ODLUKA
O PRAVU NA NAKNADU TROŠKOVA BORAVKA DECE U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI "NAŠE DETE" U ŠAPCU

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 4/2015, 24/2016 i 26/2019)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se pravo na naknadu troškova boravka dece u Predškolskoj ustanovi "Naše dete" u Šapcu, uslovi i postupak ostvarivanja ovog prava.

Član 2

Sredstva za ostvarivanje prava iz ove Odluke, obezbeđuju se u budžetu grada Šapca.

Član 3

Pravo na naknadu troškova boravka u Predškolskoj ustanovi "Naše dete" u Šapcu, ima dete koje ima prebivalište na teritoriji grada Šapca i koje koristi usluge Predškolske ustanove "Naše dete" u Šapcu, ukoliko ispunjava jedan od sledećih uslova:

- da je dete bez roditeljskog staranja, izuzev u slučaju da je ovo pravo ostvarilo u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom;

- da je dete sa smetnjama u razvoju ili dete sa invaliditetom, izuzev u slučaju da je ovo pravo ostvarilo u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom;

- da je treće ili svako naredno dete posle trećeg u porodici.

Član 4

Pravo na naknadu dela troškova boravka u Predškolskoj ustanovi "Naše dete" u Šapcu po odredbama ove Odluke, ima dete koje ima prebivalište na teritoriji grada Šapca i koje koristi usluge Predškolske ustanove, pod uslovom da je korisnik dečijeg dodatka.

Za decu koja ispunjavaju uslov iz stava 1. ovog člana, utvrđuje se iznos učešća korisnika usluga u ekonomskoj ceni po detetu za celodnevne oblike rada, u iznosu od 2.800,00 dinara, a za poludnevne oblike rada, u iznosu od 1.189,00 dinara.

Član 5

Status deteta bez roditeljskog staranja utvrđuje se na osnovu rešenja nadležnog centra za socijalni rad.

Status deteta sa smetnjama u razvoju i deteta sa invaliditetom utvrđuje se na osnovu mišljenja Interresorne komisije.

Status trećeg i svakog narednog deteta posle trećeg u porodici, utvrđuje se na osnovu broja dece u porodici u odnosu na dan podnošenja zahteva za ostvarivanje prava utvrđenog ovom Odlukom, prema datumu i času rođenja upisanih u matičnu knjigu rođenih i prema prijavi prebivališta.

Član 6

U postupku za ostvarivanje prava po ovoj Odluci, primenjuju se odredbe Zakona o opštem upravnom postupku.

Član 7

Postupak za ostvarivanje prava, pokreće se na zahtev roditelja, odnosno staratelja deteta.

Gradska uprava grada Šapca - Odeljenje za društvene delatnosti, u postupku odlučivanja po podnetom zahtevu, po službenoj dužnosti izvršiće uvid i pribaviti podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija, a koji su neophodni za odlučivanje, osim ako stranka izričito izjavi da će te podatke pribaviti sama.

Gradska uprava grada Šapca - Odeljenje za društvene delatnosti doneće rešenje o ostvarivanju prava i bez podnetog zahteva, po saznanju o ispunjavanju uslova za ostvarivanje prava, u zakonom predviđenom roku, ukoliko u službenim evidencijama raspolaže podacima potrebnim za odlučivanje ili ih može pribaviti iz službenih evidencija drugog organa.

Član 8

O podnetim zahtevima za ostvarivanje prava propisanih ovom Odlukom, u prvom stepenu odlučuje Gradska uprava grada Šapca - Odeljenje za društvene delatnosti.

Po žalbama na rešenja iz stava 1. ovog člana odlučuje Gradsko veće grada Šapca.

Žalba se predaje prvostepenom organu, bez priloga takse.

Član 9

Pravo iz ove Odluke priznaje se za jednu radnu godinu.

Ukoliko je zahtev za ostvarivanje ovog prava podnet u toku radne godine, pravo se priznaje danom donošenja rešenja.

Član 10

Roditelj ili staratelj deteta dužan je da prijavi svaku promenu koja je od uticaja na ostvarivanje prava iz ove Odluke, u roku od 15 dana od dana nastale promene.

Član 11

Predškolska ustanova "Naše dete" u Šapcu dužna je da do 5. u mesecu, Odeljenju za društvene delatnosti i privredu podnese izveštaj za prethodni mesec, o broju korisnika i finansijskim sredstvima potrebnim za ostvarivanje prava iz ove odluke.

Član 12

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Šapca".