PRAVILNIK
O USLOVIMA I NAČINU OBAVLJANJA UGOSTITELJSKE DELATNOSTI, KAO I O NAČINU PRUŽANJA UGOSTITELJSKIH USLUGA U OBJEKTIMA DOMAĆE RADINOSTI I SEOSKOG TURISTIČKOG DOMAĆINSTVA

("Sl. glasnik RS", br. 13/2020)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi i način obavljanja ugostiteljske delatnosti, kao i način pružanja ugostiteljskih usluga u objektima domaće radinosti i seoskog turističkog domaćinstva.

Član 2

Ugostiteljsku delatnost u objektima domaće radinosti (kuća, apartman i soba) i seoskog turističkog domaćinstva (u daljem tekstu: ugostiteljski objekat) obavlja privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik, a pod propisanim uslovima i fizičko lice (u daljem tekstu: ugostitelj).

Privredno društvo, drugo pravno lice i preduzetnik ugostiteljsku delatnost u ugostiteljskom objektu u pogledu smeštajnih kapaciteta i vrste ugostiteljskih usluga, obavlja bez ograničenja.

Fizičko lice, kao ugostitelj ugostiteljsku delatnost u ugostiteljskom objektu u pogledu smeštajnih kapaciteta i vrste ugostiteljskih usluga, obavlja u skladu sa zakonom kojim se uređuje ugostiteljstvo (u daljem tekstu: zakon).

Maksimalan broj individualnih ležajeva ugostiteljskog objekta, odnosno kamp parcela u seoskom turističkom domaćinstvu, u kojima fizičko lice obavlja ugostiteljsku delatnost odnosi se na celu teritoriju Republike Srbije.

Član 3

Ugostitelj pre početka obavljanja ugostiteljske delatnosti u ugostiteljskom objektu pribavlja rešenje o kategorizaciji, u skladu sa zakonom.

Ako se u roku važenja rešenja o kategorizaciji dođe do promene ugostitelja, kategorije, broja smeštajnih kapaciteta, broja individualnih ležaja i dr, ugostitelj podnosi novi zahtev za izdavanje novog rešenja kojim se ugostiteljski objekat kategoriše.

Fizičko lice na koga glasi rešenje o kategorizaciji ugostiteljskog objekta ne može drugom fizičkom licu da ustupi obavljanje ugostiteljske delatnosti.

Član 4

Ugostiteljsku delatnost u ugostiteljskom objektu ugostitelj obavlja u smeštajnim kapacitetima, u onom broju individualnih ležaja koji su navedeni u rešenju o kategorizaciji.

Izuzetno od stava 1. ovog člana ugostitelj može korisniku usluge na njegov zahtev da obezbedi pomoćni ležaj.

U slučaju iz stava 2. ovog člana fizičko lice ne može da poveća broj korisnika usluga u pogledu maksimalnog kapaciteta individualnih ležaja, propisanog zakonom.

Član 5

Član porodičnog domaćinstva vlasnika, odnosno suvlasnika ugostiteljskog objekta može da pruža ugostiteljske usluge do maksimalnog kapaciteta individualnih ležaja, propisanog zakonom.

U slučaju da vlasnik, odnosno suvlasnik poseduje rešenje o kategorizaciji ugostiteljskog objekta, sa određenim brojem individualnih ležaja, odnosno kamp parcela, član porodičnog domaćinstva vlasnika, odnosno suvlasnika u drugom ugostiteljskom objektu može da pruža ugostiteljske usluge samo do maksimalnog kapaciteta propisanog za vlasnika, odnosno suvlasnika.

U slučaju iz stava 2. ovog člana ukupni smeštajni kapaciteti ne mogu biti veći od 30 individualnih ležajeva, odnosno za najviše 30 korisnika, a u seoskom turističkom domaćinstvu do 20 kamp parcela, za najviše 30 korisnika usluga.

Član 6

Fizičko lice koji ugostiteljske usluge pruža neposredno, po završetku pružanja usluge smeštaja korisniku usluge smeštaja (u daljem tekstu: korisnik), izdaje poseban račun, koji sadrži sve elemente propisane zakonom.

Poseban račun iz stava 1. ovog člana fizičko lice svojeručno potpisuje.

Fizičko lice može da vrši prodaju smeštajnih kapaciteta u ugostiteljskom objektu domaće radinosti i seoskog turističkog domaćinstva preko posrednika.

Ugovor zaključen sa posrednikom se radi evidentiranja dostavlja nadležnom organu jedinice lokalne samouprave.

Posrednik iz stava 3. ovog člana je privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik.

U slučaju iz stava 3. ovog člana posrednik izdaje propisan račun.

Račun iz st. 1. i 6. ovog člana ne sadrži iskazan iznos boravišne takse.

Član 7

U slučaju da se račun izdaje štampanjem iz kompjutera, fizičko lice ga štampa, potpisuje i jedan primerak uručuje korisniku, a drugi po hronološkom redu odlaže u poseban registar.

U slučaju da se račun izdaje preko blok računa sa numeracijom, koji se popunjava u dva primerka, fizičko lice jedan primerak uručuje korisniku, a drugi primerak ostaje u bloku i čuva se po hronološkom redu.

Član 8

Fizičko lice koje pruža ugostiteljske usluge u ugostiteljskom objektu mora da ispunjava zdravstvene uslove saglasno propisima kojima se uređuje zdravstvena zaštita.

Fizičko lice koje u ugostiteljskom objektu seoskog turističkog domaćinstva pruža i ugostiteljske usluge ishrane, pića i napitaka, pored uslova iz stava 1. ovog člana mora da ispunjava zdravstvene uslove saglasno propisima kojima se uređuje zaštita stanovništva od zaraznih bolesti i da poseduje sanitarnu knjižicu kao dokaz o obavljenom zdravstvenom pregledu.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".