PRAVILNIK
O BLIŽIM KRITERIJUMIMA, NAČINU I POSTUPKU DODELE SREDSTAVA ILI NEDOSTAJUĆEG DELA SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA SREMSKA MITROVICA ZA PODSTICANJE PROGRAMA I PROJEKATA OD JAVNOG INTERESA KOJA REALIZUJU UDRUŽENJA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 14/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom se propisuju bliži kriterijumi, način i postupak dodele sredstava ili nedostajućeg dela sredstava iz budžeta grada Sremska Mitrovica za podsticanje programa i projekata od javnog interesa koja realizuju udruženja na teritoriji grada Sremska Mitrovica.

Član 2

Pod udruženjem se podrazumeva dobrovoljna i nevladina nedobitna organizacija zasnovana na slobodi udruživanja više fizičkih ili pravnih lica, osnovana radi ostvarivanja i unapređenja određenog zajedničkog ili opšteg cilja i interesa, koji nisu zabranjeni Ustavom ili zakonom, upisana u registar nadležnog organa u skladu sa zakonom.

Član 3

Oblastima koje predstavljaju javni interes naročito se smatraju: programi i projekti u oblasti: socijalne zaštite, boračko-invalidske zaštite, zaštite lica sa invaliditetom, društvene brige o deci, zaštite interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije i izbeglica, podsticanje nataliteta, pomoći starima, zdravstvene zaštite, zaštite i promovisanja ljudskih i manjinskih prava, obrazovanja, nauke, kulture, informisanja, zaštite životne sredine, održivog razvoja, zaštite životinja, zaštite potrošača, borbe protiv korupcije, kao i humanitarni programi i drugi programi ili projekti u kojima udruženje isključivo i neposredno sledi javne potrebe.

Član 4

Visina sredstava za raspodelu udruženjima, kao i razdeo i pozicija u budžetu na kojoj se sredstva planiraju, određuje se svake godine Odlukom o budžetu Grada Sremska Mitrovica.

Član 5

Dodela sredstava ili nedostajućeg dela sredstava za podsticanje programa i projekata od javnog interesa, iz člana 4. ovog pravilnika, vrši se na osnovu javnog konkursa.

Godišnji plan raspisivanja javnih konkursa objavljuje Gradonačelnik, najkasnije do 31. januara na zvaničnoj internet stranici grada Sremska Mitrovica i dostavlja Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom.

Godišnji plan javnih konkursa sadrži podatke o davaocu sredstava, oblasti, nazivu i planiranom periodu raspisivanja javnog konkursa i druge relevantne podatke u zavisnosti od vrste konkursa.

Član 6

Pravo na dodelu sredstava ili nedostajućeg dela sredstava za podsticanje programa i projekata od javnog interesa imaju udruženja koja imaju sedište na teritoriji grada Sremska Mitrovica i koja registrovanu delatnost obavljaju na teritoriji grada Sremska Mitrovica.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, pravo na dodelu sredstava ili nedostajućeg dela sredstava za podsticanje programa i projekata od javnog interesa imaju i međuopštinska udruženja, koja okupljaju i članove sa područja grada Sremska Mitrovica, ali nemaju sedište na teritoriji Grada Sremska Mitrovica.

Može se finansirati ili sufinansirati samo onaj program ili projekat koji se već ne finansira ili sufinansira iz budžeta grada Sremska Mitrovica.

Član 7

Javni konkurs za dodelu sredstva za podsticanje programa ili projekata od javnog interesa koja sprovode udruženja raspisuje gradska uprava u okviru čijeg razdela u Odluci o budžetu Grada Sremska Mitrovica su planirana sredstva za konkretan konkurs.

Konkursni postupak sprovodi Komisija za sprovođenje konkursa za izbor programa i projekata od javnog interesa (u daljem tekstu: Komisija).

Član 8

Komisiju iz člana 7. ovog pravilnika, posebnim rešenjem, obrazuje načelnik gradske uprave koja raspisuje konkurs (u daljem tekstu: načelnik gradske uprave).

Rešenjem iz stava 1. ovog člana određuje se sastav, broj članova Komisije i zadatak, kao i druga pitanja od značaja za rad Komisije.

Članovi komisije su dužni da potpišu izjavu da nemaju privatni interes u vezi sa radom i odlučivanjem komisije, odnosno sprovođenjem konkursa (izjava o nepostojanju sukoba interesa).

Imenovano lice ne može preduzimati radnje u svojstvu člana Komisije pre nego što potpiše izjavu iz stava 3. ovog člana.

U slučaju saznanja da se nalazi u sukobu interesa, član komisije je dužan da o tome odmah obavesti ostale članove komisije i da se izuzme iz daljeg rada komisije. O rešavanju sukoba interesa načelnik gradske uprave odlučuje u svakom slučaju posebno, a kada utvrdi sukob interesa, imenovaće u komisiju novog člana kao zamenu.

Sukob interesa postoji ako član komisije ili članovi njegove porodice (bračni ili vanbračni drug, dete ili roditelj), zaposleni ili član organa udruženja koje učestvuje na konkursu ili bilo kog drugog udruženja povezanog na bilo koji način sa tim udruženjem, ili u odnosu na ta udruženja ima bilo koji materijalni ili nematerijalni interes, suprotan javnom interesu i to u slučajevima porodične povezanosti, ekonomskih interesa ili drugog zajedničkog interesa.

Članovi komisije ne dobijaju naknadu za svoj rad.

Organizacione i administrativno-tehničke poslove za potrebe Komisije obavljaće gradska uprava koja je raspisala konkurs.

Član 9

Konkurs obavezno sadrži: oblast od javnog interesa koja se podstiče, ko može biti učesnik konkursa, rok za podnošenje prijave i predloga programa ili projekta, obim sredstava koja se dodeljuju, trajanje programa ili projekta, kao i bliža merila i dopunske kriterijume čijom primenom se vrši vrednovanje i rangiranje prijavljenih programa ili projekata i druge odredbe od važnosti za realizaciju konkursa.

Konkurs se obavezno objavljuje na zvaničnoj internet strani Grada Sremska Mitrovica i na portalu e-Uprave.

Konkurs sadrži napomenu da se nepotpune i neblagovremene prijave i prijave koje nisu podnete na propisanom obrascu neće razmatrati.

Član 10

Uz prijavu, udruženja - učesnici konkursa obavezno podnose:

- fotokopiju Statuta,

- Odluku nadležnog organa udruženja o usvajanju programa rada i finansijskog plana za tekuću godinu,

- Odluku nadležnog organa udruženja o usvajanju projekta kojim se konkuriše,

- dokaz o sufinansiranju od partnerske ili druge donatorske organizacije, u slučajevima kada se konkuriše za nedostajuća sredstva,

- opis programa ili projekta sa finansijskim planom, i

- druge akte koji mogu biti navedeni u konkursu, a od važnosti su za realizaciju konkursa.

Gradska uprava koja je raspisala konkurs utvrđuje da li je udruženje upisano u registar nadležnog organa.

Član 11

Izbor programa i projekata od javnog interesa koji će se finansirati ili sufinansirati sredstvima budžeta Grada Sremska Mitrovica vrši se, pre svega, primenom sledećih kriterijuma:

1) reference programa: oblast u kojoj se realizuje program, dužina trajanja programa, broj korisnika programa, mogućnost razvijanja programa i njegova održivost;

2) ciljevi koji se postižu: obim zadovoljavanja javnog interesa, stepen unapređenja stanja u oblasti u kojoj se program sprovodi;

3) sufinansiranje programa iz drugih izvora: sopstvenih prihoda, budžeta Republike Srbije, budžeta teritorijalne autonomije, fondova Evropske unije, poklona, donacija, legata, kredita i drugo, u slučaju nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa;

4) zakonitost i efikasnost korišćenja sredstava i održivost ranijih programa: ako su ranije korišćena sredstva iz budžeta, da li su ispunjene ugovorne obaveze.

Bliža merila za izbor programa ili projekata primenom kriterijuma iz stava 1. ovog člana, kao i dopunske kriterijume, način bodovanja i druge činioce koji su od uticaja i koji su specifični za određenu oblast utvrđuje gradska uprava nadležna za oblast za koju se konkurs raspisuje.

Član 12

Listu vrednovanja i rangiranja prijavljenih programa i projekata (u daljem tekstu: Lista), u roku koji ne može biti duži od 60 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava, utvrđuje Komisija.

Lista iz stava 1. ovog člana objavljuje se obavezno na zvaničnoj internet stranici Grada Sremska Mitrovica i na portalu e-Uprave.

Učesnici imaju pravo uvida u podnete prijave i priloženu dokumentaciju u roku od 3 radna dana od dana objavljivanja Liste.

Na Listu iz stava 1. ovog člana učesnici konkursa imaju pravo prigovora u roku od osam dana od dana njenog objavljivanja.

Odluku o prigovoru donosi načelnik gradske uprave koja je raspisala konkurs u roku od 15 dana od dana njegovog prijema.

Odluku o izboru programa i projekata kojima se iz budžeta Grada Sremska Mitrovica dodeljuju sredstva za podsticanje programa i projekta ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa i projekata, načelnik gradske uprave koja je raspisala konkurs donosi u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prigovora.

Odluka iz stava 6. ovog člana se objavljuje na zvaničnoj internet stranici Grada Sremska Mitrovica i na portalu e-Uprave.

Korisnik sredstava je dužan da Gradskoj upravi u svakom trenutku omogući praćenje realizacije projekta (odnosno stavi na raspolaganje sve potrebne informacije, finansijsku dokumentaciju, obrazloženje u vezi sa projektom i omogući monitoring posetu).

Za programe čije je trajanje duže od šest (6) meseci i čija je vrednost odobrenih sredstava veća od 500.000,00 dinara, realizuje se najmanje jedna monitoring poseta u toku trajanja programa.

Nakon završetka realizacije projektnih aktivnosti, korisnik sredstava je u obavezi da Gradskoj upravi podnese narativni i finansijski izveštaj o njihovom utrošku. Narativni i finansijski izveštaj sadrži: detaljan opis aktivnosti i rezultata realizacije programa u odnosu na planirane aktivnosti definisane ugovorom, obrazloženje za svako odstupanje od programa, prikaz budžeta sa pregledom svih troškova koji su nastali tokom izveštajnog perioda, kao i celokupnu dokumentaciju koja opravdava nastale troškove.

Rok u kome je korisnik sredstava dužan da dostavi narativni i finansijski izveštaj utvrđuje se Ugovorom iz člana 13. ovog pravilnika.

Preneta sredstva udruženje - korisnik sredstava može koristiti isključivo za realizaciju programa ili projekta za koji su sredstva dodeljena i sredstva se ne mogu koristiti za finansiranje drugih redovnih aktivnosti i troškova udruženja koji nisu obuhvaćeni programom ili projektom. Svako trošenje sredstava mimo aktivnosti obuhvaćenih programom ili projektom smatraće se nenamenskim trošenjem sredstava.

Neutrošena ili nenamenski utrošena sredstva moraju biti vraćena (sa zakonskom kamatom u slučaju nenamenskog trošenja), u budžet Grada Sremska Mitrovica, do 31. decembra 2019. godine.

Član 13

U roku od 15 dana od donošenja odluke o izboru programa ili projekta, zaključuje se ugovor o međusobnim pravima, obavezama i odgovornostima između nadležne gradske uprave i udruženja kome su odobrena sredstva.

Ugovorom se uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana, a naročito: utvrđen predmet programa ili projekta, rok u kome se program ili projekat realizuje, konkretne obaveze ugovornih strana, iznos sredstava i način obezbeđenja i prenosa sredstava, povraćaj neutrošenih ili nenamenski utrošenih sredstava i druga pitanja od značaja za realizaciju ugovora.

Korisnik sredstava dužan je da pre sklapanja ugovora nadležnom organu dostavi izjavu da sredstva za realizaciju odobrenog programa nisu na drugi način već obezbeđena kao i izjavu o nepostojanju sukoba interesa i interni akt o antikorupcijskoj politici.

Član 14

Udruženje - korisnik sredstava, odnosno realizator programa ili projekta dužan je da ovlašćenim licima nadležne gradske uprave, u svakom momentu, omogući kontrolu realizacije programa ili projekta, kontrolu namenskog trošenja sredstava i uvid u svu potrebnu dokumentaciju.

Ako se prilikom kontrole utvrdi nenamensko trošenje sredstava nadležna gradska uprava će raskinuti ugovor i zatražiti povraćaj prenetih sredstava, a udruženje je dužno da sredstva vrati sa zakonskom kamatom.

Član 15

Udruženje će preduzeti sve potrebne mere u cilju izbegavanja sukoba interesa prilikom korišćenja namenskih sredstava i odmah po saznanju obavestiti gradsku upravu sa kojom je zaključilo ugovor (u daljem tekstu: nadležna gradska uprava) o svim situacijama koje predstavljaju ili bi mogle dovesti do sukoba interesa, u skladu sa zakonom.

Sukob interesa postoji u situaciji u kojoj je nepristrasno izvršenje ugovornih obaveza bilo kog lica vezanog ugovorom ugroženo zbog prilike da to lice svojom odlukom ili drugim aktivnostima učini pogodnost sebi ili sa njim povezanim licima (članovi porodice: supružnik ili vanbračni partner, dete ili roditelj), zaposlenom, članu udruženja, a na štetu javnog interesa i to u slučaju porodične povezanosti, ekonomskih interesa ili drugog zajedničkog interesa sa tim licem.

Svaki sukob interesa nadležna gradska uprava posebno razmatra i može od udruženja zatražiti sva potrebna obaveštenja i dokumentaciju.

U slučaju utvrđenog postojanja sukoba interesa u sprovođenju ugovora nadležna gradska uprava će zatražiti od udruženja da bez odlaganja, a najkasnije u roku od 30 dana, preduzme odgovarajuće mere.

Ne smatra se sukobom interesa kada korisnik sredstava sprovodi program koji je usmeren na članove udruženja kao korisnike programa koji pripadaju socijalno osetljivim grupama ili osobama sa invaliditetom.

Član 16

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sremska Mitrovica".