ODLUKA
O PRAVU NA RODITELJSKI DODATAK ZA PRVO I DRUGO DETE

("Sl. list grada Kikinde", br. 33/2019)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se viši stepen zaštite porodice u vidu novčane pomoći porodici u kojoj se rodi prvo i drugo dete, kao i uslovi i način ostvarivanja ovog prava.

Član 2

Novčanu pomoć iz člana 1. ove odluke (u daljem tekstu: roditeljski dodatak za prvo i drugo dete) ostvaruje majka koja je počev od 1. januara 2020. godine rodila prvo ili drugo dete, odnosno, prilikom prvog ili drugog porođaja rodila dvoje ili više dece, za svako rođeno dete.

Član 3

Roditeljski dodatak za prvo i drugo dete iz člana 2. ove odluke ostvaruje majka pod sledećim uslovima:

1. Da je državljanka Republike Srbije;

2. Da u trenutku rođenja dece ima prebivalište na teritoriji grada Kikinde.

Izuzetno, pravo na roditeljski dodatak za prvo i drugo dete može ostvariti i otac deteta, ako ispunjava uslove iz stava 1. ovog člana, ukoliko je majka deteta strani državljanin, nije živa, ili je iz objektivnih razloga sprečena da neposredno brine o detetu.

Redosled rođenja deteta za koje otac podnosi zahtev za priznavanje prava na roditeljski dodatak, utvrđuje se prema majci.

Član 4

Redosled rođenja dece utvrđuje se prema broju živorođene dece majke u momentu podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak za prvo i druge dete.

Član 5

Pravo na roditeljski dodatak za prvo i drugo dete ostvaruje se na osnovu zahteva koji se podnosi najkasnije do navršenih godinu dana od rođenja deteta, Gradskoj upravi grada Kikinde.

Uz zahtev se dostavlja na uvid lična karta i fotokopija tekućeg računa podnosioca zahteva.

Član 6

Ispunjenost uslova iz člana 3.,4, i 5. utvrđuje se na osnovu sledećih dokaza:

1. Fotokopije lične karte podnosioca zahteva (ukoliko se radi o čipovanoj ispravi, neophodno je da ista bude očitana);

2. Uverenja o državljanstvu Republike Srbije za podnosioca zahteva (ne starijeg od šest meseci);

3. Izvoda iz matične knjige rođenih za dete;

4. Uverenja nadležnog organa MUP-a o prebivalištu deteta;

5. Izveštaj o podacima o živorođenoj deci majke;

6. Fotokopija validnog dokumenta o broju aktivnog tekućeg računa majke.

Činjenice koje su od značaja za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak za prvo i drugo dete, nadležni organ utvrđuje u skladu sa članom 9. i 103. Zakona o opštem upravnom postupku i Uredbom o pribavljanju i ustupanju podataka o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija, osim u slučajevima kada stranka izričito izjavi da će podatke o kojima se vodi službena evidencija, a koji su neophodni za odlučivanje u predmetu, pribaviti sama.

Član 7

Sredstva za finansiranje roditeljskog dodatka obezbeđuju se iz budžeta grada Kikinde i isplaćuju se jednokratno u visini od 30.000,00 dinara za prvo dete po redosledu rođenja, dok se za drugo dete isplaćuje jednokratno u iznosu od 20.000,00 dinara.

Član 8

O pravu na roditeljski dodatak na prvo i drugo dete u prvom stepenu rešava Sekretarijat za društvene delatnosti Gradske uprave grada Kikinde.

Po žalbama na prvostepena rešenja Sekretarijata, u drugom stepenu rešava Gradsko veće grada Kikinde.

Član 9

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kikinde".

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o pravu na roditeljski dodatak za prvo dete ("Službeni list opštine Kikinde", broj 3/2004, 24/2009, 13/2011, 25/2011).