PRAVILNIKO UTVRĐIVANJU PROGRAMA MONITORINGA BEZBEDNOSTI HRANE ZA 2020. GODINU("Sl. glasnik RS", br. 30/2020) |
Ovim pravilnikom utvrđuje se Program monitoringa bezbednosti hrane za 2020. godinu (u daljem tekstu: Program monitoringa), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:
1) nadležni organ jeste ministarstvo nadležno za poslove zdravlja;
2) ovlašćena, odnosno službena laboratorija jeste laboratorija ovlašćena od strane ministarstva nadležnog za poslove zdravlja za obavljanje ispitivanja službenih uzoraka;
3) opasnost jeste biološki, hemijski ili fizički činilac u hrani ili stanje hrane, koji mogu potencijalno da izazovu štetno dejstvo na zdravlje;
4) kontaminenti jesu hemijske supstance koje nisu namerno dodate hrani, ali mogu biti prisutne kao rezultat različitih faza njene proizvodnje, pakovanja, transporta ili držanja, kao i poreklom iz životne sredine;
5) mikrobiološki kriterijum jeste kriterijum na osnovu koga se definiše prihvatljivost proizvoda, proizvodne partije (šarže, serije ili lota proizvoda) ili proizvodnog procesa, zasnovan na odsustvu, prisustvu ili broju mikroorganizama, odnosno na količini njihovih toksina ili metabolita, po jedinici mase, zapremine, površine ili proizvodne partije;
6) rizik jeste faktor verovatnoće štetnog uticaja na zdravlje i ozbiljnost tog uticaja, kao posledice postojanja opasnosti;
7) monitoring hrane jeste sistemsko sprovođenje uzorkovanja i ispitivanja hrane, sakupljanje, obrada i ocena podataka o rezultatima ispitivanja radi praćenja stepena usaglašenosti sa propisima kojima se uređuje bezbednost hrane;
8) službena kontrola jeste bilo koji oblik kontrole koji nadležni organ sprovodi radi provere usaglašenosti sa propisima kojima se uređuje bezbednost hrane;
9) službeni uzorak jeste uzorak hrane, uzet od strane nadležnog inspektora ili ovlašćenog lica;
10) uzorkovanje jeste uzimanje hrane, kako bi se putem ispitivanja utvrdila usaglašenost sa propisima kojima se uređuje bezbednost hrane;
11) uzorak hrane jeste jedna ili više jedinica proizvoda ili deo predmeta ispitivanja, odabran na različite načine iz skupa ili većeg dela skupa, koji je namenjen da obezbedi informaciju o određenoj osobini tog proizvoda ili predmeta ispitivanja, a na osnovu koje će se doneti odluka o tom proizvodu ili predmetu ispitivanja ili o njegovom proizvodnom procesu;
12) proizvodna partija (serija, lot ili šarža) je identifikovana količina hrane za koju je utvrđeno da poseduje zajedničke osobine kao što je poreklo, vrsta, način pakovanja, subjekat koji pakuje proizvode, pošiljalac ili označavanje, a koji su proizvedeni pri neprekinutoj proizvodnji i zbirnom skladištenju pod identičnim uslovima i na određenom mestu u toku jednog proizvodnog perioda;
13) pakovanje jeste proizvod tako upakovan da mu se označeni sastav i količina ne mogu promeniti bez otvaranja ili pri otvaranju, vidno i trajno ošteti ambalažu.
Monitoring iz člana 1. ovog pravilnika obuhvata hranu i to:
1) novu hranu,
2) hranu za specifične populacione grupe (hrana za odojčad i malu decu, hrana za posebne medicinske namene, zamene za kompletnu dnevnu ishranu za osobe na dijeti za mršavljenje),
3) dodatke ishrani (dijetetski suplementi),
4) hranu sa izmenjenim nutritivnim sastavom (hrana za osobe intolerantne na gluten, zamene za so za ljudsku ishranu, hrana obogaćena vitaminima, mineralima i drugim supstancama sa hranljivim ili fiziološkim efektom i dr.),
5) so za ishranu ljudi i proizvodnju hrane,
6) prehrambene aditive,
7) prehrambene arome,
8) vodu za piće u originalnoj ambalaži (prirodne mineralne, izvorske i stone vode).
Monitoring iz člana 1. ovog pravilnika obuhvata hranu koja je proizvedena na teritoriji Republike Srbije i hranu koja je uvezena na teritoriju Republike Srbije, i to u objektima:
1) za proizvodnju hrane,
2) za promet hrane na veliko,
3) za promet hrane na malo.
Program monitoringa priprema se na osnovu analize rizika uzimajući u obzir sledeće elemente:
1) postojećeg stanja u sistemu bezbednosti hrane, uključujući i podatke o nebezbednoj hrani na lokalnom tržištu, u regionu i iz uvoza;
2) podataka o proizvodnji i potrošnji hrane;
3) podataka o ranije utvrđenim neusaglašenostima tokom službenih kontrola hrane;
4) informacije iz Sistema za brzo obaveštavanje i uzbunjivanje za hranu (Rapid alert system for food and feed/RASFF) i Međunarodne mreže organa nadležnih za hranu (International Food Safety Authorities Network/INFOSAN).
Program monitoringa sprovodi se u cilju:
1) utvrđivanja nivoa kontaminenata i učestalosti pojave mikroorganizama i ostalih štetnih materija u hrani;
2) prikupljanja podataka iz monitoringa koji se koriste za analizu rizika, za pojedine vrste hrane i na taj način doprinose povećanju zaštite zdravlja i drugih interesa potrošača;
3) provere važećih standarda i maksimalno dozvoljenih količina propisanih za pojedine vrste hrane.
Program monitoringa sadrži:
1) potrebna sredstva za finansiranje Programa monitoringa;
2) mere koje će se preduzeti u slučaju prisustva fizičkih, hemijskih i bioloških kontaminenata i drugih neusaglašenosti;
3) strukturu organa i organizacija za sprovođenje programa;
4) Plan monitoringa.
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u ”Službenom glasniku Republike Srbije”.
PROGRAM
MONITORINGA BEZBEDNOSTI HRANE ZA 2020. GODINU
I. Potrebna sredstva za finansiranje Programa monitoringa
Za sprovođenje Programa monitoringa sredstva su obezbeđena u budžetu Republike Srbije za 2020. godinu, na razdelu 27 - Ministarstvo zdravlja, Program 1801 - Uređenje i nadzor u oblasti zdravstva, Programska aktivnost 0003 - Sanitarni nadzor, ekonomska klasifikacija 424 - Specijalizovane usluge, u iznosu od 140.000.000 dinara, od čega za Program monitoringa hrane u iznosu od 60.000.000,00 dinara.
II. Mere koje će se preduzeti u slučaju prisustva fizičkih, hemijskih i bioloških kontaminenata i drugih neusaglašenosti
U slučaju da se utvrdi prisustvo fizičkih, hemijskih i bioloških kontaminenata, odnosno neusaglašenosti sa propisanim vrednostima i drugih neusaglašenosti, nadležni organ sprovodi i to:
1) aktivnosti kako bi se osiguralo da subjekat u poslovanju hranom ispravi nedostatak, uzimajući u obzir prirodu neusaglašenosti i prethodne slučajeve neusaglašenosti istog subjekta u poslovanju;
2) mere, uključujući uzimanje službenog uzorka, za koje se smatra da su potrebne kako bi se osigurala bezbednost hrane ili usaglašenost sa propisima o predmetima opšte upotrebe;
3) zabrane prometa;
4) mere kojima se privremeno zabranjuje upotreba objekta, prostorija, opreme na određeni vremenski period;
5) druge mere i preduzimaju druge odgovarajuće radnje.
III. Struktura organa i organizacija za sprovođenje programa
Program monitoringa sprovodi ministarstvo nadležno za poslove zdravlja preko instituta i zavoda za javno zdravlje u saradnji sa sanitarnom inspekcijom. Laboratorijska ispitivanja iz Programa monitoringa vrše ovlašćene laboratorije instituta i zavoda za javno zdravlje.
Plan monitoringa kojim se određuje vrsta analiza, vrsta hrane koja će se analizirati, broj uzoraka koji će se koristiti prilikom analize dat je u Tabeli 1 - Plan monitoringa hrane za 2020. godinu.
Tabelu 1 - Plan monitoringa hrane za 2020. godinu, koja je sastavni deo ovog pravilnika, objavljenu u "Sl. glasniku RS", br. 30/2020, možete pogledati OVDE