SPORAZUM

O SARADNJI U OBLASTI EKONOMSKOG, SOCIJALNOG I KULTURNOG RAZVOJA IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I REGIJE VENETO

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 3/2020)

Republika Srbija i Regija Veneto u Republici Italiji, u daljem tekstu "Strane",

- uzimajući u obzir obostrani interes za produbljivanjem već postojećih prijateljskih odnosa;

- u želji da se osnaži saradnja u oblastima od zajedničkog interesa;

- uzimajući u obzir nadležnosti Regije Veneto u pogledu međunarodnih odnosa, u skladu sa članom 117. Ustava Republike Italije i članom 6. stav 3. Zakona br. 131. od 5. juna 2003. godine;

- uzimajući u obzir Sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Italije, koji je potpisan u Rimu, 21. decembra 2009. godine i stupio na snagu 5. februara 2013;

- uzimajući u obzir zajedničku volju za jačanjem odnosa kroz formalni Sporazum o saradnji (u daljem tekstu "Sporazum"), u cilju unapređenja ekonomskog, socijalnog i kulturnog razvoja odnosnih teritorija,

saglasile su se o sledećem:

Član 1

Ovaj sporazum se primenjuje uz puno poštovanje nacionalnih zakona i propisa dveju država, i u skladu sa međunarodnim obavezama, kao i obavezama koje proizilaze iz članstva Italije u Evropskoj uniji.

Član 2

Strane će, u skladu sa svojim nadležnostima, promovisati saradnju i aktivnosti vezane za razmenu u sledećim oblastima:

- istraživačke i obrazovne institucije, nauka i tehnologija;

- univerziteti, u skladu sa njihovom autonomijom;

- javna uprava;

- ekonomski subjekti;

- proizvodne delatnosti i mala i srednja preduzeća, posebno ona koja su članovi klastera proizvođača;

- poljoprivreda, ruralni razvoj, poljoprivredno-prehrambena industrija i vinogradarstvo;

- zdravstveni i sistem socijalnog osiguranja;

- turizam;

- sport i omladina;

- stručne obuke i obrazovanje;

- kulturno i prirodno nasleđe;

- savremene kreativne prakse i kreativne industrije;

- izvori energije, posebno obnovljivi izvori.

Član 3

U cilju ostvarenja ciljeva ovog sporazuma, u skladu sa važećim međunarodnim pravom, Strane će sprovoditi konkretne projekte saradnje i podsticati učešće organa, institucija, organizacija i udruženja sa svojih teritorija, putem unapređenja neposrednih odnosa.

Član 4

Strane će sprovoditi aktivnosti u skladu sa ovim sporazumom kroz korišćenje kako sopstvenih sredstava, tako i kontribucija koje im se stave na raspolaganje u okviru planiranja Evropske unije i drugih oblika međunarodne finansijske podrške. U svakom slučaju, sve aktivnosti koje su predviđene ili proizilaze iz sprovođenja ovog sporazuma sa italijanske strane biće pokrivene iz regionalnog budžeta, bez ikakvih finansijskih troškova na račun države.

Član 5

Strane mogu da održavaju godišnje sastanke, naizmenično u Republici Srbiji i Republici Italiji, u cilju unapređenja aktivnosti saradnje. Regija Veneto će obavestiti Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije i Ambasadu Italije u Beogradu o postignutom napretku u kontekstu planiranih aktivnosti Strana, u skladu sa ovim sporazumom.

Član 6

Svi sporovi koji nastanu u pogledu tumačenja ili sprovođenja ovog sporazuma rešavaće se prijateljski kroz direktne konsultacije i pregovore između Strana.

Član 7

Strane mogu vršiti izmene i dopune ovog sporazuma u pisanoj formi, na osnovu obostrane saglasnosti, a u slučaju italijanske strane u skladu sa odredbama člana 6. stav 3. Zakona broj 131/2003. Amandmani će činiti sastavni deo ovog sporazuma i stupiće na snagu u skladu sa procedurama navedenim u članu 8.

Član 8

Ovaj sporazum stupa na snagu na dan potpisivanja i ostaje na snazi u periodu od pet (5) godina i automatski se produžava na još pet (5) godina, osim ukoliko jedna Strana uputi pismeno obaveštenje drugoj Strani najmanje šest (6) meseci pre isteka petogodišnjeg perioda, da ne želi produženje Sporazuma.

Svaka strana ima pravo da u svakom trenutku raskine ovaj sporazum tako što će uputiti pisano obaveštenje. Raskid stupa na snagu šest (6) meseci od dana prijema obaveštenja druge Strane.

Potvrđujući napred navedeno, dole potpisani, ovlašćeni od strane svojih Vlada, potpisali su Sporazum u 2 (dva) originalna primerka na italijanskom, srpskom i engleskom jeziku, od kojih je svaki tekst jednako verodostojan. U slučaju različitog tumačenja, merodavan je tekst na engleskom jeziku.

Sačinjeno u Beogradu, dana 4. februara 2020. godine

Za Republiku Srbiju
Predsednik Vlade,
Ana Brnabić, s.r.

 

Za Regiju Veneto
Predsednik,
Luka Zaja, s.r.