NACIONALNI PLAN
ZA SMANJENJE EMISIJA GLAVNIH ZAGAĐUJUĆIH MATERIJA KOJE POTIČU IZ STARIH VELIKIH POSTROJENJA ZA SAGOREVANJE

("Sl. glasnik RS", br. 10/2020)

 

1. UVOD

Ovaj dokument predstavlja Nacionalni plan za smanjenje emisija glavnih zagađujućih materija koje potiču iz starih velikih postrojenja za sagorevanje1 (u daljem tekstu: NERP) u cilju smanjenja emisija zagađujućih materija u vazduh iz velikih postrojenja za sagorevanje čija je ukupna ulazna instalisana toplotna snaga jednaka 50 MW ili veća i koja poseduju upotrebnu dozvolu izdatu pre 1. jula 1992. godine, a u nedostatku upotrebne dozvole građevinsku dozvolu ili koja su puštena u rad pre 1. jula 1992. godine.

Trenutno stanje starih velikih postrojenja za sagorevanje i ograničena finansijska sredstva domaćeg energetskog sektora ne dozvoljavaju Republici Srbiji da ispuni zahteve LCP direktive do propisanog roka (31. decembar 2017. godine). Odlukom Ministarskog saveta Energetske zajednice broj O/2013/05/MS-EnZ o implementaciji LCP direktive, koja je usvojena 24. oktobra 2013. godine, državama potpisnicama omogućeno je korišćenje Nacionalnog plana za smanjenje emisija glavnih zagađujućih materija koje potiču iz starih velikih postrojenja za sagorevanje u cilju primene LCP direktive. Ovaj dokument predstavlja nameru Republike Srbije da smanji emisije zagađujućih materija iz starih velikih postrojenja za sagorevanje.

Nacionalni plan za smanjenje emisija glavnih zagađujućih materija koje potiču iz starih velikih postrojenja za sagorevanje pripremljen je u skladu sa zahtevima Vodiča na osnovu kojih ugovorne strane Energetske zajednice pripremaju NERP (u daljem tekstu: Vodič). NERP u okviru Energetske zajednice je kombinacija NERP-a u smislu LCP direktive i tranzicionog nacionalnog plana u smislu Direktive 2010/75/EU Evropskog parlamenta i Saveta od 24. novembra 2010. godine o industrijskim emisijama.

Izrada NERP-a započela je upućivanjem zahteva operaterima za dostavljanje podataka o radu starih velikih postrojenja za sagorevanje u referentnom periodu, koji su bili neophodni za izračunavanje maksimalnih emisija u okviru NERP-a. Dostavljeni podaci su verifikovani kroz nacionalnu bazu podataka o emisijama koju vodi Agencija za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: AZŽS). S obzirom da nijedno postrojenje za sagorevanje ne vrši kontinualno merenje protoka otpadnog gasa, bilo je neophodno koristiti faktore konverzije za izračunavanje doprinosa postrojenja maksimalnim emisijama u okviru NERP-a.

Definicija postrojenja za sagorevanje određena je u odnosu na dimnjak, što znači da su ukupne ulazne instalisane toplotne snage postrojenja za sagorevanje utvrđene prema instrukcijama prosleđenim od strane generalnog direktora Direktorata za životnu sredinu u pismu od 19. januara 2006. godine (DG ENV C.4/NE/cro D 2006 431) i u skladu sa članom 29. IED direktive ("dva ili više starih postrojenja za sagorevanje povezanih na zajednički dimnjak smatraju se jednim postrojenjem za sagorevanje i njihovi kapaciteti se sabiraju"). Primenjeno je de minimis pravilo definisano članom 29. stav 3. IED, tj. prilikom izračunavanja ukupne ulazne instalisane toplotne snage postrojenja nisu uzeta u obzir postrojenja za sagorevanje sa ulaznom instalisanom toplotnom snagom manjom od 15 MW.

Rezultati izračunavanja doprinosa postrojenja maksimalnim emisijama koje definiše NERP poslati su operaterima na mišljenje.

NERP se u skladu sa članom 5. Odluke o implementaciji LCP direktive primenjuje do 31. decembra 2027. godine. Najkasnije do 1. januara 2028. godine, velika postrojenja za sagorevanje koja su obuhvaćena NERP-om biće usklađena sa graničnim vrednostima emisija definisanim u Delu 1. Priloga V IED direktive, koje su prenesene u nacionalno zakonodavstvo.

______________
1 U skladu sa nacionalnim zakonodavstvom, definicija "starih velikih postrojenja za sagorevanje" odgovara definiciji postojećih postrojenja za sagorevanje iz člana 1. Odluke Ministarskog saveta O/2013/05/MS-EnZ o implementaciji Direktive 2001/80/EK o ograničenju emisija određenih zagađujućih materija u vazduh iz velikih postrojenja na sagorevanje (od 24. oktobra 2013. godine): "(10) postojeće postrojenje je svako postrojenje za sagorevanje koje poseduje građevinsku dozvolu ili, u nedostatku građevinske dozvole, upotrebnu dozvolu izdatu pre 1. jula 1992. godine".

Spisak skraćenica

NERP - Nacionalni plan za smanjenje emisija (eng. - National Emission Reduction Plan)

LCP direktiva - Direktiva 2001/80/EZ Evropskog parlamenta i Saveta od 23. oktobra 2001. godine o ograničenju emisija određenih zagađujućih materija u vazduh iz velikih postrojenja za sagorevanje (eng. -Directive 2001/80/EC of the European Parliament and of the Council of 23 October 2001 on the limitation of emissions of certain pollutants into the air from large combustion plants)

IED direktiva - Direktiva 2010/75/EU Evropskog parlamenta i Saveta od 24. novembra 2010. godine o industrijskim emisijama (eng. -Directive 2010/75/EU of the European Parliament and of the Council of 24 November 2010 on industrial emissions (integrated pollution prevention and control)

Odluka o implementaciji LCP direktive - Odluka O/2013/05/MS-EnZ o implementaciji Direktive 2001/80/EZ Evropskog parlamenta i Saveta od 23. oktobra 2001. godine o ograničenju emisija određenih zagađujućih materija u vazduh iz velikih postrojenja za sagorevanje (eng. - Decision D/2013/05/MC-EnC on the implementation of Directive 2001/80/EC of the European Parliament and of the Council of 23 October 2001 on the limitation of emissions of certain pollutants into the air from large combustion plants)

Odluka o implementaciji IED - Odluka O/2013/06/MS-EnZ o implementaciji Poglavlja III, Priloga V i člana 72. st. 3. i 4. Direktive 2010/75/EU Evropskog parlamenta i Saveta od 24. novembra 2010. godine o industrijskim emisijama i sa izmenama i dopunama člana 16. i Priloga II Ugovora o Energetskoj zajednici (eng. - Decision D/2013/06/MC-EnC on the implementation of Chapter III, Annex V, and Article 72(3)-(4) of Directive 2010/75/EU of the European Parliament and of the Council of 24 November 2010 on industrial emissions (integrated pollution prevention and control) and amending Article l6 and Annex II of the Energy Community Treaty)

EZ - Energetska zajednica (eng. - Energy Community)

IPPC - Integrisano sprečavanje i kontrola zagađivanja životne sredine (eng. -Integrated Pollution Prevention and Control)

GVE - granična vrednost emisija (eng. - Emission Limit Values)

AZŽS - Agencija za zaštitu životne sredine

MZŽS - Ministarstvo zaštite životne sredine

MRE - Ministarstvo rudarstva i energetike

2. CILJ I POLAZNO STANJE NACIONALNOG PLANA ZA SMANJENJE EMISIJA GLAVNIH ZAGAĐUJUĆIH MATERIJA KOJE POTIČU IZ STARIH VELIKIH POSTROJENJA ZA SAGOREVANJE

Republika Srbija se opredelila za primenu NERP-a, imajući u vidu da do 1. januara 2018. godine vremenski nije bilo moguće realizovati investicije neophodne da se obezbedi primena graničnih vrednosti emisija u skladu sa LCP direktivom.

Cilj NERP-a je da se smanje ukupne godišnje emisije sumpor dioksida (SO2), oksida azota (NOx) i praškastih materija iz starih velikih postrojenja za sagorevanje obuhvaćenih NERP-om, kako bi se najkasnije do 1. januara 2028. godine dostigle granične vrednosti emisija koje su propisane u Delu 1. Priloga V IED direktive.

Dostizanje ovog cilja obezbeđuje se uspostavljanjem maksimalnih emisija za SO2, NOx i praškaste materije. Ove maksimalne emisije odgovaraju godišnjim maksimalnim emisijama svakog pojedinačnog postrojenja kako je prikazano u Prilogu 2 - Doprinos postrojenja maksimalnim emisijama sumpor dioksida (SO2), u Prilogu 3 - Doprinos postrojenja maksimalnim emisijama oksida azota (NOx) i u Prilogu 4 - Doprinos postrojenja maksimalnim emisijama praškastih materija, koji su odštampani uz ovaj plan i čine njegov sastavni deo.

Zbir ukupnih godišnjih maksimalnih emisija za sumpor dioksid, okside azota i praškaste materije za sva postrojenja obuhvaćena NERP-om, navedene su u Prilogu 5 - Maksimalne emisije definisane Nacionalnim planom za smanjenje emisija glavnih zagađujućih materija koje potiču iz starih velikih postrojenja za sagorevanje, koji je odštampan uz ovaj plan i čini njegov sastavni deo.

3. POSTROJENJA ZA SAGOREVANJE OBUHVAĆENA NACIONALNIM PLANOM ZA SMANJENJE EMISIJA GLAVNIH ZAGAĐUJUĆIH MATERIJA KOJE POTIČU IZ STARIH VELIKIH POSTROJENJA ZA SAGOREVANJE

NERP se primenjuje na stara velika postrojenja za sagorevanje čija je ukupna ulazna instalisana toplotna snaga jednaka 50 MW ili veća. U skladu sa definicijom iz člana 1. Odluke o implementaciji LCP direktive, stara postrojenja za sagorevanje (termin "stara" odgovara terminu "postojeća" u Odluci Ministarskog saveta) su ona postrojenja, koja poseduju upotrebnu dozvolu izdatu pre 1. jula 1992. godine, a u nedostatku upotrebne dozvole građevinsku dozvolu ili koja su puštena u rad pre 1. jula 1992. godine. Preliminarni NERP koji je dostavljen Sekretarijatu Energetske zajednice dana 31. decembra 2015. godine uključivao je termoenergetska postrojenja i postrojenja za sagorevanje u okviru rafinerija, što je u skladu sa definicijom "mrežne energetike" u skladu sa Ugovorom o osnivanju energetske zajednice. NERP se ne primenjuje na postrojenja za sagorevanje koja će koristiti "opt-out" mehanizam (postrojenja sa ograničenim vekom trajanja)2.

Lista postrojenja za sagorevanje koja su obuhvaćena NERP-om, uključujući i okvirni pregled mera koje su predviđene da budu primenjene na postrojenja kako bi se obezbedila usaglašenost sa graničnim vrednostima emisije, data je u Prilogu 1 - Lista postrojenja za sagorevanje koja su uključena u Nacionalni plan za smanjenje emisija glavnih zagađujućih materija koje potiču iz starih velikih postrojenja za sagorevanje i spisak okvirnih očekivanih mera za usaglašavanje sa graničnim vrednostima emisija, koji je odštampan uz ovaj plan i čini njegov sastavni deo.

_______________
2 U vreme dostavljanja preliminarnog NERP-a Sekretarijatu Energetske zajednice (31. decembar 2015. godine) preliminarni NERP je sadržao i postrojenja koje će koristiti "opt-out" mehanizam. Konačna verzija NERP-a ne sadrži postrojenja predviđena za "opt-out".

4. PRAVILA NACIONALNOG PLANA ZA SMANJENJE EMISIJA GLAVNIH ZAGAĐUJUĆIH MATERIJA KOJE POTIČU IZ STARIH VELIKIH POSTROJENJA ZA SAGOREVANJE

Postrojenja za sagorevanje obuhvaćena NERP-om moraju biti usaglašena sa godišnjim maksimalnim emisijama koje su navedene u prilozima 2-4. ovog plana, počev od 1. januara 2018. godine. Godišnje maksimalne emisije izračunate su u skladu sa Vodičem na osnovu ukupne ulazne instalisane toplotne snage postrojenja za sagorevanje na dan 31. decembar 2012. godine, ostvarenog broja radnih časova i potrošnje goriva, uprosečeni za poslednjih pet godina rada, zaključno sa 2012. godinom (referentni period).

U slučaju zatvaranja postrojenja za sagorevanje uključenog u NERP, trajnog smanjenja ukupne ulazne instalisane toplotne snage na manje od 50 MW ili u slučaju promene koja bi dovela do situacije da postrojenje za sagorevanje više ne ispunjava kriterijume za uključivanje u NERP, takvo postrojenje za sagorevanje biće isključeno iz NERP-a. Postrojenje za sagorevanje biće isključeno iz NERP-a nakon što Ministarstvo zaštite životne sredine (u daljem tekstu: MZŽS) utvrdi razloge za dato isključivanje (tj. kada operater obavesti MZŽS). U tom slučaju, doprinosi postrojenja maksimalnim emisijama iz priloga 2-4. ovog plana biće izbrisani i oduzeti od maksimalnih emisija koje su navedene u Prilogu 5. ovog plana.

Operater dva ili više postrojenja za sagorevanje koji su uključeni u NERP može umesto usklađivanja sa maksimalnim emisijama na nivou datog postrojenja izvršiti usklađivanje sa ukupnim maksimalnim emisijama za sva svoja postrojenja.

5. PRAĆENJE SPROVOĐENJA NACIONALNOG PLANA ZA SMANJENJE EMISIJA GLAVNIH ZAGAĐUJUĆIH MATERIJA KOJE POTIČU IZ STARIH VELIKIH POSTROJENJA ZA SAGOREVANJE

U skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha ("Službeni glasnik RS", br. 36/09 i 10/13 - u daljem tekstu: Zakon) i podzakonskim aktima, operateri postrojenja za sagorevanje u obavezi su da odrede emisije na osnovu merenja emisija zagađujućih materija.

Kontinualno merenje emisije zagađujućih materija i radni parametri zahtevaju se u slučaju postrojenja za sagorevanje sa ukupnom ulaznom instalisanom toplotnom snagom jednakom 100 MW ili većom. Ako se kontinualno merenje emisije ne zahteva (na osnovu izuzetaka navedenih u LCP direktivi, IED direktivi i Zakonu), operater postrojenja za sagorevanje dužan je da vrši periodična merenja emisije dva puta u toku jedne kalendarske godine.

Operater je dužan da vodi evidenciju o radu postrojenja za sagorevanje i da dostavlja podatke AZŽS za Nacionalni registar izvora zagađivanja, jednom godišnje za proteklu kalendarsku godinu. Neizvršavanje ovih obaveza podleže kaznama. Ispunjavanje svih radnih uslova kontroliše inspekcija nadležna za poslove zaštite životne sredine.

Za praćenje sprovođenja NERP-a zaduženi su MZŽS i Ministarstvo rudarstva i energetike (u daljem tekstu: MRE).

6. IZVEŠTAVANJE O SPROVOĐENJU NACIONALNOG PLANA ZA SMANJENJE EMISIJA GLAVNIH ZAGAĐUJUĆIH MATERIJA KOJE POTIČU IZ STARIH VELIKIH POSTROJENJA ZA SAGOREVANJE

MZŽS, preko AZŽS, obezbeđuje uspostavljanje inventara godišnjih emisija za postrojenja za sagorevanje koja su obuhvaćena NERP-om. Inventar emisija, na osnovu člana 6. Odluke o implementaciji LCP direktive, za svako postrojenje pojedinačno, sadrži podatke o ukupnim godišnjim emisijama SO2, NOx i praškastih materija, ukupnoj godišnjoj količini energije na ulazu, koja se odnosi na neto kalorijsku vrednost, posebno iskazanu u pogledu pet vrsta goriva: biomasa, druga čvrsta goriva, tečna goriva, prirodni gas, drugi gasovi (izraženo u TJ/god.). Podaci iz ovog inventara dostavljaju se u vidu izveštaja Sekretarijatu Energetske zajednice jednom godišnje za proteklu godinu. Izveštaj koji MRE dostavlja Sekretarijatu Energetske zajednice sadržaće i projekcije emisija zagađujućih materija u vazduh, uzimajući u obzir projekte u toku, odnosno projekte za koje su obezbeđena finansijska sredstva i definisan plan realizacije projekta.

MRE takođe obaveštava Sekretarijat Energetske zajednice o svakoj izmeni koja je naknadno uneta u NERP, kako je definisano Vodičem.

Operator postrojenja obuhvaćenih NERP-om u okviru godišnjeg izveštaja dostavlja i reviziju okvirnog pregleda mera predviđenih da budu primenjene na postrojenjima u NERP-u, ukoliko je došlo do izmene planiranih okvirnih mera.

7. ZAVRŠNI DEO

Ovaj plan objaviti na internet stranici Vlade, na portalu e-Uprave i internet stranici Ministarstva zaštite životne sredine.

Ovaj plan objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

LISTA POSTROJENJA ZA SAGOREVANJE KOJA SU UKLJUČENA U NACIONALNI PLAN ZA SMANJENJE EMISIJA GLAVNIH ZAGAĐUJUĆIH MATERIJA KOJE POTIČU IZ STARIH VELIKIH POSTROJENJA ZA SAGOREVANJE I SPISAK OKVIRNIH OČEKIVANIH MERA ZA USKLAĐIVANJE SA GRANIČNIM VREDNOSTIMA EMISIJA

 

Broj

Naziv postrojenja (operater)

Ukupna ulazna instalisana toplotna snaga na dan 31. decembar 2012. godine (MW)

Očekivane mere za usklađivanje sa graničnim vrednostima emisija

1.1

EPS, Termoelektrana Nikola Tesla A,
A1-A3

2252,0

Odsumporavanje dimnih gasova u TENT A3 planirano do 2022. godine, a u TENT A1 i A2 planirano do 2025. godine, smanjenje oksida azota primenjeno na TENT A3, a planirano u TENT A1 i A2 do 2025. godine, rekonstrukcija elektrofilterskih postrojenja primenjena u TENT A1-A3, dodatne aktivnosti planirane u TENT A1 i A2.

1.2

EPS, Termoelektrana Nikola Tesla A,
A4-A6

2811,0

Odsumporavanje dimnih gasova u TENT A4-A6 planirano do 2022. godine, smanjenje oksida azota u TENT A4 i A6 planirano do 2023. godine, elektrofilterska postrojenja rekonstruisana.

2.1

EPS, Termoelektrana Nikola Tesla B, B1-B2

3635,0

Odsumporavanje dimnih gasova u TENT B1 i B2 planirano do 2023. godine, smanjenje oksida azota planirano do 2024. godine, elektrofilterska postrojenja rekonstruisana.

2.2

EPS, Termoelektrana Nikola Tesla B - pomoćna kotlarnica

93,0

Nisu predviđene mere za usaglašavanje.

3.1

EPS, Termoelektrana Kostolac A, A1

358,0

Odsumporavanje dimnih gasova, smanjenje oksida azota i dodatna rekonstrukcija elektrofilterskog postrojenja do 2024. godine.

3.2

EPS, Termoelektrana Kostolac A, A2

689,0

Odsumporavanje dimnih gasova, smanjenje oksida azota i dodatna rekonstrukcija elektrofilterskog postrojenja do 2024. godine.

4.

EPS, Termoelektrana Kostolac B, B1-B2

2155,0

Odsumporavanje dimnih gasova instalisano 2017. godine, smanjenje oksida azota do 2023. godine, elektrofilterska postrojenja rekonstruisana.

5.

EPS, Termoelektrana - toplana Novi Sad

878,0

Nisu predviđene mere za usaglašavanje.

6.

EPS, Toplana Vreoci Kolubara Prerada

120,0

Odsumporavanje dimnih gasova i dodatna rekonstrukcija elektrofilterskog postrojenja do 2024. godine.

7.

NIS a.d., Energana Novi Sad

98,9

Kako su granične vrednosti emisija zagađujućih materija na zajedničkom emiteru (dimnjaku) kotlova K1 i K2 usklađene sa graničnim vrednostima emisija iz LCP direktive ne postoji potreba za definisanjem mera.

8.1

NIS a.d., Atmosferska destilacija II

86,8

U remontu 2016. godine, realizovan je projekat nanošenja keramičkih premaza unutar peći BA-2101.
U planu je realizacija sledećih projekata:
- Zamene mazutskih gorionika na peći BA-2101, čija se realizacija planira do kraja 2017. godine;
- Ugradnja novog izmenjivača za zagrevanje vode za desalter FA-2154 (zamena izmenjivača EA-2116 A i B). Planirani rok završetka projekta je mart 2018. godine;
- Rekonstrukcija gorionika i kanalskog razvoda vazduha na peći BA-2101. Planirano je da se projekat realizuje u 2021. godini. U toku je izrada projektnog zadatka za zamenu gorionika;
- Rekonstrukcija refluksnih tokova na Atmosferskoj destilaciji II sa rokom realizacije do 2022. godine.

8.2

NIS a.d., Energana Pančevo

273,7

Projekti definisani u Programu mera prilagođavanja rada postojećeg postrojenja ili aktivnosti propisanim uslovima, koji je sastavni deo integrisane dozvole.
1. Ugradnja niskoazotnih gorionika novije generacije ukoliko sistem za ubrizgavanje uree (NSCR) na ložištima kotlova BF 9601 i BF 9602 ne zadovolji propisane granične vrednosti emisija sa planiranim rokom realizacije 2023. godine.

 

Prilog 2.

DOPRINOS POSTROJENJA MAKSIMALNIM EMISIJAMA SUMPOR DIOKSIDA (SO2)

 

Naziv postrojenja

SO2 (t/god.)

2018.

2019.

2020.

2021.

2022.

2023.

2024.

2025.

2026.

2027.

EPS, Termoelektrana Nikola Tesla A, A1-A3

8.254,32

8.254,32

8.254,32

8.254,32

8.254,32

8.254,32

6.878,60

5.502,88

4.127,16

4.127,16

EPS, Termoelektrana Nikola Tesla A, A4-A6

12.155,96

12.155,96

12.155,96

12.155,96

12.155,96

12.155,96

10.129,96

8.103,97

6.077,98

6.077,98

EPS, Termoelektrana Nikola Tesla B, B1-B2

16.142,84

16.142,84

16.142,84

16.142,84

16.142,84

16.142,84

13.452,37

10.761,90

8.071,42

8.071,42

EPS, Termoelektrana Nikola Tesla B - pomoćna kotlarnica

16,86

16,86

16,86

16,86

16,86

16,86

14,05

11,24

8,43

8,43

EPS, Termoelektrana Kostolac A, A1

3.151,76

3.151,76

3.151,76

3.151,76

3.151,76

3.151,76

2.318,16

1.484,57

650,97

650,97

EPS, Termoelektrana Kostolac A, A2

2.674,08

2.674,08

2.674,08

2.674,08

2.674,08

2.674,08

2.228,40

1.782,72

1.337,04

1.337,04

EPS, Termoelektrana Kostolac B, B1-B2

7.957,03

7.957,03

7.957,03

7.957,03

7.957,03

7.957,03

6.630,86

5.304,69

3.978,51

3.978,51

EPS, Termoelektrana - toplana Novi Sad

95,00

95,00

95,00

95,00

95,00

95,00

84,08

73,15

62,22

62,22

EPS, Toplana Vreoci Kolubara Prerada

1.435,25

1.435,25

1.435,25

1.435.25

1.435,25

1.435,25

1.019,22

603,18

187,14

187,14

NIS a.d., Energana Novi Sad

475,42

475,42

475,42

475,42

475,42

475,42

349,98

224,55

99,12

99,12

NIS a.d., Atmosferska destilacija II

374,90

374,90

374,90

374,90

374,90

374,90

276,91

178,92

80,93

80,93

NIS a.d., Energana Pančevo

1.841,91

1.841,91

1.841,91

1.841,91

1.841,91

1.841,91

1.354,49

867,06

379,64

379,64

Ukupno

54.575,33

54.575,33

54.575,33

54.575,33

54.575,33

54.575,33

44.737,07

34.898,82

25.060,56

25.060,56

 

Prilog 3.

DOPRINOS POSTROJENJA MAKSIMALNIM EMISIJAMA OKSIDA AZOTA (NOx)

 

Naziv postrojenja

NOx (t/god.)

2018.

2019.

2020.

2021.

2022.

2023.

2024.

2025.

2026.

2027.

EPS, Termoelektrana Nikola Tesla A, A1-A3

10.306,41

9.075,16

7.843,90

6.612,65

5.381,40

4.150,14

4.140,57

4.130,99

4.121,42

4.121,42

EPS, Termoelektrana Nikola Tesla A, A4-A6

15.178,06

13.364,80

11.551,54

9.738,27

7.925,01

6.111,75

6.097,68

6.083,61

6.069,53

6.069,53

EPS, Termoelektrana Nikola Tesla B, B1-B2

20.161,00

17.750,11

15.339,21

12.928,32

10.517,43

8.106,54

8.091,91

8.077,27

8.062,64

8.062,64

EPS, Termoelektrana Nikola Tesla B - pomoćna kotlarnica

4,46

4,46

4,46

4,46

4,46

4,46

4,46

4,46

4,46

4,46

EPS, Termoelektrana Kostolac A, A1

1.950,01

1.950,01

1.950,01

1.950,01

1.950,01

1.950,01

1.516,68

1.083,34

650,00

650,00

EPS, Termoelektrana Kostolac A, A2

3.341,52

2.941,05

2.540,59

2.140,12

1.739,66

1.339,20

1.338,30

1.337,40

1.336,50

1.336,50

EPS, Termoelektrana Kostolac B, B1-B2

9.939,55

8.750,04

7.560,52

6.371,01

5.181,50

3.991,99

3.986,37

3.980,76

3.975,15

3.975,15

EPS, Termoelektrana - toplana Novi Sad

233,79

233,79

233,79

233,79

233,79

233,79

192,10

150,40

108,70

108,70

EPS, Toplana Vreoci Kolubara Prerada

448,35

448,35

448,35

448,35

448,35

448,35

348,75

249,15

149,55

149,55

NIS a.d., Energana Novi Sad

138,78

138,78

138,78

138,78

138,78

138,78

135,81

132,85

129,88

129,88

NIS a.d., Atmosferska destilacija II

138,40

138,40

138,40

138,40

138,40

138,40

137,90

137,40

136,90

136,90

NIS a.d., Energana Pančevo

492,00

492,00

492,00

492,00

492,00

492,00

400,72

309,44

218,16

218,16

Ukupno

62.332,32

55.286,94

48.241,56

41.196,17

34.150,79

27.105,41

26.391,24

25.677,07

24.962,90

24.962,90

 

Prilog 4.

DOPRINOS POSTROJENJA MAKSIMALNIM EMISIJAMA PRAŠKASTIH MATERIJA

 

Naziv postrojenja

praškaste materije (t/god.)

2018.

2019.

2020.

2021.

2022.

2023.

2024.

2025.

2026.

2027.

EPS, Termoelektrana Nikola Tesla A, A1-A3

1.031,79

1.031,79

1.031,79

1.031,79

1.031,79

1.031,79

825,43

619,07

412,72

412,72

EPS, Termoelektrana Nikola Tesla A, A4-A6

1.519,49

1.519,49

1.519,49

1.519,49

1.519,49

1.519,49

1.215,60

911,70

607,80

607.80

EPS, Termoelektrana Nikola Tesla B, B1-B2

2.017,86

2.017,86

2.017,86

2.017,86

2.017,86

2.017,86

1.614,28

1.210,71

807,14

807,14

EPS, Termoelektrana Nikola Tesla B - pomoćna kotlarnica

0,50

0,50

0,50

0,50

0,50

0,50

0,43

0,36

0,30

0,30

EPS, Termoelektrana Kostolac A, A1

324,76

324,76

324,76

324,76

324,76

324,76

238,19

151,62

65,05

65,05

EPS, Termoelektrana Kostolac A, A2

334,26

334,26

334,26

334,26

334,26

334,26

267,41

200,56

133,70

133,70

EPS, Termoelektrana Kostolac B, B1-B2

994,63

994,63

994,63

994,63

994,63

994,63

795,70

596,78

397,85

397,85

EPS, Termoelektrana - toplana Novi Sad

12,40

12,40

12,40

12,40

12,40

12,40

10,76

9,12

7,48

7,48

EPS, Toplana Vreoci Kolubara Prerada

74,67

74,67

74,67

74,67

74,67

74,67

56,01

37,35

18,69

18,69

NIS a.d., Energana Novi Sad

14,16

14,16

14,16

14,16

14,16

14,16

12,30

10,44

8,58

8,58

NIS a.d., Atmosferska destilacija II

11,56

11,56

11,56

11,56

11,56

11,56

9,90

8,23

6,57

6,57

NIS a.d., Energana Pančevo

54,23

54,23

54,23

54,23

54,23

54,23

45,21

36,18

27,16

27,16

Ukupno

6.390,32

6.390,32

6.390,32

6.390,32

6.390,32

6.390,32

5.091,23

3.792,14

2.493,05

2.493,05

 

Prilog 5.

MAKSIMALNE EMISIJE DEFINISANE NACIONALNIM PLANOM ZA SMANJENJE GLAVNIH ZAGAĐUJUĆIH MATERIJA KOJE POTIČU IZ STARIH VELIKIH POSTROJENJA ZA SAGOREVANJE

 

t/god.

2018

2019

2020

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

SO2

54.575,33

54.575,33

54.575,33

54.575,33

54.575,33

54.575,33

44.737,07

34.898,82

25.060,56

25.060,56

NOx

62.332,32

55.286,94

48.241,56

41.196,17

34.150,79

27.105,41

26.391,24

25.677,07

24.962,90

24.962,90

praškaste materije

6.390,32

6.390,32

6.390,32

6.390,32

6.390,32

6.390,32

5.091,23

3.792,14

2.493,05

2.493,05