ODLUKA
O UPRAVLJANJU KOMUNALNIM OTPADOM

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 21/2019)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način obavljanja komunalne delatnosti upravljanja komunalnim otpadom na teritoriji grada Valjeva, prava i obaveze vršioca komunalne delatnosti i korisnika usluga, finansiranje, način obezbeđivanja kontinuiteta u obavljanju komunalne delatnosti i obaveze u slučaju planiranih i neplaniranih prekida u pružanju usluge, nadzor i druga pitanja od značaja za obavljanje ove komunalne delatnosti.

Član 2

Upravljanje komunalnim otpadom, u smislu odredaba ove odluke je sakupljanje komunalnog otpada, njegovo odvoženje, tretman i bezbedno odlaganje uključujući upravljanje, održavanje, saniranje i zatvaranje deponija, kao i selekcija sekundarnih sirovina i održavanje, njihovo skladištenje i tretman.

Član 3

Komunalni otpad, u smislu odredaba ove odluke je otpad iz domaćinstva (u daljem tekstu: kućno smeće) koji nastaje u individualnim kućama, stanovima, zajedničkim prostorijama stambenih i poslovnih zgrada kao i drugi otpad koji je zbog svoje prirode ili sastava sličan kućnom smeću, a koji se po svojoj veličini može odlagati u posude za sakupljanje otpada i to u kontejnere i tipske standardizovane kante.

U kućno smeće ne spadaju nameštaj, aparati za domaćinstvo, otpaci industrijske, zanatske i poljoprivredne delatnosti, šljaka iz kotlarnica, zemlja, građevinski šut, kamen i cigla, veće količine granja i trave.

U komunalni otpad koji se smatra sekundarnim sirovinama u smislu odredaba ove odluke spada: papir, karton i kartonska ambalaža, plastika, "pet" ambalaža, metal, staklo i slično.

II USLOVI I NAČIN OBAVLJANJA DELATNOSTI UPRAVLJANJA KOMUNALNIM OTPADOM

Član 4

Upravljanje komunalnim otpadom na teritoriji grada Valjeva obavlja Javno komunalno preduzeće "Vidrak" Valjevo (u daljem tekstu: JKP "Vidrak").

Delatnost upravljanja komunalnim otpadom obavlja se prema Godišnjem programu upravljanja komunalnim otpadom (u daljem tekstu: Program) koji sadrži: obim poslova, vreme i dinamiku odvoženja komunalnog otpada i iznos potrebnih sredstava za realizaciju Programa.

Sastavni deo Programa iz stava 2. ovog člana je Mesečni plan upravljanja komunalnim otpadom (u daljem tekstu: Plan) koji sadrži obim, vrstu i dinamiku radova, za svaki radni dan.

JKP "Vidrak" je dužno da dostavi Plan iz stava 3. ovog člana, odeljenju Gradske uprave grada Valjeva nadležnom za inspekcijske poslove (u daljem tekstu: odeljenju nadležnom za inspekcijske poslove) i to najkasnije zadnjeg dana u mesecu, za naredni mesec.

JKP "Vidrak" je dužno da se pridržava donetog Plana iz stava 3. ovog člana i može od njega odstupiti samo iz opravdanih razloga o čemu obaveštava odeljenje nadležno za inspekcijske poslove.

Program iz stava 2. ovog člana donosi JKP "Vidrak" do 1. decembra tekuće godine za narednu godinu, uz saglasnost Skupštine grada Valjeva (u daljem tekstu: Skupština grada).

1. Upravljanje komunalnim otpadom

Član 5

Iznošenje, odvoženje i deponovanje kućnog smeća obavlja JKP "Vidrak".

Vlasnici odnosno zakupci stambenih, poslovno-stambenih i poslovnih objekata ili prostorija kućno smeće ne smeju spaljivati, uništavati, zakopavati ili na drugi način uklanjati.

Uklanjanje i uništavanje otpada i materija opasnih po život i zdravlje ljudi vrši se skladu sa posebnim propisima.

Član 6

Kućno smeće se odlaže u tipizirane kante (limene ili plastične) i kontejnere.

Član 7

Nameštaj, aparati za domaćinstvo i drugi kabasti predmeti koje vlasnik ne želi više da koristi, ostavljaju se na mestima koje odredi JKP "Vidrak".

Predmeti iz stava 1. iznose se i ostavljaju jednom mesečno prema planu koji utvrdi JKP "Vidrak".

Plan iz prethodnog stava JKP "Vidrak" blagovremeno dostavlja odeljenju nadležnom za inspekcijske poslove i na pogodan način obaveštava građane o mestu i vremenu odnošenja predmeta.

JKP "Vidrak" odnosi sve predmete istog dana, kako je planom predviđeno, a najkasnije prvog narednog radnog dana.

Predmete iz stava 1. ovog člana mogu odvoziti na deponiju smeća i fizička lica, vlasnici tih predmeta, s tim što u tom slučaju ne plaćaju troškove korišćenja deponije.

Član 8

Tipove kanti i kontejnera određuje JKP "Vidrak" uz saglasnost odeljenja nadležnog za inspekcijske poslove.

Kante i kontejnere za novoizgrađene objekte nabavlja investitor tih objekata u broju određenom tehničkom dokumentacijom.

U slučaju da tehničkom dokumentacijom nije određen broj kanti i kontejnera investitor je dužan da iste nabavi u broju koji odredi JKP "Vidrak".

Vlasnici odnosno zakupci stambenih, poslovno-stambenih i poslovnih objekata ili prostorija dužni su da koriste kante i kontejnere u skladu sa stavom 1. ovog člana.

Kante i kontejnere održavaju njihovi vlasnici.

Dotrajale kante i kontejnere vlasnici su dužni da zamene blagovremeno, odnosno po nalogu odeljenja nadležnog za inspekcijske poslove.

Kante i kontejneri se drže na mestu koje je za to izgrađeno ili predviđeno tehničkom dokumentacijom po kojoj je objekat izgrađen, a prvenstveno u granicama katastarske parcele na kojoj se nalazi objekat.

Ako mesto za držanje kanti i kontejnera nije određeno na način propisan u stavu 7. ovog člana, to mesto određuje JKP "Vidrak" uz prethodno pribavljenu saglasnost odeljenja Gradske uprave grada Valjeva nadležnog za urbanizam (u daljem tekstu: odeljenja nadležnog za urbanizam) i odeljenja Gradske uprave grada Valjeva nadležnog komunalne poslove (u daljem tekstu: odeljenja nadležnog za komunalne poslove).

U slučaju uklanjanja ili promene mesta kanti i kontejnera, postavljenih na način propisan stavovima 7. i 8. ovog člana, potrebna je prethodna saglasnost odeljenja nadležnog za urbanizam i odeljenja nadležnog za komunalne poslove.

Član 9

U kantama i kontejnerima zabranjeno je paliti smeće, bacati žar, vruć pepeo, sipati vodu ili drugu tečnost.

Član 10

JKP "Vidrak" je obavezno da na zahtev korisnika usluga iznese i otpatke koji prema članu 3. ove odluke ne spadaju u kućno smeće i za to korisnik usluge plaća JKP "Vidrak" utvrđenu cenu.

JKP "Vidrak" je dužno da ovu uslugu izvrši najkasnije u roku od tri dana od dana podnošenja zahteva.

JKP "Vidrak" svojim aktima utvrđuje cenu za izvršenje usluga iz stava 1. ovog člana uz saglasnost osnivača.

Član 11

JKP "Vidrak" je obavezno da smeće iznese i deponuje odmah po sakupljanju, a kućno smeće jednom nedeljno.

Kućno smeće po pravilu se iznosi danju, s tim što se, sa prostora koji obuhvata Plan generalne regulacije "Centar" iznošenje smeća ne može vršiti u vremenu od 06,00 do 08,00 časova i od 14,00 do 16,00 časova.

Član 12

Pri iznošenju kućnog smeća i otpadaka koji ne spadaju u kućno smeće JKP "Vidrak" dužno je naročito da vodi računa da se u zgradi i oko zgrade smeće i otpaci ne rasipaju i da se ne prljaju i ne oštećuju prostorije i površine određene za držanje smeća ili one kroz koje se smeće iznosi.

Posle odnošenja smeća površine iz stava 1. ovog člana moraju se očistiti, a kontejneri vratiti na za to određeno mesto.

2. Selekcija otpada

Član 13

Na teritoriji grada Valjeva vrši se organizovana selekcija otpada, fazno, u skladu sa Planom selekcije otpada koji donosi JKP "Vidrak" uz saglasnost odeljenja nadležnog za urbanizam i odeljenja nadležnog za komunalne poslove.

Svi korisnici usluga na području na kome se vrši selekcija dužni su da vrše selekciju otpada.

Član 14

Pod selekcijom otpada podrazumeva se sakupljanje i odvajanje otpada po vrsti, odlaganje u kante i kontejnere, odvoženje i deponovanje, odnosno prodaja istog.

Pod primarnom selekcijom otpada, podrazumeva se odvajanje otpada neposredno na mestu njegovog nastajanja od strane korisnika usluga.

Pod sekundarnom selekcijom otpada, podrazumeva se odvajanje otpada na za to predviđenim mestima, izdvajanjem sekundarnih sirovina.

Član 15

Poslove organizovanja selekcija otpada, obavlja JKP "Vidrak".

Kante i kontejnere za selekciju otpada obezbeđuje JKP "Vidrak".

Član 16

JKP "Vidrak", u okviru Plana selekcije otpada, utvrđuje lokacije za postavljanje kanti i kontejnera za selektovane otpatke, određuje vrstu, broj i tip kanti i kontejnera, organizuje dinamiku prikupljanja selektovanog otpada, odvoz i njegovo deponovanje, odnosno prodaju, sprovođenje edukacije korisnika usluga i druge neophodne radnje u procesu selekcije.

Član 17

Sekundarne sirovine ostavljaju se u posebno obeležene kontejnere.

Član 18

Kućno smeće i otpaci koji ne spadaju u kućno smeće odvoze se i deponuju na posebno uređeno mesto - deponiju smeća.

Zabranjeno je smeće i otpatke iz stava 1. ovog člana istovarati i ostavljati van deponije smeća.

Lokacija za uređenje prostora za sakupljanje otpadnih materija - deponija, određuje se u skladu sa urbanističkim planovima i mora biti određena, uređena i opremljena u skladu sa kriterijumima utvrđenim posebnim propisima.

Uz deponiju mora postojati objekat namenjen za pranje i dezinfekciju vozila i svako vozilo se posle pražnjenja mora oprati i dezinfikovati.

Deponovanje smeća vrši se na način određen posebnim propisima.

Član 19

Postojeće deponije u naseljenim mestima na teritoriji grada Valjeva (u daljem tekstu: grada) uređuju se na način utvrđen posebnim propisima u pogledu najnužnijih mera zaštite životne sredine.

Član 20

Zabranjeno je bacanje komunalnog otpada i drugog otpada koji se ne smatra komunalnim otpadom (šut, zemlja, građevinski materijal, nameštaj, kućni aparati, delovi sanitarne opreme i slično) i izvoženje i deponovanje šuta, viška zemlje i drugog otpada sa gradilišta na prostorima koji nisu za to predviđeni (stvaranje divljih deponija).

Odvoženje i deponovanje industrijskog otpada vrši JKP "Vidrak" na način i po postupku određenim posebnim propisima, o čemu zaključuje ugovor sa korisnikom usluge.

JKP "Vidrak" za sanaciju divljih deponija na teritoriji grada pripada naknada.

III PRAVA I OBAVEZE JKP "VIDRAK" I KORISNIKA USLUGE

Član 21

JKP "Vidrak" je dužno da obezbedi:

1) trajno i nesmetano obavljanje delatnosti upravljanja komunalnim otpadom pod uslovima i na način uređen zakonom, propisima i standardima donesenim na osnovu zakona;

2) propisani ili ugovoreni obim i kvalitet upravljanja komunalnim otpadom, koji podrazumeva tačnost u pogledu rokova, sigurnost korisnika u skladu sa pozitivnim propisima;

3) preduzimanje mera održavanja, razvoja i zaštite komunalnih objekata, postrojenja i opreme, koji služe za obavljanje delatnosti upravljanja komunalnim otpadom;

4) razvoj i unapređenje kvaliteta upravljanja komunalnim otpadom, kao i unapređenje organizacije i efikasnosti rada.

Član 22

Korisnici usluge, u smislu odredaba ove odluke, su fizička lica, pravna lica i preduzetnici, kao vlasnici i zakupci stambenih, poslovno- stambenih i poslovnih objekata ili prostorija.

Korisnik usluge je dužan da:

1. odlaže komunalni otpad u kante i kontejnere za sakupljanje,

2. obezbedi da prostor na kome se nalaze kante i kontejneri za sakupljanje otpada bude bezbedan i pristupačan tako da je omogućeno pražnjenje,

3. kantu i kontejner koristi isključivo u te svrhe,

4. ne ometa druge korisnike i ne ugrožava životnu sredinu,

5. ne oštećuje i ugrožava objekte i opremu koji su u funkciji obavljanja ove komunalne delatnosti.

Član 23

JKP "Vidrak" je dužno da jednom godišnje sprovede postupak izjašnjavanja korisnika o kvalitetu obavljanja delatnosti iz člana 2. ove odluke, u trajanju najmanje 15 dana.

Poziv za izjašnjavanje iz stava 1. ovog člana objavljuje se na zvaničnoj internet stranici grada Valjeva i JKP "Vidrak", a dostavlja se sredstvima javnog informisanja radi saopštenja.

JKP "Vidrak" je dužno da u roku od 15 dana od dana završetka izjašnjavanja iz stava 1. ovog člana dostavi Gradskoj upravi grada Valjeva (u daljem tekstu: gradska uprava) izveštaj o rezultatima izjašnjavanja korisnika o kvalitetu upravljanja komunalnim otpadom.

Ukoliko su rezultati izjašnjavanja korisnika takvi da većina korisnika nije zadovoljna upravljanjem komunalnim otpadom, gradska uprava preispituje rad JKP "Vidrak", sačinjava analizu sa predlogom mera za otklanjanje nedostataka navedenih u izjašnjavanju korisnika i dostavlja je Gradskom veću grada Valjeva (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Gradsko veće, nakon razmatranja analize i predloženih mera iz stava 4. ovog člana, donosi akt kojim nalaže JKP "Vidrak" da otkloni nedostatke koji su navedeni u izjašnjavanju korisnika, u roku koji ne može biti duži od 90 dana.

JKP "Vidrak" je dužno da obezbedi korisnicima zakonom propisane uslove koji omogućavaju brz i efikasan kontakt u vezi kvaliteta i korišćenja ove komunalne delatnosti.

Korisnici mogu kontinuirano u toku godine dostavljati pitanja, primedbe i predloge preko internet stranice JKP "Vidrak", a isto je dužno da na dostavljena pitanja, primedbe i predloge odgovori u roku od 2 dana.

IV FINANSIRANJE OBAVLJANJA DELATNOSTI UPRAVLJANJA KOMUNALNIM OTPADOM

Član 24

Sredstva za obavljanje i razvoj delatnosti upravljanja komunalnim otpadom obezbeđuju se iz:

- prihoda budžeta grada,

- prihoda od prodaje komunalne usluge,

- namenskih sredstava drugih nivoa vlasti, i

- drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Član 25

Korisnici usluge upravljanja komunalnim otpadom plaćaju utvrđenu cenu za pruženu komunalnu uslugu.

Član 26

Cenovnik donosi JKP "Vidrak", na osnovu elemenata za obrazovanje cena komunalnih usluga propisanih zakonom kojim je uređen način obavljanja komunalnih delatnosti, uz saglasnost Skupštine grada.

Član 27

Cena za iznošenje, odvoženje i deponovanje kućnog smeća obračunava se po m2 stambene površine (kuhinja, soba, kupatilo, ostava, lođa, balkon, terasa, podrum, garaža i šupa) i proporcionalno po broju stanova za zajedničke prostorije (hodnik, stepenište, vešernice, sušionice i dr.) i plaća se mesečno.

Cena za iznošenje, odvoženje i deponovanje smeća za poslovni prostor obračunava se po m2 poslovnog prostora i pomoćnog prostora koji je u funkciji korišćenja istog i plaća se mesečno.

Cena za iznošenje, odvoženje i deponovanje otpadaka industrijske, zanatske i poljoprivredne delatnosti obračunava se po m3 iznetih otpadaka ako se isti odlažu u kontejnere, odnosno ako ne postoje kontejneri za odlaganje otpadaka navedenih u ovom stavu, obračun se vrši na način utvrđen u stavu 2. ovog člana i plaća se mesečno.

V NAČIN OBEZBEĐIVANJA KONTINUITETA U OBAVLJANJU DELATNOSTI UPRAVLJANJA KOMUNALNIM OTPADOM I OBAVEZE JKP "VIDRAK" U SLUČAJU PLANIRANIH I NEPLANIRANIH PREKIDA U PRUŽANJU USLUGE

Član 28

JKP "Vidrak" je dužno da svoj rad i poslovanje organizuje tako da kroz realizaciju Programa iz člana 4. ove odluke, obezbedi odgovarajući obim, vrstu i kvalitet upravljanja komunalnim otpadom.

Član 29

JKP "Vidrak" je dužno je da u sredstvima javnog informisanja ili na drugi pogodan način obavesti korisnike o planiranim ili očekivanim smetnjama i prekidima, koji će nastati ili mogu nastati u obavljanju delatnosti upravljanja komunalnim otpadom, najkasnije 24 sata pre očekivanog prekida u obavljanju delatnosti.

Član 30

U slučaju nastupanja neplaniranih ili neočekivanih poremećaja ili prekida u obavljanju delatnosti upravljanja komunalnim otpadom, JKP "Vidrak" je dužno da odmah o tome obavesti gradsku upravu i da istovremeno preduzme mere za otklanjanje uzroka poremećaja.

Član 31

Po utvrđivanju poremećaja ili prekida u obavljanju delatnosti upravljanja komunalnim otpadom, gradska uprava je dužna da:

1. odredi red prvenstva i način obavljanja delatnosti upravljanja komunalnim otpadom, onim korisnicima kod kojih bi usled prekida nastala opasnost po život i rad građana ili rad pravnih i fizičkih lica, ili bi nastala značajna, odnosno nenadoknadiva šteta i

2. utvrdi razloge i eventualnu odgovornost za poremećaj, odnosno prekid u obavljanju delatnosti upravljanja komunalnim otpadom, kao i odgovornost za učinjenu štetu.

Član 32

U slučaju poremećaja ili prekida u obavljanju delatnosti upravljanja komunalnim otpadom, kao i u slučaju štrajka zaposlenih u JKP "Vidrak", Gradsko veće preduzima operativne i druge mere kojima će se obezbediti uslovi za nesmetan rad i poslovanje JKP "Vidrak" i obavljanje delatnosti upravljanja komunalnim otpadom u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

VI MERE ZABRANE

Član 33

Zabranjeno je:

1. bacati u kante, kontejnere ili u plastične kese otpad i materije opasne po život i zdravlje ljudi,

2. neovlašćeno postavljanje, uklanjanje i premeštanje kanti i kontejnera,

3. bacati u kućno smeće aparate za domaćinstvo, otpatke industrijske, zanatske i poljoprivredne delatnosti, šljaku iz kotlarnica, zemlju, građevinski šut, kamen i ciglu, veće količine granja i trave.

VII NADZOR

Član 34

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši odeljenje nadležno za komunalne poslove.

Inspekcijski nadzor nad primenom ove odluke, vrši odeljenje gradske uprave nadležno za inspekcijske poslove.

Član 35

Poslove komunalne policije obavlja odeljenje gradske uprave nadležno za poslove komunalne policije.

Komunalni policajac u obavljanju komunalno-policijskih poslova, pored zakonom utvrđenih ovlašćenja, ovlašćen je da: izda prekršajni nalog za prekršaje propisane ovom odlukom i obavesti drugi nadležni organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

VIII KAZNENE ODREDBE

Član 36

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj JKP "Vidrak" ako:

1. postupi suprotno članu 4. stav 4, 5, i 6. ove odluke;

2. postupi suprotno članu 7. stav 3. ove odluke;

3. postupi suprotno članu 10. ove odluke;

4. postupi suprotno članu 11. ove odluke;

5. postupi suprotno članu 15. ove odluke;

6. postupi suprotno članu 21. ove odluke;

7. postupi suprotno članu 23. stav 1. i 3. ove odluke;

8. postupi suprotno članu 28. ove odluke;

9. postupi suprotno članu 29. ove odluke;

10. postupi suprotno planu 30. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice JKP "Vidrak" Valjevo novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara.

Član 37

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj drugo pravno lice ako:

1. postupi suprotno članu 5. stav 2. ove odluke;

2. postupi suprotno članu 6. ove odluke;

3. postupi suprotno članu 7. stav 1. ove odluke;

4. postupi suprotno članu 8. stav 2, 3, 4, 5, 6, 7 i 9. ove odluke;

5. postupi suprotno članu 9. ove odluke;

6. postupi suprotno članu 13. stav 2. ove odluke;

7. postupi suprotno članu 18. stav 2. ove odluke;

8. postupi suprotno članu 20 stav 1. ove odluke;

9. postupi suprotno članu 22. ove odluke;

10. postupi suprotno članu 33. ove odluke;

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 30.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara.

IX PRELAZNA I ZAVRŠNA ODREDBA

Član 38

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaju da važe odredbe Odluke o uslovima i načinu obavljanja komunalnih delatnosti i komunalnom redu ("Službeni glasnik grada Valjeva" broj 8/15) koje se odnose na upravljanje komunalnim otpadom.

Član 39

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva".