ODLUKA
O NAČINU KRETANJA DOMAĆIH ŽIVOTINJA U NASELJENIM MESTIMA I USLOVIMA I NAČINU ZAJEDNIČKOG KORIŠĆENJA UTRINA I PAŠNJAKA NA TERITORIJI OPŠTINE ZRENJANIN

("Sl. list opštine Zrenjanin", br. 14/2005)

Član 1

Ovom odlukom propisuju se opšti uslovi kretanja domaćih životinja kroz naseljena mesta i način zajedničkog korišćenja utrina i pašnjaka koji su vraćeni selima na korišćenje na teritoriji opštine Zrenjanin, a u slučaju da izostane dogovor građana naseljenih mesta o uslovima i načinu korišćenja utrina i pašnjaka.

Član 2

Domaćim životinjama u smislu ove Odluke smatraju se: kopitari (konji, magarci, mazge i mule), papkari (goveda, ovce, koze i svinje), pernate životinje (kokoške, ćurke, guske i patke) i njihov podmladak.

Član 3

Držaoci životinja iz člana 2. ove Odluke dužni su da obezbede da se kretanjem životinja kroz naselja ne zagađuje okolina, ne oštećuje javna površina, javna zelena površina kao i da se ne ugrožavaju i ne uznemiravaju treća lica.

Član 4

Ulice kojima se domaće životinje iz člana 2. ove Odluke mogu kretati do izlaza iz naseljenog mesta na putu do utrina i pašnjaka i nazad odrediće nadležni organi Mesne zajednice.

Član 5

U naseljenom mestu zabranjeno je ostavljanje i zadržavanje domaćih životinja na javnim površinama.

Član 6

Kretanje domaćih životinja dozvoljeno je samo u pratnji čuvara koji ne može biti mlađi od 14 godina.

Potreban broj čuvara, u zavisnosti od broja domaćih životinja, odrediće nadležni organi Mesne zajednice.

Član 7

Napasanje domaćih životinja na utrinama i pašnjacima vršiće se uz odobrenje nadležnih organa Mesne zajednice.

Član 8

Nadležni organi Mesne zajednice dužni su da utvrde uslove i način korišćenja utrina i pašnjaka i da o njima obaveste vlasnike domaćih životinja pre početka korišćenja utrina i pašnjaka.

Pravo na napajanje domaćih životinja na vodama za napajanje koje se nalaze na utrinama i pašnjacima imaju i oni vlasnici domaćih životinja koji te utrine i pašnjake ne koriste, a prirodno su na njih upućeni.

Član 9

U slučaju da nadležni organi Mesne zajednice ne utvrde uslove i način zajedničkog korišćenja utrina i pašnjaka iste će utvrditi Predsednik opštine, a na predlog Odeljenja za poslove privrede, finansija i računovodstva.

Uslovi i način zajedničkog korišćenja utrina i pašnjaka, iz stava 1. ovog člana, utvrdiće se uzimajući u obzir broj korisnika utrina i pašnjaka odnosno broj i vrstu domaćih životinja, površinu i prostorne mogućnosti iskorišćavanja utrina i pašnjaka, kao i visinu naknade.

Član 10

U cilju zaštite useva i drugih zasada na poljoprivrednom zemljištu zabranjeno je:

1. terati domaće životinje preko poljoprivrednog zemljišta, osim ako je na istim površinama ustanovljeno pravo službenosti,

2. progoniti i napasati domaće životinje na tuđem poljoprivrednom zemljištu bez odobrenja sopstvenika zemljišta,

3. ostavljanje domaćih životinja na ispaši bez čuvara, ili licu koje je mlađe od 14 godina i

4. nomadska ispaša.

Član 11

Za svu eventualno nanetu štetu neodgovornim čuvanjem domaćih životinja odgovaraće vlasnik domaćih životinja za kretanje kroz naseljeno mesto, a nakon preuzimanja od strane čuvara, za eventualno nanetu štetu odgovara nadležni organ Mesne zajednice koji organizuje napasanje domaćih životinja ili lice kome su domaće životinje poverene na čuvanje.

Visinu štete, u smislu stava 1. ovog člana, utvrđuje posebna komisija koju obrazuje Savet Mesne zajednice.

Član 12

Nadzor nad kretanjem domaćih životinja u delu koji se odnosi na naseljeno mesto vrši komunalna inspekcija, dok nadzor nad korišćenjem utrina i pašnjaka vrši poljočuvarska služba koja je organizovana i čije su nadležnosti propisane važećom opštinskom odlukom.

Član 13

Novčanom kaznom u iznosu od 250,00 do 25 000,00 dinara kazniće se fizičko lice ako se ne pridržava odredbi iz članova 3, 5, 6. stav 1. i članova 7. i 10. ove odluke.

Član 14

Nadležni organi Mesne zajednice dužni su da utvrde ulice koje su predviđene za kretanje domaćih životinja kroz naseljeno mesto, potreban broj čuvara, kao i način i uslove za korišćenje utrina i pašnjaka u roku od 6 meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 15

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Zrenjanin".