ODLUKA
O NAKNADAMA ZA KORIŠĆENJE JAVNIH POVRŠINA NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 7/2019 i 19/2019)

Član 1

Ovom odlukom uvode se naknade za korišćenje javnih površina, koje se plaćaju za korišćenje prava, predmeta i usluga na teritoriji Grada Požarevca, i to:

1. Naknada za korišćenje javne površine za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica, kao i za korišćenje površine i objekata za oglašavanje za sopstvene potrebe kao i za potrebe drugih lica kojim se vrši neposredni uticaj na raspoloživost ili neku drugu osobinu javne površine, za koje dozvolu izdaje nadležni organ jedinice lokalne samouprave.

2. Naknada za korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti.

3. Naknada za korišćenje javne površine po osnovu zauzeća građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova i izgradnju.

Svi pojmovi upotrebljeni u ovoj odluci u muškom gramatičkom rodu obuhvataju muški i ženski rod lica na koje se odnose.

Član 2

Ovom odlukom utvrđuju se obveznici, visina, olakšice, način utvrđivanja i plaćanja naknade za korišćenje javnih površina, rokovi i broj računa na koji se naknada uplaćuje.

Zone - područja po visini naknade za Grad Požarevac, određuju se u skladu sa odlukom kojom se određuju zone za obračun poreza na imovinu i prosečnoj ceni kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti po zonama na teritoriji Grada Požarevca.

Član 3

Obaveza plaćanja naknade nastaje danom početka korišćenja prava, predmeta i usluga za čije korišćenje je propisano plaćanje naknade i traje do kraja korišćenja.

Član 4

Utvrđivanje, naplatu i kontrolu naknade za korišćenje javne površine, vrši Gradska uprava Grada Požarevca preko odeljenja i javnih preduzeća koja su navedena kao nadležni organi.

Član 5

Naknada za korišćenje javnih dobara uplaćuje se na račune propisane za uplatu javnih prihoda.

Član 6

U pogledu načina utvrđivanja, postupka po pravnim lekovima, načina i rokova plaćanja, kamate, povraćaja, zastarelosti naplate, prinudne naplate i ostalog što nije posebno utvrđeno ovom odlukom primenjuju se zakonske odredbe kojima su propisani postupak naplate i kontrole javnih prihoda.

Izuzetno, visina naknade za korišćenje javnih površina, utvrđene ovom odlukom može se menjati u slučaju donošenja zakona ili drugog propisa kojim se uređuju izvorni prihodi jedinice lokalne samouprave.

Član 7

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Odeljenje za inspekcijske poslove i Komunalna policija Gradske uprave Grada Požarevca.

Član 8

Ako obveznik plaćanja naknade ne obračuna i ne uplati naknadu ili ne podnese tačnu i potpunu prijavu ili ne prijavi tačnu promenu podataka na način i u rokovima propisanim ovom odlukom, ili na zahtev ovlašćenog lica Odeljenja lokalne poreske administracije ne dostavi podatke, informacije i dokumentaciju, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom:

- 10.000,00 dinara za fizičko lice;

- 100.000,00 dinara za pravno lice;

- 20.000,00 dinara za odgovorno lice u pravnom licu;

- 30.000,00 dinara za preduzetnika;

- 10.000,00 dinara za odgovorno pice kod preduzetnika.

Član 9

Visina naknade za korišćenje javne površine

I

Naknada za korišćenje reklamnih panoa, uključujući i isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorijama koje pripadaju jedinici lokalne samouprave (kolovoz, zelene površine, i slično).

Za postavljanje reklamnih panoa - tabli, video bimova, transparenata, svetlećih reklama, na javnim površinama i isticanje firmi van poslovnog prostora utvrđuje se naknada dnevno po m2:

1. Za pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u srednja pravna lica, kao i preduzetnici i mala pravna lica koji imaju godišnji prihod preko 50.000.000,00 dinara

 

dnevno

- zona 1 (centralno gradsko jezgro)

60,00 dinara

- zona 2 (šire centralno jezgro)

50,00 dinara

- zona 3 (ostala područja grada)

40,00 dinara

- područje Kostolca

50,00 dinara

- područje seoskih naselja

40,00 dinara

2. Za pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika pravna lica

 

dnevno

- zona 1 (centralno gradsko jezgro)

80,00 dinara

- zona 2 (šire centralno jezgro)

70,00 dinara

- zona 3 (ostala područja grada)

60,00 dinara

- područje Kostolca

70,00 dinara

- zona seoskih naselja

60,00 dinara

3. Za pravna lica i preduzetnike a koji obavljaju delatnosti bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnje cementa, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka

 

dnevno

- zona 1 (centralno gradsko jezgro)

100,00 dinara

- zona 2 (šire centralno jezgro)

90,00 dinara

- zona 3 (ostala područja grada)

90,00 dinara

- područje Kostolca

100,00 dinara

- zona seoskih naselja

80,00 dinara

Za postavljanje bilborda na javnim površinama naknada se utvrđuje dnevno po m2:

- zona 1 Požarevca

25,00 dinara

- zone 2, 3, 4 i 5 (ostala područja grada Požarevca)

20,00 dinara

- Kostolac

20,00 dinara

NAPOMENA

Za postavljanje reklamnih panoa i isticanje firme van poslovnog prostora rešenje o uslovima donosi Odeljenje za komunalne poslove, a administriranje utvrđivanja i naplate naknade vrši nadležno Odeljenje za poslove lokalne poreske administracije, uz prethodno izmirene obaveze po svim oblicima lokalnih javnih prihoda

Naknada po ovoj vrsti ne plaća se za plakate humanitarnih, kulturnih i sportskih organizacija i ustanova čiji je osnivač Grad Požarevac, kao i za posmrtne objave i oglase.

Naknada se uplaćuje na uplatni račun broj 840-714566843-77.

II

Za korišćenje prostora na površinama javne namene ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, utvrđuje se i naplaćuje naknada dnevno srazmerno vremenu korišćenja po m2 zauzetog prostora po zonama - područjima:

1. Za zauzimanje javnih površina ispred ugostiteljskih objekata, samostalnih radnji, poslastičarnica, dečijeg mobilijara i slično, radi postavljanja letnje i zimske bašte (stolovi, stolice, žardinjera, ograda, šank):

 

dnevno:

- zona 1 (Požarevac - centralno gradsko jezgro)

40,00 dinara

- zona 2 (Požarevac - šire centralno jezgro)

35,00 dinara

- zone 3, 4, 5, 6 (Požarevac - ostala područja grada)

30,00 dinara

- područje Kostolca

35,00 dinara

- područje seoskih naselja

30,00 dinara

2. Za postavljanje aparata za točenje sladoleda, prodaju kokica, krofnica, kestena, limunade, sitnih konditorskih proizvodi i slično, taksa se utvrđuje dnevno po m2:

- zona 1 Požarevca

60,00 dinara

- zona 2 Požarevca

55,00 dinara

- zone 3, 4, 5 i 6 (ostala područja grada Požarevca)

50,00 dinara

- Kostolac

55,00 dinara

- seoska naselja

50,00 dinara

3. Za pokretne tezge, stolove i slično na kojima se prodaje i izlaže roba, kao i auto i traktorske prikolice za prodaju bostana i dinja i prodaja novogodišnjih jelki, na lokacijama koje utvrđuje Gradsko veće Grada Požarevca, dnevno po m2:

- zona 1 (Požarevac - centralno gradsko jezgro)

60,00 dinara

- zona 2 (Požarevac - šire centralno jezgro)

55,00 dinara

- zone 3, 4, 5 i 6 (Požarevac - ostala područja grada)

50,00 dinara

- Kostolac

55,00 dinara

- seoska naselja

50,00 dinara

4. Za korišćenje površina javne namene za promotivne akcije dnevno po m? 120,00 dinara.

5. Za korišćenje javnih površina u poslovne svrhe u vreme održavanja novogodišnjih, božićnih, osmomartovskih i uskršnjih praznika na lokacijama i po uslovima koje utvrđuje Gradsko veće Grada Požarevca, taksa se utvrđuje dnevno po m2 u iznosu od 100,00 dinara, bez obzira na zonu.

6. Za korišćenje javnih površina u poslovne svrhe u seoskim naseljima u vreme raznih manifestacija, navedenim u tač. 5. i 6, i seoskih manifestacija, naknada se utvrđuje dnevno po m2 u iznosu 110,00 dinara.

7. Za korišćenje javnih površina, za postavljanje kioska i industrijski pakovanog sladoleda, naknada se utvrđuje dnevno po m2, i to:

Za kioske:

 

- zona 1 Požarevac

68,00 dinara

- zona 2 Požarevac

50,00 dinara

- zona 3, 4, 5 i 6 - (ostala područja grada Požarevca)

40,00 dinara

- Kostolac

50,00 dinara

- seoska naselja

30,00 dinara

Za industrijski pakovan sladoled:

 

- zona 1 Požarevac

100,00 dinara

- zona 2 Požarevac

80,00 dinara

- Kostolac

80,00 dinara

NAPOMENA

1. Naknada se ne plaća za zauzimanje javne površine radi prodaje knjiga, štampe i drugih sličnih publikacija, kao i proizvoda umetničkih i starih zanata i domaće radinosti, za aktivnosti humanitarnih organizacija i udruženja čiji je pokrovitelj Grad Požarevac.

2. Rešenje o korišćenju površine javne namene donosi nadležno Odeljenje za komunalne poslove, a administriranje utvrđivanja i naplate takse po ovom tarifnom broju vrši nadležno Odeljenje za poslove lokalne poreske administracije, uz prethodno izmirene obaveze po svim oblicima lokalnih javnih prihoda.

3. Naknada se uplaćuje na uplatni račun broj 840-714565843-77.

III

Za zauzimanje javnih površina građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova (postavljanjem skela, zaštitnih ograda i građevinskih mašina) za montažne i privremene objekte koji služe za potrebe gradilišta utvrđuje se naknada dnevno po 1 m2 zauzete površine:

1. zona 1 (centralno gradsko jezgro)

100,00 dinara

2. zona 2 (šire centralno jezgro)

80,00 dinara

3. zone 3, 4, 5, 6 (ostala područja grada)

50,00 dinara

4. Kostolac

80,00 dinara

5. područje seoskih naselja

50,00 dinara

Pri zauzimanju javnih površina koje zahteva izmenu režima saobraćaja, zabranu kretanja pešaka ili parkiranja vozila naknada se uvećava za 20%.

Naknada po osnovu zauzeća javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova uvećava se za 100% ako investitor produži dozvoljeni rok za zauzimanje javne površine. Pod produženjem roka podrazumeva se prekoračenje roka završetka izgradnje evidentiranog u pismenoj izjavi investitora o početku građenja odnosno izvođenja radova i roku završetka građenja, odnosno izvođenja radova prema Zakonu o planiranju i izgradnji.

NAPOMENA

Obveznik plaćanja ovu naknadu plaća prilikom izdavanja rešenja za zauzimanje prostora srazmerno vremenu korišćenja. Organ nadležan za izdavanje rešenja ne može izdati rešenje za zauzimanje javne površine, dok prethodno obveznik plaćanja ne izvrši uplatu ove nadoknade.

Rešenja za ovu vrstu naknade donosi nadležno Odeljenje za komunalne poslove Gradske uprave Grada Požarevca, a administriranje utvrđivanja i naplate naknade vrši nadležno Odeljenje lokalne poreske administracije Gradske uprave Grada Požarevca.

Naknada se uplaćuje na uplatni račun broj 840-714567843-91.

Član 10

Naknadu za korišćenje javnih površina ne plaćaju direktni i indirektni korisnici budžetskih sredstava.

Naknada za korišćenje javnih površina po osnovu zauzeća građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova ne plaća se ako se raskopavanje, odnosno zauzimanje javne površine vrši zbog izgradnje, rekonstrukcije kolovoza, trotoara ili druge javne saobraćajne površine, kao i prilikom izvođenja radova javnih komunalnih preduzeća osnovanih od strane Grada Požarevca u svrhu dovođenja objekata u funkciju. Pod dovođenjem objekta u funkciju podrazumevaju se radovi na tekućem (redovnom) održavanju objekta, za koje se ne izdaje odobrenje po Zakonu o planiranju i izgradnji.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 11

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o naknadama za korišćenje javnih površina ("Službeni glasnik Grada Požarevca", br. 14/18).

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Požarevca".