ODLUKA

O PRISTUPANJU GRADA ŠAPCA U ČLANSTVO UDRUŽENJA "POKRET ZA DECU TRI PLUS" IZ ČAČKA

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 26/2019)

Član 1

Grad Šabac pristupa u članstvo Udruženja "Pokret za decu tri plus" iz Čačka, u cilju obezbeđivanja finansijskih olakšica pri kupovini robe i pružanju usluga porodicama sa troje i više dece kako bi se poboljšali uslovi istih za zadovoljavanje osnovnih potreba, kao i poboljšao materijalni položaj navedenih porodica.

Udruženje "Pokret za decu tri plus" je udruženje osnovano u oblasti demografske politike i povećanja nataliteta radi ostvarivanja sledećih ciljeva:

- donošenje zakonske regulative kojom bi se omogućila isplata demografske naknade (naknade u visini prosečne plate majkama sa troje ili više dece),

- donošenje strategije o održivosti demografskog fonda,

- donošenje zakona o statusu velikih porodica,

- formiranje baze podataka o majkama sa troje i više dece,

- propagandna aktivnost i edukacija mladih i građana uopšte o značaju porasta nataliteta u Srbiji,

- donošenje odluka lokalne samouprave koje bi pospešivale rađanje dece i omogućile određeni privilegovani status višedetnim porodicama,

- izrada projektnih aplikacija na domaćim i međunarodnim fondovima,

- aktivno učestvovanje i konsalting za izradu softverskih programa koji bi svojom primenom u lokalnim samoupravama i državnim institucijama bili od velikog značaja za održivost demografskog fonda.

Član 2

Grad Šabac podneće prijavu za učlanjenje u Udruženje "Pokret za decu tri plus" Upravnom odboru udruženja, a shodno statutu napred navedenog udruženja, kako bi se postupak pristupanja u članstvo sproveo.

Ovlašćuje se gradonačelnik grada Šapca da podnese prijavu iz stava 1. ovog člana.

Član 3

Danom stupanja u članstvo grad Šabac prihvata iznos članarine od 6 dinara po stanovniku lokalne samouprave koja pristupa članstvu, utvrđene Odlukom Skupštine Udruženja "Pokret za decu tri plus" od 24.05.2018. godine, i koja članarina, s obzirom na broj stanovnika grada Šapca za 2020. godinu iznosi 675.246,00 dinara.

Visinu članarine za svaku narednu kalendarsku godinu utvrđuje Skupština udruženja "Pokret za decu tri plus" Čačak i svoj predlog dostavlja Skupštini grada Šapca na usvajanje.

Ukoliko Skupština grada Šapca ne usvoji predlog iz stava 2. ovog člana odnosno ne prihvati visinu predložene članarine za narednu kalendarsku godinu, doneće odluku o istupanju iz članstva u udruženju "Pokret za decu tri plus" Čačak.

Član 4

Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu grada Šapca".