ODLUKA
O OBAVLJANJU DIMNIČARSKIH USLUGA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 19/2019)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način obavljanja dimničarskih usluga na teritoriji grada Požarevca, prava i obaveze vršioca komunalne delatnosti i korisnika usluga na teritoriji grada Požarevca (u daljem tekstu: Grad), obim i kvalitet komunalnih usluga, finansiranje obavljanja dimničarskih usluga, mere zabrane, nadzor nad vršenjem dimničarskih usluga, kao i druga pitanja vezana za obavljanje delatnosti.

Pod teritorijom Grada u smislu ove odluke podrazumevaju se pored naseljenog mesta Požarevca i sva ostala naseljena mesta koja obuhvata teritorija grada Požarevca, saglasno Zakonu.

Svi pojmovi upotrebljeni u ovoj odluci u muškom gramatičkom rodu obuhvataju muški i ženski rod lica na koja se odnose.

Član 2

Komunalna delatnost vršenja dimničarskih usluga obuhvata:

- čišćenje i kontrolu dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja i ventilacionih kanala i uređaja,

- vađenje i spaljivanje čađi u dimovodnim objektima,

- pregled novoizgrađenih i dograđenih dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja i

- merenje emisije dimnih gasova i utvrđivanje stepena korisnosti ložnog uređaja, osim u slučajevima kada navedene poslove obavljaju lica ili preduzetnici ovlašćeni u skladu sa zakonom kojim je uređena oblast cevovodnog transporta gasovitih i tečnih ugljovodonika i distribucije gasovitih ugljovodonika, kao i zakonom kojim je uređena oblast efikasnog korišćenja energije.

II USLOVI I NAČIN OBAVLJANJA KOMUNALNE DELATNOSTI

Član 3

Dimničarska usluga obavlja se u cilju obezbeđivanja ispravnog funkcionisanja dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja, ventilacionih kanala i uređaja, preventivne zaštite života i imovine od požara, zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i sprečavanja zagađenja vazduha.

Član 4

Korisnik dimničarske usluge je fizičko ili pravno lice koje je vlasnik, odnosno korisnik stana u stambenoj zgradi, vlasnik, odnosno korisnik porodične stambene zgrade i vlasnik, odnosno korisnik poslovnog prostora i objekata u kojima se nalaze dimovodni objekti, rezervni dimovodni objekti, ložišni uređaji, ventilacioni kanali i uređaji (u daljem tekstu: korisnik usluge).

Član 5

Dimničarske usluge obavlja Javno komunalno preduzeće "Komunalne službe" Požarevac, u skladu sa uslovima propisanim Uredbom o načinu i uslovima za otpočinjanje obavljanja komunalne delatnosti ("Službeni glasnik RS", br. 13/18, 66/18 i 51/19).

Član 6

Pružanje dimničarskih usluga vrši se prema Godišnjem programu održavanja vršioca delatnosti kome je povereno obavljanje ove komunalne delatnosti.

Program iz stava 1. ovog člana donosi vršilac delatnosti i dostavlja Gradskom veću Grada Požarevca u roku koji je određen zakonom i odlukom o osnivanju ili ugovorom o poveravanju.

Saglasnost na Program iz stava 1. ovog člana daje Gradsko veće Grada Požarevca.

Dimničarske usluge definisane ovom odlukom mogu se vršiti i u kraćim vremenskim razmacima, ako to zatraži korisnik ili nadležni organ.

Član 7

Redovna kontrola i čišćenje dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja vrši se u skladu sa Programom, u sledećim vremenskim razmacima:

1. jednom mesečno u toku cele godine dimnjaci i ložišni objekti i uređaji koji pripadaju instalacijama za masovno spremanje hrane (u hotelima, bolnicama, pekarama, domovima, klanicama itd.).

2. dva puta u periodu od 15. oktobra do 30. aprila dimnjaci, dimovodne cevi i ložišta za parno i etažno grejanje stambenih prostorija privatnih lica, koji su u upotrebi.

3. jednom mesečno u vremenskom intervalu od 15. oktobra do 30. aprila dimnjaci, dimovodne cevi i ložišta za parno i etažno grejanje i ostale instalacije za zajedničko grejanje u stambenim i poslovnim zgradama, dimnjaci i dimovodne cevi industrijskih i zanatskih postrojenja i njihova ložišta, kao i njima slični objekti i uređaji koji se koriste.

4. jednom godišnje - dimnjaci ciglana i crepana.

Rezervni dimnjaci i dimnjaci koji se ne koriste stalno, odnosno na koji nisu priključeni ložišni uređaji, kontrolišu se i čiste jednom u tri godine.

Član 8

Redovna kontrola i čišćenje ventilacionih kanala i uređaja vrši se u skladu sa Programom, u sledećim vremenskim razmacima:

1) jednom u tri godine za vertikalni glavni (primarni) ventilacioni kanal i centralni ventilacioni uređaj, koji je namenjen isključivo za glavni (primarni) kanal i nalazi se na njegovom vrhu, u porodičnim i višeporodičnim stambenim zgradama.

2) jednom u tri godine za ventilacioni kanal i uređaj za poslovne prostore i objekte (poslovni objekti tržnih centara i sl.) i

3) svaka tri meseca za ventilacioni kanal i uređaj poput filtera i ventilatora u kojima se stvaraju zapaljiva prašina ili pape masnoće (za prostorije i objekte za masovno pripremanje hrane).

Član 9

Spaljivanje čađi u dimovodnim i ložišnim objektima i uređajima vrši se jednom godišnje po prestanku grejne sezone.

Prilikom spaljivanja čađi vrši se generalno čišćenje dimovodnih objekata sa vađenjem čađi, kao i dimničarska kontrola ispravnosti dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja.

Spaljivanje čađi u dimovodnim i ložišnim objektima i uređajima iznad otvorenih ložišta za pečenje mesa ili mesnih prerađevina na žaru, vrši se jednom mesečno u toku cele godine.

Spaljivanje čađi se ne sme vršiti za vreme jakog vetra ili kada je jaka vrućina, kao i po izuzetno hladnom vremenu i noću.

Dimničar koji vrši spaljivanje naslaga u smislu ovog člana dužan je da preduzme sve potrebne mere zaštite i to da:

- u neposrednoj blizini dimnjaka na kojem se vrši spaljivanje ima odgovarajuću opremu i druga sredstva koja su potrebna za gašenje u slučaju da se zapale naslage;

- proveri stanje dimnjaka u vezi sa zaštitom od požara i prekine spaljivanje ako ustanovi da bi moglo doći do većih oštećenja ili do povećanja opasnosti od požara;

- po završetku spaljivanja proveri da li postoji eventualna opasnost od požara i ako postoji, da je ukloni.

Spaljivanje čađi u dimovodnim objektima i uređajima u većim stambenim i drugim zgradama se prethodno prijavljuje gradskoj vatrogasnoj jedinici i moraju da ga vrše najmanje dva dimničara.

Član 10

Dimničarski pregled novoizgrađenih i dograđenih dimovodnih objekata i uređaja preduzeće vrši posle završene izgradnje stambenog ili poslovnog objekta, odnosno posle završenih naknadno izvedenih radova na dimovodnim objektima i uređajima, a pre izdavanja odobrenja za upotrebu stambenog, odnosno poslovnog objekta.

Član 11

Korisnik usluge može da zahteva, pisanim putem, da se mimo propisane redovne kontrole izvrši kontrola ispravnosti dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja i ventilacionih kanala i uređaja, kao i spaljivanje čađi, na teret podnosioca zahteva.

Član 12

Dimničarski pregled novoizgrađenih i dograđenih dimovodnih objekata i uređaja vršilac delatnosti vrši posle završene izgradnje stambenog ili poslovnog objekta, odnosno posle završenih naknadno izvedenih radova na dimovodnim objektima i uređajima, a pre izdavanja odobrenja za upotrebu stambenog, odnosno poslovnog objekta.

Član 13

O utvrđenim neispravnostima dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja i ventilacionih kanala i uređaja koje utiču na upotrebljivost i sigurnost, kao što su oštećenja (obrušavanje, pukotine, rastresenost i sl.), nedozvoljeni građevinski radovi (zaziđivanje i sl.), vršilac delatnosti je dužan da odmah obavesti korisnika usluge, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije i nadležnu građevinsku inspekciju.

III PRAVA I OBAVEZE VRŠIOCA DELATNOSTI I KORISNIKA USLUGA

Član 14

Vršilac delatnosti je dužan da obezbedi:

1. trajno i nesmetano obavljanje dimničarskih usluga,

2. propisani obim i kvalitet dimničarskih usluga,

3. razvoj i unapređenje kvaliteta i vrsta dimničarskih usluga.

Član 15

Vršilac delatnosti je dužan da na transparentan način obavesti vlasnika, odnosno korisnika dimovodnih i ložnih objekata i uređaja, o planiranom terminu dolaska radi obavljanja dimničarske usluge ili da sa korisnikom usluge putem telefona, elektronske pošte, interneta i sl. dogovori termin dolaska.

Član 16

Vršilac delatnosti je dužan:

- da dimničarske usluge vrši na način i u rokovima propisanim ovom odlukom i Planom,

- da o terminu vršenja dimničarskih usluga obavesti korisnika usluge, i

- da neposrednom vršiocu dimničarskih usluga obezbedi posebnu legitimaciju, koju je dužan da pokaže pri pružanju usluge.

Izgled i sadržinu legitimacije iz stava 1. alineja treća ovog člana propisuje vršilac delatnosti.

Član 17

Korisnik usluga dužan je:

1. da omogući ulaz u prostorije i nesmetan prilaz dimovodnim i ložišnim objektima i uređajima i ventilacionim kanalima i uređajima,

2. da omogući čišćenje dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja i ventilacionih kanala i uređaja,

3. da omogući spaljivanje čađi u dimovodnim objektima i uređajima jednom godišnje po prestanku grejne sezone, a jednom mesečno spaljivanje naslaga masti i čađi na dimovodnim objektima iznad skara,

4. da omogući kontrolu dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja i ventilacionih kanala i uređaja,

5. da dimovodne i ložišne objekte i uređaje i ventilacione kanale i uređaje koristi u skladu sa namenom i na način koji ne ugrožava bezbednost građana i ne stvara opasnost od požara,

6. da plaća cenu za pružene dimničarske usluge (u skladu sa članom 19. ove odluke).

IV FINANSIRANJE OBAVLJANJA DIMNIČARSKIH USLUGA

Član 18

Sredstva za obavljanje dimničarskih usluga obezbeđuju se iz:

- prihoda od pružanja dimničarskih usluga koje plaćaju korisnici,

- drugih izvora u skladu sa Zakonom.

Član 19

Cene dimničarskih usluga utvrđuju se Cenovnikom.

Cenu komunalne usluge određuje vršilac delatnosti, na osnovu elemenata za obrazovanje cene komunalnih usluga propisanih zakonom kojim je uređen način obavljanja komunalnih delatnosti, uz saglasnost Skupštine Grada Požarevca.

Naplata dimničarskih usluga regulisaće se ugovorom sa vršiocem delatnosti.

Za obavezne dimničarske usluge koje se na zahtev korisnika dimovodnog i ložišnog objekta i uređaja vrše van vremena i rokova utvrđenih ovom odlukom, plaća se uvećana naknada u skladu sa odlukom vršioca delatnosti.

Naknada za dimničarske usluge plaća se posle izvršene usluge.

Vršilac delatnosti i korisnik dimničarske usluge mogu ugovoriti drugačiji način plaćanja dimničarske usluge (plaćanje na rate i sl.).

V MERE ZABRANE

Član 20

Ha dimovodnim objektima i ventilacionim kanalima nije dozvoljeno:

1. izvođenje građevinskih i drugih radova bez odgovarajućeg akta Odeljenja za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave Grada Požarevca,

2. postavljanje instalacija drugih infrastrukturnih objekata i uređaja i,

3. korišćenje suprotno nameni.

VI NADZOR

Član 21

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Odeljenje za inspekcijske poslove Gradske uprave Grada Požarevca.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke obavlja komunalni inspektor.

Član 22

Novčanom kaznom od 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj vršilac delatnosti ako:

1. ne donese godišnji Program održavanja (član 6.),

2. ne kontroliše i ne čisti dimovodne i ložišne objekte i uređaje u propisanim vremenskim razmacima i ne vrši spaljivanje čađi u dimovodnim i ložišnim objektima i uređajima u propisanim vremenskim razmacima (član 7. i 9.),

3. ne vrši redovnu kontrolu i čišćenje ventilacionih kanala i uređaja u propisanim vremenskim razmacima (član 8.),

4. na zahtev korisnika usluge ne izvrši kontrolu ispravnosti dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja i ne postupi u skladu sa članom 11. ove odluke,

5. ne postupi u skladu sa članom 13. ove odluke,

6. ne obaveštava korisnike usluge o vremenu obavljanja dimničarske usluge na način iz člana 15. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u vršiocu delatnosti novčanom kaznom od 5.000,00 dinara.

Član 23

Novčanom kaznom od 200.000,00 dinara kazniće se za prekršaj korisnik usluge - pravno lice ako dimovodne i ložišne objekte i uređaje i ventilacione kanale i uređaje, koristi suprotno nameni, na način koji ugrožava bezbednost građana i stvara opasnost od požara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 100.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 20.000,00 dinara.

VII ZAVRŠNE ODREDBE

Član 24

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Požarevca", a primenjuje se kada vršilac komunalne delatnosti ispuni kadrovske i tehničke uslove za obavljanje navedenih delatnosti.