PRAVILNIK
O BLIŽIM USLOVIMA I KRITERIJUMIMA STIPENDIRANJA ZA SPORTSKO USAVRŠAVANJE PERSPEKTIVNIH I MLADIH TALENTOVANIH SPORTISTA AMATERA

("Sl. list grada Beograda", br. 4/2020)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se bliži uslovi i kriterijumi stipendiranja iz budžeta Grada Beograda, za sportsko usavršavanje kategorisanih perspektivnih i talentovanih sportista amatera starosti od 15 do 23 godine.

Član 2

Perspektivni sportista jeste maloletni sportista koji je na osnovu ostvarenih sportskih rezultata rangiran, u skladu sa Nacionalnom kategorizacijom sportista, u kategoriju perspektivnih sportista.

Talentovani sportista jeste punoletni sportista koji je na osnovu ostvarenih sportskih rezultata rangiran, u skladu sa Nacionalnom kategorizacijom sportista, u kategoriju talentovanih sportista.

Pravo na stipendiju iz budžeta Grada Beograda može ostvariti kategorisani talentovani sportista starosti do 23 godine - mladi talentovani sportista amater.

Član 3

Perspektivni sportista i mladi talentovani sportista amater može dobiti stipendiju za sportsko usavršavanje ako su ispunjeni sledeći uslovi:

1. da je u pitanju sportista amater;

2. da je sportista državljanin Republike Srbije;

3. da u godini ostvarivanja rezultata sportista ima prebivalište na teritoriji grada Beograda minimum godinu dana;

4. da u tekućoj godini nije dobio stipendiju od drugih nivoa vlasti u Republici Srbiji;

5. da je sportista u tekućoj godini rangiran u skladu sa članom 139. i članom 140. stav 2. Zakona o sportu;

6. da ga njegova sportska organizacija predloži za dobijanje stipendije;

7. da se u tekućoj godini i dalje bavi sportskim aktivnostima u sportskim organizacijama u gradu Beogradu;

8. da ispunjava obaveze prema nacionalnoj i gradskoj sportskoj reprezentaciji u koju je pozvan;

9. da mu je utvrđena zdravstvena sposobnost za obavljanje sportskih aktivnosti u skladu sa Zakonom o sportu;

10. da poštuje antidoping pravila propisana Zakonom o sprečavanju dopinga u sportu;

11. da je njegovo ponašanje na sportskim terenima i izvan njih u skladu sa sportskim duhom i fer plejom.

Član 4

Pravo na stipendiju prestaje kada sportista prestane da ispunjava uslove iz člana 3. ovog pravilnika.

Član 5

Broj stipendija koje mogu dobiti perspektivni sportisti i mladi talentovani sportisti amateri za sportsko usavršavanje istog nacionalnog granskog sportskog saveza određuje se prema rangu sporta utvrđenom Nacionalnom kategorizacijom sportova, i to:

1) prva kategorija sportova do 10 stipendija po savezu;

2) druga kategorija sportova do pet stipendija po savezu.

Za ekipne sportove, prve i druge kategorije sportova, utvrđuje se kvota po selekcijama, na predlog nadležnog nacionalnog granskog sportskog saveza, u skladu sa postignutim rezultatima.

Član 6

Zamenik načelnika Gradske uprave Grada Beograda, sekretar Sekretarijata za sport i omladinu, u skladu sa Finansijskim planom prihoda i rashoda za tekuću godinu, donosi rešenje o određivanju visine mesečnog iznosa stipendija za sportsko usavršavanje perspektivnih sportista i mladih talentovanih sportista amatera za tekuću godinu, i to za: zaslužnog sportistu, sportistu međunarodnog ranga i sportistu nacionalnog ranga.

Član 7

Prijava godišnjeg programa za stipendiranje za sportsko usavršavanje kategorisanih perspektivnih i mladih talentovanih sportista amatera, podnosi se na aplikaconom formularu za dodelu stipendija za sportsko usavršavanje perspektivnih i mladih talentovanih sportista amatera.

Aplikacioni formular za dodelu stipendija za sportsko usavršavanje perspektivnih i mladih talentovanih sportista amatera čini sastavni deo ovog pravilnika (Prilog 1).

Prilog 1 sadrži četiri obrasca, i to:

Obrazac 1 - Podaci o Gradskom granskom sportskom savezu sa spiskom sportista predloženih za stipendiranje sportskog usavršavanja perspektivnih i mladih talentovanih sportista amatera;

Obrazac 1a - Spisak sportista predloženih za stipendiranje sportskog usavršavanja perspektivnih i mladih talentovanih sportista amatera;

Obrazac 2 - Podaci o sportisti za kojeg se predlaže dodela stipendije;

Obrazac 3 - Izjava o ispunjenosti uslova.

Član 8

Nacionalni granski sportski savez dostavlja spisak kategorisanih sportista - stipendista, gradskom granskom sportskom savezu.

Gradski granski sportski savez na osnovu spiska kategorisanih sportista - stipendista iz stava 1. ovog člana, dostavlja Sportskom savezu Beograda spisak predloženih stipendista na aplikacionom formularu za dodelu stipendija za sportsko usavršavanje perspektivnih i mladih talentovanih sportista amatera za svakog sportistu.

Sportski savez Beograda nakon izvršenog pregleda spisak predloženih stipendista, koji su dostavili gradski granski sportski savezi, isti dostavlja Sekretarijatu za sport i omladinu.

Nakon izvršene provere podataka za sve predložene stipendiste, Komisija u oblasti sporta, koju obrazuje gradonačelnik grada Beograda, donosi odluku o odobravanju programa.

Član 9

Sekretarijat za sport i omladinu sa Gradskim granskim sportskim savezima zaključuje ugovore o obezbeđivanju sredstava Grada Beograda za isplatu stipendija za sportsko usavršavanje perspektivnih i mladih talentovanih sportista amatera u tekućoj godini u Beogradu.

Na osnovu ugovora iz stava 1. ovog člana, Gradski granski sportski savezi zaključuju ugovore sa stipendistima, na osnovu kojih im isplaćuju novčana sredstva na ime priznatog prava na stipendiju.

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o bližim uslovima i kriterijumima stipendiranja za sportsko usavršavanje perspektivnih i mladih talentovanih sportista amatera broj XX-01-66-12/18 od 19. januara 2018. godine.

Prilog 1, koji je sastavni deo ovog pravilnika, objavljen u "Sl. listu grada Beograda", br. 4/2020, možete pogledati OVDE