.

Ukoliko na uginuloj životinji ne postoje vidljivi znaci da je uginula od fizičkog udara, Komunalna inspekcija je dužna da istovremeno sa izdavanjem naloga Preduzeću obavesti i Veterinarsku inspekciju.

FINANSIRANJE

Član 11

Sredstva za obavljanje i razvoj delatnosti zoohigijene obezbeđuju se iz:

- prihoda budžeta grada Kruševca,

- prihoda od usluga delatnosti zoohigijene,

- donacija i sl.

Član 12

Vršilac komunalne delatnosti je dužan da nakon stupanja na snagu ove Odluke uskladi svoje poslovanje sa Uredbom o načinu i uslovima za otpočinjanje obavljanja komunalne delatnosti u pogledu minimalnih kadrovskih i tehničkih uslova.

MERE ZABRANE

Član 13

Zabranjeno je:

1. Ostavljanje leševa uginulih životinja i njihovih delova na javnim i ostalim površinama.

2. Sahranjivanje uginulih životinja i njihovih delova van mesta određenog za tu svrhu, odnosno protivno podzakonskim aktima koji uređuju način neškodljivog uklanjanja životinjskih leševa i otpadaka životinjskog porekla.

NADZOR

Član 14

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kruševca nadležna za komunalne poslove.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke vrši organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kruševca nadležna za poslove komunalne inspekcije.

Nadzor nad održavanjem komunalnog reda propisanog ovom Odlukom vrši komunalna milicija, u skladu sa zakonom.

KAZNENE ODREDBE

Član 15

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 dinara kazniće se za prekršaj Preduzeće ako postupi suprotno čl. 6. i 10. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 10.000 dinara.

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice koje postupi suprotno odredbama čl. 7. stav 5. i čl. 13. ove Odluke.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaju da važe članovi 28, 29, 30. i 31. Odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Kruševca ("Sl. list grada Kruševca" br. 6/11, 3/14 i 4/14) i stav 3. i 4. člana 16. Odluke o održavanju čistoće i podizanju i održavanju zelenih površina na području grada Kruševca ("Sl. list grada Kruševca br. 15/18 - prečišćen tekst).

Član 17

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kruševca".