PRAVILNIK

O NAČINU I POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA ZA KORIŠĆENJE OBELEŽENOG PARKING MESTA NA JAVNIM PARKIRALIŠTIMA ZA OSOBE SA INVALIDITETOM I DRUGA LICA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 19/2017, 16/2019 i 2/2020)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Pravilnikom o načinu i postupku ostvarivanja prava za korišćenje obeleženog parking mesta na javnim parkiralištima za osobe sa invaliditetom i druga lica (u daljem tekstu: Pravilnik) na teritoriji grada Kragujevca uređuje se pravo i uslovi za korišćenje posebno obeleženog parking mesta na opštim i posebnim parkiralištima, pravo za korišćenje svih parking mesta na opštim parkiralištima uz posedovanje povlašćene karte-posebne nalepnice kao i pravo na rezervaciju parking mesta na opštim parkiralištima na teritoriji grada Kragujevca u skladu sa Odlukom o javnim parkiralištima ("Službeni list grada Kragujevca", broj 18/14 - prečišćen tekst, 21/15, 29/15 i 14/17).

Član 2

Ovaj pravilnik se zasniva na načelima poštovanja, dostojanstva i samostalnosti osoba sa invaliditetom kroz povećanje jednakih mogućnosti pristupa pravima, uslugama i resursima, nediskriminaciji i njihovom uključivanju u sve oblasti društvenog života na ravnopravnoj osnovi.

Član 3

Osoba sa invaliditetom, u smislu ovog pravilnika jeste lice sa trajnim posledicama telesnog, senzornog, mentalnog ili duševnog oštećenja ili bolesti koje se ne mogu otkloniti lečenjem ili medicinskom rehabilitacijom, koje se suočava sa socijalnim i drugim ograničenjima od uticaja na kretanje ili ima smanjene mogućnosti da pod ravnopravnim uslovima koristi posebno obeleženo parking mesto na opštim i posebnim parkiralištima, pravo na korišćenje svih parking mesta na opštim parkiralištima uz posedovanje povlašćene karte-posebne nalepnice kao i pravo na rezervaciju parking mesta na opštim parkiralištima.

II USLOVI ZA OSTVARIVANJE PRAVA

Član 4

Pravo za korišćenje obeleženog parking mesta na opštim i posebnim parkiralištima, kao i pravo za korišćenje svih parking mesta na opštim parkiralištima uz posedovanje povlašćene karte - posebne nalepnice na teritoriji grada Kragujevca (u daljem tekstu: povlašćena parking karta) može ostvariti osoba sa invaliditetom pod uslovom da je:

1. vojni invalidi i civilni invalid rata od I do V grupe;

2. osoba sa gubitkom donjih ekstremiteta najmanje 30% telesnog oštećenja;

3. osoba sa gubitkom gornjih ekstremiteta najmanje 60% telesnog oštećenja;

4. trajno oštećenje donjih ekstremiteta - 70%;

5. trajno oštećenje gornjih ekstremiteta - 70%;

6. oboljenje bubrega koje zahteva trajnu hemodijalizu;

7. gubitak vida na oba oka - 100%, odnosno smanjenje obostranog vida - 90%;

8. osoba sa oštećenjem sluha - 70%.

Pravo iz stava 1. ovog člana mogu ostvariti i roditelji /usvojitelji/hranitelji/staratelji dece sa smetnjama u razvoju i dece obolele od autizma, na osnovu akta nadležnog organa/ Komisije nadležne za procenu potreba za pružanjem dodatne podrške detetu i učeniku.

Pravo iz stava 1. ovog člana mogu ostvariti i usvojitelji, hranitelji, kao i staratelji osobe sa invaliditetom.

Član 5

Pravo na povlašćenu parking kartu osoba sa invaliditetom može da ostvari pod uslovom:

- da ima prebivalište na teritoriji grada Kragujevca;

- da je vlasnik / korisnik vozila na osnovu ugovora o finansijskom lizingu;

- da je vozilo registrovano na osobu sa invaliditetom ili na lice koje živi u zajedničkom domaćinstvu osobe sa invaliditetom;

- da je vozilo registrovano sa KG registarskim oznakama;

- da ima polisu osiguranja vozila;

- da nije ostvarilo pravo na prevoz u skladu sa Odlukom o ostvarivanju prava na prevoz povlašćenih kategorija građana na teritoriji grada Kragujevca, izuzev lica iz člana 4. stav 2. Pravilnika.

III NAČIN OSTVARIVANJA PRAVA

Član 6

Za ostvarivanje prava na povlašćenu parking kartu, osoba sa invaliditetom, uz zahtev podnosi sledeće dokaze:

- fotokopiju lične karte (ako je lična karta sa čipom, dostaviti i čitač elektronske lične karte);

- fotokopiju saobraćajne dozvole sa KG registarskim oznakama ili ugovora o finansijskom lizingu;

- fotokopiju polise osiguranja;

- potvrdu pravnog lica koje obavlja delatnost organizovanja jedinstvenog javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika da je osoba sa invaliditetom ostvarila/nije ostvarila pravo na prevoz u skladu sa Odlukom o ostvarivanju prava na prevoz povlašćenih kategorija građana na teritoriji grada Kragujevca.

Osoba sa invaliditetom pored dokaza iz stava 1. alineja 1-4 ovog člana invalidnost dokazuje jednim od sledećih dokaza:

- rešenje nadležnog organa o priznatom svojstvu vojnog odnosno civilnog invalida rata;

- rešenje nadležnog Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje o vrsti i stepenu telesnog oštećenja ili gubitku ekstremiteta ili uverenjem izdatim u tekućoj godini;

- nalaz, ocenu i mišljenje organa veštačenja Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje o vrsti i stepenu telesnog oštećenja ili gubitku ekstremiteta.

Član 7

Osoba sa invaliditetom može ostvariti pravo na povlašćenu parking kartu i ukoliko je vlasnik/korisnik vozila lice koje živi u zajedničkom domaćinstvu osobe sa invaliditetom.

Pod licem koje živi u zajedničkom domaćinstvu osobe sa invaliditetom u smislu ovog Pravilnika podrazumeva se roditelj, bračni drug, vanbračni partner, dete, brat i sestra, usvojitelj, staratelj i hranitelj, kao i drugo lice koje ima prebivalište na istoj adresi kao i osoba sa invaliditetom.

Član 8

Ukoliko je vlasnik vozila lice koje živi u zajedničkom domaćinstvu osobe sa invaliditetom, uz zahtev podnosi sledeće dokaze:

- fotokopiju svoje lične karte/čitač svoje elektronske lične karte (mora biti na istoj adresi prebivališta kao i osoba sa invaliditetom, osim za usvojitelje, staratelje i hranitelje koji podnose rešenje nadležnog Centra za socijalni rad o usvojenju, stavljanju deteta pod starateljstvo, odnosno smeštaju deteta u hraniteljsku porodicu, kao i izjavu o kućnoj zajednici datoj na zapisnik pred ovim organom);

- fotokopiju lične karte osobe sa invaliditetom/čitač elektronske lične karte;

- za maloletno dete fotokopiju potvrde o prijavi prebivališta;

- fotokopiju saobraćajne dozvole sa KG registarskim oznakama ili ugovora o finansijskom lizingu;

- fotokopiju polise osiguranja;

- fotokopiju pravosnažne sudske odluke ukoliko je osoba sa invaliditetom lišena poslovne sposobnosti;

- fotokopiju Odluke nadležnog suda o produženju roditeljskog prava ukoliko je osobi sa invaliditetom produženo roditeljsko pravo;

- potvrdu pravnog lica koje obavlja delatnost organizovanja jedinstvenog javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika da je osoba sa invaliditetom ostvarila/nije ostvarila pravo na prevoz u skladu sa Odlukom o ostvarivanju prava na prevoz povlašćenih kategorija građana na teritoriji grada Kragujevca;

Roditelji dece sa smetnjama u razvoju i dece obolele od autizma pored dokaza iz stava 1. alineja 1-6 ovog člana, invalidnost deteta dokazuju jednim od sledećih dokaza:

- rešenjem o kategorizaciji Gradske uprave za vanprivredu ili mišljenjem Interresorne komisije/Mišljenje Komisije za procenu potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene i socijalne podrške detetu i učeniku/nadležnog organa.

Usvojitelj, hranitelj i staratelj pored dokaza iz stava 1. alineja 1. ovog člana, invalidnost deteta dokazuju jednim od sledećih dokaza:

- rešenjem nadležnog Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje o vrsti i stepenu telesnog oštećenja ili gubitku ekstremiteta ili uverenjem izdatim u tekućoj godini;

- nalazom, ocenom i mišljenjem organa veštačenja Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje o vrsti i stepenu telesnog oštećenja ili gubitku ekstremiteta;

- rešenjem o kategorizaciji nadležne Gradske uprave za vanprivredu ili mišljenjem Interresorne komisije/Mišljenjem Komisije za procenu potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene i socijalne podrške detetu i učeniku/nadležnog organa.

Član 9

Osoba sa invaliditetom i drugo lice koje u skladu sa ovim pravilnikom ostvaruje pravo na povlašćenu parking kartu, dužno je da dostavi i druge dokaze po oceni organa koji vodi postupak, a koji su neophodni za donošenje zakonitog i pravilnog rešenja.

Član 10

Pravo na povlašćenu parking kartu osoba sa invaliditetom i drugo lice može da ostvari samo za jedno vozilo.

Pravo ostvareno ovim pravilnikom može koristiti i drugo lice, isključivo u prisustvu osobe sa invaliditetom.

Član 11

O pravu na povlašćenu parking kartu, odlučuje rešenjem nadležna Gradska uprava, po zahtevu stranke.

Nadležna Gradska uprava odlučuje rešenjem na osnovu dostavljenih dokaza u roku od 60 dana od dana podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na povlašćenu parking kartu.

Nadležna Gradska uprava vodi evidenciju o donetim rešenjima.

Član 12

Rešenje o ostvarivanju prava na povlašćenu parking kartu izdaje se sa rokom važenja do kraja februara naredne godine.

Član 13

Osobi sa invaliditetom, kojoj je rešenjem/nalazom i ocenom veštačenja nadležnog organa ili uverenjem izdatim u tekućoj godini utvrđena trajna invalidnost kao i licima iz člana 4. stav 2. Pravilnika na osnovu akta nadležnog organa/mišljenja Komisije za procenu potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene i socijalne podrške detetu i učeniku, pravo za korišćenje posebno obeleženog parking mesta na opštim i posebnim parkiralištima, kao i pravo za korišćenje svih parking mesta na opštim parkiralištima uz posedovanje povlašćene parking karte- nalepnice priznaje se trajno, rešenjem nadležne Gradske uprave.

Lica iz stava 1. ovog člana dužna su da nadležnu gradsku upravu obaveste o promenama od uticaja za ostvarivanje prava u roku od 15 dana od dana nastale promene, odnosno podnesu zahtev za izmenu rešenja.

Član 14

O pravu na žalbu protiv Rešenja o ostvarivanju prava na povlašćenu parking kartu odlučuje Gradsko veće, preko nadležne Gradske uprave u roku od 30 dana od dana dostavljanja rešenja.

Član 15

Na osnovu rešenja nadležne Gradske uprave, preduzeće koje obavlja komunalnu delatnost upravljanja javnim parkiralištima (u daljem tekstu: Preduzeće) izdaje povlašćenu parking kartu - posebnu nalepnicu.

Troškove izrade povlašćene parking karte snosi Preduzeće.

Član 16

Pravo na povlašćenu parking kartu u skladu sa uslovima propisanim ovim pravilnikom, može se koristiti na svim posebno obeleženim parking mestima na opštim parkiralištima i to vremenski neograničeno u okviru zone "I" i "II" naplate parkiranja, dok se u zoni "O" naplate parkiranja na opštim parkiralištima mora poštovati režim vremenskog ograničenja parkiranja od 180 minuta.

Osoba sa invaliditetom i drugo lice koje je ostvarilo pravo na povlašćenu parking kartu istu može koristiti i na posebno obeleženom parking mestu na posebnom parkiralištu, isključivo na mestu obeleženom za osobe sa invaliditetom, vremenski neograničeno.

Član 17

Osoba sa invaliditetom i drugo lice koje je ostvarilo pravo za korišćenje obeleženog parking mesta na opštim i posebnim parkiralištima, kao i pravo za korišćenje svih parking mesta na opštim parkiralištima uz posedovanje povlašćene karte-posebne nalepnice u prethodnoj godini, novi zahtev može podneti najranije 30 dana pre isteka važnosti rešenja.

Za rešavanje po zahtevu iz stava 1. ovog člana, osoba sa invaliditetom i drugo lice podnosi jedan od sledećih dokaza:

- fotokopiju rešenja nadležnog organa o priznatom svojstvu vojnog odnosno civilnog invalida rata;

- fotokopiju rešenja nadležnog Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje o vrsti i stepenu telesnog oštećenja ili uverenje izdato u tekućoj godini;

- fotokopiju nalaza, ocene i mišljenja organa veštačenja Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje o vrsti i stepenu telesnog oštećenja ili uverenje izdato u tekućoj godini;

- potvrdu pravnog lica koje obavlja delatnost organizovanja jedinstvenog javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika da je osoba sa invaliditetom ostvarila/nije ostvarila pravo na prevoz u skladu sa Odlukom o ostvarivanju prava na prevoz povlašćenih kategorija građana na teritoriji grada Kragujevca.

Usvojitelj, staratelj, hranitelj (rešenje nadležnog Centra za socijalni rad o usvojenju, stavljanju deteta pod starateljstvo, odnosno smeštaju deteta u hraniteljsku porodicu kao i izjava o kućnoj zajednici data na zapisnik pred ovim organom);

Osoba sa invaliditetom i drugo lice dostavlja i druge dokaze ukoliko su se promenile okolnosti koje su od uticaja za ostvarivanje prava za korišćenje obeleženog parking mesta na opštim i posebnim parkiralištima kao i pravo za korišćenje svih parking mesta na opštim parkiralištima uz posedovanje povlašćene karte - posebne nalepnice na teritoriji grada Kragujevca (adresa stanovanja, vozilo za koje se izdaje nalepnica ili član zajedničkog domaćinstva za čije vozilo se izdaje nalepnica i dr.).

Član 18

Ako u roku važenja rešenja kojim je priznato pravo na povlašćenu parking kartu na opštim i posebnim parkiralištima, kao i pravo za korišćenje svih parking mesta na opštim parkiralištima uz posedovanje povlašćene karte-posebne nalepnice nastanu promene na osnovu kojih je to rešenje doneto, osoba sa invaliditetom i drugo lice dužno je da, u roku od 15 dana od dana nastale promene, nadležnoj Gradskoj upravi podnese zahtev za izmenu rešenja.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana prilažu se dokazi o nastalim promenama.

IV REZERVACIJA PARKING MESTA

Član 19

Pod rezervacijom parking mesta podrazumeva se korišćenje određenog, posebno obeleženog ili uređenog parking mesta na opštim parkiralištima, u vremenskom periodu do godinu dana, a najmanje 30 dana.

Pravo na rezervaciju posebno obeleženog parking mesta na opštim parkiralištima na teritoriji grada Kragujevca, mogu ostvariti osobe sa invaliditetom pod uslovom da su:

- vojni invalidi i civilni invalidi rata od I do IV grupe (100%-80% invaliditeta), kojima je priznato pravo na ortopedski dodatak, po osnovu amputacije ili teškog oštećenja funkcije ekstremiteta kao i zbog gubitka odnosno smanjenja vida na oba oka od 90%-100%;

- osoba sa gubitkom donjih ekstremiteta najmanje 30% telesnog oštećenja;

- osoba sa gubitkom gornjih ekstremiteta najmanje 60% telesnog oštećenja;

- trajno oštećenje donjih ekstremiteta - 70%;

- trajno oštećenje gornjih ekstremiteta - 70%;

- oboljenje bubrega koje zahteva trajnu hemodijalizu;

- gubitak vida na oba oka -100%, odnosno smanjenje obostranog vida - 90%.

Pravo na rezervaciju posebno obeleženog parking mesta na opštim parkiralištima na teritoriji grada Kragujevca mogu ostvariti i roditelji dece sa smetnjama u razvoju i roditelji dece obolele od autizma utvrđenim aktom Komisije nadležne za procenu potreba za pružanjem dodatne podrške detetu i učeniku / nadležnog organa.

Pravo iz stava 2. ovog člana mogu ostvariti i usvojitelji, staratelji kao i hranitelji osoba sa invaliditetom.

Član 19a

Izuzetno, udruženja invalida mogu ostvariti pravo na rezervaciju najviše dva posebno obeležena parking mesta na opštim parkiralištima u zoni naplate parkiranja, ukoliko obavljaju delatnost humanitarnog karaktera (udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom i dr.) u skladu sa saobraćajno- tehničkim uslovima Preduzeća koje obavlja komunalnu delatnost upravljanja javnim parkiralištima.

Udruženje invalida za ostvarivanje prava na rezervaciju parking mesta na opštim parkiralištima podnosi zahtev Preduzeću iz stava 1. ovog člana.

Uz zahtev se podnose sledeći dokazi:

- fotokopija rešenja Agencije za privredne registre;

- mišljenje Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu da udruženje obavlja delatnost humanitarnog karaktera;

- dokaz o postojanju saobraćajno-tehničkih uslova u zoni naplate parkiranja.

O pravu na rezervaciju parking mesta na opštim parkiralištima odlučuje Rešenjem Preduzeće iz stava 1. ovog člana u roku od 60 dana od dana podnošenja zahteva.

Član 20

Pravo na rezervaciju parking mesta osoba sa invaliditetom i drugo lice može ostvariti pod uslovom i na način propisan članom 5. stav 1. alineja 1-5, članom 6. stav 1. alineja 1-3 i stav 2. istog člana, članom 7, članom 8 stav 1. alineja 1-7 i stav 2. i 3. istog člana, članom 14, 17. i 18. ovog pravilnika.

Član 21

O pravu na rezervaciju parking mesta odlučuje rešenjem nadležna Gradska uprava po zahtevu stranke ukoliko za to postoje saobraćajno - tehnički uslovi, u roku od 60 dana od dana podnošenja zahteva.

Na zahtev nadležne Gradske uprave, postojanje saobraćajno-tehničkih uslova u zoni naplate parkiranja utvrđuje Preduzeće.

Nadležna Gradska uprava vodi evidenciju o donetim rešenjima.

Član 22

Na osnovu rešenja nadležne Gradske uprave rezervisana parking mesta obeležava Preduzeće.

Član 23

Izuzetno, lica iz člana 19. ovog pravilnika, mogu ostvariti pravo na rezervaciju posebno obeleženog mesta za parkiranje na površinama javne namene koja nisu određena kao opšta parkirališta u skladu sa Odlukom o javnim parkiralištima na osnovu Mišljenja o ispunjenosti uslova Gradske uprave nadležne za poslove socijalne zaštite utvrđenim ovim pravilnikom.

Član 24

Sredstva za realizaciju prava biće obezbeđena u budžetu grada Kragujevca.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Okončanje započetih postupaka

Član 25

Na postupke koji su započeti, a nisu okončani do dana stupanja na snagu ovog pravilnika, primenjivaće se odredbe Pravilnika koji je važio u momentu podnošenja zahteva.

Rešenje o ostvarivanju prava na povlašćenu parking kartu izdato do dana stupanja na snagu ovog Pravilnika, važi do isteka roka na koji je izdato.

Prestanak važenja prethodnog Pravilnika

Član 26

Danom početka primene ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu i postupku ostvarivanja prava na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta na javnim opštim i posebnim parkiralištima za osobe sa invaliditetom i druga lica ("Službeni list grada Kragujevca", broj 30/2015, 15/2016 i 43/2016).

Stupanje na snagu i početak primene

Član 27

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca", a primenjuje se od 1. januara 2018. godine, izuzev odredaba člana od 19.-23. ovog pravilnika koji počinju da se primenjuju danom stupanja na snagu ovog pravilnika.

 

Samostalni član Pravilnika o dopuni
Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja prava za korišćenje obeleženog parking mesta na javnim parkiralištima za osobe sa invaliditetom i druga lica

("Sl. list grada Kragujevca", br. 16/2019)

Član 2

Ovaj Pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".