UREDBA
O BEZBEDNOSTI I ZAŠTITI DECE PRI KORIŠĆENJU INFORMACIONO-KOMUNIKACIONIH TEHNOLOGIJA

("Sl. glasnik RS", br. 13/2020)

Predmet Uredbe

Član 1

Ovom uredbom uređuju se mere za bezbednost i zaštitu dece na internetu kao aktivnosti od javnog interesa, i to putem edukacije i informisanja dece, roditelja i drugih zakonskih zastupnika i nastavnika o prednostima, rizicima i načinima bezbednog korišćenja interneta, kao i postupanje u slučaju narušavanja ili ugrožavanja bezbednosti dece na internetu koje se prijavljuje putem jedinstvenog mesta za pružanje saveta i prijem prijava u vezi sa bezbednošću i zaštitom dece na internetu.

Cilj Uredbe

Član 2

Cilj Uredbe je da se:

1) podigne nivo svesti i znanja o prednostima i rizicima korišćenja interneta i načinima bezbednog korišćenja interneta;

2) unaprede digitalne kompetencije dece, odnosno učenika, roditelja i drugih zakonskih zastupnika i nastavnika (u daljem tekstu: dece, roditelja i nastavnika);

3) unapredi međuresorna saradnja u oblasti bezbednosti i zaštite dece na internetu.

Preventivne mere za bezbednost i zaštitu dece na internetu

Član 3

Ministarstvo nadležno za poslove informacione bezbednosti (u daljem tekstu: Ministarstvo) preduzima preventivne mere za bezbednost i zaštitu dece na internetu, kao aktivnosti od javnog interesa, putem:

1) edukacije i informisanja dece, roditelja i nastavnika;

2) jedinstvenog mesta za pružanje saveta i prijem prijava u vezi sa bezbednošću i zaštitom dece na internetu.

Edukacija i informisanje dece, roditelja i nastavnika

Član 4

Predmet edukacije i informisanja dece, roditelja i nastavnika su:

1) prednosti korišćenja interneta;

2) rizici korišćenja interneta;

3) načini bezbednog korišćenja interneta.

Ministarstvo sprovodi aktivnosti iz stava 1. ovog člana u saradnji sa nadležnim organima i institucijama, školama, medijima, civilnim i privatnim sektorom, akademskom zajednicom, istaknutim pojedincima u oblasti savremenog stvaralaštva i kreativne industrije i drugim zainteresovanim subjektima.

Kada se aktivnosti iz stava 1. ovog člana organizuju u školi, škola obezbeđuje prisustvo dece i nastavnika, a roditelje poziva da prisustvuju i ukazuje im na značaj njihovog učešća u edukativnim aktivnostima koje sprovodi Ministarstvo.

Javni medijski servis, u saradnji sa Ministarstvom, promoviše i emituje programske sadržaje u javnom interesu koji se odnose na bezbednost i zaštitu dece na internetu, a sve u skladu sa propisima kojima se uređuje javni medijski servis i javno informisanje i ovom uredbom.

Ministarstvo u saradnji sa ostalim pružaocima medijskih usluga radi na promociji i podsticanju emitovanja programskih sadržaja u javnom interesu koji se odnose na bezbednost i zaštitu dece na internetu, a sve u skladu sa propisima i ovom uredbom, profesionalnim i etičkim standardima i principima društveno odgovornog poslovanja.

Jedinstveno mesto za pružanje saveta i prijem prijava u vezi sa bezbednošću i zaštitom dece na internetu

Član 5

U cilju podizanja nivoa svesti i znanja o bezbednosti i zaštiti dece na internetu, Ministarstvo preduzima aktivnosti koje obuhvataju pružanje saveta i informacija deci, roditeljima i nastavnicima o prednostima, rizicima i bezbednim načinima korišćenja interneta, a naročito o riziku prekomerne upotrebe savremenih tehnologija i interneta, riziku zanemarivanja i zapostavljanja dece, rizičnom ponašanju na internetu i njegovim posledicama (stupanje u kontakt sa nepoznatim licima, deljenje sadržaja na internetu, narušavanje privatnosti i sigurnosti podataka i sl.) i drugim pojavama i opasnostima na internetu, kao što su igre izazova, vršnjačko nasilje, uznemiravanje i vrbovanje dece, ucene, pretnje, eksploatacija dece, dečija pornografija, slanje ili postavljanje fotografija, poruka ili video snimaka sa eksplicitnim seksualnim sadržajem (eng. sexting), pedofilija, trgovina ljudima i sl.

Ministarstvo omogućava prijem prijava štetnog i neprimerenog sadržaja i ponašanja na internetu, odnosno prijavljivanje ugroženosti prava i interesa dece.

Pružanje saveta i informacija iz stava 1. ovog člana, kao i prijem prijava iz stava 2. ovog člana obavlja se telefonskim i elektronskim putem (preko obrasca na veb prezentaciji, socijalnih mreža i sl.).

O pruženim savetima, odnosno informacijama, kao i o podnetim prijavama Ministarstvo vodi evidenciju u elektronskom obliku. Evidencija sadrži podatke o licu koje se obratilo Ministarstvu u skladu sa zakonom koji uređuje informacionu bezbednost, datumu prijema prijave ili zahteva za pružanjem saveta, odnosno informacije, kao i podatke o pruženom savetu, odnosno informaciji ili načinu postupanja po podnetoj prijavi.

Postupanje po prijemu prijave

Član 6

U zavisnosti od vrste ugroženosti prava i interesa deteta, Ministarstvo u najkraćem roku prosleđuje:

1) prijavu nadležnom javnom tužilaštvu, ako navodi iz prijave upućuju na postojanje krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti, a informaciju o podnetoj prijavi ministarstvu nadležnom za unutrašnje poslove (organizacionoj jedinici nadležnoj za suzbijanje visokotehnološkog kriminala), u cilju informisanja;

2) prijavu nadležnom centru za socijalni rad, ako navodi iz prijave upućuju na povredu prava, zdravstvenog statusa, dobrobiti, odnosno opšteg integriteta deteta;

3) obaveštenje nadležnom domu zdravlja, ako navodi iz prijave upućuju na rizik prekomerne upotrebe savremenih tehnologija i interneta i postojanje štetnih posledica;

4) prijavu inspekciji za informacionu bezbednost ukoliko navodi iz prijave upućuju na narušavanje bezbednosti informaciono-komunikacionog sistema od posebnog značaja ili neodgovarajuće postupanje operatora informaciono-komunikacionog sistema od posebnog značaja;

5) prijavu ministarstvu nadležnom za poslove obrazovanja i vaspitanja, ako navodi iz prijave ukazuju na postojanje digitalnog nasilja od strane vršnjaka ili drugih lica u školi, kao i na zlostavljanje deteta zloupotrebom informaciono-komunikacionih tehnologija, koje prijavu upućuje školi na dalju nadležnost i postupanje u skladu sa propisima koji uređuju postupanje ustanove u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje;

6) obaveštenje administratoru veb prezentacije u slučaju da navodi iz prijave upućuju na neprimeren ili štetan sadržaj.

U postupanju po prosleđenim prijavama, nadležni organi i ustanove iz stava 1. ovog člana primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje elektronska trgovina, ukoliko navodi iz prijave ukazuju na postojanje nedopuštenog sadržaja na internetu.

Postupanje centara za socijalni rad i domova zdravlja

Član 7

Nakon prijema prijave iz člana 6. stav 1. tačka 2) ove uredbe, nadležni centar za socijalni rad vrši procenu adekvatnosti staranja o detetu (roditelj, staratelj, hranitelj), utvrđuje rizike po razvoj i bezbednost deteta uticajem štetnih i neprimerenih sadržaja informaciono-komunikacionih tehnologija na dete, pruža pomoć i podršku detetu i porodici i, po potrebi, preduzima mere nadzora i kontrole u odnosu na lica koja se staraju o detetu i pokreće odgovarajuće postupke za zaštitu prava deteta u skladu sa zakonom.

Nakon prijema obaveštenja iz člana 6. stav 1. tačka 3) ove uredbe, nadležni dom zdravlja koji može da pruži stručnu pomoć utvrđuje, ukoliko postoji prethodna saglasnost pacijenta, odnosno njegovog zakonskog zastupnika ili staratelja, da li postoji rizik stvaranja zavisnosti ili je stvorena zavisnost od korišćenja savremenih tehnologija i interneta, i pruža pomoć u skladu sa zakonom i profesionalnom etikom.

Zaposleni u centrima za socijalni rad i domovima zdravlja dužni su da se upoznaju sa rizicima i štetnim posledicama koji mogu da nastanu za decu upotrebom interneta i savremenih tehnologija i obučavaju se o načinima pružanja pomoći deci u slučaju nastanka štetnih posledica.

Međuresorna saradnja i izveštavanje

Član 8

Organi i institucije nadležne za primenu i postupanje po ovoj uredbi, međusobno sarađuju i razmenjuju znanja i iskustva u oblasti bezbednosti i zaštite dece pri korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija u cilju unapređenja preventivnih mera za bezbednost i zaštitu dece na internetu, kao aktivnosti od javnog interesa.

Nadležni državni organi i ustanove zdravstvene i socijalne zaštite, proveravaju navode iz prijava koje su im prosleđene na dalju nadležnost i postupanje u skladu sa članom 6. ove uredbe i o preduzetim merama obaveštavaju Ministarstvo.

Obaveštavanje iz stava 2. ovog člana vrši se elektronskim putem, dostavljanjem kvartalnih izveštaja Ministarstvu u roku od deset dana od dana isteka kvartala.

Godišnji izveštaj

Član 9

Jednom godišnje, najkasnije do kraja marta tekuće godine za prethodnu godinu, Ministarstvo sačinjava i na veb prezentaciji objavljuje izveštaj o radu jedinstvenog mesta za pružanje saveta i prijem prijava u vezi bezbednosti i zaštite dece na internetu.

Prestanak važenja ranijeg propisa

Član 10

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o bezbednosti i zaštiti dece pri korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija ("Službeni glasnik RS", broj 61/16).

Završna odredba

Član 11

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".