PRAVILNIK
ZA DODELU PODSTICAJNIH SREDSTAVA PUTEM KONKURSA ZA REALIZACIJU RADOVA NA UREĐENJU KANALSKE MREŽE U FUNKCIJI ODVODNJAVANJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA NA TERITORIJI AP VOJVODINE U 2020. GODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 14/2020)

Opšte odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se postupak (namena, korisnici, visina i način dodele sredstava, konkurs, pravo učešća, postupak s prijavama, razmatranje prijava, bodovanje i kriterijumi za dodelu sredstava, odlučivanje, ugovaranje, praćenje realizacije i završne odredbe) dodele podsticajnih sredstava putem konkursa za realizaciju radova na uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji AP Vojvodine u 2020. godini, po Programu zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji AP Vojvodine u 2020. godini ("Službeni list APV", broj 54/2019).

Program iz stava 1. ovog člana donela je Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine, a Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo (u daljem tekstu: Pokrajinski sekretarijat) zadužen je za njegovu realizaciju.

Visina i način dodele sredstava

Član 2

Ukupan iznos bespovratnih sredstava, koji se dodeljuje po ovom konkursu, jeste 350.000.000,00 dinara.

Ukupan iznos bespovratnih sredstava koji se dodeljuju po jednoj prijavi jeste do 25.000.000,00 dinara.

Sredstva se kao bespovratna dodeljuju do 50% od ukupno prihvatljivih troškova bez PDV-a, a preostali iznos obezbeđuju jedinice lokalne samouprave. PDV na celokupnu vrednost izvršenih radova plaća jedinica lokalne samouprave.

Sredstva se dodeljuju na osnovu konkursa koji se objavljuje u dnevnom listu "Dnevnik", na internet stranici Pokrajinskog sekretarijata i u "Službenom listu AP Vojvodine".

Namene za koje se mogu koristiti sredstva

Član 3

Putem konkursa, sredstva se dodeljuju za realizaciju radova na uređenju otvorene kanalske mreže (kanali, propusti, ustave, crpne stanice sa pratećim elektro-mašinskom opremom i drugi objekti sa potrebnim elementima na kanalskoj mreži) u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta.

Konkurs je otvoren zaključno sa 09.03.2020. godine.

Korisnici sredstava

Član 4

Pravo da konkurišu imaju jedinice lokalne samouprave (gradovi i opštine) s teritorije AP Vojvodine (U daljem tekstu: Korisnici).

Uslovi za učešće na konkursu

Član 5

Uslovi za učešće na konkursu su:

• Saglasnost JVP "Vode Vojvodine" na predlog radova.

Potrebna dokumentacija kojom se dokazuje ispunjenost uslova za učešće na konkursu

Član 6

1. prijava na konkurs;

2. akt - koji je potpisao gradonačelnik, odnosno predsednik opštine - o pristupanju uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta, donet u toku 2020. godine, u kome je opredeljen iznos sopstvenih sredstava koja će jedinica lokalne samouprave obezbediti za realizaciju radova na uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta;

3. saglasnost JVP "Vode Vojvodine" na predlog radova koji je dostavila jedinica lokalne samouprave;

4. elaborat za učešće na konkursu za uređenje kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta sa svim potrebnim elementima. Elaborat treba da sadrži: ukupnu dužinu kanalske mreže kojom upravlja JVP "Vode Vojvodine" na teritoriji lokalne samouprave, situacioni plan s kanalima koje uređuju, tabelarni pregled katastarskih opština za koje se planiraju radovi s dužinama kanala koji se uređuju po katastarskim opštinama i vrednostima radova s PDV-om i bez PDV-a po katastarskim opštinama, predmer i predračun radova sa uračunatim PDV-om i bez PDV-a. Elaborat izrađuje JVP "Vode Vojvodine" na osnovu predloga radova za sufinansiranje koji je dostavila jedinica lokalne samouprave;

Pokrajinski sekretarijat zadržava pravo da od podnosioca prijave zatraži dodatnu dokumentaciju.

Uz konkursnu dokumentaciju, podnosilac prijave dužan je da popuni i dostavi obrazac prijave, koji je sastavni deo teksta konkursa.

Obrazac prijave postavlja se na internet stranici Pokrajinskog sekretarijata.

Uslovi korišćenja sredstava

Član 7

• sredstva po ovom konkursu dodeljuju se bespovratno;

• izvod iz opštinskog/gradskog budžeta, kojim se potvrđuje iznos sopstvenog učešća - dostaviti najkasnije 15 dana od dana potpisivanja ugovora; ukoliko nema navedena sredstva, neophodno je dostaviti izjavu nadležnog organa potpisanu od ovlašćenog lica o tome da će ista obezbediti najkasnije u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora;

• Pokrajinski sekretarijat, jedinice lokalne samouprave i JVP "Vode Vojvodine" su saglasne da JVP "Vode Vojvodine", odmah po zaključenju trojnih ugovora a najkasnije u roku od 10 dana, pokrenu postupak javne nabavke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama za izbor izvođača radova i da sa izabranim izvođačem zaključe ugovor o realizaciji poslova na uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta, kao i da o tome dostavi dokaz davaocu sredstava - rešenje o obrazovanju komisije za javnu nabavku i odluku o pokretanju postupka javne nabavke;

• Rok za realizaciju ugovorenih radova je 30.09.2020. godine.

Postupanje sa nepotpunim prijavama

Član 8

Za podnosioce nepotpunih prijava, Pokrajinski sekretarijat po službenoj dužnosti od nadležnih organa pribavlja podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija u skladu sa zakonom koji uređuje opšti upravni postupak, a za ostalu dokumentaciju će biti pozvani da dopune u roku od osam (8) dana od dana prijema poziva.

Ukoliko podnosioci nepotpunih prijava u roku iz prethodnog stava ne dopune dokumentaciju, prijava će biti odbačena kao nepotpuna.

Prijave koje su dopunjene biće razmatrane tek nakon dostavljanja dokumentacije koja je tražena pozivom iz stava 1. ovog člana.

Komisija će odbaciti:

• neblagovremene prijave,

• nedozvoljene prijave,

• prijave podnete od strane neovlašćenog lica.

Odlučivanje o dodeli sredstava

Član 9

Komisija za razmatranje prijava (u daljem tekstu: Komisija), koju je imenovao pokrajinski sekretar, razmatra podnete prijave i donosi zapisnik s predlogom odluke o dodeli sredstava.

Komisija utvrđuje listu podnosilaca prijava koji ispunjavaju uslove na osnovu dostavljene dokumentacije, u skladu s Konkursom i Pravilnikom. U skladu s kriterijumima, koji su definisani Pravilnikom, formira se bodovna lista na osnovu koje se dodeljuju bespovratna sredstva.

Komisija ima pravo da zaseda, kada proceni da su se stekli uslovi za donošenje zapisnika sa predlogom odluke o dodeli sredstava u kom će navesti ukupan broj podnetih prijava sa prikazom traženih sredstava, prihvatljive prijave sa prikazom bodova i iznosa, neprihvatljive prijave razvrstane po razlozima neprihvatljivosti.

Predlogom odluke o dodeli sredstava utvrđeni su pojedinačni iznosi sredstava po podnosiocu prijave kom su odobrena sredstva i način bodovanja, a podnosiocima prijava kojima sredstva nisu odobrena navode se razlozi odbijanja/odbacivanja.

Odluku o dodeli sredstava donosi pokrajinski sekretar na osnovu predloga Komisije.

Odluka se objavljuje na zvaničnoj internet strani Pokrajinskog sekretarijata: www.psp.vojvodina.gov.rs.

Kriterijumi za ocenu prijava

Član 10

1. Stepen obezbeđenosti vlastitih sredstava

2. Stepen značaja, svrsishodnost i očekivani efekti projekta

3. Broj naseljenih mesta na teritoriji lokalne samouprave

4. Lokacija izvođenja radova

5. Razvijenost opštine po Uredbi o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave ("Sl. glasnik RS", br. 104/2014).

Postupanje sa prijavama koje su odbijene/odbačene ili nisu u potpunosti prihvaćene

Član 11

Na osnovu odluke, Komisija sačinjava a pokrajinski sekretar donosi rešenje sa obrazloženjem i poukom o pravnom sredstvu za podnosioce prijava kojima su prijave odbijene/odbačene ili nisu u potpunosti prihvaćene prijave na osnovu predloga odluke.

Pravo prigovora

Član 12

Pored navedenih lica iz člana 11. Pravilnika, pravo prigovora ima i svaki nezadovoljni podnosilac prijave kome su odobrena sredstva na osnovu Odluke o dodeli sredstava koja je objavljena na zvaničnoj internet strani Pokrajinskog sekretarijata.

Prigovor se ulaže pokrajinskom sekretaru u roku od tri (3) dana od dostavljanja pojedinačnog rešenja, odnosno najkasnije u roku od sedam (7) dana od dana objavljivanja odluke na sajtu Pokrajinskog sekretarijata.

Pokrajinski sekretar odlučuje o prigovoru u roku od sedam (7) radnih dana od dana prijema prigovora.

Prigovor sekretar može da odbaci kao neblagovremen, nedozvoljen, podnet od strane neovlašćenog lica, da ga usvoji u potpunosti ili delimično ili da odbije prigovor kao neosnovan.

O prigovoru odlučuje se rešenjem.

Konačna odluka

Član 13

Konačnu odluku donosi pokrajinski sekretar, na osnovu donetih rešenja po osnovu eventualnih prigovora a koja se objavljuje na zvaničnoj internet strani Pokrajinskog sekretarijata.

Ugovor o dodeli sredstava

Član 14

Prava i obaveze između Pokrajinskog sekretarijata, jedinica lokalne samouprave i JVP "Vode Vojvodine" regulišu se Trojnim ugovorom.

Obavezni elementi Trojnog ugovora jesu:

- iznos opredeljenih sredstava;

- namena za koju se opredeljuju sredstva;

- rok za realizaciju ugovorenih radova po Trojnom ugovoru je 30.09.2020. godine, a JVP "Vode Vojvodine su dužne da odmah po zaključenju Trojnog ugovora a najkasnije u roku od 10 dana pokrenu postupak javne nabavke za izbor izvođača radova u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i da nakon sprovedenog postupka sa izvođačem radova zaključe ugovor;

- obaveznost primene zakona o javnim nabavkama / isključenje obaveznosti sprovođenja postupka javnih nabavki;

- prava i obaveze Pokrajinskog sekretarijata, jedinica lokalne samouprave i JVP "Vode Vojvodine";

- način isplate sredstava;

- pravdanje obezbeđenih sredstava;

- nadležnost praćenja realizacije ugovora;

- ostali elementi značajni za realizaciju ugovorenih aktivnosti.

Praćenje izvršavanja ugovora

Član 15

Kontrolu realizacije ugovorenih obaveza sprovodi Sektor za zaštitu, uređenje i korišćenje poljoprivrednog zemljišta.

U slučaju neizvršavanja ugovorene obaveze ugovor će se raskinuti, a korisnik sredstava u obavezi je da izvrši povraćaj sredstava.

Završne odredbe

Član 16

Pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".