PRAVILNIK
O DODELI SREDSTAVA ZA PODSTICAJ I RAZVOJ MLADIH TALENATA GRADA KIKINDE

("Sl. list grada Kikinde", br. 1/2020)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Pravilnikom o postupku dodele sredstava za podsticaj i razvoj mladih talenata grada Kikinde (u daljem tekstu: Pravilnik) bliže se uređuju način, merila i kriterijumi za podršku mladim talentima sa teritorije grada Kikinde.

Član 2

Finansiranje i sufinansiranje u smislu ovog pravilnika podrazumeva odobravanje novčanih sredstva po osnovu raspisanog konkursa grada Kikinde za mlade talente, koje raspisuje gradonačelnik grada Kikinde.

Član 3

Pravo na finansijsku podršku imaju mladi talenti na osnovu podnetog zahteva na prijavnom obrascu, ukoliko ispunjavaju opšte i posebne uslove.

Svi pojmovi upotrebljeni u ovom pravilniku su u muškom gramatičkom rodu i obuhvataju muški i ženski rod lica na koja se odnosi.

II TALENTI - OPŠTI I POSEBNI USLOVI

OPŠTI USLOVI

Član 4

Pravo na finansijsku podršku, pomoć ili podsticaj imaju mladi talenti u svim oblastima koji ispunjavaju sledeće opšte uslove:

1. Da je podnosilac molbe državljanin Republike Srbije;

2. Da podnosilac molbe ima prebivalište na teritoriji grada Kikinde, najmanje godinu dana do dana podnošenja iste.

POSEBNI USLOVI

Član 5

U oblasti obrazovanja, talentima se može odobriti finansiranje, sufinasiranje, podrška, pomoć ili podsticaj u smislu ovog pravilnika na osnovu:

1. Ostvarenog uspeha u prethodnoj školskoj godini;

2. Nagrada osvojenih na republičkim, međunarodnim takmičenjima i olimpijadama znanja u vidu prvog, drugog ili trećeg mesta u individualnoj ili ekipnoj kategoriji, ukoliko su republička takmičenja utvrđena kalendarom takmičenja resornog ministarstva, a međunarodna takmičenja i olimpijade odgovaraju nastavnim predmetima;

3. Drugih izuzetnih rezultata postignutih na takmičenjima različitog karaktera;

4. Izuzetnih projekata pojedinaca ili drugih podnosilaca;

5. Drugih izuzetnih rezultata u oblasti nauke različitog karaktera.

U oblasti nauke, talentima se može odobriti finansiranje, sufinansiranje, podrška, pomoć ili podsticaj u smislu ovog pravilnika na osnovu:

1. Ostvarenog uspeha u prethodnoj školskoj godini;

2. Nagrada osvojenih na republičkim, međunarodnim i svetskim nadmetanjima u oblasti nauke;

3. Drugih izuzetnih rezultata postignutih na takmičenjima različitog karaktera;

4. Izuzetnih projekata pojedinaca ili drugih podnosilaca;

5. Zvanično priznatih pronalazačkih, autorskih ili inovatorskih radova;

6. Naučno - istraživačkih radova, seminarskih radova i slično;

7. Drugih izuzetnih rezultata u oblasti nauke različitog karaktera.

U oblasti kulture i umetnosti, talentima se može odobriti finansiranje, sufinansiranje, podrška, pomoć ili podsticaj u smislu ovog pravilnika na osnovu:

1. Ostvarenog uspeha u prethodnoj godini;

2. Nagrada osvojenih na republičkom, internacionalnom, međunarodnom ili svetskom nivou u vidu laureata, prvog, drugog ili trećeg mesta ili druge nagrade;

3. Drugih izuzetnih rezultata postignutih na takmičenjima različitog karaktera;

4. Izuzetnih projekata pojedinaca ili drugih podnosilaca;

5. Zvanično priznatih pronalazačkih, autorskih ili inovatorskih radova;

6. Naučno - istraživačkih radova, seminarskih radova i slično;

7. Drugih izuzetnih rezultata u oblasti kulture i umetnosti različitog karaktera.

Nagradno putovanje za učenike završenih razreda osnovnih i srednjih škola

Pravo na nagradno putovanje ostvaruju učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola koji su dobitnici titule "Učenik generacije", a na osnovu zvaničnog izveštaja o postignutom uspehu, koji osnovne i srednje škole dostavljaju imenovanoj komisiji. Uslov je da ispunjavaju opšte uslove ovog Pravilnika.

Istraživačka stanica Petnica

Pravo na finansijsku podršku imaju učenici srednjih škola koji su pohađali seminare u istraživačkoj stanici "Petnica" na zimskom i letnjem seminaru. Učenici koji konkurišu moraju da imaju potvrdu iz istraživačke stanice "Petnica" o učestvovanju na zimskom i letnjem seminaru.

Član 6

U drugim srodnim oblastim, neophodno je da je po pojedinačnoj molbi od strane nadležnog tela odlučeno da je pružanje podrške i pomoći svrsishodno i da je u skladu sa odredbama Pravilnika finansiranje ili sufinansiranje moguće odobriti.

Član 7

Podnosiocima prijava koji traže finansijsku pomoć za ostvarivanje aktivnosti nakon podnetog zahteva, a nisu ostvarili rezultate na takmičenjima, mogu se dodeliti sredstva, u zavisnosti od uspeha u prethodnoj školskoj godini na gore opisan način ili u svim drugim slučajevima ukoliko telo nadležno za postupanje po zahtevu oceni da je to svrsishodno.

III ZAHTEV ZA PRUŽANJE PODRŠKE, POMOĆI I PODSTICAJA

Član 9

Zahtev za podršku, pomoć i podsticaj talenata podnosi se u toku cele godine.

Zahtev podnosi fizičko lice ili pravno lice u ime i za račun fizičkog lica.

Zahtev se podnosi za jedno lice.

Preuzimanje i prijem zahteva se vrši do utroška sredstava opredeljenim budžetom Grada Kikinde za ove namene.

Član 10

Zahtev se podnosi u pisanoj formi, na pisarnici Gradske uprave.

Zahtev obavezno sadrži: oblast, dokaze o ispunjenim opštim i posebnim uslovima, vidi iznos potrebne podrške, pomoći i podsticaja.

IV KOMISIJA ZA PODRŠKU, POMOĆ I PODSTICAJ TALENATA

Član 11

Gradonačelnik posebnim rešenjem obrazuje Komisiju za podršku, pomoć i podsticaj talenata u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, umetnosti i drugih srodnih oblasti (u daljem tekstu: Komisiju), sa mandatom od 1 godine. Komisija ima 3 člana.

Iz redova članova Komisije imenuje se predsednik i zamenik predsednika.

Radom Komisije rukovodi predsednik Komisije, a u slučaju njegove sprečenosti da obavlja dužnost i odsutnosti, zamenjuje ga predsednik Komisije.

Član 12

Komisija je nadležna da prispele zahteve razmatra, proverava potrebnu dokumentaciju, donese rešenje o odbacivanju zahteva, kao i da donese predloge konačnih rešenja, odnosno rešenjem odbije zahtev ili odluči o vrsti odobrene podrške, pomoći i podsticaja.

Član 13

Sredstva odobrena kao podrška, pomoć ili podsticaj za talente u smislu ovog pravilnika uplaćuju se na račun podnosioca i obezbeđuju se u Budžetu grada Kikinde.

Sredstva iz stava 1. ovog člana uplaćuju se na račun punoletnog podnosioca molbe ili njegovog zakonskog zastupnika ili staratelja, ukoliko je podnosilac maloletno lice.

Član 14

Nakon uplate sredstava, podnosilac zahteva dužan je da u roku od 30 dana od dana sticanja uslova za pravdanje odobrenih i uplaćenih sredstava, opravda vid i iznos pružene podrške, pomoći i podsticaja.

Podnosilac zahteva iz stava 1. ovog člana se poziva na zahtev koji je podneo i prilaže dokaze koji u potpunosti moraju opravdati odobrena i uplaćena sredstva s obzirom na okolnosti konkretnog slučaja, u suprotnom grad Kikinda zadržava pravo povrata odobrenih i uplaćenih sredstava.