ODLUKA
O NAČINU KRETANJA DOMAĆIH ŽIVOTINJA U NASELJENIM MESTIMA I USLOVIMA I NAČINU ZAJEDNIČKOG KORIŠĆENJA UTRINA I PAŠNJAKA NA TERITORIJI GRADA ZRENJANINA

("Sl. list opštine Zrenjanin", br. 14/2005 i "Sl. list Grada Zrenjanina", br. 18/2019)

Član 1

Ovom odlukom propisuju se opšti uslovi kretanja domaćih životinja kroz naseljena mesta i način zajedničkog korišćenja utrina i pašnjaka koji su vraćeni selima na korišćenje na teritoriji grada Zrenjanina, a u slučaju da izostane dogovor građana naseljenih mesta o uslovima i načinu korišćenja utrina i pašnjaka.

Član 2

Domaćim životinjama u smislu ove Odluke smatraju se: kopitari (konji, magarci, mazge i mule), papkari (goveda, ovce, koze i svinje), pernate životinje (kokoške, ćurke, guske i patke) i njihov podmladak.

Član 3

Držaoci životinja iz člana 2. ove Odluke dužni su da obezbede da se kretanjem životinja kroz naselja ne zagađuje okolina, ne oštećuje javna površina, javna zelena površina kao i da se ne ugrožavaju i ne uznemiravaju treća lica.

Član 4

Ulice kojima se domaće životinje iz člana 2. ove Odluke mogu kretati do izlaza iz naseljenog mesta na putu do utrina i pašnjaka i nazad odrediće nadležni organi Mesne zajednice.

Član 5

U naseljenom mestu zabranjeno je ostavljanje i zadržavanje domaćih životinja na javnim površinama.

Član 6

Kretanje domaćih životinja dozvoljeno je samo u pratnji čuvara koji ne može biti mlađi od 18 godina.

Potreban broj čuvara, u zavisnosti od broja domaćih životinja, odrediće nadležni organi Mesne zajednice.

Član 7

Napasanje domaćih životinja na utrinama i pašnjacima vršiće se uz odobrenje nadležnih organa Mesne zajednice.

Član 8

Nadležni organi Mesne zajednice dužni su da utvrde uslove i način korišćenja utrina i pašnjaka i da o njima obaveste vlasnike domaćih životinja pre početka korišćenja utrina i pašnjaka.

Pravo na napajanje domaćih životinja na vodama za napajanje koje se nalaze na utrinama i pašnjacima imaju i oni vlasnici domaćih životinja koji te utrine i pašnjake ne koriste, a prirodno su na njih upućeni.

Član 9

U slučaju da nadležni organi Mesne zajednice ne utvrde uslove i način zajedničkog korišćenja utrina i pašnjaka iste će utvrditi Gradsko veće grada Zrenjanina, a na predlog nadležne organizacione jedinice Gradske uprave grada Zrenjanina.

Uslovi i način zajedničkog korišćenja utrina i pašnjaka, iz stava 1. ovog člana, utvrdiće se uzimajući u obzir broj korisnika utrina i pašnjaka odnosno broj i vrstu domaćih životinja, površinu i prostorne mogućnosti iskorišćavanja utrina i pašnjaka, kao i visinu naknade.

Član 10

U cilju zaštite useva i drugih zasada na poljoprivrednom zemljištu zabranjeno je:

1. progoniti domaće životinje preko poljoprivrednog zemljišta, osim ako je na istim površinama ustanovljeno pravo službenosti,

2. napasati domaće životinje na tuđem poljoprivrednom zemljištu bez odobrenja sopstvenika zemljišta,

3. ostavljanje domaćih životinja na ispaši bez čuvara, ili licu koje je mlađe od 18 godina i

4. nomadska ispaša.

Član 11

Za svu eventualno nanetu štetu neodgovornim čuvanjem domaćih životinja odgovaraće vlasnik domaćih životinja za kretanje kroz naseljeno mesto, a nakon preuzimanja od strane čuvara, za eventualno nanetu štetu odgovara nadležni organ Mesne zajednice koji organizuje napasanje domaćih životinja ili lice kome su domaće životinje poverene na čuvanje.

Visinu štete, u smislu stava 1. ovog člana, utvrđuje posebna komisija koju obrazuje Savet Mesne zajednice.

Član 12

Nadzor nad kretanjem domaćih životinja u delu koji se odnosi na naseljeno mesto vrši komunalna inspekcija, dok nadzor nad korišćenjem utrina i pašnjaka vrši poljočuvarska služba koja je organizovana i čije su nadležnosti propisane važećom gradskom odlukom.

Član 13

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 dinara kazniće se fizičko lice ako se ne pridržava odredbi iz članova 3, 5, 6. stav 1. i članova 7. i 10. ove odluke.

Član 14

Nadležni organi Mesne zajednice dužni su da utvrde ulice koje su predviđene za kretanje domaćih životinja kroz naseljeno mesto, potreban broj čuvara, kao i način i uslove za korišćenje utrina i pašnjaka u roku od 6 meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 15

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Zrenjanina".