ODLUKA
O OPŠTINSKIM I NEKATEGORISANIM PUTEVIMA I ULICAMA NA TERITORIJI OPŠTINE BOR

("Sl. list opštine Bor", br. 9/2011)

 

I - OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se upravljanje, zaštita, razvoj, izgradnja, rekonstrukcija, održavanja i korišćenje lokalnih i nekategorisanih puteva i ulica na teritoriji opštine Bor.

Član 2

Javni put jeste put koji ispunjava propisane kriterijume za kategorizaciju od strane nadležnog organa.

Opštinski put je javni put koji saobraćajno povezuje teritoriju opštine Bor, kao i teritoriju opštine sa mrežom državnih puteva, a koji je određen Odlukom skupštine opštine.

Ulica je javni put u naselju koja saobraćajno povezuje delove naselja i kao takva je određena Urbanističkim planom ili Odlukom skupštine opštine.

Nekategorisani put je utvrđena saobraćajna površina dostupna većem broju raznih korisnika, koju nadležni organ proglasi nekategorisanim putem i koja je upisana u katastar nepokretnosti kao nekategorisani put.

Drugi izrazi koji nisu definisani ovom Odlukom imaju značenje određeno Zakonom o javnim putevima.

Član 3

Nekategorisani putevi zajedno sa mrežom državnih, opštinskih puteva i ulica čine mrežu puteva.

II - IZGRADNJA I REKONSTRUKCIJA

Član 4

Izgradnja i rekonstrukcija opštinskih puteva, ulica i putnih objekata vrši se na osnovu projektne dokumentacije, a u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja i Zakonom o javnim putevima.

Izgradnja i rekonstrukcija nekategorisanih puteva vrši se na osnovu projektne dokumentacije, a u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja i ovom odlukom.

Projektni zadatak izdaje investitor na osnovu karakteristika saobraćajnih zahteva i konfiguracije terena.

Član 5

Izgradnji i rekonstrukciji puteva i putnih objekata može se pristupiti samo nakon dobijanja odobrenja za izgradnju, odnosno rekonstrukciju, koje izdaje opštinski organ uprave nadležan za poslove urbanizma.

Uz zahtev za izdavanje odobrenja za izgradnju i rekonstrukciju investitor podnosi sledeću dokumentaciju:

1. projekat izgradnje/rekonstrukcije,

2. dokaz o pravu korišćenja zemljišta na kome će se izgraditi put, ulica ili putni objekt,

3. potvrde, odnosno saglasnosti predviđene posebnim propisima.

Član 6

Elementi opštinskih puteva i ulica definisani su Zakonom o javnim putevima.

Nekategorisani put sačinjavaju: trup puta, putni objekti (propusti, mostovi, potporni zidovi i sl.), zemljišni pojas sa obe strane puta u širini od najmanje jednog metra, računajući od linije koju čine krajnje tačke poprečnog profila i vazdušni prostor iznad kolovoznog zastora u visini od najmanje sedam metara, sa slobodnim prostorom u visini od najmanje 4,5 metara.

Član 7

Zemljišni pojas puta van naselja jeste kontinuirana površina sa obe strane puta, širine najmanje jedan metar, mereno od krajnjih tačaka poprečnog profila puta.

Zaštitni pojas jeste površina uz ivicu zemljišnog pojasa, na spoljnu stranu, koja služi zaštiti puta i saobraćaja na njemu, sledeće širine:

1) opštinski putevi - 5 metara

2) nekategorisani putevi - 3 metra.

Odredbe iz prethodnog stava ovog člana u pogledu širina zaštitnog pojasa, primenjuju se i u naseljima, osim ako je drugačije određeno prostornim, odnosno urbanističkim planom ili odredbama ove odluke.

Član 8

Nekategorisani putevi koji služe za dvosmerni saobraćaj moraju biti širine od najmanje 5 metara, a za jednosmerni saobraćaj širine od najmanje 3 metra.

Nekategorisani put koji služi za jednosmerni saobraćaj mora imati na preglednim mestima, a najmanje na 500 metara, uređene prostore za preticanje.

Član 9

Nekategorisani putevi mogu se izgraditi sa savremenim ili bez savremenog kolovoznog zastora.

Pod savremenim kolovoznim zastorom u smislu ove odluke podrazumeva se zastor od asfalta, betona ili drugog sličnog materijala.

Na ukrštanju puteva u nivou mora se obezbediti dovoljna preglednost u cilju zaštite bezbednosti učesnika u saobraćaju.

Član 10

Izgradnja opštinskih puteva, ulica i nekategorisanih puteva vrši se prema projektu na osnovu koga je izdato odobrenje za izgradnju.

Član 11

Pod rekonstrukcijom puta podrazumeva se promena osnovne karakteristike trase puta u pojasu njegovog osnovnog pravca i zamena provizornih putnih objekata (mostovi, veći potporni obložni zidovi, galerije), stalnim objektima, promene radijusa krivine i ispravke planuma puta, promena nagiba nivelete puta i ojačavanje kolovozne konstrukcije u većem obimu.

Odredbe ove odluke kojima se utvrđuje izgradnja opštinskih puteva, ulica i nekategorisanih puteva, odnose se i na rekonstrukciju ovih puteva.

III - UPRAVLJANJE

Član 12

Upravljanje opštinskim i nekategorisanim putevima i ulicama jeste: planiranje, izgradnja, rekonstrukcija, zaštita i održavanje puteva i ulica; organizovanje i obavljanje stručnih poslova, vođenje evidencije, organizovanje stručnog nadzora; vršenje investitorske funkcije na izgradnji, rekonstrukciji i održavanju puteva; vršenje poslova zaštite puteva, odnosno zabrana ili ograničenja investicija na putu; vršenje javnih ovlašćenja (davanje dozvola i saglasnosti za postavljanje instalacija, priključaka i slično); poveravanje poslova održavanja i sl.

Član 13

Poslove upravljanja, održavanja, zaštite i razvoja opštinskih i nekategorisanih puteva i ulica na teritoriji Opštine Bor obavlja JP "Direkcija za izgradnju Bora" (u daljem tekstu: upravljač puta).

Poslove iz stava 1. ovog člana može obavljati privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik kome Skupština opštine poveri te poslove, pod uslovima i na način utvrđen zakonom (u daljem tekstu: upravljač puta).

Poslove zaštite, održavanja i razvoja nekategorisanih puteva može obavljati mesna zajednica na teritoriji čije katastarske opštine se nalazi nekategorisani put, kao i korisnici tih puteva u saradnji sa upravljačem puta i Mesnom zajednicom.

Član 14

Svi poslovi koji se odnose na upravljanje, održavanje, zaštitu i razvoj opštinskih puteva i ulica vrši se u skladu sa Zakonom o javnim putevima, Zakonom o planiranju i izgradnji i ovom odlukom.

Poslovi upravljanja, održavanja, zaštite i razvoja nekategorisanih puteva vrše se u skladu sa ovom odlukom.

Član 15

Upravljač puta dužan je da obezbedi trajno, neprekidno i kvalitetno održavanje i zaštitu puteva i ulica i da obezbedi nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja na njemu.

IV - ZAŠTITA

Član 16

Radovi na javnim putevima (građenje, odnosno postavljanje vodovoda, kanalizacije, toplovoda, telekomunikacionih i elektro vodova, instalacija, postrojenja i drugih infrastrukturnih objekata) mogu se izvoditi samo uz predhodno pribavljenu saglasnost, za izvođenje tih radova, od upravljača puta.

Član 17

Na opštinskim i nekategorisanim putevima i ulicama, kao i na zemljišnom pojasu puta, zabranjeno je naročito:

1) privremeno ili trajno zauzimanje puta;

2) izvođenje radova na javnom putu koji nisu u vezi sa izgradnjom, rekonstrukcijom ili održavanjem puta ili u vezi sa postavljanjem objekata komunalne infrastrukture iz člana 16. ove odluke;

3) ispuštanje voda, otpadnih voda i drugih tečnosti na put;

4) sprečavanje oticanja vode sa puta;

5) prosipanje, ostavljanje ili bacanje materijala, predmeta ili smeća na put;

6) oranje i izvođenje drugih poljoprivrednih radova na bankinama, kosinama;

7) vučenje predmeta, materijala, oruđa i drugih vrsta tereta po putu;

8) ostavljanje bilo kakvog materijala, predmeta, poljoprivrednih mašina i alatki, priključnih mašina, motornog vozila, neispravnog, havarisanog ili trajno napuštenog vozila;

9) podizati ograde, drveće i zasade;

10) svake aktivnosti kojima se oštećuje ili bi se mogao oštetiti put ili kojima se ugrožava nesmetano korišćenje puta.

Član 18

Upravljač puta dužan je da u obavljanju poslova zaštite puta, svakodnevno sprovodi aktivnosti na utvrđivanju zauzeća puta, bespravnog izvođenja radova na putu, u zaštitnom pojasu puta i svih drugih činjenja kojima se bitno oštećuje, ili bi se mogao oštetiti put ili ometati odvijanje saobraćaja na putu.

Upravljač puta, u slučaju iz stava 1. ovog člana, dužan je da bez odlaganja, podnese pisani zahtev koji se zasniva na tačnom, potpunom i određenom činjeničnom stanju nadležnoj inspekciji, radi preduzimanja inspekcijskih mera, uz koji je dužan da dostavi situacioni plan izdat od nadležnog organa, odnosno ovlašćenog lica, u slučajevima kada je taj plan podesno sredstvo za utvrđivanje činjeničnog stanja.

Član 19

Na opštinskim i nekategorisanim putevima i ulicama, vanredni prevoz može se obavljati samo na osnovu odobrenja koje izdaje upravljač ili organ opštinske uprave nadležan za poslove saobraćaja, na zahtev prevoznika.

Odobrenjem za vanredni prevoz određuju se način i uslovi prevoza, kao i iznos naknade za vanredni prevoz.

Vozilo kojim se obavlja vanredni prevoz bez posebne dozvole (odobrenja), ovlašćeno lice može isključiti iz saobraćaja i odrediti mesto parkiranja vozila do pribavljanja posebne dozvole.

Za vreme trajanja isključenja iz saobraćaja, zabranjeno je korišćenje vozila koje je u vršenju kontrole isključeno iz saobraćaja.

Član 20

Lice koje obavlja vanredni prevoz, dužno je da prevoz obavlja u skladu sa uslovima propisanim u dozvoli.

Lice koje obavlja vanredni prevoz dužno je da nadoknadi štetu upravljaču puta, pričinjenu obavljanjem vanrednog prevoza.

Član 21

Ukoliko ovlašćeno lice lokalne samouprave u kontroli saobraćaja zatekne parkirano napušteno ili neregistrovano vozilo na putu ili mestu na kome je dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje vozila doneće rešenje kojim se nalaže vlasniku ili korisniku vozila da vozilo ukloni u roku od 15 minuta, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Žalba na rešenje iz stava 1. ovog člana ne odlaže njegovo izvršenje.

Primerak rešenja o nalaganju uklanjanja vozila iz stava 1. postavlja se na vidno mesto vozila, uz naznačenje dana i časa kada je postavljeno i time se smatra da je isto uručeno vlasniku, odnosno korisniku vozila. Naknadno uklanjanje ili uništenje ovog rešenja ne utiče na valjanost dostave.

Ukoliko vlasnik ili korisnik vozila iz stava 1. ovog člana ne postupi po datom nalogu, inspektor će doneti rešenje da se vozilo ukloni preko drugog lica o trošku vlasnika, odnosno korisnika vozila.

Ukoliko nadležni inspekcijski organ lokalne samouprave na putu zatekne vozilo koje je onesposobljeno za dalju vožnju, postupiće na način utvrđen stavom 1. - 4. ovog člana.

Obavljanje poslova uklanjanja i čuvanja nepropisno parkiranih vozila poverava se pravnom licu ili preduzetniku koji ispunjava zakonom propisane uslove.

Pravno lice ili preduzetnik iz stava 6. ovog člana odgovorni su za sve nastale štete od trenutka započinjanja uklanjanja do preuzimanja vozila od strane vlasnika ili korisnika vozila.

Ukoliko vlasnik ili korisnik vozila ne preuzme uklonjeno vozilo ili ne nadoknadi troškove uklanjanja i čuvanja u roku od 30 dana od dana uklanjanja, izvršiće se njihova prodaja.

Član 22

Na nekategorisanim putevima sa savremenim kolovoznim zastorom zabranjen je saobraćaj motornim vozilima čije osovinsko opterećenje iznosi preko 5 tona.

Član 23

Priključak na javni put i nekategorisani put može se graditi uz saglasnost upravljača puta.

Saglasnost iz prethodnog stava sadrži naročito: posebne uslove izgradnje, potrebnu saobraćajnu signalizaciji i opremu.

Upravljač puta daće saglasnost iz stava 2. ukoliko priključak ne umanjuje kapacitet i protočnost saobraćaja na putu i ukoliko nema štetne posledice za nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja na putu na kome se vrši priključenje.

Član 24

Zemljani put koji se ukršta ili priključuje na opštinski ili nekategorisani put mora biti izgrađen od istog kolovoznog zastora kao i put sa kojim se ukršta, odnosno na koji se priključuje, u širini priključka, kao i u dužini od najmanje 10 metara za opštinski put i 5 metara za nekategorisani put.

Član 25

Upravljač puta postavlja, zamenjuje, dopunjuje i obnavlja saobraćajnu signalizaciju, opremu puta i objekte i opremu za zaštitu puta, saobraćaja i okoline, na osnovu rešenja o tehničkom regulisanju saobraćaja koje izdaje opštinski organ uprave nadležan za poslove saobraćaja.

Član 26

Reklamne table, reklamni panoi, uređaji za slikovno ili zvučno obaveštavanje mogu se postavljati na opštinskom putu i pored tog puta na udaljenosti od pet metara, mereno sa spoljne strane od ivice kolovoza.

Postavljanje natpisa vrši se na osnovu odobrenja koje izdaje upravljač javnog puta.

V - ODRŽAVANJE PUTEVA

Član 27

Pod održavanjem puta podrazumevaju se radovi kojima se obezbeđuje nesmetan i bezbedan saobraćaja i čuva upotrebna vrednost puta.

Član 28

Radovi na održavanju opštinskih puteva i ulica jesu:

- pregled puta i putnog objekta,

- popravka kolovoza i ostalih elemenata trupa puta,

- čišćenje kolovoza i ostalih elemenata puta u granicama zemljišnog pojasa,

- uređenje bankina, kosina, nasipa i useka,

- čišćenje i uređenje sistema za odvodnjavanje puta,

- postavljanje, zamena, dopunjavanje i obnavljanje saobraćajne signalizacije, opreme i objekata puta, kao i objekata i opreme za zaštitu puta,

- košenje trave i uređenje zelenih površina na putu i putnom zemljištu,

- čišćenje snega i leda sa kolovoza puteva i ulica.

Radovi na održavanju nekategorisanih puteva:

- pregled nekategorisanog puta i putnih objekata,

- uređenje i čišćenje kolovoznog zastora,

- odvođenje vode sa puta,

- košenje trave i održavanje zasada na putu i zemljišnom pojasu puta,

- postavljanje, zamena, dopunjavanje i obnavljanje saobraćajne signalizacije i opreme puta,

- čišćenje i uređenje jarkova i propusta,

- otklanjanje nedostataka na putevima i putnim objektima,

- drugi radovi na održavanju.

Član 29

U zaštitnom pojasu opštinskih i nekategorisanih puteva ne mogu se graditi zgrade, postavljati postrojenja i uređaji i graditi drugi objekti.

Zaštitni pojas u kome se ne mogu otvarati rudnici, kamenolomi i graditi krečane i ciglane, podizati industrijske zgrade, postrojenja, dalekovodi, kao i slični objekti iznosi 10 metara.

Zaštitni pojas u kome se ne mogu graditi stambene, poslovne zgrade, pomoćni objekti, kanali, bunari, rezervoari, septičke jame i sl. iznosi 5 metara.

Član 30

Ograde, drveće i zasadi pored opštinskih i nekategorisanih i puteva i ulica podižu se tako da ne ometaju preglednost puta i ne ugrožavaju bezbednost saobraćaja.

Vlasnik, odnosno korisnik zemljišta koje se graniči sa opštinskim ili nekategorisanim putem ili ulicom dužni su da uredno seku i na drugi način uklanjaju drveće, šiblje i drugo rastinje koje raste u zaštitnom pojasu puta, a smeta prohodnosti i preglednosti puta i na drugi način ugrožava bezbedno odvijanje saobraćaja na putu.

Vlasnik, odnosno korisnik zemljišta koje se graniči sa opštinskim ili nekategorisanim putem ili ulicom, dužan je da na zahtev upravljača puta, ukloni zasade, ograde, drveće, predmete, materijale i sl. u cilju obezbeđenja preglednosti puta i bezbednog odvijanja saobraćaja.

Ukoliko, vlasnik zemljišta ne postupi po zahtevu upravljača puta iz stava 3., upravljač puta će podneti pisani zahtev sa svim neophodnim podacima nadležnoj inspekciji radi preduzimanja odgovarajućih mera.

Na predlog upravljača puta, saobraćajni inspektor može rešenjem naložiti vlasniku, odnosno neposrednom držaocu zemljišta, koji se graniči sa putem, da u određenom roku izvrši uklanjanje zasada, ograda, materijala i slično, koji ugrožavaju bezbednost saobraćaja i ometaju preglednost puta.

Rok iz prethodnog stava ne može biti kraći od 15, niti duži od 90 dana od dana pravosnažnosti rešenja.

Na rešenje saobraćajnog inspektora može se podneti žalba Opštinskom veću u roku od 8 dana od dana dostave rešenja.

Ukoliko vlasnik, odnosno korisnik zemljišta iz stava 2. ne postupi po nalogu nadležnog inspektora, inspektor može doneti rešenje da upravljač puta izvrši uklanjanje ograda, zasada i sl. o trošku vlasnika zemljišta.

Član 31

Ukoliko se opštinski ili nekategorisani put nalazi u takvom stanju da se na njemu ne može bezbedno odvijati saobraćaj svih ili pojedinih vrsta vozila, upravljač puta može podneti zahtev organu nadležnom za poslove saobraćaja Opštinske uprave Bor, radi izmene postojećeg režima saobraćaja.

VI - NADZOR

Član 32

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke i drugih propisa koji se odnose na javne i nekategorisane puteve vrši saobraćajni inspektor Odeljenja za inspekcijske poslove Opštinske uprave Bor.

U obavljanju inspekcijskog nadzora inspektor ima zakonom određene dužnosti i ovlašćenja.

Član 33

Lice kome je naloženo otklanjanje nedostataka, dužno je da postupi po nalogu inspektora u ostavljenom roku.

VII - KAZNENE ODREDBE

Član 34

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 1.000.000 dinara kazniće se pravno lice koje:

1. vrši izgradnju ili rekonstrukciju puteva i ulica suprotno članu 4. stav 1. ove odluke,

2. otpočne sa izgradnjom ili rekonstrukcijom puta ili putnog objekta bez odobrenja (član 5. stav 1.),

3. obavlja radove na javnom putu bez saglasnosti upravljača puta (član 16.),

4. zauzima put ili izvodi radove na putu koji nisu u vezi sa izgradnjom, rekonstrukcijom ili održavanjem puta ili sa postavljanjem objekata komunalne infrastrukture (član 17. stav 1. tačka 1. i 2.),

5. ispušta vodu, otpadnu vodu i druge tečnosti na put (član 17. stav 1. tačka 3.),

6. sprečava oticanje vode sa puta (član 17. stav 1. tačka 4.),

7. baca smeće ili ostavlja predmete i razne materijale po putu (član 17. stav 1. tačka 5.),

8. izvodi poljoprivredne radove na putu (član 17. stav 1. tačka 6.),

9. ostavlja materijal, predmete, poljoprivredne mešine i alatke, priključne mašine, motorna vozila, neispravna, havarisana ili trajno napuštena vozila (član 17. stav 1. tačka 8.),

10. podiže ograde, drveće i zasade na putu (član 17. stav 1. tačka 9.),

11. preduzima bilo kakve aktivnosti kojima se oštećuje ili se može oštetiti put ili se ugrožava nesmetano korišćenje puta (član 17. stav 1. tačka 10.),

12. ne podnese pisani zahtev propisan u članu 18. stav 2.

13. obavlja vanredni prevoz bez odobrenja ili suprotno odobrenju iz člana 19. stav 1.,

14. obavlja vanredni prevoz za vreme trajanja isključenja vozila (član 19. stav 4.),

15. obavlja vanredni prevoz suprotno članu 20. stav 1. i članu 22.,

16. izvede priključak na javni put bez saglasnosti upravljača puta, odnosno izvede priključak suprotno datoj saglasnosti (član 23. stav 1. i 2),

17. postupi suprotno članu 25., 26. i 29.,

18. podiže ograde, drveće i zasade pored puta suprotno članu 30. stav 1.,

19. postupi suprotno članu 30. stav 2. i 3.,

20. ne postupi po nalogu inspektora (član 33).

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500 do 75.000 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu za učinjeni prekršaj propisan prethodnim stavom.

Član 35

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 250.000 dinara kazniće se preduzetnik koji:

1. vrši izgradnju ili rekonstrukciju puteva i ulica suprotno članu 4. stav 1. ove odluke,

2. otpočne sa izgradnjom ili rekonstrukcijom puta ili putnog objekta bez odobrenja (član 5. stav 1.),

3. obavlja radove na javnom putu bez saglasnosti upravljača puta (član 16.),

4. zauzima put ili izvodi radove na putu koji nisu u vezi sa izgradnjom, rekonstrukcijom ili održavanjem puta ili sa postavljanjem objekata komunalne infrastrukture (član 17. stav 1. tačka 1. i 2.),

5. ispušta vodu, otpadnu vodu i druge tečnosti na put (član 17. stav 1. tačka 3.),

6. sprečava oticanje vode sa puta (član 17. stav 1. tačka 4.),

7. baca smeće ili ostavlja predmete i razne materijale po putu (član 17. stav 1. tačka 5.),

8. izvodi poljoprivredne radove na putu (član 17. stav 1. tačka 6.),

9. ostavlja materijal, predmete, poljoprivredne mešine i alatke, priključne mašine, motorna vozila, neispravna, havarisana ili trajno napuštena vozila (član 17. stav 1. tačka 8.),

10. podiže ograde, drveće i zasade na putu (član 17. stav 1. tačka 9.),

11. preduzima bilo kakve aktivnosti kojima se oštećuje ili se može oštetiti put ili se ugrožava nesmetano korišćenje puta (član 17. stav 1. tačka 10.),

12. ne podnese pisani zahtev propisan u članu 18. stav 2.,

13. obavlja vanredni prevoz bez odobrenja ili suprotno odobrenju iz člana 19. stav 1.,

14. obavlja vanredni prevoz za vreme trajanja isključenja vozila (član 19. stav 4.),

15. obavlja vanredni prevoz suprotno članu 20. stav 1. i članu 22.,

16. izvede priključak na javni put bez saglasnosti upravljača puta, odnosno izvede priključak suprotno datoj saglasnosti (član 23. stav 1. i 2.),

17. postupi suprotno članu 25., 26. i 29.,

18. podiže ograde, drveće i zasade pored puta suprotno članu 30. stav 1.,

19. postupi suprotno članu 30. stav 2. i 3.,

20. ne postupi po nalogu inspektora (član 33.).

Član 36

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500 do 75.000 dinara kazniće se fizičko lice koje:

1. obavlja radove na javnom putu bez saglasnosti upravljača puta (član 16.),

2. zauzima put ili izvodi radove na putu koji nisu u vezi sa izgradnjom, rekonstrukcijom ili održavanjem puta ili sa postavljanjem objekata komunalne infrastrukture (član 17. stav 1. tačka 1. i 2.),

3. ispušta vodu, otpadnu vodu i druge tečnosti na put (član 17. stav 1. tačka 3.),

4. sprečava oticanje vode sa puta (član 17. stav 1. tačka 4.),

5. baca smeće ili ostavlja predmete i razne materijale po putu (član 17. stav 1. tačka 5.),

6. izvodi poljoprivredne radove na putu (član 17. stav 1. tačka 6.),

7. ostavlja materijal, predmete, poljoprivredne mešine i alatke, priključne mašine, motorna vozila, neispravna, havarisana ili trajno napuštena vozila (član 17. stav 1. tačka 8.),

8. podiže ograde, drveće i zasade na putu (član 17. stav 1. tačka 9.),

9. preduzima bilo kakve aktivnosti kojima se oštećuje ili se može oštetiti put ili se ugrožava nesmetano korišćenje puta (član 17. stav 1. tačka 10.),

10. obavlja vanredni prevoz bez odobrenja ili suprotno odobrenju iz člana 19. stav 1.,

11. obavlja vanredni prevoz za vreme trajanja isključenja vozila (član 19. stav 4.),

12. obavlja vanredni prevoz suprotno članu 20. stav 1. i članu 22.,

13. izvede priključak na javni put bez saglasnosti upravljača puta, odnosno izvede priključak suprotno datoj saglasnosti (član 23. stav 1. i 2.),

14. postupi suprotno članu 26. i 29.,

15. podiže ograde, drveće i zasade pored puta suprotno članu 30. stav 1.,

16. postupi suprotno članu 30. stav 2. i 3.,

17. ne postupi po nalogu inspektora (član 33.).

VIII - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 37

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o nekategorisanim putevima ("Službeni list Opština", br. 7/1981).

Član 38

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Opština Bor".