UREDBA
O PROGLAŠENJU SPECIJALNOG REZERVATA PRIRODE "OSREDAK"

("Sl. glasnik RS", br. 17/2020)

Član 1

Specijalni rezervat prirode "Osredak", pozicioniran u centralnom delu Republike Srbije, nalazi se na obalama Zapadne Morave, stavlja se pod zaštitu i proglašava zaštićenim područjem pod imenom "Osredak", kao prirodno dobro od regionalnog, odnosno velikog značaja i svrstava se u II kategoriju zaštite, kao specijalni rezervat prirode (u daljem tekstu: Specijalni rezervat prirode "Osredak").

Član 2

Specijalni rezervat prirode "Osredak", stavlja se pod zaštitu kako bi se: očuvala močvarna staništa u dolini Zapadne Morave, koja se sastoji od spleta starih rukavaca, mrtvaja i desetine novonastalih jezera; očuvali paleozojski kristalasti škriljci visokog stepena metamorfizma u podini, preko kojih se prostire neogeni i kvartarni stenski kompleks, belovodski peščari, panonsko - pontski sedimenti; očuvalo prisustvo 44 biljne vrste; očuvao ostatak mezofilnih nizijskih poplavnih lužnjakovih šuma Quercion roboris; očuvala zajednica bele vrbe (Salicetum albae), krta vrba (Salix fragilis), bela topola (Populus alba), crna topola (Populus nigra), rakita (Salix purpurea); očuvale ugrožene vrste žuti lokvanj (Nuphar lutea), gronjasti šilj (Pycreus glomeratus), čičak (Arctium lapp), rastavić (Equisetum arvense), zova (Sambucus nigra) i gavez (Symphytum officinalle); očuvala staništa ptica koja čine deo koridora migracije, ali i obezbeđuje uslove za gnežđenje mnogih retkih i zaštićenih vrsta (83 vrste ptica), staništa za vodozemce (prisustvo velike zelene žabe (Pelophylax ridibundus), krastave žabe (Bufo bufo) i zelene krastave žabe (Pseudepidalea viridis)) i gmizavce (barska kornjača (Emys orbicularis), belouška (Natrix natrix), ribarica (Natrix tesselata) i smuk (Zamenis longissimus)).

Član 3

Specijalni rezervat prirode "Osredak", nalazi se na obalama Zapadne Morave. Pozicioniran je u centralnom delu Republike Srbije, administrativno pripada gradu Kruševcu i obuhvata prostore katastarskih opština Kukljin, Bela Voda i Globoder i manjem delu opštini Trstenik i obuhvata prostor katastarske opštine Bresno Polje.

Površina Specijalnog rezervata prirode "Osredak" iznosi 245,75 ha, od čega je 6,62 ha (0,37%) u državnom vlasništvu, 239,13 ha (99,63%) u privatnom vlasništvu, od čega je II stepenom zaštite obuhvaćeno 62,60%, a III stepenom zaštite 37,40% ukupne površine područja Specijalnog rezervata prirode "Osredak".

Opis granice i grafički prikaz Specijalnog rezervata prirode "Osredak", dati su u Prilogu - Opis granice i grafički prikaz Specijalnog rezervata prirode "Osredak", koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 4

Na području Specijalnog rezervata prirode "Osredak", utvrđuju se režimi zaštite II i III stepena.

Režim zaštite II stepena, ukupne površine 153,14 ha, odnosno 62,60% površine Specijalnog rezervata prirode "Osredak", prostire se na teritoriji katastarskih opština Bresno Polje, Bele Vode, Kukljin i Globoder.

Režim zaštite III stepena, ukupne površine 92,61 ha, odnosno 37,40% površine Specijalnog rezervata prirode "Osredak", obuhvata preostali deo zaštićenog područja koji nije obuhvaćen režimom zaštite II stepena.

Član 5

Na području Specijalnog rezervata prirode "Osredak", na površinama na kojima je utvrđen režim zaštite III stepena, sprovodi se proaktivna zaštita, gde se mogu vršiti upravljačke intervencije u cilju restauracije, revitalizacije i ukupnog unapređenja zaštićenog područja, razvoj sela i unapređenje seoskih domaćinstava, uređenje objekata kulturno-istorijskog nasleđa i tradicionalnog graditeljstva, očuvanje tradicionalnih delatnosti lokalnog stanovništva, selektivno i ograničeno korišćenje prirodnih resursa i prostora.

Osim zabrane radova i aktivnosti koje su kao takve utvrđene članom 35. Zakona o zaštiti prirode, zabranjuju se i:

1) izgradnja hidrotehničkih objekata (brana - akumulacija), kao i izgradnja hidroelektrana na vodotocima ili njihovim delovima na čitavom zaštićenom području;

2) formiranje mrcinilišta;

3) paljenje biljnog pokrivača;

4) unošenje genetički modifikovanih organizama;

5) neplansko i nestručno poribljavanje voda;

6) uznemiravanje ptica, posebno u periodu gnežđenja;

7) obavljanje radova kojima bi se narušila morfologija terena, narušile estetske i ambijentalne vrednosti ili na bilo koji način narušio integritet zaštićenog prirodnog dobra i pogoršale karakteristike i njegove primarne vrednosti;

8) promena namene površina ukoliko nije u skladu sa režimima zaštite.

Radovi i aktivnosti ograničavaju se na:

1) izgradnju manjih objekata za prezentaciju prirodnih vrednosti, u skladu sa potrebama ekoturizma;

2) ribolov - rekreativni, sanacioni i naučnoistraživački, s tim što se na pojedinim delovima vodotoka, koji su značajni za reprodukciju, može zabraniti;

3) obavljanje naučnoistraživačkih radova, monitoring stanja životne sredine, kontrolisana edukacija i popularizacija, koje treba vršiti po posebnim uslovima zaštite prirode;

4) unapređenje ambijentalne raznovrsnosti i lepote predeonog lika i visokog kvaliteta činilaca životne sredine.

Član 6

Na području Specijalnog rezervata prirode "Osredak", na površinama na kojima je utvrđen režim zaštite II stepena sprovodi se aktivna zaštita radi očuvanja i unapređenja prirodnih vrednosti, posebno kroz mere upravljanja populacijama divljih biljaka i životinja, održanje i poboljšanje uslova u prirodnim staništima i tradicionalno korišćenje prirodnih resursa.

Na površinama sa režimom zaštite II stepena neposredno se primenjuju zabrane radova i aktivnosti koje su kao takve utvrđene članom 35. Zakona o zaštiti prirode.

Radovi i aktivnosti ograničavaju se na:

1) izgradnju manjih objekata za prezentaciju prirodnih vrednosti, u skladu sa potrebama ekoturizma;

2) regulaciju i delimično pregrađivanje vodotoka u letnjem periodu, u cilju usmeravanja vode sa Zapadne Morave u stara korita, za potrebne ribljeg fonda i vegetacije;

3) održavanju postojeće staze i makadamskih puteva koji ne utiču negativno na biljni i životinjski svet, njihova staništa, prirodne vrednosti, lepotu predela i dr.;

4) ribolov - rekreativni i naučnoistraživački, s tim što se na pojedinim delovima vodotoka, koji su značajni za reprodukciju, može zabraniti;

5) sakupljanje i transport otpada.

Član 7

Specijalni rezervat prirode "Osredak" poverava se na upravljanje "Javnom komunalnom preduzeću Kruševac" (u daljem tekstu: Upravljač).

U obavljanju zakonom utvrđenih poslova upravljanja zaštićenim područjem, Upravljač je ovlašćen i dužan naročito da: organizuje čuvarsku službu; obeleži zaštićeno područje i područje zaštitne zone; donese plan upravljanja, godišnji program upravljanja i akt o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi; vodi evidencije o prirodnim vrednostima i ljudskim aktivnostima; obaveštava korisnike zaštićenog područja i zaštitne zone o mogućnostima za obavljanje radova i aktivnosti; učestvuje u postupku utvrđivanja naknade za uskraćivanje ili ograničavanje prava korišćenja; izdaje saglasnosti i odobrenja; prati stanje i vodi evidencije o prirodnim vrednostima, nepokretnostima i ljudskim aktivnostima; utvrđuje i naplaćuje naknade za korišćenje zaštićenog područja.

Upravljač je dužan da izvrši upis delatnosti upravljanja zaštićenim područjem u skladu sa propisima kojima se uređuje klasifikacija delatnosti i registracija udruženja u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 8

Očuvanje, unapređenje, održivo korišćenje i prikazivanje prirodnih i drugih vrednosti Specijalnog rezervata prirode "Osredak" sprovodi se prema planu upravljanja koji donosi Upravljač na period od deset godina (u daljem tekstu: Plan upravljanja), sa sadržinom i na način propisan zakonom kojim se uređuje zaštita prirode.

Plan upravljanja sadrži ciljeve i prioritetne zadatke očuvanja povoljnog stanja zaštićenog područja, kao i preventivne mere zaštite od požara u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita od požara i propisima donetim na osnovu tog zakona.

Plan upravljanja Upravljač donosi i dostavlja ministarstvu nadležnom za poslove zaštite životne sredine (u daljem tekstu: Ministarstvo) najkasnije u roku od deset meseci od dana stupanja na snagu ove uredbe.

U postupku davanja saglasnosti na Plan upravljanja, Ministarstvo pribavlja mišljenja ministarstava nadležnih za poslove nauke, prosvete, turizma, prostornog planiranja, vodoprivrede, rudarstva, poljoprivrede, šumarstva i finansija.

Upravljač je dužan da jednom u tri godine analizira sprovođenje Plana upravljanja i ostvarene rezultate i po potrebi izvrši njegovu reviziju.

Do donošenja Plana upravljanja, Upravljač vrši poslove na osnovu godišnjeg programa upravljanja koji je dužan da donese i dostavi Ministarstvu na saglasnost u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Godišnji program upravljanja iz stava 6. ovog člana sadrži naročito: sažet prikaz prirodnih i drugih vrednosti zaštićenog područja, ciljeva zaštite i održivog korišćenja, mogućnosti i ograničenja za njihovo ostvarivanje; detaljan prikaz godišnjih zadataka na čuvanju, održavanju, unapređenju, prikazivanju i održivom korišćenju zaštićenog područja za potrebe nauke, obrazovanja, rekreacije i turizma i ukupnog socio-ekonomskog razvoja; prikaz konkretnih poslova na izradi i donošenju upravljačkih dokumenata, prvenstveno Plana upravljanja, akta o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi i akta o naknadi za korišćenje zaštićenog područja; prikaz zadataka na obeležavanju zaštićenog područja, zasnivanju informacionog sistema i protivpožarnoj zaštiti; prikaz subjekata i organizacionih i materijalnih uslova za izvršenja programa, visine i izvora potrebnih finansijskih sredstava.

Član 9

Upravljač je dužan da obezbedi sprovođenje režima zaštite, odnosno unutrašnji red i čuvanje zaštićenog područja u skladu sa pravilnikom o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi koji donosi uz saglasnost Ministarstva u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove uredbe.

U okviru sadržine propisane Zakonom o zaštiti prirode, pravilnikom iz stava 1. ovog člana se bliže utvrđuju zabranjeni radovi i aktivnosti, kao i pravila i uslovi obavljanja radova i aktivnosti koji su dopušteni na području Specijalnog rezervata prirode "Osredak".

Pravilnik iz stava 1. ovog člana se objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Član 10

Upravljač je dužan da na propisan način obeleži Specijalni rezervat prirode "Osredak", njegove spoljne granice i granice površina, odnosno lokaliteta sa režimom zaštite II i III stepena najkasnije u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Upravljač je dužan da u saradnji sa Republičkim geodetskim zavodom i Zavodom za zaštitu prirode Srbije, izvrši identifikaciju granica Specijalnog rezervata prirode "Osredak" na terenu, digitalnoj ortofoto karti i katastarskom planu, u roku od 12 meseci od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Na operat, odnosno zapisnik o utvrđivanju granica iz stava 2. ovog člana, saglasnost daje ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja.

Granice utvrđene, opisane i verifikovane na način propisan u st. 2. i 3. ovog člana, smatraće se merodavnim u svim stvarima koje se tiču sprovođenja ove uredbe.

Član 11

Upravljač će u roku od dve godine od dana stupanja na snagu ove uredbe izraditi softversko rešenje o prirodnim i stvorenim vrednostima, nepokretnostima, aktivnostima i drugim podacima od značaja za upravljanje Specijalnim rezervatom prirode "Osredak".

Član 12

Sredstva za sprovođenje Plana upravljanja Specijalnog rezervata prirode "Osredak", obezbeđuju se iz budžeta Republike Srbije, od naknade za korišćenje zaštićenog područja, prihoda ostvarenih obavljanjem delatnosti Upravljača i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 13

Visinu naknade za korišćenje Specijalnog rezervata prirode "Osredak", svojim aktom utvrđuje Upravljač, u skladu sa zakonom koji definiše naknade za korišćenje javnih dobara.

Član 14

Zabrane i ograničenja propisane ovom uredbom, ne odnose se na vojne objekte i komplekse, kao i aktivnosti koje Vojska Srbije izvodi ili će izvoditi za potrebe odbrane Republike Srbije.

Član 15

Planovi, programi i osnove iz oblasti rudarstva, energetike, saobraćaja, šumarstva, lovstva, upravljanja ribljim fondom, vodoprivrede, poljoprivrede i turizma i drugih delatnosti od uticaja na prirodu, a koji se odnose na korišćenje prirodnih resursa i prostora u zaštićenom području Specijalnog rezervata prirode "Osredak", usaglasiće se sa Prostornim planom Republike Srbije, ovom uredbom i Planom upravljanja iz člana 8. ove uredbe.

Planovi, programi i osnove iz stava 1. ovog člana, donose se uz prethodnu saglasnost ministra nadležnog za poslove zaštite životne sredine, u skladu sa zakonom.

Član 16

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog

OPIS GRANICE I GRAFIČKI PRIKAZ SPECIJALNOG REZERVATA PRIRODE "OSREDAK"

1. Granice Specijalnog rezervata prirode "Osredak"

Opis spoljne granice počinje u najistočnijoj tački prirodnog dobra, a to je tromeđa parcela 9350, 8295 i 8296 u KO Kukljin. Iz te tačke granica prati pravac severozapada, severnom stranom parcele 8295 i istim pravcem seče parcele 8375, 8376, 8377, 8380, 8382, 8383 i dalje nastavlja u pravcu zapada severnim stranama parcela 8384, 9317/169, 9317/168, 9317/167, 9317/166, 9317/161, 9317/171, 9317/146, 9317/145, 8763/1, 8768, 8769, 8770, 8757/2, 8757/1, 8756/3, 8756/2, 8756/1, 8755, 8754, 8753, 9317/1, 9317/31, seče 9351 (put) u pravcu severa, istočnom stranom parcele 8505 u dužini od 50 m. Dalje ide u pravcu zapada, tj. u pravcu severne strane parcele 8511, seče parcele 8505, 8506, 8508, 8509, produžava severnim stranama parcela 8511 i 8512, a zatim do granice između KO Kukljin i KO Bele Vode, istim pravcem seče parcele 8513, 8520, 8521, 8525, 8526, 8529 i 8530, produžava severnim stranama parcela 8531/5 i 8531/2 i seče parcele 8533 i 8534 do granice između katastarskih opština.

U KO Bele Vode granica prirodnog dobra produžava istim pravcem na zapad, tako što seče parcele 5046, 5047, 5048, 6063 (put), a zatim severnom i zapadnom stranom parcele 5010 skreće na jug i zapadnim stranama parcela 5009 i 5008 dolazi do granice KO Bele vode i KO Kukljin koju prati do tromeđe parcela 5052 u KO Bele Vode i 8546 i 8547 KO Kukljin. Od te tromeđe granica produžava parcelema u KO Kukljin i to južnom stranom parcele 8546 u pravcu istoka, seče 9352 (put) i zapadnim stranama parcela 8541 i 9317/73 skreće ka jugu, a zatim na jugozapad zapadnim stranama parcela 9317/72, 8676, 8638, 8640, 8641, 8643, 8645. Dalje nastavlja severnom stranom parcele 9317/281, skreće na severozapad, seče parcelu 9352 (put) i istočnim stranama parcela 8559, 8558 i 8557 stiže ponovo do granice KO Kukljin i KO Bele vode.

Od četvoromeđe parcela 8557 i 8556 u KO Kukljin i parcela 5212 i 5211 u KO Bele Vode granica u pravcu severa produžava u KO Bele Vode istočnim stranama parcela 5212, 5194, 5195/1, 5195/2, 5196, 5197, 5198, 5056, 5057, 5059, skreće na zapad severnim stranama parcela 5081, 5093, 5091, 5086, 5087, 5166, 5105, 5163, 5143, 5147, 5148, 5149, 5155, 5154, 5153, 5226, 5227, 5228, 5241, 5240, 5239, 5567. Dalje skreće na severoistočnim stranama parcela 5565, 5575, 5574, seče 6062 u pravcu tromeđe parcela 6062, 5633 i 5601 odakle nastavlja u pravcu severa istočnim stranama parcela 5610, 5609, 5608/3, 5607/1, 5606/1, 5605/1, 5604/1, 5603/1, 5603/2, seče 5602 i istim pravcem nastavlja parcelama 3824/2, 3824/1, 3825 odakle skreće na zapad, severnim stranama parcela 3823/1, 3822/1, 3821/1, 3820/1 3816/2, 3811/3, 3811/4, 3810/2, 3808, 3805/6, 3805/5, 3796/2, 3786/2, 3785/6, 3785/5, 3784/2, 3784/1, seče 3783 i 3780 i nastavlja u pravcu zapada, severnim stranama parcela 3778/3, 3777/4, 6069/36 i 6071/118 gde dolazi do granice KO Bele Vode i KO Bresno Polje, što je i granica grada Kruševca i opštine Trstenik.

U nastavku granica prirodnog dobra prati granicu opština do tromeđe parcela 6071/99 i 6071/100 u KO Bele Vode i 5525/51 u KO Bresno Polje, gde skreće ka jugoistoku južnom stranom parcela 6071/100 i 6069/20, a zatim skreće ka jugozapadu zapadnim stranama parcela 5673, 5674, 6066, 5800, 5802 i 5803 odakle se severnom stranom parcele 6071/85 vraća na granicu opština koju prati u pravcu juga do tromeđe parcela 6071/75 i 6071/76 u KO Bele Vode i 5525/82 u KO Bresno Polje, odakle ide u pravcu juga, zapadnim stranama parcela 5525/82, 5525/81, seče 5553 (put), nastavlja istim pravcem parcelama 426, 423, 422, 420, 419, 527, 526, 525, 524/1, 523/2, 522/2, 521, 520, 519/1, 518/1, opet seče 5553 (put) i nastavlja istim pravcem parcelama 447, 460 i 458/2, gde skreće na istok i južnim stranama parcela 458/1, 461, 467, 466, 465 i 5525/105, dolazi do granice KO Bresno Polje i KO Bele Vode. Nadalje u pravcu istoka kroz KO Bele Vode granica prati južne strane parcela 6071/36, 6067/48, 5298, 5300, 5299, 5284, 5285, 5286, 5287, 5288 i 5289 gde preseca granicu KO Bele Vode i KO Kukljin i nastavlja u KO Kukljin južnom stranom parcele 8617/2, preseca 9352 (put), produžava u pravcu jugoistoka južnim stranama parcela 8622/1, 9317/285, 9317/287, seče 9353 (put) i nastavlja u pravcu istoka parcelama 8662, 9149/2, 9174, 9176, 9177, 9178, 9202, 9203, 9198, 9210/1, 9210/2, 9197, 9196, 9193, 9192/1, 9192/2, 9188/1, 9187, 9186/4, 9186/2, 9188/3, 9188/2 i 9184/2 do granice KO Kukljin i KO Globoder koju prati do četvoromeđe parcela 9080 i 9038 u KO Kukljin i 21/1 i 21/2 u KO Globoder. U KO Globoder granica u pravcu istoka prati južne strane parcela 21/2, 13, seče 4647 (put), nastavlja istim pravcem parcelama 40 i 41 do granice sa KO Kukljin koju nadalje prati do tromeđe parcela 4679 u KO Globoder i 9317/275 i 9358/25 u KO Kukljin. Od te tromeđe granica prirodnog dobra u KO Kukljin prati južne strane parcela 9317/275, 9317/272, 9317/313, skreće na jug zapadnim stranama parcela 8273/6, 8273/5, 8273/4, 8273/3 i 8273/2, a zatim skreće na sever, istočnim stranama parcela 8273/1, 8271/1, 8270, 8269, 8268, 8267, 8283, 8284, 8285, 8286, 8288,8289, 8290, 8291, 8292/1, 8293/1, 8294 i 8295 gde se opis i završava u početnoj tački.

2. Granice površina i lokaliteta u režimu zaštite II stepena

1) Opis granica režima zaštite II stepena KO Bela Voda

Opis počinje na granici KO Kukljin i KO Bela Voda, tj. na tromeđi kat. parc. 8557 KO Kukljin i 5211 i 5212 KO Bele Vode. Odatle granica prati granicu Specijalnog rezervata prirode "Osredak" u pravcu severa, istočnim stranama parcela u KO Bele Vode: 5212, 5194, 5195/1, 5195/2, 5196, 5197 i 5198. Tu se odvaja od spoljašnje granice rezervata u pravcu zapada, produžava severnim stranama parcela 5198, 5190, 5189, 5184, 5182, 5181, 5174, 5173, 5172, 5171, 5170/1, 5170/2, 5159, 5158, 5223, 5221/2, 5243, 5226, ponovo se vraća na spoljašnju granicu Specijalnog rezervata prirode, parcelama 5227, 5228, 5241, 5240, 5239, 5567, odvaja se od spoljašnje granice, skreće ka jugu zapadnim stranama parcela 5566, 5561/2, 5561/1, 5560, 5556, skreće na zapad severnom stranom parcele 5548, seče 6062 (put), produžava istim pravcem parcelom 5725, a zatim skreće ka severu zapadnim stranama parcela 5714, 5715, 5713, 5707, 5706/3 i 5705 sve do tromeđe parcela 5705, 5704 i 5716. Iz te tromeđe granica menja pravac ka jugozapadu i to zapadnim stranama parcela 5705, 5696, 5695/1, 5695/2, 5694, 5784, 5785, 5788, 5789, 5792, seče 6067/57, produžava parcelom 5812, a zatim skreće ka istoku južnim stranama parcela 5812, 5813, 5814/1, 5814/2, 5814/3, 5815, 5819/1, 5819/2, 5821/2, 5822, 5823, 5824, skreće na jug zapadnim stranama parcela 6071/48 i 6071/51, preseca granicu sa KO Bresno polje, zahvata parcele 5525/93 i 5525/95, a zatim se vraća u KO Bele Vode i nastavlja u pravcu istok-severoistok, južnim stranama parcela 6071/54, 6071/52, 6071/46, 6067/55, 5743, 5744, 5742, 5833, 5834, 5836, seče 6062 (put), nastavlja istim pravcem parcelama 5541 i 5540 gde zapadnom stranom parcele 5274 skreće ka jugu i dolazi do granice KO Bele Vode i KO Kukljin. U KO Kukljin granica ide u pravcu severoistoka južnim stranama parcela 8574, 8575, 8576, 8577, 8580, 8581, 8582, 8584, 8585, 8586, 8587, 8588, 8589, 8602/2, 8591, 8593, 8594, 8596, 8595, opet 8594, 8566, 8565, 8564, 8562, 8561, 8560 odakle se spaja sa granicom rezervata i istočnim strana parcela 8559, 8558 i 8557 stiže do tromeđe parcela 8557 u KO Kukljin i 5211 i 5212 u KO Bele Vode, što je i početna tačka opisa.

2) Opis granica režima zaštite II stepena KO Kukljin

Opis počinje na granici između KO Kukljin i KO Bele Vode, na tromeđi parcela 5046 u KO Bele Vode i 8534 i 8535 KO Kukljin, odakle u pravcu juga prati zapadnu stranu kat. parc. 8535, seče 9351 (put) i nadalje istim pravcem parcelama 9317/90, 9317/89, 9317/88, skreće ka jugozapadu severnim stranama parcela 8721, 8719, 8718, a zatim opet ka jugu zapadnim stranama parcela 8716, 8704, 8703 i 8702 odakle granica prati pravac ka istoku, južnim stranama parcela 8701, 8700, 8699, 8698, 8696, 8695, 8694, 8692 i 8693 gde seče 8752 (put). Granica dalje prati pravac istok-severoistok južnim i istočnim parcelama 9061, 9060, 9059/2, 9059/1, 9058/2, 9058/1, 9057, 9056. 9055, 9054, 9053, 9030, 9031, 9032, 9033, 8990, 8989, 8984, 8983, 8979, 8977, 8976, 8975/1, 8975/4, 8972/1, 8972/2, 8967, 8968, 8971, 8970, seče 8902, nastavlja istim pravcem parcela 8903. 8904, 8908, 8909, 8910/2, 8910/1, 8911/1, 8862/2, 8862/1, 8863, 8866, 8855/2, 8855/1, 8854, 8853, 8852 i 8851, seče 8848 (put) i skreće ka jugu, zapadnim stranama parcela 8846, 9317/256, 9317/257, 9317/258, 9317/259, 9317/260, 9317/261, 9317/262, 9317/263, 9317/264, 9317/265 i 9317/266. Granica dalje skreće ka severu istim parcelama tj. istočnim stranama parcela 9317/267, 9317/266, 9317/265, 9317/264, 9317/263, 8273/15, 8273/16, 8273/17, 8273/18, 8273/19, 8273/20, 8273/21, 8273/22, 8273/23, 8276, 8278, a zatim ka zapadu severnim stranama parcela 8279, 8280, 8281, 8282, 9317/226, 9317/223, 9317/222, 9317/219, 9317/212, 9317/210, 9317/209, 9317/206, 9317/205, 9317/202, 9317/201, 9317/200, 9317/199, 9317/299, 9317/196, 9317/195, 9317/194, 9317/193, 9317/189, 9317/188, 9317/187, 9317/186, 9317/185, 9317/184, 9317/183, 9317/179, 9317/178, 9317/176, 9317/175, 9317/173, 9317/172, 8789/2 gde dolazi do puta (8848) koji prati do parcele 8752. Severnom stranom parcele 8752 granica produžava u pravcu zapada do severne strane parcele 8724, nastavlja u pravcu zapada parcelom 8723, a zatim skreće ka severu istočnim stranama parcela 9317/88, 9317/94, seče 9351 i istočnom stranom parcele 8523 i severnom stranom 8523, 8524, 8527, 8528, 8532 i 8535 završava opis u početnoj tački.