UREDBA
O EVROPSKOJ ELEKTRONSKOJ NAPLATI PUTARINE

("Sl. glasnik RS", br. 14/2020)

Član 1

Ovom uredbom propisuje se način uspostavljanja i primene, odnosno funkcionisanja sistema Evropske elektronske naplate putarine (u daljem tekstu: EENP), postupanje upravljača državnog puta i pružaoca usluge EENP.

Član 2

EENP je sistem elektronske naplate putarine na teritoriji Evropske unije koji omogućava korisniku državnog puta da, na osnovu ugovora zaključenog sa pružaocem usluge EENP, stekne status korisnika usluge EENP.

Član 3

Upravljač državnog puta, najkasnije do dana pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji, obezbeđuje uslove za zaključivanje ugovora sa pružaocem usluge EENP u Evropskoj uniji, čime će omogućiti korisnicima plaćanje putarine na način propisan članom 2. ove uredbe.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana određuje se način obrade transakcija na naplatnim stanicama, finansijski obračun, postupci za pregled podataka o transakcijama, posebno u slučaju zakazivanja ili kvara opreme, kontrolni sistemi, mogućnost prinudnog izvršenja i osiguranja plaćanja.

Član 4

Korisnici usluge EENP mogu ugovoriti način plaćanja putarine putem EENP s bilo kojim pružaocem usluge EENP, bez obzira na državljanstvo korisnika, državu u kojoj korisnik ima boravište i državu u kojoj je registrovano vozilo.

Smatra se da je korisnik EENP plaćanjem putarine pružaocu usluge EENP sa kojim ima zaključen ugovor, ispunio obavezu plaćanja korisnika usluge prema nadležnom subjektu za naplatu putarine.

Član 5

Upravljač državnog puta, koji je istovremeno i pružalac usluge EENP, vodi odvojeno poslovne knjige za EENP kako bi se posebno iskazao račun dobiti i gubitka u vezi sa plaćanjem putarine putem EENP.

Član 6

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a počinje da se primenjuje danom pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji.