PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA ZA FINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SE BAVE ISTRAŽIVAČKO-UMETNIČKIM STVARALAŠTVOM U OBLASTI UMETNOSTI, S TERITORIJE AP VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 13/2020)

 

I OPŠTE ODREDBE PRAVILNIKA

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se cilj finansiranja projekata akreditovanih visokoškolskih ustanova koje obavljaju naučnoistraživačku delatnost, i koje imaju akreditovan studijski program iz polja umetnosti s teritorije AP Vojvodine, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i Zakonom o nauci i istraživanjima, koje imaju pravo učešća na konkursu, izbor i rad komisije, način odlučivanja, kriterijumi za finansiranje projekata, način finansiranja i praćenje realizacije projekata koji se bave istraživačko-umetničkim stvaralaštvom u oblasti umetnosti, s teritorije AP Vojvodine, koje finansira ili sufinansira Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Finansijska sredstva za ovu namenu predviđena su budžetom AP Vojvodine, a obim sredstava utvrđuje se finansijskim planom Sekretarijata.

Član 2

U okviru programa istraživanja, biće realizovani projekti čiji je cilj razvoj istraživanja u polju umetnosti, na teritoriji AP Vojvodine.

Prioritetne oblasti istraživanja:

- primenjene umetnosti (nauke o primenjenim umetnostima; primenjeno stvaralaštvo i dizajn);

- muzička umetnost (nauke o muzičkoj umetnosti; muzičko stvaralaštvo; muzičko izvođaštvo);

- likovne umetnosti (nauke o likovnim umetnostima; likovno stvaralaštvo);

- dramske umetnosti (nauke o dramskim umetnostima; dramsko i audio-vizuelno stvaralaštvo);

- primenjene oblasti iz naučnog istraživanja, primenjenog na interdisciplinarne oblasti u kojima postoji umetnička komponenta: projekti iz oblasti restauracije i konzervacije (očuvanje kulturnog nasleđa);

- arhitektura (istraživanje arhitektonskog stvaralaštva).

Član 3

Za ostvarivanje projektnog finansiranja, Sekretarijat za tekuću godinu raspisuje javni konkurs u kome se naučnoistraživačke institucije obaveštavaju o uslovima za prijavljivanje projekata.

Pravo učešća na konkursu imaju akreditovane visokoškolske ustanove koje obavljaju naučnoistraživačku delatnost, i koje imaju akreditovan studijski program iz polja umetnosti s teritorije AP Vojvodine, u skladu sa Zakonom visokom obrazovanju i Zakonom o nauci i istraživanjima.

Član 4

Radi ocenjivanja predloga projekata, rešenjem pokrajinskog sekretara obrazuje se komisija.

Komisiju čine tri člana - predstavnika registrovane naučnoistraživačke institucije s programima akademskih studija na teritoriji AP Vojvodine i dva člana - predstavnika Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Članovi komisije ne mogu istovremeno biti rukovodioci, niti članovi istraživačkog tima projekata koji su predmet ocene komisije.

Član 5

Opšti kriterijumi za evaluaciju predloženih projekata jesu:

- opravdanost predloženih istraživanja;

- primenljivost rezultata projekta;

- kompetentnost istraživačkog tima;

- kompetentnost rukovodioca projekta,

- opremljenost realizatora projekta;

- značaj projekta u oblasti umetnosti;

- neistraživani projekti.

Na osnovu opštih kriterijuma, komisija daje ocenu za svaki predlog projekta. Predlog projekta može biti ocenjen ocenama od 5 do 10, što se unosi u izveštaj koji komisija podnosi pokrajinskom sekretaru - kao svoje mišljenje o pregledanim prijavama predloga projekata.

Član 6

Konačnu odluku o prihvatanju predloga projekata donosi pokrajinski sekretar, imajući u vidu značaj projekta za razvoj nauke u umetnosti, radi unapređivanja umetničkog stvaralaštva u AP Vojvodini.

Pokrajinski sekretar izuzetno može doneti odluku o prihvatanju predloga projekta i bez mišljenja komisije, ako je to od posebnog značaja za ostvarivanje utvrđenog cilja finansiranja projekata.

Za prihvaćene predloge projekata, Sekretarijat zaključuje ugovor o realizaciji projekta sa svim institucijama koje su prijavljene kao učesnice na projektu.

II KRITERIJUMI ZA FINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SE BAVE ISTRAŽIVAČKO-UMETNIČKIM STVARALAŠTVOM U OBLASTI UMETNOSTI

Član 7

Organizacije iz člana 3. stav 1. ovog pravilnika konkurišu za izvođenje projekata na način i u rokovima utvrđenim javnim konkursom.

Za učešće na konkursu, visokoškolske ustanove iz člana 3. stav 2, u obavezi su da dostave dokaz ‒ uverenje o akreditaciji studijskog programa iz polja umetnosti.

Za učešće na konkursu, visokoškolske ustanove iz člana 3. stav 2, u obavezi su da - uz prijavu s predlogom projekta - prilože i saglasnost nastavno-naučnog veća. Ukoliko realizacija projekta podrazumeva učešće više institucija, uz prijavu se dostavlja saglasnost nastavno-naučnih veća svih učesnica u projektu.

Član 8

Prijava projekta mora da sadrži:

- opšte, administrativne podatke;

- predmet, sadržaj i cilj istraživanja;

- stanje istraživanja u oblasti;

- planirane rezultate projekta i mogućnost primenljivosti rezultata projekta;

- predlog istraživačkog tima i predlog broja istraživačkih meseci;

- podatke o kompetentnosti istraživača;

- podatke o infrastrukturnoj podršci za realizaciju projekta;

- detaljan finansijski plan troškova za realizaciju projekta.

Javnim konkursom mogu se utvrditi i drugi podaci, odnosno prilozi koji se dostavljaju uz prijavu, a bitni su za odlučivanje prilikom izbora projekata.

Obrazac prijave propisuje Sekretarijat i može se preuzeti na njegovoj zvaničnoj internet prezentaciji.

Član 9

Prijave projekata koje su nepotpune, koje nisu u skladu sa ovim pravilnikom, koje sadrže netačne podatke o članovima projektnog tima, kao i prijave koje nisu predate u roku definisanom javnim konkursom, biće odbačene i komisija ih neće razmatrati.

Član 10

U izvođenju projekata mora učestvovati 2/3 nastavnog osoblja iz akreditovanih visokoškolskih ustanova koje obavljaju naučnoistraživačku delatnost, i koje imaju akreditovan studijski program iz polja umetnosti s teritorije AP Vojvodine, u skladu sa Zakonom o naučnoistraživačkoj delatnosti. Istraživači moraju imati karton naučnog radnika, kao deo jedinstvene baze podataka istraživača u AP Vojvodini.

Istraživački tim mora da ima najmanje tri, a najviše sedam realizatora.

Rok za realizaciju projekta jeste najduže 12 meseci.

Član 11

Projektom neposredno upravlja rukovodilac projekta.

Rukovodilac mora imati najmanje nastavno zvanje docenta ili zvanje doktora umetnosti i relevantne umetničke reference iz oblasti iz koje se projekat predlaže.

Rukovodilac projekta odgovoran je za tačnost podataka navedenih u prijavi, za realizaciju projekta, kao i za tačnost informacija i izveštaja o realizaciji projekta.

Prijavu projekta potpisuje njegov rukovodilac i odgovorno lice organizacije koja prijavljuje projekat, odnosno odgovorna lica svih institucija učesnika na projektu.

Član 12

Nastavna i naučna zvanja korespondiraju na sledeći način:

- redovni profesor = naučni savetnik = redovni profesor (zvanje iz polja umetnosti);

- vanredni profesor = viši naučni saradnik = vanredni profesor (zvanje iz polja umetnosti);

- docent = naučni saradnik = profesor strukovnih studija = docent (zvanje iz polja umetnosti);

- asistent = istraživač saradnik = predavač = asistent, asistent sa doktoratom, viši stručni saradnik, viši stručni saradnik korepetitor, samostalni stručni saradnik, samostalni stručni saradnik korepetitor, viši umetnički saradnik i samostalni umetnički saradnik;

- saradnik u nastavi = istraživač pripravnik = stručni saradnik, stručni saradnik korepetitor, umetnički saradnik, nastavnik stranih jezika, odnosno veština.

Član 13

Istraživač kome tokom realizacije projekta prestane radni odnos zbog odlaska u penziju može nastaviti da učestvuje u projektu kom je odobreno finansiranje ili da rukovodi njime, uz saglasnost nastavno-naučnog veća registrovane naučnoistraživačke institucije s programima akademskih studija, pri čemu može biti angažovan na istom projektu, s nula istraživač meseci.

Za istraživače učesnike u izvođenju projekta, koji koriste odsustvo više od tri meseca, obustavlja se finansiranje do njihovog povratka.

Rukovodilac projekta se obavezuje da promene navedene u stavu 1. ovog člana, kao i sve promene radnog angažovanja (npr. odlazak u penziju, promena organizacije zaposlenja, odlazak u inostranstvo, odlazak na trudničko ili porodiljsko) prijavi Sekretarijatu u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

III NAČIN FINANSIRANJE I PRAĆENJE REALIZACIJE PROJEKTA

Član 14

Sredstva Sekretarijata u okviru projektnog sufinansiranja mogu biti namenjena za:

- isplatu mesečnih primanja (ne više od tri istraživač meseca);

- troškove nabavke repromaterijala i potrošnog materijala;

- troškove nabavke sitnije opreme;

- troškove putovanja radi realizacije projektnih zadataka;

- troškove usluga drugih lica (visina sredstava za kategoriju "usluge drugih lica" može da iznosi do 20% od ukupno opredeljenih sredstava za projekat);

- režijske troškove (npr. internet, telefon) maksimalno do 5% od ukupne finansijske vrednosti projekta.

Visina mesečne naknade utvrđuje se prema ceni istraživač meseca Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije, u skladu s kompetencijom istraživača.

Kategorizaciju istraživača određuje Sekretarijat, kao ukupan broj poena produkcije u poslednjih pet godina, ne računajući tekuću godinu, a imajući u vidu M71 i M72, na osnovu podataka iz kartona naučnog radnika.

Član 15

Odobrena finansijska sredstva isplaćivaće se na način definisan ugovorom, u skladu s prilivom sredstava u Budžet AP Vojvodine.

Član 16

Realizacija projekta prati se na osnovu periodičnih izveštaja i završnog izveštaja, koji se regulišu ugovorom između Sekretarijata i institucija koje realizuju projekat.

Izveštaji iz stava 1. ovog člana podnose se na obrascima čiju sadržinu propisuje Sekretarijat.

Za podatke navedene u izveštaju odgovaraju rukovodilac projekta i odgovorno lice organizacije koja prijavljuje projekat.

Član 17

Istraživanje se ocenjuje na osnovu poređenja ostvarenih i planiranih rezultata - u skladu s podnetom prijavom projekta.

Odluku o prihvatanju periodičnih izveštaja donosi pokrajinski sekretar, na osnovu prethodno pribavljenog mišljenja komisije.

U slučajevima davanja netačnih podataka o realizaciji projekata, prikrivanja stvarnog stanja rada na projektu, kao i u slučaju da se projekat ne realizuje, pokrajinski sekretar može - osim pokretanja zakonom definisanih mera - da traži povraćaj sredstava i da odgovorna lica liši prava učestvovanja ili rukovođenja projektima Sekretarijata.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 18

Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu APV". Stupanjem na snagu ovog pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o kriterijumima za finansiranje projekata koji se bave istraživačko-umetničkim stvaralaštvom u polju umetnosti, broj: 142-451-2238/2019-01, od 30. aprila 2019. godine.