UREDBA
O POLICIJSKIM MERAMA I RADNJAMA I POLICIJSKIM OVLAŠĆENJIMA, IZGLEDU, IZDAVANJU, KORIŠĆENJU I UNIŠTAVANJU SLUŽBENE LEGITIMACIJE I ZNAČKE OVLAŠĆENIH SLUŽBENIH LICA VOJNE POLICIJE

("Sl. glasnik RS", br. 17/2020)

 

I OSNOVNA ODREDBA

Član 1

Ovom uredbom uređuju se policijske mere i radnje, policijska ovlašćenja i izgled, izdavanje, korišćenje i uništavanje službene legitimacije i značke ovlašćenih službenih lica Vojne policije.

II POLICIJSKE MERE I RADNJE I POLICIJSKA OVLAŠĆENJA OVLAŠĆENIH SLUŽBENIH LICA VOJNE POLICIJE

Član 2

U obavljanju poslova Vojne policije u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije ovlašćena službena lica Vojne policije (u daljem tekstu: ovlašćena službena lica) primenjuju sledeće policijske mere i radnje:

1) zaštitu oštećenih krivičnim delom i drugih lica;

2) zaštitu podataka o identitetu;

3) policijsko opažanje, opserviranje;

4) posebne mere za obezbeđivanje javnog reda;

5) snimanje na javnim mestima;

6) policijsku pomoć u izvršenjima i postupcima vansudskog namirenja;

7) poligrafsko ispitivanje;

8) prijem prijava o učinjenom krivičnom delu i prekršaju;

9) traganje za licima i predmetima;

10) mere ciljane potrage;

11) mere za otklanjanje neposredne opasnosti;

12) kriminalističko forenzičku registraciju, uzimanje drugih uzoraka i kriminalističko forenzička veštačenja i analize;

13) javno raspisivanje nagrade.

Član 3

U obavljanju poslova Vojne policije u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije ovlašćena službena lica vrše sledeća policijska ovlašćenja:

1) upozorenje i naređenje;

2) proveru i utvrđivanje identiteta lica i identifikaciju predmeta;

3) pozivanje;

4) dovođenje;

5) zadržavanje lica i privremeno ograničenje slobode kretanja;

6) prikupljanje obaveštenja;

7) privremeno oduzimanje predmeta;

8) pregled prostora, objekata, dokumentacije i kontradiverzioni pregled;

9) zaustavljanje i pregledanje lica, predmeta i saobraćajnih sredstava;

10) obezbeđenje i pregled mesta događaja;

11) upotrebu tuđeg saobraćajnog sredstva i sredstva veze;

12) utvrđivanje prisustva alkohola i/ili psihoaktivnih supstanci;

13) vršenje bezbednosnih provera;

14) prijem nađenih stvari;

15) upotrebu sredstava prinude;

16) druga ovlašćenja predviđena zakonom.

Član 4

Ovlašćena službena lica obavljaju poslove Vojne policije po načelima, standardima i uz zaštitu prava zaposlenih u Ministarstvu odbrane i pripadnika Vojske Srbije i civila, u skladu sa zakonom kojim se uređuje policija.

U obavljanju poslova Vojne policije ovlašćena službena lica primenjuju policijske mere i radnje i policijska ovlašćenja pod uslovima propisanim zakonom kojim se uređuje policija.

Policijske mere i radnje iz člana 2. i policijska ovlašćenja iz člana 3. ove uredbe, u obavljanju poslova Vojne policije u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, ovlašćena službena lica primenjuju prema zaposlenima u Ministarstvu odbrane i pripadnicima Vojske Srbije, a prema civilima u sledećim slučajevima:

1) kada ih u rejonu vojnih objekata, rasporeda vojnih jedinica ili u njima, zateknu u vršenju prekršaja ili krivičnog dela koje nije na štetu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije;

2) kada ih zateknu na mestu izvršenja službene radnje ili kada tokom izvršenja službene radnje ometaju ili sprečavaju ovlašćeno službeno lice;

3) kada obavljaju poslove obezbeđenja vojnih objekata, određenih ličnosti, naoružanja ili regulisanja i kontrole vojnog putnog saobraćaja;

4) kada ih zateknu pri izvršenju krivičnog dela ili postoje osnovi sumnje da su učinili krivično delo na štetu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije za koje se goni po službenoj dužnosti.

U slučaju utvrđenom u stavu 3. tačka 1) ovog člana, Vojna policija će odmah obavestiti najbližu teritorijalno nadležnu organizacionu jedinicu policije i sa potrebnom dokumentacijom joj predati zatečene civile na dalji postupak.

Policijske mere i radnje iz člana 2. i policijska ovlašćenja iz člana 3. ove uredbe, ovlašćena službena lica primenjuju prema zaposlenima u Ministarstvu odbrane i pripadnicima Vojske Srbije, kao i prema civilima:

1) u obavljanju poslova obezbeđenja određenih ličnosti i protivterorističke zaštite van Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, po odluci ministra odbrane;

2) kada pružaju pomoć policiji na javnim mestima;

3) u uslovima vanrednog i ratnog stanja.

III IZGLED SLUŽBENE LEGITIMACIJE I ZNAČKE OVLAŠĆENIH SLUŽBENIH LICA VOJNE POLICIJE

Član 5

Komplet službene legitimacije i značke ovlašćenih službenih lica sastoji se od sledećih delova: preklapajućih korica, službene legitimacije ovlašćenih službenih lica i službene značke ovlašćenih službenih lica.

Dodatni delovi službene legitimacije i značke iz stava 1. ovog člana su: službena značka i nosač značke za uniformu i metalni lanac za nošenje oko vrata.

Službena značka i nosač značke za uniformu nose se na levoj strani gornjeg dela uniforme.

Član 6

Korice službene legitimacije ovlašćenih službenih lica su dvostrane i preklopne, dimenzija 155 x 105 mm i izrađene su od prirodne kože, crne boje.

Na spoljnoj strani korica, u gornjem delu, tehnikom suvog žiga utisnut je naziv: "VOJSKA SRBIJE", a ispod toga: "VOJNA POLICIJA". Na sredini je utisnut amblem dvoglavog orla sa ukrštenim kuburama, a u donjem delu natpis: "SLUŽBENA LEGITIMACIJA VOJNE POLICIJE".

Na unutrašnjoj strani korica nalazi se ležište za smeštaj službene legitimacije Vojne policije koje je prekriveno providnom plastičnom folijom, a sa gornje strane na posebnom nosaču sa ležištem nalazi se umetnuta službena značka Vojne policije. Na spoju između dela za obrazac službene legitimacije Vojne policije i nosača službene značke nalaze se metalne niklovane ringlice.

Izgled preklopnih korica službene legitimacije i značke ovlašćenih službenih lica odštampan je uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo (Obrazac 1).

Član 7

Službena legitimacija ovlašćenih službenih lica je dvostrana preklopna, dimenzija 130 x 95 mm, a preklopljena dimenzija 65 x 95 mm.

Spoljna strana službene legitimacije ovlašćenih službenih lica je crne boje.

Na prednjoj strani, u gornjem delu, zlatnom bojom utisnut je natpis: "VOJSKA SRBIJE", ispod: "VOJNA POLICIJA", na sredini je amblem dvoglavog orla sa ukrštenim kuburama, a u donjem delu natpis: "SLUŽBENA LEGITIMACIJA VOJNE POLICIJE".

Na zadnjoj strani, u donjem delu, crnom bojom utisnut je serijski broj sa slovnom oznakom serije obrasca službene legitimacije Vojne policije.

Unutrašnja strana štampana je na zaštićenom papiru, na podlozi sive boje sa zaštitnim gijoš elementima u vidu ukrštenih kubura "ledenica" na kojima se nalaze prsten, lovorov venac i slova: "VP".

Na levoj strani, u gornjem delu, slovima crne boje ispisani su nazivi: "VOJSKA SRBIJE" i "VOJNA POLICIJA". Na levoj strani je mesto za fotografiju u boji ovlašćenog službenog lica Vojne policije, dimenzije 25 x 30 mm. Desno od mesta za fotografiju je natpis crvenom bojom: "Identifikacioni broj", ispod kojeg se nalazi mesto za upisivanje identifikacionog broja, a ispod identifikacionog broja je mesto pečata. Ispod mesta za fotografiju nalazi se mesto za: ime, prezime i jedinstveni matični broj građana (JMBG) ovlašćenog službenog lica i tekst: "je ovlašćeno službeno lice VOJNE POLICIJE". Ispod teksta nalaze se mesto za datum izdavanja službene legitimacije, potpis ovlašćenog lica i mesto pečata.

Na desnoj strani, u gornjem delu, slovima crne boje ispisano je: "VOJSKA SRBIJE", "VOJNA POLICIJA" i "OVLAŠĆENJA", a ispod - tekst: " Imalac ove legitimacije primenjuje ovlašćenja ovlašćenih službenih lica policije, u skladu sa zakonom kojim se uređuje krivični postupak i zakonom kojim se uređuje policija". Ispod teksta nalazi se serijski broj sa slovnom oznakom serije obrasca službene legitimacije Vojne policije.

Izgled službene legitimacije ovlašćenih službenih lica (Obrazac 2.) odštampan je uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 8

Službena značka ovlašćenih službenih lica je dimenzija 70 x 50 mm i izrađena je u formi stilizovanog heraldičkog prikaza dvoglavog orla sa ordena belog orla, koji delimično krilima obuhvata štit sa kompozicijom određenih povezanih elemenata izvedenih u reljefu sa kaskadama.

Službena značka izrađuje se od legure cinka, aluminijuma i bakra, tehnologijom livenja sa galvanskom prevlakom hrom-pozlata i emajliranim detaljima u odgovarajućim bojama koji doprinose vizuelnom i estetskom izgledu značke.

Štit je izrađen u pozlati i postavljen na osnovu od lovorovog venca, ovalne forme.

Štit predstavlja osnovnu namenu i zadatak Vojne policije da štiti, čuva i sačuva, a u skladu sa tradicijom srpskog naroda, iskazanom u predstavi stilizovanog dvoglavog belog orla sa visokog srpskog odlikovanja.

Štit se sastoji od sledećih elemenata:

1) u donjem delu nalaze se ukrštene grančice lovora i hrasta izrađene u pozlati;

2) iznad grančica nalazi se horizontalna trobojka sa poljima istih visina, odozgo na dole: crvena, plava i bela, koja se viori od sredine prema oba kraja ispunjena emajlom, preko koje se nalazi premaz providne emajl boje;

3) kompoziciju grančica i trobojke okružuju dve ukrštene kubure "ledenice" izrađene u hromu;

4) preko mesta ukrštanja kubura nalazi se okrugli štit ispunjen emajlom u crnoj boji i okružen visokopoliranim prstenom u čijem se središtu nalazi lovorov venac izrađen u pozlati i slova "VP", u belom emajlu;

5) iznad prstena nalazi se traka izrađena u hromu sa graviranim identifikacionim petocifrenim brojem službene značke koji je ispunjen emajlom u crnoj boji;

6) preko donjeg oboda štita uvijena je traka izrađena u pozlati graviranim natpisom: "VOJSKA SRBIJE", u crnom emajlu;

7) na gornjem obodu nalazi se dvoglavi beli orao izrađen u hromu, kljunova izrađenih u pozlati, koji krilima prekriva obode štita;

8) preko gornjeg oboda štita i dvoglavog orla nalazi se razvijena traka izrađena u pozlati sa graviranim natpisom: "VOJNA POLICIJA", u crnom emajlu.

Iznad glava orla, u projekciji, prikazana je kruna izrađena u pozlati sa dve trake izrađene u hromu koje izviru iz nje i spuštaju se na ramena orla.

Izgled službene značke ovlašćenih službenih lica odštampan je uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo (Obrazac 3).

Član 9

Nosač službene značke za uniformu izrađen je od prirodne kože, crne boje, dimenzija 115 x 60 mm, sa ležištem za značku, dodatkom (na gornjem delu) za kačenje na dugme džepa gornjih delova uniforme i iglom za kačenje na zadnjem delu.

Metalni lanac za nošenje oko vrata izrađen je od čeličnih kuglica koje su spojene čeličnom žicom, dužine 80 cm.

Izgled nosača službene značke ovlašćenih službenih lica za uniformu i izgled metalnog lanca odštampan je uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo (Obrazac 4).

Član 10

Identifikacioni broj služi za identifikaciju ovlašćenog službenog lica.

Ne mogu se izdati dva istovetna identifikaciona broja.

Identifikacioni broj sastoji se od pet cifara i određuje se u rasponu od 10 000 do 99 999.

Identifikacioni broj štampa se crnom bojom na obrascu službene legitimacije ovlašćenih službenih lica i isti broj se urezuje na službenu značku.

IV IZDAVANJE I KORIŠĆENJE SLUŽBENE LEGITIMACIJE I ZNAČKE OVLAŠĆENIH SLUŽBENIH LICA VOJNE POLICIJE

Član 11

Službena legitimacija i značka ovlašćenih službenih lica izdaje se ovlašćenom službenom licu.

Službenu legitimaciju i značku ovlašćenih službenih lica izdaje načelnik organizacione jedinice Generalštaba Vojske Srbije nadležne za Vojnu policiju.

Član 12

Potvrda o izdatoj službenoj legitimaciji i znački ovlašćenog službenog lica Vojne policije, Izjava o izgubljenoj, oštećenoj ili nestaloj službenoj legitimaciji i znački ovlašćenog službenog lica Vojne policije, dokazi o objavljivanju nevažećom službene legitimacije i značke i zapisnici o komisijski uništenim službenim legitimacijama i značkama čuvaju se u organizacionoj jedinici Generalštaba Vojske Srbije nadležnoj za poslove Vojne policije, a u jedinicama Vojne policije ranga bataljona i organima Vojne policije u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije za ovlašćena službena lica iz njihovog sastava.

Sadržaj potvrde i sadržaj izjave iz stava 1. ovog člana odštampani su uz ovu uredbu i čine njen sastavni deo (Obrazac 5. i Obrazac 6).

Član 13

Ovlašćena službena lica prilikom obavljanja službenih poslova u okviru svojih zakonom propisanih ovlašćenja i zadataka, svoj identitet i svojstvo dokazuju službenom legitimacijom i značkom ovlašćenih službenih lica.

Kada je u uniformi, ovlašćeno službeno lice nosi značku na levoj strani gornjeg dela uniforme, a kada je u civilnom odelu - na vidnom delu odeće ili je pokazuje držeći je u ruci.

Službena legitimacija ovlašćenih službenih lica pokazuje se tako da lice kome se legitimacija pokazuje može da pročita tekst i identifikacioni broj i vidi fotografiju.

Član 14

Ako ovlašćeno službeno lice ošteti, odnosno izgubi ili na drugi način ostane bez službene legitimacije i značke ili njenog dela, u obavezi je da o tome odmah, u pisanoj formi, izvesti neposredno pretpostavljenog starešinu Vojne policije.

U slučaju gubitka ili oštećenja službene legitimacije i značke, izdaje se nova službena legitimacija i značka, a u slučaju bitne promene lika ili promene imena i prezimena ovlašćenog službenog lica, izdaje se nova službena legitimacija.

Član 15

Izgubljene ili na drugi način nestale službene legitimacije i značke oglašavaju se nevažećim u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Član 16

Ovlašćeno službeno lice u obavezi je da vrati službenu legitimaciju i značku:

1) kada mu prestane služba u Vojsci Srbije;

2) kada je raspoređeno na drugo formacijsko mesto na kojem nema status ovlašćenog službenog lica;

3) kada je udaljen od dužnosti;

4) kada je stavljen na raspolaganje;

5) kada je razrešeno dužnosti dok traju uslovi za razrešenje od dužnosti.

V UNIŠTAVANJE SLUŽBENE LEGITIMACIJE I ZNAČKE OVLAŠĆENIH SLUŽBENIH LICA VOJNE POLICIJE

Član 17

Oštećene i vraćene službene legitimacije i značke ovlašćenih službenih lica na kraju svake kalendarske godine uništava tročlana komisija, koju obrazuje starešina organizacione jedinice Generalštaba Vojske Srbije nadležne za poslove Vojne policije.

Oštećene i vraćene službene legitimacije ovlašćenih službenih lica uništavaju se spaljivanjem, a oštećene i vraćene značke ovlašćenih službenih lica uništavaju se lomljenjem.

O uništavanju službenih legitimacija i znački ovlašćenih službenih lica, sastavlja se zapisnik koji potpisuju članovi komisije, a overava ga starešina organizacione jedinice Generalštaba Vojske Srbije nadležne za poslove Vojne policije.

VI ZAVRŠNE ODREDBE

Član 18

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o ovlašćenjima, izgledu, izdavanju, korišćenju i uništavanju službene legitimacije i značke ovlašćenih službenih lica Vojne policije ("Službeni glasnik RS", broj 90/08).

Član 19

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac 1.

 

IZGLED PREKLOPNIH KORICA SLUŽBENE LEGITIMACIJE I ZNAČKE OVLAŠĆENIH SLUŽBENIH LICA VOJNE POLICIJE

 

 

Obrazac 2.

 

IZGLED SLUŽBENE LEGITIMACIJE OVLAŠĆENIH SLUŽBENIH LICA VOJNE POLICIJE

 

 

 

Obrazac 3.

 

IZGLED SLUŽBENE ZNAČKE OVLAŠĆENIH SLUŽBENIH LICA VOJNE POLICIJE

 

 

 

Obrazac 4.

 

IZGLED NOSAČA SLUŽBENE ZNAČKE OVLAŠĆENIH SLUŽBENIH LICA VOJNE POLICIJE ZA UNIFORMU I IZGLED METALNOG LANCA

 

Lanac za nosenje

 

 

Obrazac 5.

 

POTVRDA O IZDATOJ SLUŽBENOJ LEGITIMACIJI I ZNAČKI OVLAŠĆENOG SLUŽBENOG LICA VOJNE POLICIJE

 

 

Republika Srbija

___________________
Jedinica-ustanova

Potvrda o izdatoj službenoj legitimaciji i znački
ovlašćenog službenog lica Vojne policije

Redni broj potvrde ________________________________________________________________________

Čin, ime i prezime _________________________________________________________________________

JMBG __________________________________________________________________________________

Jedinica - ustanova________________________________________________________________________

Identifikacioni broj _________________________________________________________________________

Serijski broj službene legitimacije_____________________________________________________________

Datum izdavanja __________________________________________________________________________

 

 

Potpis nadležnog starešine

 

Potpis primaoca

___________________________

 

________________________

 

(M.P.)

 

 

 

Obrazac 6.

 

IZJAVA O IZGUBLJENOJ, OŠTEĆENOJ ILI NESTALOJ SLUŽBENOJ LEGITIMACIJI I ZNAČKI OVLAŠĆENOG SLUŽBENOG LICA VOJNE POLICIJE

 

 

Republika Srbija

___________________
Jedinica-ustanova

Izjava o izgubljenoj, oštećenoj ili nestaloj službenoj
legitimaciji i znački ovlašćenog službenog lica Vojne policije

Čin, ime i prezime _________________________________________________________________________

JMBG __________________________________________________________________________________

Jedinica - ustanova________________________________________________________________________

Identifikacioni broj _________________________________________________________________________

Serijski broj službene legitimacije_____________________________________________________________

Okolnosti gubitka, oštećenja ili nestanka službene legitimacije i značke ovlašćenog službenog lica Vojne policije:

 

 
 
 
 
 
   

 

 

Datum i mesto

 

Potpis lica

________________________

 

________________________