ODLUKA

O OSNIVANJU APOTEKE "SMEDEREVO" U SMEDEREVU

("Sl. list opštine Smederevo", br. 17/2006)

Član 1

Ovom Odlukom reguliše se postupak kojim opština Smederevo preuzima od Republike Srbije osnivačka prava nad Apotekarskom ustanovom "Smederevo" sa sedištem u Smederevu, Ulica Nosilaca Albanske spomenice broj 5.

Opština Smederevo preuzima Apoteku "1 Maj", Apoteku "5 Juni", Apotekarsku jedinicu "Sartid", Apotekarsku jedinicu Papazovac, Apotekarsku jedinicu Carina, Apotekarsku jedinicu Osipaonica, Apotekarsku jedinicu Mala Krsna, Apotekarsku jedinicu Drugovac i organizuje Apoteku "Smederevo" u Smederevu.

Član 2

Preuzimajući osnivačka prava i obaveze od Republike Srbije, a u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, opština Smederevo ovom Odlukom osniva zdravstvenu ustanovu u državnoj svojini Apoteka "Smederevo".

Član 3

Poslovno ime zdravstvene ustanove je Apoteka "Smederevo" u Smederevu. Sedište Apoteke "Smederevo" je u Smederevu u Ulici Nosilaca Albanske spomenice broj 5.

Član 4

Apoteka "Smederevo" u Smederevu je pravno lice sa svojstvom Ustanove. Apoteka "Smederevo" u Smederevu ima osnovni žiro račun koji se vodi kod Uprave za javna plaćanja Smederevo.

Sredstva za osnivanje i rad Apoteke "Smederevo" u Smederevu su u državnoj svojini.

Član 5

Apoteka "Smederevo" u Smederevu ima sva ovlašćenja u pravnom prometu sa trećim licima.

Za svoje obaveze Apoteka "Smederevo" u Smederevu odgovara celokupnom svojom imovinom.

Osnivač za obaveze Apoteke "Smederevo" u Smederevu odgovara na način i pod uslovima predviđenim Zakonom.

Član 6

Osnivač Apoteke "Smederevo" u Smederevu je opština Smederevo, Ulica Omladinska broj 1.

Odluku o promeni naziva i sedišta Apoteke "Smederevo" u Smederevu donosi Upravni odbor uz saglasnost osnivača.

Član 7

Apoteka "Smederevo" u Smederevu je zdravstvena ustanova u kojoj se obavlja farmaceutska zdravstvena delatnost na primarnom nivou.

Farmaceutska zdravstvena delatnost na primarnom nivou obuhvata:

1. Promociju zdravlja, odnosno zdravstveno vaspitanje i savetovanje za očuvanje i unapređenje zdravlja pravilnom upotrebom lekova i određenih vrsta medicinskih sredstava

2. Promet na malo lekova i određenih vrsta medicinskih sredstava, a na osnovu planova za nabavku lekova i medicinskih sredstava za redovne i vanredne potrebe

3. Praćenje savremenih stručnih i naučnih dostignuća u oblasti farmakoterapije i pružanje građanima, zdravstvenim radnicima, drugim zdravstvenim ustanovama i privatnoj praksi, kao i drugim zainteresovanim subjektima informacija o lekovima i određenim vrstama medicinskih sredstava

4. Davanje pacijentima saveta za pravilnu upotrebu lekova i određenih vrsta medicinskih sredstava, odnosno uputstava za njihovu pravilnu upotrebu

5. Izradu magistralnih lekova

6. Druge poslove u skladu sa Zakonom.

Osim navedenih delatnosti Apoteka može u svom sastavu imati i galensku laboratoriju za izradu galenskih lekova u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast lekova i medicinskih sredstava.

Pored prometa lekova i medicinskih sredstava na malo Apoteka može snabdevati građane i dečijom hranom, dijetetskim proizvodima, određenim vrstama kozmetičkih i drugih sredstava za zaštitu zdravlja u skladu sa aktom koji donosi nadležna Komora.

Član 8

Apoteka "Smederevo" u Smederevu može sticati sredstva za rad od:

1) organizacija zdravstvenog osiguranja

2) budžeta

3) prodajom usluga i proizvoda koji su u neposrednoj vezi sa zdravstvenom delatnošću zdravstvene ustanove

4) obavljanjem naučnoistraživačke i obrazovne delatnosti

5) izdavanjem u zakup slobodnih kapaciteta

6) legata

7) poklona

8) zaveštanja i drugih izvora.

Član 9

Sredstva i imovinu za osnivanje Apoteke "Smederevo" u Smederevu čine sredstva, imovina, prava i obaveze Apotekarske ustanove "Smederevo" u Smederevu, sa bilansnim stanjem na dan 31.12.2006. godine.

Bilans stanja u smislu stava 1. ovog člana utvrdiće Upravni odbor Apotekarske ustanove "Smederevo" koja prestaje sa radom danom početka rada Apoteke "Smederevo" u Smederevu.

Apoteka "Smederevo" u Smederevu počinje sa radom danom upisa u sudski registar.

Član 10

Danom početka rada Apoteka "Smederevo" u Smederevu preuzima sredstva, imovinu, prava, obaveze i zaposlene Apotekarske ustanove "Smederevo".

Član 11

Apoteka "Smederevo" u Smederevu nastavlja da koristi svu imovinu i sva sredstva Apotekarske ustanove "Smederevo" u Smederevu u obavljanju svoje delatnosti, koja potiču kako iz sredstava javnih finansija tako i iz ostalih izvora finansiranja, a koje osnivač Apoteci "Smederevo" u Smederevu prenosi na korišćenje i poverava na upravljanje i gazdovanje.

Član 12

Osnivač je u obavezi da u budžetu Opštine obezbedi sredstva za rad Apoteke "Smederevo" u Smederevu koja obuhvataju izgradnju, održavanje i opremanje Apoteke, investiciono ulaganje, investiciono tekuće održavanje prostorija, nabavku medicinske i nemedicinske opreme i prevoznih sredstava, opreme u oblasti integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, kao i druge obaveze određene Zakonom i ovom Odlukom.

Član 13

Organi upravljanja su: direktor, Upravni odbor i Nadzorni odbor.

Apoteka može imati i zamenika direktora, koji se imenuje i razrešava pod uslovima, na način i po postupku koji je propisan za imenovanje i razrešenje direktora zdravstvene ustanove.

Direktora, zamenika direktora, članove Upravnog odbora i Nadzornog odbora imenuje i razrešava osnivač.

Član 14

Direktor Apoteke "Smederevo" u Smederevu imenuje se na period od 4 godine, najviše dva puta uzastopno, na predlog Upravnog odbora koji raspisuje javni konkurs.

Statutom Apoteke "Smederevo" u Smederevu u skladu sa zakonom uređuju se uslovi za imenovanje direktora.

Član 15

Direktor Apoteke "Smederevo" u Smederevu organizuje rad i rukovodi procesom rada, predstavlja i zastupa Ustanovu i odgovoran je za zakonitost rada Apoteke "Smederevo" u Smederevu.

U ostvarivanju obaveza iz stava 1. ovog člana, direktor podnosi Upravnom odboru tromesečne i šestomesečne izveštaje o poslovanju ustanove, predlaže plan i program rada ustanove i preduzima mere za njihovo sprovođenje, izvršava odluke Upravnog i Nadzornog odbora, donosi akt o organizaciji i sistematizaciji poslova, obavlja i druge poslove utvrđene Statutom Apoteke "Smederevo" u Smederevu.

Član 16

Upravni odbor ima 5 članova i to 3 predstavnika osnivača i 2 predstavnika Ustanove.

Članovi Upravnog odbora imenuju se na period od 4 godine.

Član 17

Upravni odbor Apoteke "Smederevo" u Smederevu:

- donosi statut ustanove uz saglasnost osnivača

- donosi druge opšte akte

- odlučuje o poslovanju Ustanove

- donosi program rada i razvoja

- donosi finansijski plan i godišnji obračun u skladu sa zakonom

- usvaja godišnji izveštaj o radu i poslovanju Ustanove

- odlučuje o korišćenju sredstava Ustanove

- raspisuje javni konkurs i sprovodi postupak izbora kandidata za obavljanje funkcije direktora Ustanove

- obavlja i druge poslove utvrđene zakonom i statutom.

Član 18

Nadzorni odbor ima 3 člana i to 2 predstavnika osnivača i 1 predstavnik Ustanove. Članovi Nadzornog odbora imenuju se na period od 4 godine.

Član 19

Nadzorni odbor Apoteke "Smederevo" u Smederevu obavlja nadzor nad radom i poslovanjem Apoteke "Smederevo" u Smederevu.

Član 20

Pored organa upravljanja Apoteka "Smederevo" u Smederevu ima stručne organe i to:

1) stručni savet

2) stručni kolegijum

3) etički odbor

4) komisiju za unapređenje kvaliteta rada.

Član 21

Apoteka "Smederevo" u Smederevu ima Statut kojim se uređuje delatnost, unutrašnja organizacija, upravljanje, poslovanje, uslovi za imenovanje i razrešenje direktora, zamenika direktora, odnosno pomoćnika direktora za obrazovni i naučno-istraživački rad, kao i druga pitanja od značaja za rad ustanove.

Statut Apoteke "Smederevo" u Smederevu donosi Upravni odbor i na isti saglasnost daje osnivač.

Na odredbe statuta Apoteke "Smederevo" u Smederevu u delu kojim se uređuje oblast zdravstvene zaštite, odnosno specijalnosti iz kojih ona obavlja zdravstvenu delatnost, unutrašnja organizacija i uslovi za imenovanje i razrešenje direktora prethodno se pribavlja mišljenja nadležnog Ministarstva.

Član 22

Zdravstvena ustanova Apoteka "Smederevo" u Smederevu može se ukinuti, spojiti sa drugom zdravstvenom ustanovom ili podeliti na više zdravstvenih ustanova, u skladu sa zakonom.

O ukidanju, spajanju i podeli zdravstvenih ustanova u državnoj svojini odlučuje Vlada, u skladu sa Planom mreže, uz konsultaciju sa osnivačem.

Član 23

Do imenovanja organa upravljanja Apoteke "Smederevo" u Smederevu njihovu funkciju vršiće privremeni organ koji će imenovati Privremeni organ opštine Smederevo.

Član 24

Privremeni organ upravljanja iz člana 23. ove Odluke ovlašćen je da:

- donese statut Apoteke "Smederevo" u Smederevu i isti dostavi na mišljenje nadležnom Ministarstvu, odnosno na saglasnost osnivaču

- da uredi i druga pitanja od značaja za rad i poslovanje Apoteke "Smederevo" u Smederevu u skladu sa Zakonom.

Član 25

Rok za donošenje statuta Apoteke "Smederevo" u Smederevu je 30. januar 2007. godine.

Član 26

Osnivač će posebnim aktom imenovati članove Upravnog i Nadzornog odbora i vršioca dužnosti direktora Apoteke "Smederevo" u Smederevu najkasnije u roku od 30 dana od dana davanja saglasnosti na statut Apoteke "Smederevo" u Smederevu.

Imenovanjem organa upravljanja iz stava 1. ovog člana, privremenom organu upravljanja iz člana 23. ove Odluke prestaje mandat.

Član 27

Do imenovanja direktora u Apoteci "Smederevo" u Smederevu njegove poslove će obavljati i vršiti njegova ovlašćenja vršilac dužnosti direktora.

Vršilac dužnosti direktora ovlašćen je da izvrši upis promene osnivačkih prava u Registar kod nadležnog Trgovinskog suda.

Član 28

Do donošenja opštih akata Apoteke "Smederevo" u Smederevu primenjivaće se postojeća akta Apotekarske ustanove "Smederevo" u Smederevu, ako nisu u suprotnosti sa ovom Odlukom.

Član 29

Po upisu u Registar kod Trgovinskog suda u Požarevcu Apoteka "Smederevo" u Smederevu kao pravno lice sa računom kod Uprave za trezor, nastavlja da posluje na osnovu ugovornog odnosa sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje.

Član 30

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Smederevo", a primenjivaće se od 1.1.2007. godine.