PRAVILNIK
O DODELI PODSTICAJNIH SREDSTAVA PUTEM KONKURSA ZA SUFINANSIRANJE AKTIVNOSTI KOD POSTUPAKA KOMASACIJE NA TERITORIJI AP VOJVODINE U 2020. GODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 13/2020)

Opšte odredbe

Član 1

Pravilnikom za dodelu podsticajnih sredstava putem konkursa za sufinansiranje aktivnosti kod postupaka komasacije zemljišta na teritoriji AP Vojvodine u 2020. godini (u daljem tekstu: Pravilnik) propisuje se namene, visina i način dodele sredstava, pravo i uslovi učešća na konkursu i dokumentacija koja se podnosi uz prijavu, postupak s neblagovremenim i nekompletnim prijavama, razmatranje prijava i odlučivanje o dodeli sredstava, kriterijumi i bodovanje za dodelu sredstva, ugovor o realizaciji aktivnosti, realizacija ugovorenih obaveza, plaćanje radova, praćenje realizacije ugovora, završne odredbe i druga pitanja značajna za realizaciju tačke II podtačke 2.1, 2.2 Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji AP Vojvodine u 2020 godini (u daljem tekstu: Program), koji je sastavni deo Pokrajinske skupštinske odluke o programu zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji AP Vojvodine u 2020 godini ("Službeni list APV", broj 54/2019) na koji je saglasnost dalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede broj: 320-51-9676/2019-14 od 03.12.2019. godine.

Program iz stava 1. ovog člana donela je Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine, a Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo (u daljem tekstu: Sekretarijat), zadužen je za njegovu realizaciju.

Namene za koje se mogu koristiti podsticajna sredstva

Član 2

Po prijavama koje se podnose za započinjanje novog postupka komasacije, sredstva se dodeljuju za realizaciju aktivnosti definisanih programom komasacije, odnosno za realizaciju aktivnosti utvrđenih ugovorom između lokalne samouprave i izvođača geodetsko tehničkih radova (ukoliko je već sprovedena procedura javne nabavke i zaključen ugovor sa izvođačem geodetsko tehničkih radova): komasaciona procena vrednosti zemljišta, geodetsko-tehnički radovi i istovrsne aktivnosti.

Isključivi nadzor nad radovima u katastarskom premeru, komasacionom premeru i komasacionoj proceni vrednosti zemljišta od 04.12.2015. godine vrši Republički geodetski zavod.

Po prijavama koje se podnose za nastavak ranije započetih postupaka komasacije, sredstva se dodeljuju za aktivnosti definisane programom komasacije odnosno aktivnosti definisane ugovorom između lokalne samouprave i izvođača radova: geodetsko-tehnički radovi, radovi na uređenju zemljišta koji su nužni radi nesmetanog sprovođenja komasacije, katastarsko klasiranje i bonitiranje zemljišta, nabavka belega i istovrsne aktivnosti.

Isključivi nadzor nad radovima u katastarskom premeru, komasacionom premeru i komasacionoj proceni vrednosti zemljišta od 04.12.2015. godine vrši Republički geodetski zavod.

Po prijavama koje se podnose za izgradnju, rekonstrukciju, sanaciju i uređenje kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja i navodnjavanja kod postupaka komasacije, sredstva se dodeljuju za radove na kanalima, propustima, ustavama, crpnim stanicama sa pratećom elektro-mašinskom opremom i drugim objektima na kanalskoj mreži kojima upravlja JVP "Vode Vojvodine".

Po prijavama koje se podnose za uređenje atarskih puteva kod postupaka komasacije, sredstva se dodeljuju za uređenje atarskih puteva struganim asfaltom, asfaltom, betonom i metodom stabilizacije hidrauličnim vezivom i uređenje otresišta rebrastim armiranim betonom.

Konkursom za dodelu podsticajnih sredstava za sufinansiranje aktivnosti kod postupaka komasacije na teritoriji AP Vojvodine u 2020. Godini (u daljem tekstu: Konkurs) sredstva se dodeljuju za plaćanja koja će se izvršiti nakon:

Konkursom za dodelu podsticajnih sredstava za sufinansiranje aktivnosti kod postupaka komasacije na teritoriji AP Vojvodine u 2020. Godini (u daljem tekstu: Konkurs) sredstva se dodeljuju za plaćanja koja će se izvršiti nakon zaključenja ugovora koji se odnose na započinjanje novih postupaka komasacije, nastavka ranije započetih postupaka komasacije, i uređenje atarskih puteva, između Sekretarijata i jedinica lokalne samouprave, odnosno nakon zaključenja ugovora koji se odnose na izgradnju, rekonstrukciju, sanaciju i uređenje kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja i navodnjavanja kod postupaka komasacije između Sekretarijata, jedinica lokalne samouprave i JVP "Vode Vojvodine".

Po prijavama koje se podnose za započinjanje postupaka komasacije i prijava za nastavak ranije započetih postupaka komasacije, predmet sufinansiranja nisu troškovi: komisije za komasaciju, potkomisija, komisije za javnu nabavku, konsultantskih usluga, krčenja šuma i seče stabala, nabavka kancelarijskog materijala i opreme, izrada programa komasacije, telefona, struje, zakupa prostorija, reprezentacije i slično.

Visina i način dodele sredstava

Član 3

Ukupan iznos bespovratnih sredstava koji se dodeljuje konkursom je sledeći:

• za započinjanje novih postupaka komasacije 10.000.000,00 dinara bez PDV-a

• za nastavak ranije započetih postupaka komasacije; Izgradnju, rekonstrukciju, sanaciju i uređenje kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja i navodnjavanja kod postupaka komasacije; Uređenje atarskih puteva kod postupaka komasacije 50.000.000,00 dinara bez PDV-a.

Konkurs je otvoren do 23.03.2020. godine.

Sekretarijat dodeljuje bespovratna sredstva u obimu do 60% od ukupne vrednosti radova bez PDV-a. Preostali iznos ugovorenih sredstava obezbeđuje jedinica lokalne samouprave. Celokupan iznos PDV-a pada na teret Korisnika sredstava.

Ukupan iznos bespovratnih sredstava koji se odobrava za započinjanje novih postupaka komasacije po jednoj prijavi iznosi do 3.000.000,00 dinara bez PDV-a.

Ukupan iznos bespovratnih sredstava koji se odobrava za nastavak realizacije ranije započetih postupaka komasacije po jednoj prijavi iznosi do 15.000.000,00 dinara bez PDV-a

Ukupan iznos bespovratnih sredstava koji se odobrava za izgradnju, rekonstrukciju, sanaciju i uređenje kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja i navodnjavanja kod postupaka komasacije po jednoj prijavi iznosi do 5.000.000,00 dinara bez PDV-a.

Ukupan iznos bespovratnih sredstava koji se odobrava za uređenje atarskih puteva kod postupaka komasacije po jednoj prijavi iznosi do 5.000.000,00 dinara bez PDV-a.

Sekretarijat dodeljuje bespovratna sredstva korisnicima do 60% od ukupno prihvatljivih troškova bez PDV-a, a preostali iznos i celokupan iznos PDV-a obezbeđuju jedinice lokalne samouprave.

Sredstva se dodeljuju na osnovu konkursa koji se objavljuje u dnevnom listu "Dnevnik", na internet stranici sekretarijata i u "Službenom listu AP Vojvodine".

Isplata bespovratnih sredstava vršiće se u skladu sa prilivom sredstava u budžet AP Vojvodine.

Korisnici sredstava

Član 4

Korisnici sredstava po ovom konkursu su jedinice lokalne samouprave (opštine i gradovi) sa teritorije AP Vojvodine.

• U delu konkursa koji se odnosi na izgradnju, rekonstrukciju, sanaciju i uređenje kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja i navodnjavanja kod postupka komasacije, podnosioci prijave na konkurs su jedinice lokalnih samouprava a isključivo pravo vršenja ovih poslova ima JVP "Vode Vojvodine".

Pravo i uslovi učešća na konkursu

Član 5

Za započinjanje novih postupaka komasacije, pravo da konkurišu imaju jedinice lokalne samouprave s teritorije AP Vojvodine koje prijavu podnose za realizaciju aktivnosti koje su definisane programom komasacije, odnosno za realizaciju aktivnosti koje su utvrđene ugovorom između lokalne samouprave i izvođača geodetsko tehničkih radova (ukoliko je već sprovedena procedura javne nabavke i zaključen ugovor sa izvođačem geodetsko tehničkih radova), uz uslov da je skupština jedinice lokalne samouprave donela odluku o sprovođenju postupka komasacije za predmetnu katastarsku opštinu;

Za nastavak radova na komasaciji, pravo da konkurišu imaju jedinice lokalne samouprave s teritorije AP Vojvodine uz uslov da su za predmetne katastarske opštine u prethodnom periodu sa Sekretarijatom već zaključile ugovor o započinjanju postupka komasacije (prijave se podnose za realizaciju aktivnosti definisane programom komasacije odnosno aktivnosti definisane ugovorom između lokalne samouprave i izvođača radova)

Za izgradnju, rekonstrukciju, sanaciju i uređenje kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja i navodnjavanja kod postupaka komasacije, pravo da konkurišu imaju jedinice lokalne samouprave (gradovi i opštine) s teritorije AP Vojvodine za teritoriju katastarske opštine na kojoj se realizuje postupak komasacije uz uslov da je komisija za komasaciju donela akt kojim se usvaja kanalska mreža.

Za uređenje atarskih puteva kod postupaka komasacije, pravo da konkurišu imaju jedinice lokalne samouprave (gradovi i opštine) s teritorije AP Vojvodine za teritoriju katastarske opštine na kojoj se realizuje postupak komasacije uz uslov da je komisija za komasaciju donela akt kojim se usvaja putna mreža.

Dokumentacija koja se podnosi uz prijavu

Član 6

Potrebna dokumentacija za započinjanje novog postupka komasacije:

1) čitko popunjen obrazac prijave na konkurs (štampanim slovima ili pomoću računara), koji je potpisan i overen, s navedenim ukupnim sredstvima u bruto iznosu i neto iznosu u dinarima (s PDV-om i bez PDV-a), kojima se planira finansiranje aktivnosti u 2019. godini, s jasno iskazanim delom sopstvenog učešća i zahtevanog dela od Sekretarijata u neto iznosu u dinarima;

2) zahtev za sufinansiranje s tabelom 1 u kojoj se navode aktivnosti za koje se konkuriše a koje su definisane programom komasacije, odnosno aktivnosti koje su utvrđene ugovorom između lokalne samouprave i izvođača geodetsko tehničkih radova (ukoliko je već sprovedena procedura javne nabavke i zaključen ugovor sa izvođačem geodetsko tehničkih radova), kao i bruto vrednost i neto vrednost (s PDV-om i bez PDV-a) svih aktivnosti čija se realizacija planira;

3) dokaz da je jedinica lokalne samouprave obezbedila sopstvena sredstva (izvod iz budžeta ili odluku da će sredstva obezbediti u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora o sufinansiranju postupka komasacije);

4) kopija saglasnosti na program komasacije, koju izdaje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede;

5) kopija akta kojim je skupština jedinice lokalne samouprave donela program komasacije;

6) jedan primerak programa komasacije za predmetno komasaciono područje, koje je donela skupština jedinice lokalne samouprave;

7) kopiju odluke o sprovođenju komasacije za predmetno komasaciono područje, koju je donela skupština jedinice lokalne samouprave;

8) dokumentaciju iz sprovedenog postupka javne nabavke za izvođača geodetsko tehničkih radova u postupku komasacije: odluku o pokretanju postupaka javne nabavke, javni poziv za podnošenje ponuda s dokazom o objavi, izveštaj o stručnoj oceni ponuda, odluka o dodeli ugovora, ugovora s ponudom koja je sastavni deo ugovora i sve anekse ugovora (dostavlja se ukoliko je lokalna samouprava već sprovela javnu nabavku i zaključila ugovor sa izvođačem geodetsko tehničkih radova).

Potrebna dokumentacija za nastavak ranije započetih postupaka komasacije:

1) čitko popunjen obrazac prijave na konkurs (štampanim slovima ili pomoću računara), koji je potpisan i overen, s navedenim ukupnim sredstvima u bruto i neto iznosu u dinarima (s PDV-om i bez PDV-a), kojima se planira finansiranje aktivnosti s jasno iskazanim delom sopstvenog učešća i zahtevanog dela od Sekretarijata u neto iznosu u dinarima;

2) zahtev za sufinansiranje nastavka aktivnosti na realizaciji komasacije, s tabelom 1 u kojoj se navode aktivnosti komasacije čije se izvršenje planira, kao i bruto vrednost i neto vrednost ovih aktivnosti (s PDV-om i bez PDV-a);

3) izveštaj o do sada izvršenim aktivnostima na komasaciji koji je overio stručni nadzor;

4) dokaz da je jedinica lokalne samouprave obezbedila sopstvena sredstva (izvod iz budžeta ili odluku da će sredstva obezbediti u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora o sufinansiranju postupka komasacije);

5) za radove i za nabavku međnih belega dostavlja se specifikacija broja međnih belega koje je overio vršilac stručnog nadzora;

6) za radove prilikom tehničkog uređenja komasacionog područja koji obuhvataju riperovanje, oranje, ravnanje i rekultivaciju zemljišta koji su nužni radi nesmetanog sprovođenja komasacije - dostavlja se odgovarajuća specifikacija aktivnosti s bruto vrednostima i neto vrednostima radova koje je neophodno realizovati i finansirati, koja naročito sadrži:

a. pregledni plan na osnovu katastarskog, topografskog ili ortofoto plana u pogodnoj razmeri sa obeleženim i numerisanim površinama (starim putevima) koje se rekultivišu, površinama za riperovanje, oranje i ravnanje, koji je potpisao i overio predsednik komisije za komasaciju.

b. odgovarajući predmer i predračun radova kod tehničkog uređenja komasacionog područja koje obuhvata riperovanje, oranje, ravnanje i rekultivaciju zemljišta, koje je potpisao i overio predsednik komisije za komasaciju.

7) program komasacije za predmetno komasaciono područje koji je donela skupština jedinice lokalne samouprave (dostavljaju lokalne samouprave kojima je program komasacije vraćen od strane Sekretarijata nakon okončanja konkursnih procedura po prethodno objavljenim konkursima);

8) dokumentaciju iz sprovedenog postupka javne nabavke za izvođača geodetsko tehničkih radova u postupku komasacije: odluku o pokretanju postupaka javne nabavke, javni poziv za podnošenje ponuda s dokazom o objavi, izveštaj o stručnoj oceni ponuda, odluku o dodeli ugovora, ugovor s ponudom koja je sastavni deo ugovora i sve anekse ugovora.

Potrebna dokumentacija za izgradnju, rekonstrukciju, sanaciju i uređenje kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja i navodnjavanja kod postupaka komasacije:

1. čitko popunjen obrazac prijave na konkurs (štampanim slovima ili pomoću računara), koji je potpisan i overen, s navedenim ukupnim sredstvima u bruto i neto iznosu u dinarima (s PDV-om i bez PDV-a), kojima se planira finansiranje aktivnosti s jasno iskazanim delom sopstvenog učešća i zahtevanog dela od Sekretarijata u neto iznosu u dinarima;

2. Akt - koji je potpisao gradonačelnik, odnosno predsednik opštine - o pristupanju izgradnji, rekonstrukciji, sanaciji ili uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja ili navodnjavanja kod postupaka komasacije, donet u toku 2020. godine, u kome je iznos sopstvenih sredstava koja će jedinica lokalne samouprave obezbediti za realizaciju radova na izgradnji, rekonstrukciji, sanaciji ili uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja i navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta;

3. Akt kojim se usvaja nova kanalska mreža na teritoriji katastarske opštine na kojoj se sprovodi postupak komasacije (dostavlja se samo za katastarske opštine za koje nije stupio na snagu katastar nepokretnosti ustrojen na osnovu podataka dobijenih iz postupka uređenja poljoprivrednog zemljišta komasacijom) - Akt usvaja Komisija za komasaciju;

4. Predlog radova na izgradnji, rekonsrtrukciji, sanaciji i uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja i navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta. Predlog radova treba da sadrži: ukupnu dužinu kanalske mreže koja je u funkciji odvodnjavanja i navodnjavanja na teritoriji katastarske opštine na kojoj se izvode radovi, situacioni plan s kanalima na kojima se izvode radovi, tabelarni pregled sa nazivima i dužinama kanala na kojima se izvode radovi i vrednostima radova s PDV-om i bez PDV-a za svaki od kanala, predmer i predračun radova sa uračunatim PDV-om i bez PDV-a(Predlog radova sačinjava lokalna samouprava);

5. Saglasnost JVP "Vode Vojvodine" na Predlog radova na izgradnji, rekonsrtrukciji, sanaciji i uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja i navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta koji je dostavila jedinica lokalne samouprave;

6. Dokaz da je jedinica lokalne samouprave obezbedila sopstvena sredstva (izvod iz budžeta), odnosno, ukoliko nema navedena sredstva, neophodno je dostaviti izjavu nadležnog organa potpisanog od ovlašćenog lica o tome da će ista obezbediti najkasnije u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora;

Potrebna dokumentacija za uređenje atarskih puteva kod postupaka komasacije:

1. čitko popunjen obrazac prijave na konkurs (štampanim slovima ili pomoću računara), koji je potpisan i overen, s navedenim ukupnim sredstvima u bruto i neto iznosu u dinarima (s PDV-om i bez PDV-a), kojima se planira finansiranje aktivnosti s jasno iskazanim delom sopstvenog učešća i zahtevanog dela od Sekretarijata u neto iznosu u dinarima;

2. Akt kojim se usvaja nova putna mreža na teritoriji katastarske opštine na kojoj se sprovodi postupak komasacije (dostavlja se samo za katastarske opštine za koje nije stupio na snagu katastar nepokretnosti ustrojen na osnovu podataka dobijenih iz postupka uređenja poljoprivrednog zemljišta komasacijom) - Akt usvaja Komisija za komasaciju;

3. Pregled atarskih puteva i otresišta čije se uređenje planira (priprema se u formi Tabele 2 koja je data na internet stranici Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u okviru prijave na konkurs);

4. Dokaz da je jedinica lokalne samouprave obezbedila sopstvena sredstva (izvod iz budžeta), odnosno, ukoliko nema navedena sredstva, neophodno je dostaviti izjavu nadležnog organa potpisanog od ovlašćenog lica o tome da će ista obezbediti najkasnije u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora;

5. Izvod iz projekta za građevinsku dozvolu u analognoj i digitalnih formi. Analogna forma se vraća podnosiocu prijave na konkurs. (Dostavlja se ukoliko se vrše radovi na izradi novog atarskog puta ili otresišta);

6. Idejni projekat u analognoj i digitalnoj formi. Analogna forma se vraća podnosiocu prijave na konkurs. (Dostavlja se ukoliko se vrši rekonstrukcija već postojećeg atarskog puta ili otresišta);

7. Tehnički opis (dostavlja se ukoliko se vrše radovi na: izradi novog atarskog puta ili otresišta, rekonstrukciji postojećeg atarskog puta ili otresišta, rehabilitaciji postojećeg atarskog puta ili otresišta);

8. Predmer i predračun potrebnih radova i materijala (dostavlja se ukoliko se vrše radovi na: izradi novog atarskog puta ili otresišta, rekonstrukciji postojećeg atarskog puta ili otresišta, rehabilitaciji postojećeg atarskog puta ili otresišta);

9. Karakteristični poprečni profili (dostavlja se ukoliko se vrše radovi na: izradi novog atarskog puta ili otresišta, rekonstrukciji postojećeg atarskog puta ili otresišta, rehabilitaciji postojećeg atarskog puta ili otresišta);

10. Situacioni plan pregledne razmere (R 1:2.500) deonica puteva koji se uređuju (dostavlja se ukoliko se vrše radovi na: izradi novog atarskog puta ili otresišta, rekonstrukciji postojećeg atarskog puta ili otresišta, rehabilitaciji postojećeg atarskog puta ili otresišta).

Ukoliko bude neophodno, Sekretarijat zadržava pravo da od podnosioca prijave zatraži dodatnu dokumentaciju.

Uz konkursnu dokumentaciju, podnosilac prijave dužan je da popuni i dostavi obrazac prijave koji je sastavni deo teksta konkursa.

Obrasci prijava i tabele postavljaju se na internet stranicu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine.

Za svaku od namena iz člana 2, ovog Pravilnika za koju se konkuriše, podnosi se posebna prijava sa pratećom potrebnom dokumentacijom.

Korisnik sredstava dužan je da primenjuje odredbe Zakona o javnim nabavkama.

Uslovi korišćenja sredstava

Član 7

• sredstva po ovom konkursu dodeljuju se bespovratno; sredstva u vrednosti 50% od dodeljenog iznosa biće preneta korisnicima sredstava nakon potpisivanja ugovora, a u skladu s prilivom sredstava u budžet APV; ostatak sredstava biće isplaćivan po pravdanju uplaćenog avansa, a po ispostavljenim privremenim situacijama i okončanoj situaciji, u srazmeri koja je utvrđena ugovorom;

• jedinica lokalne samouprave u obavezi je da - prilikom potpisivanja ugovora o korišćenju sredstava sa Sekretarijatom - preda registrovanu menicu s meničnom izjavom, kao sredstvo obezbeđenja za namensko korišćenje sredstava, kako avansnog, tako i sveobuhvatnog iznosa dodeljenih sredstava;

• korisnik sredstava dužan je da pokrene postupak javne nabavke u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora, kao i da o tome dostavi dokaz davaocu sredstava - rešenje o obrazovanju komisije za javnu nabavku i odluku o pokretanju postupka javne nabavke;

• u slučaju da se sredstva potroše nenamenski ili se ne realizuju u predviđenom roku, korisnik je dužan da ih vrati sa zakonskom zateznom kamatom od dana prenosa sredstava pod pretnjom aktiviranja dostavljenog sredstva obezbeđenja;

• konačan iznos sredstava koja obezbeđuju Sekretarijat i korisnik utvrdiće se nakon sprovedenog postupka javne nabavke i zaključenog ugovora, sa izvođačem radova ili nakon dostavljanja overene okončane situacije u slučajevima kada se vrednost izvedenih radova razlikuje od ugovorene vrednosti;

• ukoliko je vrednost radova i/ili opreme ugovorena između korisnika sredstava i izvođača radova i/ili isporučioca opreme veća od ukupne ugovorene vrednosti ugovora između Sekretarijata i korisnika sredstava, razlika pada na teret korisnika sredstava;

• ukoliko je vrednost radova i/ili opreme ugovorena između korisnika sredstava i izvođača radova i/ili isporučioca opreme manja od ukupne ugovorene vrednosti ugovora između Sekretarijata i korisnika sredstava, konačan iznos sredstava koje obezbeđuju Sekretarijat i korisnik sredstava utvrđuje se ugovorenim procentualnim učešćem obe ugovorne strane;

• Ukoliko se vrše radovi na izradi novog atarskog puta ili novog otresišta, korisnik sredstava je dužan da obezbedi "Rešenje o građevinskoj dozvoli";

• Ukoliko se vrše radovi na rekonstrukciji već postojećeg atarskog puta ili otresišta korisnik sredstava je dužan da obezbedi "Rešenje o odobrenju za izvođenje radova".

Postupanje s nepotpunim prijavama

Član 8

Za podnosioce nepotpunih prijava, Pokrajinski sekretarijat po službenoj dužnosti od nadležnih organa pribavlja podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija u skladu sa zakonom koji uređuje opšti upravni postupak, a za ostalu dokumentaciju će biti pozvani da dopune u roku od osam (8) dana od dana prijema poziva.

Ukoliko podnosioci nepotpunih prijava u roku iz prethodnog stava ne dopune dokumentaciju, prijava će biti odbačena kao nepotpuna.

Prijave koje su dopunjene biće razmatrane tek nakon dostavljanja dokumentacije koja je tražena pozivom iz stava 1. ovog člana.

Komisija će odbaciti:

• neblagovremene prijave,

• nedozvoljene prijave,

• prijave podnete od strane neovlašćenog lica.

Odlučivanje o dodeli sredstava

Član 9

Komisija za razmatranje prijava (u daljem tekstu: Komisija), koju je imenovao pokrajinski sekretar, razmatra podnete prijave i donosi zapisnik s predlogom odluke o dodeli sredstava.

Komisija utvrđuje listu podnosilaca prijava koji ispunjavaju uslove na osnovu dostavljene dokumentacije, u skladu s Konkursom i Pravilnikom. U skladu s kriterijumima, koji su definisani Pravilnikom, formira se bodovna lista na osnovu koje se dodeljuju bespovratna sredstva.

Komisija ima pravo da zaseda, kada proceni da su se stekli uslovi za donošenje zapisnika sa predlogom odluke o dodeli sredstava u kom će navesti ukupan broj podnetih prijava sa prikazom traženih sredstava, prihvatljive prijave sa prikazom bodova i iznosa, neprihvatljive prijave razvrstane po razlozima neprihvatljivosti.

Predlogom odluke o dodeli sredstava utvrđeni su pojedinačni iznosi sredstava po podnosiocu prijave kom su odobrena sredstva i način bodovanja, a podnosiocima prijava kojima sredstva nisu odobrena navode se razlozi odbijanja/odbacivanja.

Odluku o dodeli sredstava donosi pokrajinski sekretar na osnovu predloga Komisije.

Odluka se objavljuje na zvaničnoj internet strani Pokrajinskog sekretarijata: www.psp.vojvodina.gov.rs.

Kriterijumi za ocenu podnetih prijava

Član 10

Sve pristigle prijave Komisija će bodovati prema sledećim kriterijumima za ocenu prijava:

• Visina procentualnog učešća lokalnih samouprava u sufinansiranju radova bez PDV-a

• Mesto realizacije postupka komasacije

• Stepen razvijenost lokalne samouprave u odnosu na republički prosek bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika

• Prioritet realizacije postupka komasacije na teritoriji jedinice lokalne samouprave

(Prioritet se utvrđuje na osnovu "Analize potrebe uređenja poljoprivrednog zemljišta komasacijom na teritoriji AP Vojvodine" sačinjene od strane Republičkog geodetskog zavoda)

Član 11

Prijave pristigle za započinjanje novih postupaka komasacije i nastavak ranije započetih postupaka komasacije bodovaće se po kriterijumima iz člana 9. ovog Pravilnika, kao i po sledećim dodatnim kriterijumima:

Za započinjanje novih postupaka komasacije

• Komasiranost katastarske opštine

• Usitnjenost parcela u vangrađevinskom reonu (hektara/parceli)

• Za nastavak ranije započetih postupaka komasacije

• Komasiranost katastarske opštine

• Usitnjenost parcela u vangrađevinskom reonu (hektara/parceli)

• Dužina trajanja komasacije

Postupanje sa prijavama koje su odbijene/odbačene ili nisu u potpunosti prihvaćene

Član 12

Na osnovu odluke, Komisija sačinjava a pokrajinski sekretar donosi rešenje sa obrazloženjem i poukom o pravnom sredstvu za podnosioce prijava kojima su prijave odbijene/odbačene ili nisu u potpunosti prihvaćene prijave na osnovu predloga odluke.

Pravo prigovora

Član 13

Pored navedenih lica iz člana 12. Pravilnika, pravo prigovora ima i svaki nezadovoljni podnosilac prijave kome su odobrena sredstva na osnovu Odluke o dodeli sredstava koja je objavljena na zvaničnoj internet strani Pokrajinskog sekretarijata.

Prigovor se ulaže pokrajinskom sekretaru u roku od tri (3) dana od dostavljanja pojedinačnog rešenja, odnosno najkasnije u roku od sedam (7) dana od dana objavljivanja odluke na sajtu Sekretarijata. Pokrajinski sekretar odlučuje o prigovoru u roku od sedam (7) radnih dana od dana prijema prigovora.

Prigovor sekretar može da odbaci kao neblagovremen, nedozvoljen, podnet od strane neovlašćenog lica, da ga usvoji u potpunosti ili delimično ili da odbije prigovor kao neosnovan.

O prigovoru odlučuje se rešenjem.

Konačna odluka

Član 14

Konačnu odluku donosi pokrajinski sekretar, na osnovu donetih rešenja po osnovu eventualnih prigovora a koja se objavljuje na zvaničnoj internet strani Pokrajinskog sekretarijata.

Ugovor o dodeli sredstava

Član 15

Nakon donošenja odluke o dodeli bespovratnih sredstava, pokrajinski sekretar u ime Pokrajinskog sekretarijata zaključuje ugovor o dodeli sredstava sa korisnikom sredstava kojim se regulišu prava i obaveze ugovornih strana.

Praćenje izvršavanja ugovora

Član 16

Kontrolu realizacije ugovorenih obaveza sprovodi Sektor za zaštitu, uređenje i korišćenje poljoprivrednog zemljišta.

U slučaju neizvršavanja ugovorene obaveze ugovor će se raskinuti, a korisnik sredstava u obavezi je da izvrši povraćaj sredstava.

Završne odredbe

Član 17

Pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".