>

ODLUKA

O KORIŠĆENJU VODOVODNIH MREŽA I ODREĐIVANJU VRŠIOCA DELATNOSTI SNABDEVANJA VODOM ZA PIĆE

("Sl. list grada Čačka", br. 17/2013 i 20/2019)

Član 1

Ovom odlukom daju se na korišćenje novoizgrađeni objekti za zahvatanje, hlorisanje i isporuku vode vodovodnom mrežom do mernog instrumenta potrošača i uređuje održavanje i korišćenje javnih vodovoda na područjima utvrđenim ovom odlukom, određuje vršilac komunalne delatnosti snabdevanja vodom za piće i uređuju druga pitanja od značaja za snabdevanje vodom za piće.

Ova odluka odnosi se na snabdevanje građana vodom za piće i korišćenje novoizgrađenih vodnih objekata u skladu sa projektima izgradnje vodovodnih sistema iz izvorišta "Guševac" i "Kukići".

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovoj odluci u skladu sa zakonom i ovom odlukom imaju sledeće značenje:

Snabdevanje vodom za piće je komunalna delatnost od opšteg interesa za čije vršenje grad obezbeđuje organizacione, materijalne i druge uslove za izgradnju, održavanje i funkcionisanje vodnih objekata i za tehničko i tehnološko jedinstvo sistema i uređuje i obezbeđuje obavljanje ove delatnosti i njen razvoj.

Snabdevanje vodom za piće je zahvatanje, prečišćavanje, prerada i isporuka vode vodovodnom mrežom do mernog instrumenta potrošača, obuhvatajući i merni instrument.

Obavljanje komunalne delatnosti snabdevanje vodom za piće grad Čačak je organizovao osnivanjem komunalnih javnih preduzeća za vodovod i kanalizaciju.

Javni vodovod jeste skup uzajamno povezanih tehničko-sanitarnih objekata i opreme, namenjenih da stanovništvu i privredi naselja obezbede vodu za piće koja ispunjava uslove u pogledu zdravstvene ispravnosti.

Voda za piće je voda koja se koristi za piće, proizvodnju i preradu hrane i predmeta opšte upotrebe, sanitarno-higijenske potrebe i kupanje i mora ispunjavati uslove u pogledu zdravstvene ispravnosti.

Vodni objekat za snabdevanje vodom za piće i sanitarno-higijenske potrebe i njegovo neposredno okruženje moraju ispunjavati posebne sanitarno-higijenske uslove u pogledu izgrađenosti i održavanja higijene u objektu, u cilju sprečavanja nastajanja i suzbijanja puteva prenošenja zaraznih bolesti vodom, u skladu sa zakonom.

Grad Čačak je dužan da preduzima mere u slučaju poremećaja u snabdevanju vodom za piće i ako voda ne ispunjava uslove u pogledu zdravstvene ispravnosti.

Član 3

Polazeći od obaveze grada da obezbedi vodu za piće koja mora da ispunjava zakonom propisane uslove u pogledu zdravstvene ispravnosti i da preduzima organizacione, materijalne i druge uslove za izgradnju, održavanje i funkcionisanje vodnih objekata i za tehničko i tehnološko jedinstvo sistema i uredi i obezbedi obavljanje ove delatnosti i njen razvoj i preduzima mere u slučaju poremećaja u snabdevanju vodom za piće i u slučaju da voda ne ispunjava uslove u pogledu zdravstvene ispravnosti, grad Čačak Javnom komunalnom preduzeću za vodovod, održavanje čistoće i pijaca "Moravac" Mrčajevci (u daljem tekstu: Javno preduzeće) daje na korišćenje:

- novoizgrađene vodovodne potisno - distributivne cevovode od izvorišta "Guševac" do rezervoara sa distributivnom mrežom za snabdevanje vodom za piće potrošača na području naseljenih mesta Mrčajevci, Bečanj, Bresnica, Donja Gorevnica, Mojsinje i Katrga;

- novoizgrađene vodne objekte: bunar sa crpnom i hlorinatorskom stanicom "Kukići", potisni cevovod, rezervoar u Lipnici zapremine 1000 m3 sa crpnom stanicom, distributivne cevovode od rezervoara u Lipnici do postojećih rezervoara u Slatini, Lipnici i Ježevici;

- druge vodne objekte (rezervoare, crpne stanice i distributivne cevovode) koji se izgrade u okviru daljeg proširenja vodovodne mreže, a obuhvaćeni su projektom izvorišta "Guševac" i bunara "Kukići".

Davanjem na korišćenje grad zadržava pravo javne svojine na objektima iz stava 1. alineja 1. i 2.

Član 4

U cilju sprečavanja štetnih posledica nestajanja vode za piće u letnjem periodu i obezbeđenja zdrave vode za piće Javno preduzeće izvršiće priključenje postojećih rezervoara i mreža na novoizgrađene objekte i vršiće poslove snabdevanja vodom za piće na području koje je obuhvaćeno projektom bunara "Kukići" sa rezervoarom i distributivnom mrežom i poslove korišćenja, upravljanja i održavanja rezervoara u Slatini, Lipnici i Ježevici sa distributivnom razvodnom mrežom u naseljima Mršinci, Slatina, Kukići, Lipnica, Zablaće, Vapa i Ježevica od rezervoara do mernog instrumenta potrošača kako je planirano projektom izgradnje vodnih objekata bunara "Kukići".

Objedinjavanjem novoizgrađenih i postojećih vodnih objekata u jedan sistem za vodosnabdevanje stečena stvarna prava na vodnim objektima ostaju, a isporuka vode se vrši u skladu sa zakonom, aktima grada, Javnog preduzeća i ovom odlukom.

Član 5

Javno preduzeće je dužno da izvrši sve radove i preduzme mere da se rezervoari i razvodna distributivna mreža sa korišćenjem vode iz bunara "Kukići", uključujući i kućne priključke, baždarenje i pečaćenje vodomera, dovede u tehnički ispravno stanje sistema vodosnabdevanja u skladu sa propisima za ovu vrstu objekata.

Sredstva za pokriće troškova iz stava 1. ovog člana koji se odnose na sanaciju rezervoara i glavne distributivne mreže obezbediće se u budžetu grada.

Vlasnik priključka snosi troškove sanacije kućnih priključaka, baždarenja i pečaćenja vodomera.

Član 6

Fizičko lice - vlasnik priključka na postojećoj vodovodnoj mreži ne plaća priključak.

Fizičko lice koje je nelegalno priključeno na postojeću vodovodnu mrežu isključuju se sa vodovodne mreže.

Fizičko lice iz stava 2. ovog člana neće biti isključeno sa mreže ako plati troškove priključka u visini koju utvrdi upravljač vodovoda.

Član 7

Međusobni odnosi Javnog preduzeća i vlasnika priključaka na vodovodnu mrežu regulisaće se posebnim ugovorom.

Ako fizičko lice nastavi sa korišćenjem vode za piće, a ima pravo na priključak, smatra se da je ugovor prećutno zaključen pod uslovima propisanim zakonom, aktima grada, Javnog preduzeća i ove odluke.

Član 8

Javno preduzeće i upravljači vodovodne mreže izvršiće primopredaju vodovodne mreže koja je predmet ove odluke.

Primopredaju radova izvršiće komisija obrazovana od dva predstavnika Javnog preduzeća i dva predstavnika upravljača.

O izvršenoj primopredaji sačiniće se zapisnik.

Po izvršenoj primopredaji Javno preduzeće će ustrojiti knjigovodstvenu evidenciju vodnih objekata koji su predmet ove odluke radi daljeg korišćenja, održavanja i upravljanja.

Troškove koji nastanu nakon primopredaje u vezi sa daljim korišćenjem, održavanjem i upravljanjem plaća Javno preduzeće iz sredstava koje ostvari u skladu sa zakonom.

Član 9

Poslove snabdevanja vodom za piće na području koje je predmet ove odluke vrši Javno preduzeće pod uslovima i na način koji su propisani zakonom, aktima organa grada i Javnog preduzeća.

Cenu korišćenja usluge snabdevanja vodom za piće u skladu sa zakonom utvrđuje Nadzorni odbor Javnog preduzeća uz saglasnost Skupštine grada.

Član 10

Upravljači postojećim vodnim objektima su dužni da Javnom preduzeću dostave spiskove građana koji su priključeni na postojeći javni vodovod u seoskim naseljima koji imaju pravo na priključak i onih koji nemaju pravo na priključak, a priključeni su na vodovod na koji se odnosi ova odluka, u roku od osam dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 11

Javno preduzeće je dužno da izvrši snimanje vodnih objekata i utvrdi nužne radove i mere i iznos sredstava potrebnih za tehničku ispravnost vodovodne distributivne mreže koja je predmet ove odluke, propiše nužne radove i mere i utvrdi visinu troškova koje je dužan da izvrši vlasnik priključka u roku od osam dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Nadležni organ je dužan da izvrši kontrolu zdravstvene ispravnosti vode za piće sa postojećih vodosistema na koje se odnosi ova odluka u cilju preduzimanja mera i aktivnosti u slučaju eventualne zdravstvene neispravnosti vode koja se koristi za piće.

Član 12

Nadzorni odbor javnog preduzeća može doneti odluku da se vlasnik priključka oslobodi plaćanja naknade za izvršenu sanaciju kućnog priključka, baždarenje i pečaćenja vodomera u slučaju slabog imovnog stanja, bolesti ili drugog opravdanog razloga.

Član 13

Smatra se da je fizičko lice koje je učestvovalo u finansiranju vodovodne mreže dalo saglasnost za objedinjavanje u jedan sistem postojećih vodovodnih sistema i novoizgrađenih vodnih objekata, kao i da se snabdevanje vodom za piće vrši na način i pod uslovima propisanim ovom odlukom, ako u roku od 8 dana od dana stupanja na snagu ove odluke ne dostavi upravljaču vodovoda pisanu izjavu kojom odbija davanje saglasnosti.

Član 14

Poslove u vezi sa primopredajom objekata koji su predmet ove odluke, stvaranja tehničkih i drugih uslova za snabdevanje vodom za piće u skladu sa ovom odlukom Javno preduzeće je dužno da izvrši najkasnije do dana pribavljanja upotrebne dozvole za objekte iz člana 3. stav 1. ove odluke.

Član 15

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".