ODLUKA
O BORAVIŠNOJ TAKSI

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 21/2019)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se obveznik plaćanja, visina, način plaćanja, osnovi oslobađanja od plaćanja i rok plaćanja boravišne takse na teritoriji grada Valjeva.

Član 2

Boravišnu taksu plaća korisnik usluge smeštaja koji izvan svoga mesta prebivališta koristi uslugu smeštaja u ugostiteljskom objektu za smeštaj za korišćenje komunalne, saobraćajne i turističke infrastrukture i suprastrukture na teritoriji grada Valjeva (u daljem tekstu: korisnik usluge) i fizičko lice koje pruža usluge smeštaja u objektu domaće radinosti (kuća, apartman, soba) i seoskom turističkom domaćinstvu.

Član 3

Boravišnu taksu korisnik usluge plaća za svaki dan boravka u ugostiteljskom objektu i to za:

- smeštaj u naseljenom mestu Divčibare

80,00 dinara

- smeštaj u naseljenom mestu Valjevo

70,00 dinara

- smeštaj u ostalim naseljenim mestima

60,00 dinara.

Član 4

Subjekt koji pruža uslugu smeštaja (u daljem tekstu: davalac smeštaja) vrši naplatu boravišne takse od korisnika usluge.

Boravišna taksa se naplaćuje istovremeno sa naplatom usluge smeštaja.

Davalac smeštaja je dužan da u računu za uslugu smeštaja posebno iskaže iznos boravišne takse, a u slučaju iz člana 6. ove odluke da navede osnov oslobađanja, odnosno umanjenja plaćanja boravišne takse.

Član 5

Izuzetno od člana 4. ove odluke boravišnu taksu, u utvrđenom godišnjem iznosu, plaća fizičko lice koje pruža usluge smeštaja u objektu domaće radinosti (kuća, apartman, soba) i seoskom turističkom domaćinstvu.

Visinu godišnjeg iznosa boravišne takse, koju plaćaju fizička lica iz stava 1. ovog člana, rešenjem utvrđuje odeljenje Gradske uprave grada Valjeva nadležno za naplatu prihoda (u daljem tekstu: odeljenje nadležno za naplatu prihoda), u skladu sa Uredbom o uslovima i načinu utvrđivanja visine godišnjeg iznosa boravišne takse za fizičko lice koje pruža usluge smeštaja u objektu domaće radinosti i seoskom turističkom domaćinstvu, kao i načinu i rokovima plaćanja, a na osnovu rešenja o kategorizaciji ugostiteljskog objekta koje donosi odeljenje Gradske uprave grada Valjeva nadležno za lokalni razvoj (u daljem tekstu: odeljenje nadležno za lokalni razvoj).

Odeljenje nadležno za lokalni razvoj, dužno je da odeljenju nadležnom za naplatu prihoda dostavi rešenje o kategorizaciji u roku od 10 dana od dana pravnosnažnosti rešenja, kao i druge podatke koji imaju uticaj na utvrđivanje obveznika i visinu boravišne takse i promene koje su od uticaja na početak ili prestanak pružanja ugostiteljskih usluga.

Utvrđenu visinu godišnjeg iznosa boravišne takse za tekuću godinu, fizičko lice plaća kvartalno, do petog u mesecu za prethodni kvartal, na propisan uplatni račun javnih prihoda.

Član 6

Boravišnu taksu ne plaćaju:

1. deca do sedam godina starosti;

2. lica upućena na banjsko i klimatsko lečenje, odnosno specijalizovanu rehabilitaciju od strane nadležne lekarske komisije;

3. osobe sa invaliditetom sa telesnim oštećenjem od najmanje 70%, vojni invalidi od prve do pete grupe, civilni invalidi rata od prve do pete grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, paraplegije i kvadriplegije, cerebralne i dečje paralize i multipleks skleroze, osobe ometene u razvoju, kao i pratilac navedenih osoba;

4. učenici i studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja sportsko-rekreativnih i drugih aktivnosti po programu ministarstva nadležnog za poslove prosvete, studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja obavezne nastave u skladu sa nastavnim planom obrazovne ustanove, kao i učesnici republičkih i regionalnih takmičenja u znanju i veštinama;

5. strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeni plaćanja takse;

6. lica koja neprekidno borave u objektu za smeštaj duže od 30 dana.

Boravišnu taksu umanjenu za 50% plaćaju lica od sedam do 15 godina starosti.

Lica iz stava 1. ovog člana ne plaćaju boravišnu taksu ako podnesu dokaz o ispunjavanju uslova utvrđenih u stavu 1. ovog člana (članska karta, potvrda škole, odnosno obrazovne ustanove, uput lekarske komisije i dr.).

Član 7

Davalac smeštaja je dužan da sredstva od naplaćene boravišne takse uplaćuje do petog u mesecu za prethodni mesec, na propisan uplatni račun javnih prihoda.

Ako davalac smeštaja ne naplati boravišnu taksu, dužan je da na svoj teret uplati iznos nenaplaćene boravišne takse u roku od 15 dana, računajući od dana utvrđene obaveze, na propisan uplatni račun javnih prihoda.

Član 8

Sredstva od naplaćene boravišne takse su prihod budžeta grada Valjeva.

Član 9

U pogledu načina utvrđivanja boravišne takse, zastarelosti, naplate i prinudne naplate, rokova za plaćanje, obračuna kamate i ostalog što nije posebno propisano ovom odlukom, shodno se primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija, ako zakonom kojim se uređuje oblast ugostiteljstva nije drukčije određeno.

Član 10

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši odeljenje nadležno za naplatu prihoda.

Inspekcijski nadzor nad primenom ove odluke, vrši odeljenje Gradske uprave grada Valjeva nadležno za inspekcijske poslove preko turističkog inspektora.

Član 11

U pogledu novčanih kazni za prekršaje pravnih, fizičkih lica i preduzetnika, primenjuju se odredbe Zakona o ugostiteljstvu.

Član 12

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o boravišnoj taksi ("Službeni glasnik grada Valjeva", broj 13/09, 1/10 - ispravka, 2/14 - kazne i 2/15).

Član 13

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva", a primenjuje se od 1. januara 2020. godine.