PRAVILNIK

O JEDNOKRATNOJ NOVČANOJ POMOĆI ZA NOVOROĐENU DECU

("Sl. list grada Čačka", br. 5/2018 i 1/2020)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi i način ostvarivanja prava na jednokratnu novčanu pomoć (u daljem tekstu: novčana pomoć), za svako novorođeno dete u toku kalendarske godine u porodici, kao i način utvrđivanja visine novčane pomoći.

Pravo na novčanu pomoć

Član 2

Pravo na novčanu pomoć ima porodica za prvorođeno, drugorođeno, trećerođeno, četvrtorođeno i svako naredno rođeno dete u kalendarskoj godini prema redosledu rođenja.

Redosled rođenja deteta se računa u odnosu na broj rođenja majke deteta pod uslovima propisanim ovim pravilnikom.

Visina novčane pomoći

Član 3

Novčana pomoć porodici utvrđuje se za svako prvorođeno, drugorođeno, trećerođeno, četvrtorođeno i svako dalje rođeno dete u kalendarskoj godini u porodici.

Visinu novčane pomoći prema redosledu rođenja deteta određuje rešenjem za svaku kalendarsku godinu Gradsko veće grada Čačka.

Uslovi za ostvarivanje prava na novčanu pomoć za novorođenče

Član 4

Pravo na novčanu pomoć ostvaruje se pod uslovom:

- da je svako dete živorođeno;

- da je državljanin Republike Srbije;

- da se majka, odnosno drugo lice u skladu sa ovim pravilnikom neposredno brine o detetu za koje je podnet zahtev;

- da deca prethodnog reda rođenja nisu smeštena u ustanovu socijalne zaštite, hraniteljsku porodicu ili data na usvajanje ili da majka nije lišena roditeljskog prava u odnosu na decu prethodnog reda rođenja, odnosno da se o deci prethodnog reda rođenja neposredno brine majka;

- da majka deteta za koje je podnet zahtev ima prebivalište, odnosno boravište za izbegla, prognana i privremeno raseljena lica na teritoriji grada Čačka, najkraće 6 meseci, pre podnošenja zahteva.

Redosled rođenja deteta, utvrđuje se u odnosu na dan podnošenja zahteva, prema broju živorođene dece majke, kao i datumu i času rođenja deteta, upisanog u matičnu knjigu rođenih.

Redosled rođenja dece se utvrđuje u odnosu na broj dece o kojima majka, odnosno roditelji ili druga lica neposredno brinu.

Redosled rođenja dece iz razvedenog braka ili vanbračne zajednice koja je prestala, utvrđuje se prema roditelju sa kojim dete živi po odluci suda.

Postupak ostvarivanja prava na novčanu pomoć za novorođeno dete

Član 5

Novčana pomoć se isplaćuje na osnovu pisanog zahteva majke, odnosno jednog od roditelja, staratelja, odnosno drugog lica koje neposredno brine o detetu.

Dokumenta potrebna za ostvarivanje prava na novčanu pomoć su:

- lična karta roditelja, odnosno drugog lica koje neposredno brine o detetu na uvid;

- potvrda o kretanju prebivališta, odnosno boravišta;

- izvodi iz matične knjige rođenih za decu koja nisu rođena na teritoriji grada Čačka, za decu rođenu na teritoriji grada Čačka izvod iz knjige rođenih se pribavlja po službenoj dužnosti;

- fotokopija tekućeg računa ili štedne knjižice podnosioca zahteva;

- uverenje Centra za socijalni rad, presuda o razvodu braka ili lična izjava da se majka neposredno brine o detetu i da deca prethodnog reda rođenja nisu smeštena u ustanovu socijalne zaštite, hraniteljsku porodicu ili data na usvojenje i da majka nije lišena roditeljskog prava u odnosu na decu prethodnog reda rođenja, odnosno da se majka neposredno brine o deci prethodnog reda rođenja ili navedene isprave za drugo lice koje neposredno brine o novorođenom detetu.

Član 6

Zahtev se podnosi Gradskoj upravi za društvene delatnosti najkasnije do navršene godine dana deteta na koje se zahtev za novčanu pomoć odnosi.

Matičar koji vrši upis rođenja deteta, dužan je da roditelje pouči o pravu na novčanu pomoć i o uslovima za ostvarivanje iste.

Član 7

Na osnovu zahteva iz člana 5. ovog pravilnika, Gradska uprava za društvene delatnosti grada Čačka sprovešće postupak.

Na postupak ostvarivanja prava na novčanu pomoć za novorođeno dete po ovom pravilniku primenjuju se odredbe Zakona o opštem upravnom postupku.

Član 8

O dodeli novčane pomoći iz člana 2. ovog pravilnika odlučuje se rešenjem.

Rešenje iz prethodnog stava donosi Gradska uprava za društvene delatnosti.

Protiv odluke kojom se odlučuje o zahtevu iz člana 5, može se uložiti žalba Gradskom veću grada Čačka u roku od 15 dana od dana prijema odluke.

Na osnovu konačnog rešenja o novčanoj pomoći vrši se isplata novčanog iznosa utvrđenog rešenjem.

Član 9

Zahtevi koji nisu pravnosnažno rešeni do dana stupanja na snagu ovog pravilnika, okončaće se po odredbama ovog pravilnika.

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom donošenja i biće objavljen u "Službenom listu grada Čačka".