ODLUKA
O POMOĆI DETETU I UČENIKU SA SMETNJAMA U RAZVOJU

("Sl. list grada Kraljeva", br. 36/2019)

Član 1

Ovom odlukom reguliše se obezbeđivanje sredstava iz budžeta grada Kraljeva za decu pripremnog predškolskog programa i osnovnoškolskog uzrasta koja pohađaju škole za gluva, nagluva, slepa i slabovida lica i školu za osnovno i srednje obrazovanje, kao i za decu i učenike koja prema mišljenju Interresorne komisije koriste meru dodatne podrške obezbeđivanje ličnog pratioca, ili meru dodatne podrške donošenje individualnog obrazovnog plana (IOP2), a ne pohađaju navedene škole.

Član 2

Grad Kraljevo obezbeđuje sredstva za prevoz, domski smeštaj, ishranu i školu u prirodi učenicima koji imaju prebivalište na teritoriji grada Kraljeva, za koje se na osnovu mišljenja Interresorne komisije utvrdi potreba pohađanja osnovne škole za gluva, nagluva, slepa i slabovida lica ukoliko na području Grada nema odgovarajuće škole.

Naknada za prevoz pripada roditelju deteta kada dovodi dete u školu i odvodi ga iz škole.

Sredstva za prevoz, ishranu i domski smeštaj učenika srednjih škola iz člana 2. ove odluke obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije u skladu sa zakonom.

Član 3

Iz budžeta Grada obezbeđuju se sredstva za prevoz, užinu i školu u prirodi za decu sa smetnjama u razvoju koja prema mišljenju Interresorne komisije koriste meru dodatne podrške obezbeđivanje ličnog pratioca.

Grad obezbeđuje sredstva za užinu deci i učenicima koja koriste meru dodatne podrške donošenje individualnog obrazovnog plana (IOP2).

Grad subvencioniše do nivoa socijalne sigurnosti školu u prirodi deci i učenicima koja koriste meru dodatne podrške donošenje individualnog obrazovnog plana (IOP2), a čiji prihodi po članu porodice ne prelaze dvostruki nivo socijalne sigurnosti za pojedinca, a ne pohađaju škole iz člana 2. ove odluke.

Iz budžeta Grada obezbeđuje se naknada za prevoz roditelja kada dovodi dete u školu i odvodi ga iz škole.

Član 4

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o pomoći deci sa posebnim potrebama ("Službeni list grada Kraljeva", broj 20/11).

Član 5

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".