PRAVILNIK
O SUFINANSIRANJU PROGRAMA I PROJEKATA KOJE REALIZUJU UDRUŽENJA IZ OBLASTI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 7/2020)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se kriterijumi, uslovi, obim, način i postupak dodele, kao i način i postupak vraćanja sredstava za sufinansiranje programa i projekata iz oblasti zaštite životne sredine za koje postoji potreba i interes da se realizuju na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, a koje realizuju udruženja.

Član 2

Sredstva iz člana 1. ovog pravilnika obezbeđuju se u budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine u okviru posebnog razdela Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Član 3

Programima i projektima iz oblasti zaštite životne sredine, iz člana 1. ovog pravilnika, smatraju se aktivnosti na zaštiti i unapređenju životne sredine u okviru sledećih tema i oblasti:

1. Zaštita prirode - ekološka mreža i zaštićena područja,

2. Monitoring i zaštita životne sredine (upravljanje otpadom i otpadnim vodama, zaštita od zagađenja vazduha, zemljišta i voda, zaštite od buke i zaštita od nejonizujućih zračenja),

3. Priroda u urbanim sredinama - ozelenjavanje, urbane bašte, zeleni krovovi.

Član 4

Dodela sredstava za sufinansiranje programa i projekata iz člana 3. ovog pravilnika, za koje su obezbeđena sredstva u budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine, vrši se putem javnog konkursa, koji se raspisuje najmanje jednom godišnje.

Pravo učešća na javnom konkursu imaju sva udruženja registrovana saglasno Zakonu o udruženjima najkasnije do dana objavljivanja javnog konkursa, koja imaju sedište na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine i koja, saglasno odredbama svog osnivačkog akta, obavljaju aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine (u daljem tekstu: udruženja).

Sredstvima obezbeđenim u budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine za realizaciju programa i projekata iz člana 3. ovog pravilnika neće se sufinansirati kupovina opreme za rad udruženja, režijski troškovi i drugi slični troškovi za redovan rad udruženja.

Član 5

Udruženje na javnom konkursu može da konkuriše za nedostajući deo sredstava uz, obavezno dostavljanje overene i potpisane izjave o visini učešća sopstvenih sredstava, odnosno visini učešća drugih subjekata u realizaciji programa/projekta.

Udruženje može na javnom konkursu da učestvuje sa više programa ili projekata, s tim što mu se na tom konkursu mogu dodeliti sredstva za sufinansiranje najviše jednog programa/ projekta.

Član 6

Prijava na javni konkurs se dostavlja na popunjenom Obrascu prijave uz koji se podnosi sledeća dokumentacija:

1. uverenje (potvrda, izvod) da je udruženje upisano u Registar privrednih subjekata,

2. overena fotokopija izvoda iz statuta udruženja u kome je utvrđeno da se ciljevi udruženja ostvaruju u oblasti u kojoj se projekat realizuje,

3. fotokopija potvrde o poreskom identifikacionom broju,

4. potpisana i overena izjava o visini učešća sopstvenih sredstava, odnosno, visini učešća drugih subjekata u realizaciji projekta,

Obrazac prijave sadrži podatke o podnosiocu predloga programa odnosno projekta, osnovne podatke o programu/projektu i potrebnim finansijskim sredstvima za realizaciju.

Prijava se podnosi u roku koji ne može biti kraći od 15 dana od dana objavljivanja konkursa.

Podnosilac prijave na obrascu koji je sastavni deo prijave na konkurs treba da se izjasni o tome da li će dokumentaciju navedenu pod tačkama 1. i 2. obavezne dokumentacije pribaviti sam ili je saglasan s tim da je pribavi Sekretarijat po službenoj dužnosti.

Član 7

Javni konkurs objavljuje se u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine", u javnom glasilu koje pokriva celu teritoriju Autonomne pokrajine Vojvodine i na internet stranici Sekretarijata.

Član 8

Javni konkurs naročito sadrži:

1. naziv akta na osnovu kog se raspisuje,

2. namenu i visinu ukupnih sredstava predviđenih za dodelu,

3. pravo učešća na javnom konkursu,

4. uslove koje udruženje mora da ispunjava kao učesnik u javnom konkursu,

5. program odnosno projekti zadatak,

6. način podnošenja prijava,

7. kriterijumi za ocenu prijava,

8. rok za podnošenje prijave i predloga programa ili projekta,

9. najviši pojedinačni iznos koji se udruženju može dodeliti, po programu odnosno projektu,

10. obaveznu dokumentaciju koja se podnosi za učešće na konkursu,

11. krajnji rok za realizaciju programa odnosno projekata,

12. rok za donošenje odluke o izboru programa odnosno projekata,

13. način objavljivanja odluke o izboru programa odnosno projekata.

Član 9

Javni konkurs sprovodi komisija koju obrazuje pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: Komisija).

Sastav, broj članova, kao i druga pitanja od značaja za rad Komisije utvrđuje se za svaki javni konkurs.

Član 10

Komisija ima zadatak:

- da ispita blagovremenost i urednost podnetih prijava,

- da pregleda i oceni sve predloge programa i projekata prijavljenih na javni konkurs,

- da o pregledu i oceni prijavljenih programa i projekata sačini zapisnik sa predlogom odluke o izboru programa i projekata i iznosom sredstava za sufinansiranje, kao i predlogom o odbijanju prijava, u roku određenom u javnom konkursu.

Član 11

Komisija, u roku koji ne može biti duži od 60 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava, utvrđuje Listu vrednovanja i rangiranja prijavljenih programa/projekata uzimajući u obzir sledeće elemente:

- ciljevi koji se postižu: obim zadovoljavanja javnog interesa, stepen unapređenja životne sredine Autonomne pokrajine Vojvodine,

- kvalitet programa/projekta (izvodljivost, održivost, originalnost),

- saradnja u realizaciji programa/projekta sa drugim subjektima,

- broj učesnika nosioca programa/projekta,

- medijski publicitet (društvene mreže, web sajtovi, štampani mediji, radio i tv),

- finansiranje programa/projekata iz drugih izvora.

Lista iz stava 1. ovog člana objavljuje se na internet stranici Sekretarijata.

Učesnici konkursa imaju pravo uvida u podnete prijave i priloženu dokumentaciju po utvrđivanju Liste iz stava 1. ovog člana, u roku od tri dana od dana objavljivanja Liste.

Na Listu iz stava 1. ovog člana učesnici konkursa imaju pravo prigovora u roku od osam dana od dana njenog objavljivanja,

Odluku o prigovoru donosi Komisija najkasnije u roku od petnaest dana od dana prijema prigovora.

Član 12

Izveštaj o sprovedenom postupku javnog konkursa sa zapisnikom i predlogom Liste iz člana 11. stav 1. ovog pravilnika sa visinom sredstava za svaki od predloženih programa odnosno projekata Komisija dostavlja pokrajinskom sekretaru za urbanizam i zaštitu životne sredine u roku od 15 dana od dana njenog donošenja.

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine, nakon razmatranja dostavljenog materijala i predloga iz stava 1. ovog člana, donosi akt o izboru programa/projekta i utvrđivanju visine sredstava za realizaciju svakog pojedinačnog programa/projekta.

Član 13

Sredstva iz člana 12. stav 2. ovog Pravilnika, kao namenska sredstva budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine prenose se udruženju u skladu sa ugovorom koji sa udruženjem zaključuje Sekretarijat i mogu se koristiti isključivo za realizaciju konkretnog programa/projekta.

Ugovorom se, pored službenih, odnosno, poslovnih podataka o udruženju i ovlašćenom licu reguliše i sledeće:

- predmet ugovora - naziv programa ili projekta koji se sufinansira u okviru javnog konkursa;

- visina sredstava za sufinansiranje realizacije programa/projekta koja obezbeđuje Autonomna pokrajina Vojvodina putem Sekretarijata i utvrđuje dinamika obezbeđenja i prenosa sredstava;

- utvrđuje krajnji rok za realizaciju programa/projekta u skladu sa javnim konkursom;

- obavezuje udruženje da Sekretarijatu pruža dokaze o dinamici realizacije i namenskom utrošku sredstava, a po zahtevu Sekretarijata;

- obavezuje udruženje da po realizaciji programa/projekta dostavi izveštaj na obrascu čije elemente utvrđuje Sekretarijat u okviru dokumentacije za javni konkurs;

- utvrđuje način i postupak vraćanja sredstava dodeljenih za sufinansiranje programa/projekata u slučaju da udruženje dobijena sredstva ne koristi namenski za realizovanje odobrenog programa/ projekta, i

- određuju i druga pitanja koja su od značaja za realizaciju izabranog programa/projekta udruženja.

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".